Dar viena rudens derliaus pažiba – obuolių sūris, kuris laukiamas daugelio smaližių. Jį gaminti išmoko mūsų protėviai jau maždaug XVII a., o laikui nepavaldūs receptai išliko iki šių dienų. Šis desertas žavi saldžių skoniu, „sūriška“ forma, sodriai tamsia spalva ir tvirta struktūra. Tad siūlome pasigaminti obuolių sūrį pagal 3 receptus su nedidelėmis variacijomis, kurie perduodami iš kartos į kartą, bet niekada nenuvilia.
Obuolių sūris – kas tai?
Lietuviškas ir lenkiškas šaknis turintis tradicinis desertas – obuolių sūris – yra dažnas produktas rudeniniams obuolių derliui įprasminti. Mūsų senoliams obuolių sūrio gaminimas buvo vienas iš šių vaisių konservavimo būdų, kuris buvo vartojamas ne tik gomuriui patenkinti, bet ir Kalėdinėms dovanoms įteikti. Iš tikrųjų, obolių sūrį galima apibūdinti kaip saldų, griežinėliais pjaustomą, suspaustų vaisių „bloką“, gaminamą iš ilgai virtų arba orkaitėje keptų obuolių, kurie virsta į irisą primenančią masę. Suteikus reikiamą formą, suslėgtas „sūrio“ gabalas dar turi būti išdžiovinamas ir brandinamas.
Iš tikrųjų, obuolių sūrį galima ruošti keliasi būdais, kurie daugiausiai apima obuolių paruošimą:
- juos užpilti cukrumi, palikti parai pastovėti ir tada išvirti
- iš karto kepti orkaitėje
- arba panaudojant abu šiuos metodus
Galutinio sūrio skoniui ir kokybei pasirinktas būdas neturi įtakos, o pasirenkamas priklausomai nuo turimo laiko, kantrybės, išteklių.
Tradicinio obuolių sūrio receptas
Tai bene pats paprasčiausias receptas, kuriam panaudote tereikės tik 5 ingredientų:
- 1 kg obuolių (geriausia rūgštesnių)
- 500 g cukraus
- 1 citrinos sultys
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono (pagal pageidavimą)
- 1/2 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių miltelių (pagal pageidavimą)
Paruošimas:
- Nuplaukite obuolius, nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite obuolius į mažus gabalėlius.
- Įdėkite obuolių gabalėlius į didelį puodą ir užpilkite cukrumi, citrinų sultimis, palikite pastovėti 24 val.
- Susidariusį sirupą nupilkite, o perkoštus obuolius virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami, kol masė pradės tirštėti ir atsiskirs nuo puodo dugno (apie 1–2 valandos). Jei norite, galite pridėti cinamono ir gvazdikėlių miltelių.
- Tada palaukite, kol išvirusi marmeladinė masė visiškai atvės ir naudodamiesi sudrėkintu sūrmaišiu (tradicinis būdas) arba paprasčiausia kepimo popieriumi išklota forma, sudėkite į juos obuolių tyrę. Jei naudojate maišą, jį užriškite ir prislėkite medine lentele. Tuo tarpu obuolių tyrę kepimo formoje tolygiai paskleiskite ir palikite sustingti
- Palaukite bent vieną dieną, kol sūris sukietės. O tada kelioms valandoms jį padžiovinkite šiltoje orkaitėje arba natūraliai apaie mėnesį laiko. Ilgas džiovinimas suteikia šiam sūriui vis tvirtesnę tekstūrą ir brandesnį skonį.
Obuolių sūris su riešutais
Ingredientai:
- 1 kg rūgštesnių obuolių
- 400 g cukraus
- 150 g skrudintų ir smulkintų mėgstamų riešutų (pvz., graikinių, migdolų, lazdynų)
- 1 citrinos sultys
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 0,5 arbatinio šaukštelio muskato riešuto miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1/2 puodelio vandens (jei reikia)
Gaminimas:
- Šį kartą nuluptus, išvalytus ir gabalėliais pjaustytus ir cukrumi apibarstytus obuolius bandykite kepti 200 °C karštumo orkaitėje apie 60 min.
- Iškeptus obuolius dar reikės pabaigti tirštinti verdant nt silpnos ugnies šią tyrę puode vis pamaišant.
- Besibaigiant virimui sudėkite riešutus, prieskonius.
- Toliau pravėsusią masę formuokite sūrmaišyje ar kepimo formoje. Nepamirškite prislėgti, ir džiovinti.
Obuolių sūris su svarainiais
Papildomo rūgštumo suteikiantys svarainiai yra puiki skonio atsvara ir papildoma obuolių sūrio tekstūros žaliava. Šis receptas taip pat laikomas vienu iš klasikinių šio obuolių deserto variantų.
Ingredientai:
- 500 g obuolių
- 450 g svarainių
- 500 g cukraus
- 1 citrinos sultys
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono (pagal pageidavimą)
- 1/2 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių miltelių (pagal pageidavimą)
Paruošimas:
- Nuplaukite obuolius ir svarainius. Visus vaisius nulupti ir išimti sėklas, supjaustykite į mažus gabalėlius, užpilkite cukrumi ir palikite parai pastovėti.
- Toliau gaminkite tirštą masę jums patogiu būdų – verdant arba kepant orkaitėje.
- Paruoštą masę formuokite kaip ir anksčiau minėtuose receptuose.
Šaltiniai
- https://lithuania.travel/en/what-to-do/food-and-drink/lithuanian-products/
- http://kulinarinispaveldas.blogspot.com/2016/09/obuoliu-suris.html
- https://exploringarbours.wordpress.com/arboreal-futures/kaunas/apple-cheese-recipe/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.