Skip to content

Balkšvųjų gysločių luobelės – gelbėtojos virškinimui sutrikus 

  • by
Balkšvųjų gysločių luobelės – gelbėtojos virškinimui sutrikus
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Kas galėjo pagalvoti, kad vartosime ne augalo lapus, sėklas, šaknis ar vaisius, o kitas, iš pažiūros nereikšmingas dalis? Balkšvųjų gysločių luobelės būtent ir yra toji dalis, kuri, pasirodo, yra neįtikėtinai naudinga. Nuo sėklų atskirtas skaidulinis sluoksnis, kuris sudrėkintas virsta gleivėmis, vartojamas virškinimo sutrikimams (daugiausia vidurių užkietėjimui) mažinti, cholesterolio ir cukraus kiekiui kraujyje kontroliuoti. Nors panašu, kad čia ir slypi visa balkšvųjų gysločių sėklų luobelės paslaptis, bet mes papasakosime plačiau, kaip šios medžiagos padeda tvarkyti kitus organizmo procesus ir kaip jas derėtų vartoti.  

Balkšvųjų gysločių luobelės – kas tai? 

Bendrai tariant, luobelės yra dehidratuotos medžiagos, kurios plonu vienalyčiu sluoksniu padengia balkšvojo gysločio (Plantago ovata) sėklos paviršių. Kai luobelės sudrėksta, jos virsta gleivėmis, tirpiomis skaidulomis, panašiai kaip ir čija sėklos. Žmonės šio gysločio sėklų luobeles vartoja kaip maisto papildą, kuris be įprasto lukštų vaizdo dar būna granulių, kapsulių arba miltelių pavidalo. Kai kurie maisto gamintojai nevengia praturtinti luobelėmis pusryčių dribsnių ir kepinių, nes jos tarnauja kaip maisto stabilizatorius. 

Pats luobelių šaltinis – balkšvasis gyslotis arba kitas giminaitis gyslotis P. psyllum – daugiausia auginamas Indijoje, Kinijoje, kitose Azijos šalyse, taip pat ir JAV. Luobelių išgavimu užsiima ir kai kurios Europos šalys, o Lietuvoje tenkinamasi atvežtiniais produktais. 

Gyslotis

Kuo ypatingos balkšvųjų gysločių luobelės? 

Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės pasižymi kalnu naudingųjų savybių, kurias daugiausiai nulemia jų galimybė absorbuoti vandenį ir tapti tirštu, klampiu junginiu. O jau taip ištirpusios skaidulos daro savo darbą plonajame žarnyne – jį „iškuopia“ ir pašalina turinį.  

Jos naudingos ne tik dėl veikimo pobūdžio, bet ir maistinės sudėties. Sėklų luobelių maistinės vertės šerdį sudaro angliavandeniai (88,9 g), iš kurių tirpių skaidulų esti 67 g, o netirpių – 11g. Žinomi tokie angliavandeniai kaip heteroksilanas, hemiceliuliozė, pektinai. Taip pat luobelėse aptinkama geležies, natrio ir kalio. 

Balkšvųjų gysločių luobelėse slypinti nauda 

Pačios luobelės nevirškinamos, bet jos padeda atlikti daugybę „darbų“ organizme. Pavyzdžiui, reguliuoti aukštą cholesterolio, trigliceridų ir cukraus kiekį kraujyje. Jos taip pat gali padėti reguliuoti svorį ir paskatinti viduriavimą bei palengvinti vidurių užkietėjimą. Galiausiai pamaitina gerąsias žarnyno bakterijas. 

