Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Trupininis obuolių pyragas – rudeninė klasika, kaskart sušildanti kūną ir širdį

Trupininis obuolių pyragas – rudeninė klasika, kaskart sušildanti kūną ir širdį
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Trupininis obuolių pyragas yra vienas tų stebuklingų pyrago tipų, kuris sugeba suvienyti visą šeimą prie stalo vien savo aromatu. Šis paprastas, bet nepaprastai gardus desertas – tikras rudens simbolis, kai obuoliai prinokę, kvepiantys, o namuose norisi jaukumo ir šilumos. Trupininio pyrago grožis slypi jo paprastume – nereikia sudėtingų technikų ar egzotiškų ingredientų, tik keletas pagrindinių produktų ir šiek tiek meilės.

Šis pyragas puikiai tinka tiek prie kasdienio arbatos puodelio, tiek ant šventinio stalo. Jo traškus trupininis viršus ir sultingas obuolių sluoksnis viduje sukuria tobulą tekstūrų kontrastą, o cinamono aromatas suteikia neįtikėtino jaukumo.

Trupininis obuolių pyragas

Reikalingi produktai:

Įdomūs faktai apie obuolių pyragą Vienas įdomus faktas apie obuolių pyragą yra tas, kad jis yra laikomas vienu iš Amerikos simbolių, nors pirmieji receptai kilo iš Europos, būtent Anglijos, kur obuolių pyragas buvo gaminamas jau nuo XIV amžiaus. Pasakymas „amerikietiškas kaip obuolių pyragas“ (American as apple pie) atspindi šio deserto populiarumą ir integraciją į Amerikos kultūrą, nepaisant jo kilmės.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie obuolių pyragą? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos

Įdarui:

  • 1 kg obuolių (geriau rūgščių rūšių)
  • 80 g cukraus
  • 1 a. š. cinamono
  • 2 v. š. miltų

Trupiniams:

  • 150 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 80 g cukraus
  • žiupsnelis cinamono

Gaminimo eiga:

Rekomenduojamas video

  1. Tešlai sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska. Atskirame inde išplakite kiaušinį su cukrumi, pridėkite ištirpintą sviestą. Sujunkite sausus ir šlapius ingredientus, greitai sumaišydami į vienalytę tešlą.
  2. Nulupkite obuolius, išimkite šerdis ir supjaustykite plonoms skiltelėmis. Sumaišykite su cukrumi, cinamonu ir miltais.
  3. Trupiniams susmulkinkite šaltą sviestą su miltais ir cukrumi pirštų galiukais, kol masė taps panaši į trupinius. Pridėkite cinamono.
  4. Sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą (24–26 cm), spausdami rankomis, išklokite tešla. Ant tešlos tolygiai išdėstykite obuolių masę, viršų apiberkite trupiniais.
  5. Kepkite 180 °C temperatūroje 45–50 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos, o obuoliai suminkštės.
Trupininis obuolių pyragas

Patarimai sėkmei:

  • Rinkitės rūgštesnes obuolių veisles (Antaninius, Granny Smith) – jos išlaikys formą ir suteiks pyragui malonaus rūgštumo.
  • Trupiniai turi būti šalti – tai užtikrins traškumą kepimo metu.
  • Neskubėkite ragauti – pyragas turi gerai ataušti, kad įdaras sutvirtėtų.
  • Galite eksperimentuoti su prieskoniais – pridėti šiek tiek razinų ar riešutų.

Trupininis obuolių pyragas – tai ne tik desertas, bet ir šeimos tradicijų tęstinumas. Kiekviena šeima turi savo receptų paslaptis: vieni prideda citrinų žievelės, kiti – kardamono. Svarbiausia – kepti su meile ir mėgautis procesu. Tokį pyragą norisi kepti vėl ir vėl, nes jis kiekvieną kartą primena, kad patys geriausi dalykai gyvenime dažnai yra ir patys paprasčiausi.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

1 thoughts on “Trupininis obuolių pyragas – rudeninė klasika, kaskart sušildanti kūną ir širdį”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *