Ant velykinio stalo visada puikuojasi gražiausi margučiai ir sotūs bei gardūs šventiniai pietūs, bet nepamirškime, kad kiaušinių salotos irgi puikiai tinka šventiniams stalui. O be to, jei ir liks nesuvalgytų margučių po Velykų, galėsite juos sunaudoti receptuose pateiktoms salotoms. Šiame straipsnyje rasite keletą lengvai paruošiamų ir skanių salotų su kiaušiniais receptų, kurie puikiai tiks jūsų Velykų stalui.
Gaivios kiaušinių salotos su kukurūzais ir marinuotais agurkais
Šios kiaušinių salotos puikiai tiks tiek šventiniam staliui, tiek kasdienai. Salotas skanu valgyti vienas, su duonos riekele ar net užtepti ant jos ir mėgautis gardžiu sumuštiniu. Paruošimui prireiks vos kelių ingredientų bei gamindami ilgai neužtruksite.
Jums reikės:
- 5 vnt. kiaušinių, kietai virtų
- 200 g konservuotų kukurūzų
- 5 vnt. marinuotų agurkų, galima keisti raugintais
- 0,5 vnt. poro (didesnio arba 1 mažesnio), baltosios dalies
- 2 v.š. majonezo, jei norite gaiviau, galite keisti graikišku jogurtu
- 1 a.š. garstyčių arba krienų
- 1 skiltelės česnako arba 1 a.š. česnako granulių
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais.
- Porą supjaustykite pusžiedžiais.
- Nuo kukurūzų nupilkite skystį.
- Visus ingredientus sudėkite į dubenį, dėkite majonezą, berkite druskos ir pipirų bei viską gerai išmaišykite.
Salotos su kiaušiniais, krabų lazdelėmis ir šviežiomis daržovėmis
Spalvingos ir kvepiančios pavasariu kiaušinių salotos taps tikra Velykų stalo puošmena, o tarp sočių patiekalų puikiai atgaivins.
Jums reikės:
- 200 g krabų lazdelių
- 100 g mėgstamų šviežių salotų
- 100 g pomidorų, labiausiai tinka maži vyšniniai pomidorai, bet galite rinktis ir didesnius
- 2 vnt. kiaušinių
- 1 agurko, trumpavaisio
- 40 g konservuotų kukurūzų
- 20 g svogūnų laiškų
- 10 g šviežių krapų arba petražolių
- 2 v.š. majonezo arba graikiško jogurto
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Salotas nuplaukite ir gerai nusausinkite. Jas stambiai suplėšykite ir sudėkite vienu sluoksniu ant didelės lėkštės.
- Agurką supjaustykite šiaudeliais ir sudėkite ant salotų.
- Nedidelėmis skiltelėmis supjaustykite pomidorus ir sudėkite ant agurkų.
- Krabų lazdeles supjaustykite juostelėmis ir sudėkite ant salotų viršaus.
- Suberkite kukurūzus.
- Kiaušinius padalinkite į 4 ar 6 dalis ir juos sudėkite ant salotų.
- Paruoštas salotas apliekite majonezu ar jogurtu, užberkite prieskonių ir viską papuoškite smulkintais žalumynais.
- Patiekdami į atskiras lėkštes imkite po kelis šaukštus salotų ir jas sumaišykite.
Sluoksniuotos salotos su kiaušiniais, virtu kumpiu, bulvėmis ir žirneliais
Šios sočios kiaušinių salotos gali būti ir puikus pagrindinis patiekalas, jos labai sočios skanios, o be to ir labai gražiai atrodo.
Jums reikės:
- 200 g konservuotų žirnelių
- 200 g konservuotų kukurūzų
- 3 vnt. kiaušinių, kietai virtų
- 4 vnt. bulvių, vidutinio dydžio
- 3 vnt. morkų, vidutinio dydžio
- 150 g kiaulienos karšto rūkymo kumpio
- 40 g šaldytų žirnelių
- 30 g šviežių krapų
- 30 g svogūnų laiškų
- 25 g majonezo
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Šaldytus žirnelius užpilkite šiltu vandeniu ir palikite juos atšilti.
- Bulves ir morkas išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir pagardinkite prieskoniais.
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Morkas, bulves, kiaušinius ir kiaulienos kumpį supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Susmulkinkite svogūnų laiškus ir krapus.
- Imkite didelę lėkštę ir pradėkite sluoksniuoti salotas. Sudėkite smulkintas bulves, šiek tiek pasilikite pabaigai, užtepkite majonezu, sudėkite smulkintus svogūnų laiškus, tuomet dėkite smulkintus kiaušinius, vėl užtepkite majonezu, sudėkite smulkintą kumpį, nusunktus kukurūzus, vėl tepkite majonezu, dėkite smulkintas morkas, nusunktus žirnelius ir likusias bulves, tuomet viršų ir kraštus aptepkite majonezu.
- Ant viršaus eilutėmis sudėkite atšildytus žirnelius ir smulkintus krapus.
Kopūstų salotos su virtais kiaušiniais
Ypatingai skanios ir gaivios salotos, puikiai tiks patiekti ant šventinio Velykų stalo. Salotas ruošiant suktis virtuvėje ilgai nereikės, o puikiu patiekalu džiaugsis visi.
Jums reikės:
- 4 vnt. kiaušinių, kietai virtų
- 200 g šviežių kopūstų
- 180 g agurkų
- 150 g ridikėlių
- 10 g svogūnų laiškų
- 10 g krapų
Padažui:
- 100 g grietinės, neriebios arba graikiško jogurto
- 25 ml alyvuogių aliejaus
- 15 g garstyčių
- 15 ml citrinų sulčių
- 1 a.š. medaus
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Kopūstas supjaustykite labai plonomis juostelėmis arba sutarkuokite, šiek tiek pamaigykite rankomis.
- Agurkus ir kiaušinius supjaustykite kubeliais, ridikėlius griežinėliais pusiau.
- Atskirame inde gerai sumaišykite grietinę, aliejų, garstyčias, citrinų sultis, medų ir druską.
- Pjaustytas daržoves ir kiaušinius dėkite į dubenį, suberkite smulkintus svogūnų laiškus ir krapus, pilkite padažą ir gerai išmaišykite.
Bulguro salotos su kiaušiniais ir burokėliais
Nuostabiai atrodančios, ryškiai rožinės spalvos salotos sužavės kiekvieną. Rekomenduojame išbandyti šias gardžias salotas ir atrasti naujus skonius.
Ingredientai:
- 400 ml vandens
- 2 vnt. burokėlių, vidutinio dydžio
- 150 g bulguro kuopų
- 2 vnt. kiaušinių
- 25 g krapų, šviežių
- 25 g petražolių, šviežių
- 4 v.š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 v.š. vyno acto, tinka ir obuolių actas
- 1 a.š. garstyčių
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Burokėlius nulupkite. Vieną burokėlį supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą, supilkite vandenį ir užvirkite. Virkite keletą minučių.
- Kruopas sudėkite į dubenį. Užpilkite 1,5 stiklinės verdančio burokėlių nuoviro, įberkite druskos.
- Burokėlių gabaliukus ir likusį nuovirą galite palikti kitiems patiekalams gaminti. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite stovėti 20 minučių. Tada kruopas nuvarvinkite, jei jos nesugėrė viso skysčio.
- Antrą burokėlį supjaustykite kubeliais.
- Krapus smulkiai sukapokite.
- Kietai išvirkite kiaušinius, atvėsinkite ir nulupkite.
- Burokėlius, actą ir aliejų sutrinkite elektriniu trintuvu, įmaišykite garstyčias, pipirus ir didžiąją dalį krapų. Burokėlių masę įmaišykite į bulgurą.
- Patiekite apibarstę likusiais krapais ir smulkintomis petražolėmis kartu su pjaustytais kiaušiniais.
Kiaušinių salotos su cukinija, žiediniu kopūstu ir avokado padažu
Jei norisi salotų su majonezo padažu, siūlome išbandyti pagardintas trintu avokadu, salotų skonis atrodys tarsi būtų su majonezu, tačiau jos bus mažiau kaloringos ir daug gaivesnės.
Jums reikės:
- 4 vnt. kiaušinių
- 250 g cukinijos
- 200 g avokado, gerai prinokusio
- 180 g žiedinio kopūsto
- 100 g salotų lapų
- 1 v.š. citrinos sulčių
- 2 a.š. garstyčių
- 15 g norimų žalumynų, tinka krapai, petražolės, svogūnų laiškai
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
- Cukiniją sutarkuokite ar supjaustykite šiaudeliais.
- Žiedinį kopūstą išskaidykite žiedynais ir supjaustykite smulkiau.
- Norimus žalumynus susmulkinkite.
- Kiaušinius supjaustykite kubeliais.
- Avokadą sutrinkite šakute, sumaišykite su citrinos sultimis, garstyčiomis ir prieskoniais.
- Visas daržoves ir kiaušinius sudėkite į dubenį ir sumaišykite su paruoštu avokado padažu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.