Balkšvųjų gysločių luobelės

Palengvina vidurių užkietėjimą 

Gysločių luobelių veikimas skiriasi nuo kai kurių vidurius laisvinančių vaistų tuo, kad nesukelia žarnyno susitraukimų (kaip vaistai, stimuliuojantys vidurius). Taip pat luobelės nepašalina iš žarnyno taip reikalingo vandens (priešingai, nei kai kurie laisvinamieji), todėl yra pakankamai saugūs vartoti kasdien. Šios savybės itin naudingos užkietėjus viduriams. Tą patvirtina 2019 m. atliktas tyrimas su 172 pacientais, kenčiančiais nuo chroniško vidurių užkietėjimo. Dalyviai teigia pastebėję teigiamą poveikį, lyginamą su veiksmingumu kaip ir vartojant vaistą Pizensy nuo vidurių užkietėjimo. 

Sumažina viduriavimą  

Kad ir kaip būtų keista, skaidulinės gysločių sėklų luobelių medžiagos turi ir priešingą efektą laisvinamiesiems. Jis sutvirtina laisvas išmatas ir sulėtina jų judėjimą per gaubtinę žarną, todėl ši savybė naudinga viduriuojantiems ar kenčiantiems nuo dirgliosios žarnos sindromo.  

Dėl luobelių gelinės konsistencijos žarnyne vyksta lėtesnė absorbcija, leidžianti organizmui geriau įsisavinti medžiagas iš maisto. Suvirškintas maistas ne taip greitai slenka virškinamuoju traktu, o luobelių gleivės padidina išmatų tūrį ir svorį. Taip savaime pagerėja peristaltika, kartu pastebėtas ir sumažėjęs vidinis žarnų uždegimas (dirgliosios žarnos sindromo atveju). 

Padidina sotumo jausmą 

Klampius junginius sudarančios gysločių luobelių skaidulos gali padėti sulėtinti skrandžio ištuštėjimą, ko pasekmė yra padidėjęs sotumo jausmas po valgio. 

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad prieš pusryčius ir pietus suvartojus iki 10,2 g gysločių luobelių, lyginant su placebu, labai sumažėjo alkio jausmas, noras valgyti ir padidėjo sotumas tarp valgymų. 

Kiek ir kaip vartojamos balkšvųjų gysločių luobelės

Iš dalies padeda valdyti svorį 

Jau galima numanyti, kad sotumo jausmo padidinimas teigiamai atsiliepia ir kūno masės kontrolei. Luobelių įterpimas į dietą kai kuriais atvejais gali sumažinti bendrą maisto suvartojimą, o tai gali būti neatsiejama svorio metimo programos dalis. Visgi mokslinė literatūra kol kas atsargiai žiūri į šį ypatumą, nes 2020 m. atliktoje 22 tyrimų apžvalgoje  nepranešta apie bendrą luobelių poveikį kūno svoriui, KMI ar liemens apimčiai. Tai reiškia, kad mokslininkai turi atlikti daugiau tyrimų, kad sužinotų tikrąjį gysločių sėklų luobelių poveikį svorio mažinimui. 

Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje 

Luobelių vartojimas gali turėti įtakos organizmo reakcijai į maistą, konkrečiau – į cukrų. Šios skaidulinės medžiagos gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir hemoglobino A1c lygį. 

Vieno tyrimo metu mokslininkai 51 žmogui, sergančiam 2 tipo cukriniu diabetu ir kenčiančiam nuo vidurių užkietėjimo, du kartus per dieną davė po 10 g šių sėklų luobelių. Rezultatai parodė, kad tai lėmė sumažėjusį tiriamųjų cukraus kiekį kraujyje. Negana to, šio eksperimento metu tyrėjai pastebėjo ir kitų teigiamų išvadų – sumažėjo dalyvių kūno svoris, vidurių užkietėjimas ir cholesterolio kiekis.  

Mažina cholesterolio kiekį 

Tirpios sėklų luobelių skaidulos virškinimo procese gali prisijungti prie cholesterolio. Tai padeda organizmui jį sujungti ir pašalinti dar prieš patekimą į kraują. Tokia „taktika“ lemia, kad mažėja bendras cholesterolio kiekis kraujyje. 

Kiek ir kaip vartojamos balkšvųjų gysločių luobelės

Stiprina širdies sveikatą 

Visų rūšių skaidulos (garbę reikia atiduoti ir minėtosioms gysločio luobelėms) gali būti naudingos širdžiai. Maistinės skaidulos gali pagerinti cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažinti širdies ligų,insulto, 2 tipo diabeto ir nutukimo riziką. 

Vandenyje tirpios tiek balkšvųjų gysločių luobelių, tiek kitų augalų skaidulos, gali padėti sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje, taip pat kraujospūdį ir širdies ligų riziką. Pavyzdžiui, 2020 m. 11 tyrimų apžvalgoje teigiama, kad gysločių luobelės gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 2,04 mmHg. Taip pat publikacijos autoriai rekomenduoja šias skaidulas naudoti hipertenzijai gydyti. 

Veikia kaip prebiotikai 

Nors gysločių luobelės nėra virškinamos žmogaus fermentų, tačiau jas gali skaidyti žarnyno bakterijos. Taip išeina, kad luobelių vartojimas tampa maistu mumyse gyvenančioms bakterijoms pasotinti. O tai ir yra prebiotinis poveikis.  Fermentacijos metu gali susidaryti trumpos grandinės riebalų rūgštys, kurios padeda palaikyti gerą žarnyno ir širdies sveikatą, pageriną imuninę sistemą ir mažina uždegimą. 

Kiek ir kaip vartojamos balkšvųjų gysločių luobelės? 

Įprastinė luobelių dozė yra 5–10 g, kuri suvartojama valgio metu bent kartą per dieną. Visgi persistengti nereikėtų – kai kalbama apie skaidulines medžiagas, daugiau ne visada yra geriau. Svarbu jas vartoti reguliariai visą dieną ir būtinai gerti su vandeniu. 

Paprastai pradedama nuo 5 g, užgeriant stikline vandens 3 kartus per dieną. Toliau savo nuožiūra galima palaipsniui didinti šį kiekį, iki kiek jis atrodo toleruotinas. Bet visada geriausia yra laikytis ant pakuotės nurodytų dozavimo nurodymų arba pasiteirauti sveikatos priežiūros specialisto. 

Balkšvųjų gysločių luobelės

Kokį šalutinį poveikį turi balkšvųjų gysločių luobelės? 

Balkšvųjų gysločių luobelės ar jų papildų vartojimas paprastai nesukelia rimto šalutinio poveikio. Tačiau tikėtina, kad gali sulėtinti tam tikrų vaistų įsisavinimą, todėl gydytojai dažnai rekomenduoja vengti vartoti jį kartu su kitais vaistais. 

Nors ir nedažnai, tačiau vartojant gysločių sėklų luobeles, gali atsirasti kai kurių alerginių reakcijų, tokių kaip bėrimas, niežulys ar kvėpavimo sutrikimai. 

Taip pat teigiama, kad kai kuriems žmonėms gysločio luobelės gali sukelti tokių nepatogumų, kaip dujų susidarymas, pilvo pūtimas, skrandžio spazmai. Šie simptomai pasireiškia daugiausiai tada, kai luobelės vartojamos su nepakankamu kiekiu vandens ar apskritai jų vartojama nesaikingai ir dideliais kiekiais. 

Ekspertai nerekomenduoja vartoti gysločių sėklų luobelių šiems žmonėms: 

  • Vaikams, išskyrus atvejus, kai rekomenduoja pediatras, 
  • Žmonės, kuriems pasireiškia žarnyno spazmai arba kuriems yra buvęs žarnų nepraeinamumas, 
  • Gysločiams ar luobelių medžiagoms alergiškiems žmonėms, 
  • Žmonės, sirgę gaubtinės ar tiesiosios žarnos vėžiu, 
  • Sergantiems fenilketonurija. 

Šaltiniai 

Tyrimai: 

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex