Uogienes mėgsta visi, tiek dideli tiek maži. Uogienių virimas yra paprasčiausias būdas ilgiau išlaikyti ir mėgautis vasaros gėrybėmis. Vyšnių uogienė yra viena populiariausių jau nuo senų laikų. Tikriausiai daugelis prisimena tą nostalgišką močiutės virtą uogienės skonį. O dabar nesuklysime sakydami, jog kiekviena šeimininkė turi savo ypatingą vyšnių uogienės receptą. Tad šiame straipsnyje norime pasidalinti gardžiais vyšnių uogienės receptais bei aptarti kaip pasirinkti uogas uogienės virimui.
Kaip pasirinkti uogas vyšnių uogienei?
Jei auginate vyšnias, jas reikia skubėti nurinkti, kol dar paukščiai nespėjo jų nulesti. Jeigu uogos dar nesunokiusios, bandykite uogas apsaugoti nuo paukščių, pavyzdžiui tinklu nuo paukščių. Na o sulaukus, prisirinkus ir daug negalvojus, ką su jomis nuveikti, galima pasigaminti paprastą ir labai skanią vyšnių uogienę. Rinkdamiesi uogas vyšnių uogienei svarbu atkreipti dėmesį į vyšnių kvapą, spalvą bei išvaizdą. Jos turi būti visiškai sunokusios, bet nepernokusios ir nepraradusios savo formos.
Jei vyšnias perkate, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą: uogos turi būti švarios, sveikos, be matomų ligų, puvimo ar gedimo požymių. Neturėtų būti suvytusių, supelijusių ar kitaip pažeistų uogų. Lapai ir koteliai (jei yra) turi būti žali ir nesuvytę. Uogų kvapas turi būti gaivus, šviežias ir būdingas atitinkamai rūšiai. Neturėtų būti jaučiamas rūgimo, puvimo ar kitoks pašalinis kvapas. Tik tokios uogos puikiai tiks vyšnių uogienei virti.
Klasikinė vyšnių uogienė
Ruošiant vyšnių uogienę darbo tikrai nemažai, ypač, kol išrenkame jų kauliukus. Tačiau šis darbas atsiperka, kai atsidarome uogienės stiklainėlį vėlyvą rudenį ar žiemą ir gardžiai mėgaujamės su ką tik iškeptais blynais, kepame pyragus ar tiesiog tepame ant batono riekelės.
Ingredientai uogienei:
- 4 kg vyšnių
- 4 kg cukraus
Gaminimas:
- Vyšnias gerai nuplaukite ir išimkite kauliukus. Darbui palengvinti puikiai tinka specialus kauliukų išėmimo aparatas, tačiau, jei neturite, galima kauliukus išimti medinio pagaliuko ar šiaudelio pagalba. Taip pat tinka ir žiogelis.
- Paruoštas vyšnias sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir gerai išmaišykite.
- Įjunkite kaitrą ir kaitinkite uogas su cukrumi vis pamaišant ant didesnės kaitros, kol užvirs.
- Verdant susidaro nemažai putų, tad jas nugraibykite.
- Kuomet uogienė pradeda virti, ugnį sumažinkite ir virkite vis pamaišant, ant silpnesnės ugnies apie 20 min.
- Po 20 min. virimo, uogienę supilkite į iškaitintus, švarius stiklainius, sandariai uždarykite švariais dangteliais (dangtelius galima papildomai sutepti spirite suvilgytu vatos diskeliu).
- Uždarytus stiklainius pastatykite dangteliais žemyn ant pasiruošto patiesalo, šiltai apklokite ir palikite atvėsti.
- Vėliau laikykite rūsyje ar kitoje vėsesnėje vietoje.
Vyšnių uogienė su apelsinais
Unikalaus skonių derinio vyšnių uogienė su apelsinais tikrai jus nestebins. Ši gaivi ir aromatinga uogienė puikiai tiks užsitepti ant skrebučio, tiekti pusryčiams su blynais ar kaip priedas prie sūrių.
Ingredientai:
- 1 kg vyšnių
- 1 kg cukraus
- 200 ml vandens
- 1 vnt. apelsino
Gaminimas:
- Uogas nuplaukite, nuimkite kotelius ir išimkite kauliukus.
- Paruoštas uogas nusausinkite ir sudėkite į puodą.
- Išspauskite apelsino sultis, supilkite į atskirą puodą, kartu supilkite vandenį ir suberkite cukrų.
- Puodą užkaiskite ir virkite maišant, kol cukrus ištirps ir vanduo ims burbuliuoti. Sumažinkite ugnį, sudėkite nuo apelsino nuluptą oranžinę žievelės dalį. Pavirkite apie 10 minučių ant nedidelės kaitros, vis pamaišant, kad neprisviltų. Žieveles išimkite.
- Ant uogų užpilkite paruoštą sirupą, uždenkite puodą ir palikite kambario temperatūroje per naktį.
- Sirupą atsargiai nupilkite, pernelyg nejudinant uogų, kad jų nepažeistumėte. Sirupą pakaitinkite iki užvirimo ir vėl užpilkite ant uogų. Vėl uždenkite ir palikite per naktį.
- Trečią dieną sirupą vėl nupilkite, užvirinkite ir užpilkite ant uogų. Kaitinkite, kol užvirs kartu su uogomis 10 minučių.
- Uogienę supilstykite į sterilius, iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais, sandariais dangteliais. Stiklainius apverskite kamšteliais žemyn ir, uždengus, palikite atvėsti, vėliau laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Vyšnių uogienė su juoduoju šokoladu
Vyšnios iš šokoladas tikriausiai nuostabiausias duetas, kurį mėgsta kiekvienas smaližius. Be to, galite į uogienę pabandyti dėti ne juodąjį, o baltąjį šokoladą. Tuomet uogienė taps ne tik labai skani, bet ir gražios šviesios spalvos.
Ingredientai:
- 1 kg vyšnių
- 500 g cukraus uogienėms (jei naudosite įprastą cukrų, dėkite jo tiek pat, kiek ir vyšnių)
- 30 g juodojo šokolado (kokybiško, bent 75 %)
- 2 a.š. konjako (tinka ir esencija)
- 1 a.š. citrinų sulčių
Gaminimas:
- Vyšnias nuplaukite, išimkite kauliukus ir sutinkite ar supjaustykite mažais gabalėliais.
- Vyšnias sudėkite į puodą, supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų, užvirkite ir pavirkite 4-5 min.
- Tuomet nukelkite puodą nuo viryklės ir atsargiai nugriebkite putas. Į gautą masę berkite tarkuotą šokoladą ir pilkite konjaką, viską gerai išmaišykite.
- Paruoštą uogienę išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Sandariai užsukite ir palikite atvėsti apvertę stiklainius dangteliais žemyn.
- Laikykite tamsesnėje, vėsioje vietoje.
Vyšnių uogienė su lazdyno riešutais ir cinamonu
Neįprasto, bet nuostabaus skonio vyšnių uogienė, kurią išbandyti turi kiekvienas. Be to, labai skanu šią uogienę tepti ant paskrudintos duonelės kartu su kreminiu ar ožkos sūriu.
Ingredientai:
- 2 kg vyšnių
- 1 kg cukraus uogienėms (jei naudosite įprastą cukrų, dėkite jo tiek pat, kiek ir vyšnių)
- 200 g lazdyno riešutų
- 100 ml vandens
- 100 ml brendžio
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 1 cinamono lazdelės (ir, jei mėgstate, anyžių)
Gaminimas:
- Lazdyno riešutus paskrudinkite keptuvėje ar orkaitėje, atvėsinkite, stambiai sukapokite peiliu ir atsidėkite į šalį.
- Vyšnias gerai nuplaukite ir išimkite iš jų kauliukus.
- Paruoštas uogas sudėkite į puodą, užpilkite 100 ml vandens, įdėkite cinamono lazdelę ir užvirkite. Verdant susidariusias putas nugraibykite.
- Maišydami verdančias uogas suberkite cukrų uogienėms ir virkite apie 15 minučių.
- Iki virimo pabaigos likus maždaug 5 minutėms supilkite brendį ir sumeskite stambiai kapotus lazdynų riešutus.
- Paruoštą uogienę palikite vėsti apie pusvalandį puode. Per tą laiką uogienė vėsdama dar tirštės. Iš uogienės išimkite cinamono lazdelę.
- Supilstykite uogienę į sterilizuotus, iškaitintus stiklainius ir užsukite švariais, sandariais dangteliais. Palikite per naktį vėsti bei pilnai sutirštėti.
- Vėliau vyšnių uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Vyšnių uogienė su abrikosais
Kol išimsite kauliukus iš vyšnių, jūsų pirštai nusidažys raudonai, o pjaustyti abrikosus skiltelėmis galbūt truputį tingėsis. Tačiau verta žinoti, kad ši uogienė tikrai verta pastangų. Rinkitės gerai sunokusias vyšnias, bet nepamirškite, kad jos turi šiek tiek rūgštumo. Todėl citrinų sulčių įpilkite tik truputį, kad subalansuotumėte cukraus saldumą.
Ingredientai:
- 1 kg cukraus
- 700 g vyšnių
- 300 g abrikosų
- 0,5 vnt. citrinos (reikės tik sulčių)
Gaminimas:
- Vyšnias gerai nuplaukite ir išimkite iš jų kauliukus.
- Vyšnias perpjaukite pusiau, abrikosus supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į vidutinio dydžio puodą.
- Išspauskite citrinos sultis, jas supilkite į puodą kartu su vyšniomis ir abrikosais.
- Užkaiskite puodą ant vidutinės kaitros ir kaitinkite, kol vaisiai suminkštės, sukris, išsiskirs sultys ir pradės burbuliuoti.
- Tuomet suberkite cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite kaitrą iki silpnos ir virkite apie 10-15 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.
- Išvirtą uogienę supilkite į švarius, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.