Trupininis obuolių pyragas yra vienas tų stebuklingų pyrago tipų, kuris sugeba suvienyti visą šeimą prie stalo vien savo aromatu. Šis paprastas, bet nepaprastai gardus desertas – tikras rudens simbolis, kai obuoliai prinokę, kvepiantys, o namuose norisi jaukumo ir šilumos. Trupininio pyrago grožis slypi jo paprastume – nereikia sudėtingų technikų ar egzotiškų ingredientų, tik keletas pagrindinių produktų ir šiek tiek meilės.
Šis pyragas puikiai tinka tiek prie kasdienio arbatos puodelio, tiek ant šventinio stalo. Jo traškus trupininis viršus ir sultingas obuolių sluoksnis viduje sukuria tobulą tekstūrų kontrastą, o cinamono aromatas suteikia neįtikėtino jaukumo.
Trupininis obuolių pyragas
Reikalingi produktai:
Tešlai:
- 300 g miltų
- 150 g sviesto
- 100 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 1 a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
Įdarui:
Trupiniams:
- 150 g miltų
- 100 g sviesto
- 80 g cukraus
- žiupsnelis cinamono
Gaminimo eiga:
Rekomenduojamas video
- Tešlai sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska. Atskirame inde išplakite kiaušinį su cukrumi, pridėkite ištirpintą sviestą. Sujunkite sausus ir šlapius ingredientus, greitai sumaišydami į vienalytę tešlą.
- Nulupkite obuolius, išimkite šerdis ir supjaustykite plonoms skiltelėmis. Sumaišykite su cukrumi, cinamonu ir miltais.
- Trupiniams susmulkinkite šaltą sviestą su miltais ir cukrumi pirštų galiukais, kol masė taps panaši į trupinius. Pridėkite cinamono.
- Sviestu išteptą ir miltais pabarstytą kepimo formą (24–26 cm), spausdami rankomis, išklokite tešla. Ant tešlos tolygiai išdėstykite obuolių masę, viršų apiberkite trupiniais.
- Kepkite 180 °C temperatūroje 45–50 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos, o obuoliai suminkštės.

Patarimai sėkmei:
- Rinkitės rūgštesnes obuolių veisles (Antaninius, Granny Smith) – jos išlaikys formą ir suteiks pyragui malonaus rūgštumo.
- Trupiniai turi būti šalti – tai užtikrins traškumą kepimo metu.
- Neskubėkite ragauti – pyragas turi gerai ataušti, kad įdaras sutvirtėtų.
- Galite eksperimentuoti su prieskoniais – pridėti šiek tiek razinų ar riešutų.
Trupininis obuolių pyragas – tai ne tik desertas, bet ir šeimos tradicijų tęstinumas. Kiekviena šeima turi savo receptų paslaptis: vieni prideda citrinų žievelės, kiti – kardamono. Svarbiausia – kepti su meile ir mėgautis procesu. Tokį pyragą norisi kepti vėl ir vėl, nes jis kiekvieną kartą primena, kad patys geriausi dalykai gyvenime dažnai yra ir patys paprasčiausi.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
Puikus receptas atgaivinti rudenišką šeimos vakarą! Trupinių magija – paprastume.