Skip to content

Kepamas sūris – gardus gurmanų patiekalas. 5 skirtingų sūrių receptai įvairiems skoniams

Kepamas sūris - gardus gurmanų patiekalas. 5 skirtingų sūrių receptai įvairiems skoniams
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Sūris ne be priežasties vadinamas tikru delikatesu ir gurmanų džiaugsmu. Šis skanėstas turi daugiau nei 1800 rūšių, tad tikrai kiekvienas atras sau tinkamiausią skonį. Sūriai puikiai tinka ne tik šalti užkandžių lėkštėms ar sumuštiniams, bet ir suteikia ypatingo skonio karštiems patiekalams, picoms, makaronams. Be to, sūris gali tapti ir pagrindiniu patiekalu – įvairiai kepti sūriai, patiekiami su saldžiais džemais, pikantiškais čatniais, daržovėmis ar net vaisiais ir įvairių rūšių duona, tikrai nustebins ir pradžiugins kiekvieną. Kepamas sūris šiandien mūsų akiratyje – pasidalinsime kokius sūrius galima kepti bei kaip skaniai juos pagaminti.

Kepamų sūrių rūšys

Kepimui tinka įvairių rūšių sūriai, nuo varškės sūrio iki fetos sūrio. Kepami sūriai įgauna naujus ir ypatingus skonius. Sūrius galima kepti tiek orkaitėje, tiek kepsninėje ar tiesiog keptuvėje.

Kepamas sūris

Dalinamės populiariausiais kepamais sūriais ir jų receptais.  

Kepamas varškės sūris

Skaniai iškepti galite net ir paprasčiausią lietuvišką varškės sūrį. Tereikia jį pagardinti mėgstamais prieskoniais, žalumynais, medumi ar kitais pagardais, suvynioti į foliją ir kepti iki 200 °C orkaitėje ar kepsninėje. Kepimas trunka apie 20-40 minučių.

Taip paruoštą sūrį galima tiekti tiek kaip užkandį ar net kaip pagrindinį patiekalą, kartu su šviežių daržovių salotomis ar karamelizuotais vaisiais.

Jei norite, kad sūris iškeptų su traškia plutele, tuomet jo nevyniokite į foliją ir kepkite tiesiog padėję ant kepimo popieriaus. Be to, varškės sūrį tinka kepti ir keptuvėje, supjaustytą riekelėmis ir patiekti su salotomis.

Orkaitėje keptas varškės sūris su česnakais ir Provanso žolelėmis

Nuostabaus skonio keptas varškės sūris, kuris nuo stalo dings akimirksniu.

Ingredientai:

  • 1 vnt. varškės sūrio
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 0,5 a.š. Provanso žolelių arba pagal skonį
  • 0,25 a.š. maltų juodųjų pipirų arba pagal skonį
  • 0,25 a.š. druskos arba pagal skonį

Gaminimas:

  1. Česnako skilteles sutraiškykite, suberkite ant jų Provanso žoleles, druską, pipirus, viską sumaišykite. Visu mišiniu įtrinkite sūrį, įdėkite jį į maišelį ir palaikykite šaldytuve apie 1 val.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sūrį šiek tiek patepkite aliejumi ir pašaukite į orkaitę.
  3. Sūrį kepkite ~40 minučių, jei norisi labiau apskrudusios plutelės, tuomet pakepkite apie 10 min. ilgiau.

Kamambero kepamas sūris

Kamamberas – tai bene populiariausias, kepimui naudojamas sūris. Daugelis jį mėgsta dėl minkšto, kreminės tekstūros ir sodraus skonio. Šį sūrį rekomenduojame kepti orkaitėje ar kepsninėje. Prieš kepimą rekomenduojamą sūrio viršų įpjauti kvadratėliais, apšlakstyti aliejumi ir pagardinti norimais prieskoniais ar pagardais. Keptas kamambero sūris dažniausiai tiekiams karštas užkandžiams kartu su skrudinta duona ar keptomis bulvėmis.

Kamambero kepamas sūris

Orkaitėje keptas kamambero sūris su vyšniniais pomidorais

Šis keptas sūris puikiai tiks tiek patiekti ant šventinio stalo gardžiam užkandžiui ar prie vyno taurės. Iš nurodyto ingredientų kiekio gaunasi maždaug dvi didesnės porcijos, tad, jei kepsite gausiam svečių kiekiui, tuomet kiekius dindinkite pagal valgytojų skaičių.

Ingredientai:

  • 1 (120 g) kamambero sūris
  • 15-20 vnt. vyšninių pomidorų
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • Keleto šviežių rozmarino šakelių
  • Viduržemio jūros prieskoninių žolelių mišinio, pagal skonį
  • Patiekimui: 6-8 riekelių čiabatos duonos ar kitos mėgstamos

Gaminimas:

  1. Į kepimo indą sudėkite pomidorus, juos užpilkite porą šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus ir sumaišykite, kad pomidorai pasidengtų aliejumi.
  2. Viduryje tarp pomidorų dėkite sūrį, įpjaukite jį kvadratėliais.
  3. Sūrį taip pat šiek tiek galite pašlakstyti aliejumi.
  4. Viską pabarstykite Viduržemio jūros žolelių mišiniu, o į sūrio kvadratėlius įdėkite po rozmarino šakelę.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 210 °C temperatūros ir kepkite sūrį apie 25 minutes.
  6. Likus 5-7 minutėms iki kepimo pabaigos, šalia į skardą sudėkite duonos riekeles, apšlakstytas alyvuogių aliejumi.
  7. Paruoštą sūrį ištraukite iš orkaitės, leiskite keletą minučių atvėsti ir skanaukite su traškia duonele.

Kepamas ožkos pieno sūris

Šis sūris dažnai apibūdinamas kaip burnoje tirpstantis, aitroko, tačiau sodraus skonio. Nepaisant išskirtinio skonio, tai labai universalus sūris, todėl jį galima derinti su daugybe gardžių garnyrų ir pagardų bei kepti tiek keptuvėje, tiek orkaitėje ar ant grilio. Keptas ožkos pieno sūris puikiai dera su skrudinta duona, gaminti salotoms ar tiekti su įvairiomis daržovėmis, ypač tinka burokėliai.

Kepto ožkos sūrio salotos su figomis

Kepto ožkos sūrio salotos su figomis

Jei norisi išbandyti naujus skonius, šis receptas kaip tik jums. Sodraus sūrio skonis su gaiviu avokadu ir figomis, sukurs nuostabų skonių kontrastą.

Ingredientai:

Padažui:

  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. balzaminio acto
  • 0.5 v.š. medaus
  • druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Ožkos sūrį apvoliokite smulkintuose graikiniuose riešutuose.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite sūrį po minutę iš abiejų pusių.
  3. Sumaišykite visus padažo ingredientus.
  4. Į lėkštę dėkite gražgarstes, avokadą (jį pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite sezamu), figos griežinėlius ir keptą sūrį.
  5. Apipilkite paruoštu padažu.

Kepamas fetos sūris

Šį sūrį paruošti labai paprasta, jį galima kepti keptuvėje, orkaitėje su daržovėmis ar įvyniotą į sluoksniuotą tešlą. Prieš kepimą verta fetą pagardinti mėgstamais prieskoniais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Keptas fetos sūris puikiai dera su skrudinta duona ar įvairiomis keptomis daržovėmis. Taip pat, keptas fetos ir sutrintas sūris gali būti puikus padažas makaronų patiekalams.

Kepamas fetos sūris. Kepamas sūris

Keptuvėje keptas traškus fetos sūris su pipiriniu medumi

Feta yra vienas iš tų nedaugelio sūrių, kurie kepdami nesilydo. Jį apvolioti kepant galima į manų kruopas, į džiūvėsius, bet jei norite pačio traškiausio efekto, kepkite jį su panko – japoniškais džiūvėsiais.

Ingredientai:

  • 1 vnt. fetos sūrio
  • 1 kiaušinio, plakto
  • alyvuogių aliejaus kepimui
  • 0,5 citrinos žievelės, labai plonai nuluptos
  • panko džiūvėsių, pagal poreikį
  • medaus, sumaišyto su žiupsneliu grūstų juodųjų pipirų ir raudonųjų pipirų, pagal poreikį
  • patiekimui: alyvuogių, paskrudintos baltos duonos

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite keptuvėje šlakelį aliejaus ir įmeskite citrinos žieveles. Leiskite žievelėms paskleisti aromatą (1-2 minutes), tada išgriebkite ir išmeskite.
  2. Fetos sūrį supjaustykite apie 1 cm storio riekelėmis, jas pavoliokite kiaušinio plakinyje ir apvoliokite panko džiūvėsiuose.
  3. Kepkite įkaitintuose citrinomis pagardintuose riebaluose po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių, arba kol džiūvėsiai gražiai apskrus.
  4. Patiekite keptą sūrį karštą arba kambario temperatūros, pašlakstytą pipiriniu medumi. Patiekite su paskrudinta balta duona ir alyvuogėmis.
Keptuvėje keptas traškus fetos sūris su pipiriniu medumi

Halumi kepamas sūris

Šis sūrus, pusiau kietas ožkų ir avių pieno sūris kilęs iš Kipro ir pasižymi aukšta lydymosi temperatūra, todėl tinka kepti ant grotelių. Kepant ant grotelių arba keptuvėje, jo išorė tampa traški ir aukso spalvos, o vidus suminkštėja, bet neištirpsta, todėl tampa maloniai girgždantis. Jis puikiai tinka gaminti salotas, tiekti su salotomis ar gaminti lavašo bei pitos suktinukus su įvairiais pagardais. Be to, jį paruošti labai paprasta, nereikia jokių papildomų ingredientų, pakanka tik iškepti.

Grilyje keptas halumi sūris su pomidorais, agurkais ir svogūnais

Tokį patiekalą paruošti labai lengva ir puikiai tinka tiekti tiek kaip užkandį, tik kaip lengvą vakarienę

Grilyje keptas halumi sūris su pomidorais, agurkais ir svogūnais

Ingredientai:

  • 1 vnt. halumi sūrio
  • 100 g pomidorų
  • 100 g agurkų
  • 1 mėlynojo svogūno, didesnio
  • Keleto baziliko lapelių
  • Druskos, pipirų, pagal skonį

Gaminimas:

  1. Sūrį supjaustykite apie 2 cm storio riekelėmis ir iškepkite grilyje ar grilio tipo keptuvėje.
  2. Pomidorus ir riekelėmis pjaustytą svogūną pagardinkite prieskoniais.
  3. Į lėkštę dėkite keptą sūrį, daržoves ir pagardinkite baziliko lapeliais.
  4. Skanu pagardinti balzaminiu kremu, jei mėgstate.

Šaltiniai:
https://www.marthastewart.com/8121680/best-cheeses-outdoor-grilling
https://www.seriouseats.com/best-cheeses-to-grill-halloumi-kefalotyri-queso-panela
https://www.pongcheese.co.uk/blog/a-guide-to-selecting-cooking-and-serving-baked-cheese/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *