Skip to content

Kriaušių uogienė: 6 nepakartojami receptai ir panaudojimo idėjos

Kriaušių uogienė
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Besibaigianti vasara mus džiugina ne tik gausybe daržo gėrybių, bet ir sodo skanėstais. Artėjant rudeniui vaismedžių šakos linksta nuo obuolių, slyvų ir, žinoma, nuo skaniausių kriaušių. Tačiau jomis labai ilgai nepasimėgausime, tad vienas iš būdų kriaušes išlaikyti ilgiau ir mėgautis jomis žiemą – tai kriaušių uogienė. Juk taip smagu artimuosius vaišinti vietinėmis, lietuviškomis gėrybėmis visus metus. O šiame straipsnyje pasidalinsime nuostabiai skaniais kriaušių uogienės receptais.

Kur panaudoti kriaušių uogienę?

Kaip ir daugelį kitų uogienių, taip ir kiaušių uogienę galima naudoti su įvairiais maisto produktais bei patiekalais. Nors kriaušių uogienės gamyba reikalauja šiek tiek pastangų ir laiko, tačiau rezultatas atperka visas pastangas. Turėdami namuose kriaušių uogienės stiklainėlių, galime pagardinti daugelį patiekalų ir pasimėgauti saldžia gamtos dovana bet kuriuo metų laiku.

  • Gamindami desertus, juos gardinkite kriaušių uogiene. Puikiai tinka dėti į pyragus, sausainius, keksiukus ar net pagardinti ledus.
  • Puikiai tinka užkandžiams su įvairiais sūriais, pavyzdžiui, su mėlynojo pelėsio sūriu, Brie ar Kamambero sūriais.
  • Blynai su uogiene – nuostabiausias derinys pusryčiams, tad kriaušių uogienė ne išimtis, ji tiks tik prie įprastų blynelių ar keptų varškėčių.
  • Pieno produktai, tokie kaip natūralus ar graikiškas jogurtas, varškė, varškė grūdeliais – puikiai tinka su kriaušių uogiene lengvam desertui.
  • Taip pat, kriaušių uogienė gali būti puikus pagardas prie mėsos ar paukštienos patiekalų.
Kur panaudoti kriaušių uogienę? Kriaušių uogienė

Kriaušių uogienė su vanile

Tai nuostabaus skonio kriaušių uogienė, kuriai vanilinis cukrus suteikia itin sodraus ir malonaus skonio. Labai paprastai pagaminama, tačiau be galo skani. Taip paruošta uogienė puikia tinka prie gardžių pusryčių blynelių ar tiesiog tepti ant batono riekės.

Ingredientai:

  • 1 kg kriaušių (svoris jau išvalytų)
  • 500 g cukraus
  • 2 a.š. vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Kriaušes sudėkite į puodą, sluoksniuojant su cukrumi (viršutinis sluoksnis turėtų būti cukraus) ir palikite pastovėti per naktį, kad atsirastų skysčio.
  3. Tada puodą statykite ant viryklės ir kaitinkite ant nedidelės kaitros, vis pamaišant apie valandą (arba iki kol kriaušės suvirs bei uogienė sutirštės iki norimos konsistencijos). Likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos suberkite vanilinį cukrų.
  4. Karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.
  5. Palikite atvėsti ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Kriaušių uogienė su bruknėmis

Ši uogienė yra ypatingai kvapni ir ryškios spalvos. Rūgštus bruknių ir saldus kriaušių derinys tinka ne tik su saldžiais patiekalais, bet ir prie sūrio ar paukštienos patiekalų.

Kriaušių uogienė su bruknėmis

Ingredientai:

  • 3 kg kriaušių
  • 2 kg bruknių
  • 1 kg cukraus
  • 400 ml vandens (sirupui)

Gaminimas:

  1. Bruknes nuplaukite, nusausinkite ir nuplikykite verdančiu vandeniu.
  2. Nulupkite kriaušes, išimkite sėklas ir jas susmulkinkite kubeliais.
  3. Į puodą pilkite 400 ml vandens, berkite cukrų, kaitinkite, nuolat maišant, kol cukrus ištirps. Tuomet užvirinkite ir virkite apie 2 minutes.
  4. Paruoštame sirupe virkite kriaušes apie 10-15 minučių. Kriaušės išgriebkite.
  5. Į sirupą suberkite nuplikytas bruknes. Virkite apie 7 min. Vėl sudėkite kriaušes, pavirkite dar 3-5 minutes.
  6. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  7. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Kriaušių uogienė su cinamonu ir imbieru

Tai puikaus aromato kriaušių uogienė, kuri tiks šaltuoju sezonu, kai norisi saldaus ir jaukaus skanėsto. Kriaušių uogienė, pagardinta šiltu cinamono ir aštriu imbiero aromatu, sukurs nepamirštamą skonių derinį.

Ingredientai:

Kriaušių uogienė su cinamonu

Gaminimas:

  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Paruoštas kriaušes sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, cinamoną ir imbierą, viską išmaišykite.
  3. Puodą statykite ant viryklės, užkaiskite, palaukite, kol užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite ant vidutinės kaitros apie 30 min., vis pamaišant ir nugriebiant susidariusias putas.
  4. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  5. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Kriaušių uogienė su mėlynėmis

Jei turite mėlynių ir nežinote kur jas sunaudoti – puikus būdas pasigaminti be galo skanią ir kvapnią kriaušių ir mėlynių uogienę.

Ingredientai:

  • 2 kg kriaušių
  • 1 kg mėlynių
  • 800 g cukraus
  • 200 ml vandens
  • 3-4 cinamono lazdelių

Gaminimas:

  1. Mėlynes perrinkite, nuplaukite po tenkančiu vandeniu ir suberkite į puodą.
  2. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais bei suberkite į puodą kartu su mėlynėmis.
  3. Pilkite stiklinę vandens ir sudėkite cinamono lazdeles, suberkite cukrų ir išmaišykite.
  4. Užkaiskite puodą, palaukite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 20-30 min., vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas.
  5. Jei patinka tirštos, džemo konsistencijos uogienės, štai būdas patikrinti, kada uogienę pakanka virti. Prieš verdant uogienę į šaldiklį reikia įdėti lėkštę. Uogienės virimo laikui artėjant prie pabaigos, pasemkite arbatinį šaukštelį uogienės ir uždėkite ant sušaldytos lėkštės. Jei masė pavirsta į drebučius, reiškia, uogienę galima pilstyti į stiklainius. Jei masė vis dar skysta – virkite dar.
  6. Uogienei išvirus, išimkite cinamono lazdeles, išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite ir palikite visiškai atvėsti.
  7. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Permatoma kriaušių uogienė

Šiai kriaušių uogienei pagaminti prireiks vos dviejų ingredientų, o jos skonis primins nostalgišką vaikystę. Be to, ji ir stiklainiuose atrodys graži: skaidri, su mažais kriaušių gabaliukais ir švelniai gelsvos spalvos, tarsi gintaras.

Ingredientai:

  • 2,2 kg kriaušių
  • 660 g cukraus

Gaminiams:

  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite kuo ploniau, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite smulkiais gabaliukais.
  2. Pjaustytas kriaušes sudėkite į indą, užberkite cukrumi ir palikite 12 valandų pastovėti.
  3. Vėliau susidariusias sultis nupilkite nuo kriaušių į puodą ir jas virkite, kol sutirštės (nugaruos beveik pusė skysčio).
  4. Į paruoštą sirupą sudėkite kriaušių gabaliukus ir pamaišant virkite, kol jie pradės blizgėti ir taps skaidrūs.
  5. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais. Stiklainius apverskite, šiltai užklokite ir palikite visiškai atvėsti.
  6. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Permatoma kriaušių uogienė

Obuolių ir kriaušių uogienė

Tai kriaušių uogienė su obuoliais, kuri niekada nenuvilia. Jei mėgstate tirštą uogienę, rinkitės būtent šį uogienės variantą. Visada gaunasi puikiai, nes šiuose vaisiuose yra daug pektino – natūralaus tirštiklio.

Ingredientai:

  • 1,3 kg kriaušių
  • 1 kg cukraus
  • 700 g obuolių
  • 200 ml vandens
  • 1 a. š. citrinos rūgšties

Gaminimas:

  1. Kriaušes ir obuolius nuplaukite, nulupkite ir išpjaukite sėklas.
  2. Supjaustykite vaisius mažais kubeliais arba taip, kaip norite. Galima net skiltelėmis, bet tada uogienė bus kitokios konsistencijos.
  3. Įkaitinkite vandenį ir palaipsniui įpilkite cukraus. Virkite sirupą maišydami, kol jis taps vientisos konsistencijos.
  4. Vaisius užpilkite karštu sirupu ir palikite 1,5 val.
  5. Viską užvirkite ir virkite pusvalandį ant vidutinės ugnies.
  6. Uogienę nukelkite nuo viryklės, palikite porai valandų, nuimkite putas ir pavirkite dar pusvalandį.
  7. Įpilkite citrinos rūgšties, išmaišykite, po 5-10 minučių nukelkite uogienę nuo ugnies ir supilkite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite dezinfekuotais dangteliais.
  8. Palikite visiškai atvėsti. Atvėsusią uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Obuolių ir kriaušių uogienė

Jeigu dar neauginate kriaušės savo sode, šie straipsniai jums gali būti naudingi:

Kriaušės: kuo skiriasi kriaušių veislės ir ar įmanoma išsirinkti geriausią? 

Kriaušės – obelims „ant kulnų lipantis“ vaismedis. Ar tikrai mokate auginti šį medį? 

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *