Skip to content

Sausmedžio sodinimas – atsakingas darbas. Kada ir kaip tai daryti, kad derlius džiugintų ne vienerius metus?

Sausmedžio sodinimas - atsakingas darbas. Kada ir kaip tai daryti, kad derlius džiugintų ne vienerius metus?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Valgomasis sausmedis (Lonicera edulis) – išsivadavęs iš egzotikos gniaužtų ir vis dažniau ir drąsiau randantis savo vietą mūsų sodybose ir kiemuose. Tai – nelepus, derlingas ir dekoratyviai žydintis krūmas, išsiskiriantis tamsiai mėlynos spalvos, pailgomis uogomis, kuriose gausu antioksidantų, vitamino C bei kalio. Norėdami dar šiemet pasidžiaugti sausmedžio žiedais – suskubkite! Straipsnyje rasite naudingus ir praktiškus patarimus, kaip turi būti aliekamas sausmedžio sodinimas bei vėlesnė jo priežiūra – nuo to priklausys ar uogų derlius bus gausus.

Sausmedžio sodinimas: kaip pasirinkti sodinuką?

Nors sausmedis dažniausiai sodinamas rudenį,tam, kad augalas spėtų prigyti, pavasarį dar galite spėti įšokti į šio augalo sodinimo traukinį. Tačiau sodindami sausmedį pavasarį, rinkitės augalą iš vazonėlio, su uždara šaknų sistema.

Pavasarį sodinti sausmedžius rekomenduojama anksti – iki pumpurų sprogimo, nors sodinti augalus iš vazonų galite per visą vegetaciją (svarbu, kad nebūtų didelių karščių ir sausrų). Labai tinkamas sodinimo laikas yra rugsėjo – spalio mėn.

Verta įsidėmėti, kad sausmedis – kryžmadulkis krūmas, todėl, norint sulaukti uogų derliaus, reikia sausmedžio sodinukus sodinti vieną šalia kito, geriausia – du ar tris krūmelius, taip pat specialistai rekomenduoja rinktis ir šalia sodinti skirtingų veislių sodinukus.

Sausmedžio sodinimas: kaip parinkti tinkamą vietą?

Sausmedis nėra išrankus dirvožemiui, kuriame augs, tačiau visgi reikėtų vengti labai drėgnų ar sausų vietų. Geriausiai sausmedis augs ir atneš didesnį derlių, augdamas derlingoje, šiek tiek rūgščioje dirvoje, saulėtoje ir drėgnoje vietoje.

Rinkitės nuo vėjų apsaugotą, saulėtą vietą ar vietą su nedideliu pavėsiu. Kuo daugiau saulės gaus sausmedis – tuo didesnės, saldesnės ir ryškesnės spalvos bus uogos, o per didelis pavėsis pakenks uogoms – jos bus menkesnės, rūgštesnės.

Taip pat, renkantis vietą sausmedžiui, atsižvelkite, kad jam užtektų vietos augti ir plėstis. Sausmedis užauga iki 1.5 m aukščio ir plečiasi, taip pat reikalingi bent 1 m tarpai tarp sodinukų, kad galėtumėte tinkamai juos nugenėti, nuravėti bei būtų patogu skinti uogas.

Sausmedžio sodinimas

Sausmedžio laistymas, tręšimas ir priežiūra žiemą

Pasodinę sausmedį pasistenkite jį reguliariai laistyti. Patartina tai daryti vakarais, o ypač sausomis vasaromis darykite tai dažniau. Reguliarus sausmedžio laistymas ypač svarbus, kuomet jis pradeda megzti ir nokinti uogas. Vanduo užtikrins, kad uogos tolygiai noktų ir nebyrėtų nuo krūmo.

Taip pat patartina sausmedį kasmet mulčiuoti organinėmis medžiagomis. Tam puikiai tiks sodo kompostas ar perpuvęs galvijų mėšlas. Mulčiavimas ne tik užtikrins tinkamą dirvožemio būklę sausmedžiui, bet ir padės sulaikyti drėgmę sausringais laikotarpiais.

SAUSMEDŽIO UOGOS

Sausmedžio ligos ir jų prevencija

Nors sausmedis ir laikomas vienu neproblematiškiausių krūmų, atsparių ligoms ir kenkėjams, verta prisiminti, kad:

  • ypač sausringu laikotarpiu sausmedis linkęs sirgti miltlige. Jai užkirsti kelią galite tinkamai mulčiuodami augalą.
  • pavasarį sausmedį gali užpulti amarai. Būkite atidūs apžiūrinėdami naujus sausmedžio ūglius, o aptikę amarus – galite juos nupirkšti ar nurinkti.

Kada renkamas sausmedžio uogų derlius?

Įprastai, pirmojo sausmedžio derliaus gali tekti palaukti kelerius metus, nes pirmuosius dvejus metus, sausmedis auga lėtai. Derėti pradeda sulaukęs 3-4 metų, o pilną derėjimą pasiekia sulaukęs 7-10 metų.

Nuo pilnai derančio krūmo galima priskinti 4-6 kilogramus uogų.

SAUSMEDŽIO UOGŲ DERLIUS

Visgi, jei jums nusišypsojo laimė sulaukti pirmojo derliaus, pirmiausia palaukite kol uogos taps melsvai juodos spalvos, su baltais taškeliais. O prieš skindami patikrinkite, ar uogų minkštimas yra violetinės – raudonos sodrios spalvos, kas reiškia, jog uogos jau prinokusios ir tinkamos valgyti. Neprinokusios uogos – labai rūgščios.

Šaltiniai:
https://www.rhs.org.uk/plants/honeysuckle/edible/growing-guide

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Germantė Gergardaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *