Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Pelėsis rūsyje – ne tik estetinė problema, tačiau ir grėsmė visam saugomam derliui. Kaip jo išvengti?

Pelėsis rūsyje – tai ne tik estetinė problema, tačiau ir grėsmė visam saugomam derliui. Kaip jo išvengti?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Rugsėjo pradžia – laikas, kai daugelio sodininkų mintys krypsta į derliaus saugojimą žiemai. Tačiau net ir kruopščiai aprūpintas gėrybėmis rūsys gali tapti tikru galvos skausmu, jei jame įsiviešpatauja pelėsis. Pelėsis rūsyje ne tik gadina mūsų sandėliuojamus žiemai produktus, bet ir kelia rimtą grėsmę sveikatai. Kaip atpažinti pelėsį, kodėl jis atsiranda ir svarbiausia – kaip jo išvengti?

Kas yra pelėsis ir kodėl jis pavojingas

Pelėsiai – biologiškai yra grybai. Jų sandara paprasta – micelio siūlas, kurio gale susidaro dauginimosi organas, kuriame bręsta sporos. Šios sporos nuo mažiausio skersvėjo sklando ore ir patekusios į tinkamas sąlygas per kelias valandas sudygsta ir greitai išaugina naują pelėsio koloniją.

Pelėsis rūsyje nėra tik estetinė problema. Dažnai pelėsio problema suvokiama kaip estetinė, tačiau daug rimtesnė problema nei negražios sienos ar lubos yra neigiamas poveikis sveikatai. Pelėsių išskiriamos medžiagos gali pažeisti beveik visas žmogaus organizmo sistemas.

Įdomūs faktai apie pelėsį Pelėsis ne tik plinta ant maisto ar sienų, bet jis taip pat gali būti naudingas mokslui ir medicinoje. Penicilinas, pirmasis plačiai naudojamas antibiotikas, buvo atrastas 1928 metais, kai Sir Alexander Flemingas pastebėjo, kad pelėsio grybas (Penicillium notatum) gamina medžiagą, kuri slopina bakterijų augimą. Tai buvo revoliucinis atradimas, kuris padėjo išgelbėti milijonus gyvybių nuo įvairių bakterinių infekcijų visame pasaulyje.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie pelėsį? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Pelėsis ne tik gadina sienų ir baldų paviršius, bet ir gali sukelti kvėpavimo takų ligas, alergijas bei kitus sveikatos sutrikimus. Be to, pelėsis aktyviai ardo ir saugojamus produktus – bulves, morkas, obuolius ir kitas žiemos atsargas.

Kodėl pelėsis rūsyje lengvai tarpsta?

Rūsiai dažnai tampa idealiais pelėsio „namais“ dėl specifinių sąlygų. Drėgnas vidinių konstrukcijų paviršius, didelis santykinis oro drėgnumas, šiluma, tiesioginių saulės spindulių trūkumas, nejudantis oras, padidėjęs anglies dvideginio kiekis ore – tinkamiausios sąlygos pelėsiui augti bei daugintis.

Ypač rudenį, kai lauke oro drėgnumas padidėja, o rūsiuose pradedame sandėliuoti šviežiai nukastą derlių, susidaro puikios sąlygos pelėsiui plisti. Rūsyje taip atsitinka, kai požeminio vandens lygis yra aukštas, o drenažas aplink namą nepadarytas arba neveikia kaip turėtų veikti.

Kodėl pelėsis rūsyje lengvai tarpsta?

Pelėsis rūsyje: kas jį išduoda?

Pelėsį rūsyje galima atpažinti iš kelių požymių. Patalpoje jaučiamas nemalonus kvapas, ant paviršių matomi juodi, rudi, pilki ar žalsvi taškai ar dėmės – tai ženklas, kad šioje patalpoje „apsigyveno“ pelėsis.

Rekomenduojamas video

Dažnai pelėsis pirmiausiai pasimato ant sienų kampų, prie lubų, ant medinių lentynų ar dėžių. Pelėsiai gali augti ant įvairių paviršių: medienos, popieriaus, dažų, tinko net ant stiklo, cementinių ar betoninių paviršių.

Svarbu reaguoti iš karto, vos tik pastebėjus pirmuosius pelėsio ženklus, nes kuo ilgiau delsiame, tuo daugiau žalos jis gali padaryti ir tuo sunkiau bus jo atsikratyti.

Pelėsio šalinimo metodai

Jei pelėsis jau atsirado, reikia veikti nedelsiant. Actas yra idealus valiklis. Tiesiog įpilkite acto į purškiklį ir papurkškite ant pelėsio sankaupos. Tada palikite valandai. Po to nuvalykite kempinėle ir būtinai nusausinkite servetėle ar sausu skuduru.

Kitos efektyvios priemonės:

  • Taip pat galite praskiesti paprastą baliklį (santykiu 1:3) vandeniu. Šį tirpalą taip pat reiktų užpurkšti ant pelėsio ir kiek palaikyti, tada viską nuvalyti.
  • Veiksminga priemonė yra ir vandenilio peroksido tirpalas (vandenilis 1 dalis, vandens – 2 dalys). Tokį tirpalą reikia laikyti tik 10–15 minučių.

Svarbu: svarbiausia proceso dalis – nuvalymas ir išdžiovinimas. Po valymo būtinai reikia užtikrinti, kad paviršius išdžiūtų ir nebesikauptų drėgmė.

Rūsio paruošimas prieš derliaus sandėliavimą

Rugsėjis – idealus metas paruošti rūsį žiemai. Tai reikia daryti prieš sandėliuojant derlių, nes vėliau taisyti klaidas bus daug sudėtingiau.

Valymas ir dezinfekavimas. Pirmiausia rūsį reikia kruopščiai išvalyti. Pašalinkite visas ankstesnių metų liekanas. Sienas ir grindis nuplaukite šiltu vandeniu su ūkiniu muilu. Dezinfekavimui puikiai tinka:

  • balto acto tirpalas (1:1 su vandeniu);
  • baliklio tirpalas (1:10 su vandeniu);
  • speciali antipelėsinė priemonė.

Lentynų ir dėžių paruošimas. Visos medinės lentynos, dėžės ir kiti sandėliavimo įrenginiai taip pat turi būti kruopščiai išvalyti ir dezinfekuoti. Medienoje ypač mėgsta slapstytis pelėsio sporos, todėl ją reikia apdoroti ypač kruopščiai.

Medinės dėžės ir lentynos gali būti apdorotos:

  • stipriu druskos tirpalu;
  • acto tirpalu;
  • specialiais medienos konservantais.

Po apdorojimo viską reikia kruopščiai išdžiovinti. Rūsyje ivisą laiką laikykite degančią 40 vatų lemputę, nes pelėsiai intensyviai auga tamsoje.

Rūsio paruošimas prieš derliaus sandėliavimą

Pelėsis rūsyje: kuo čia dėta drėgmė?

Pelėsio prevencijos pagrindas – tinkamos drėgmės kontrolė, o ne jos visiškas šalinimas. Jei patalpose drėgmės lygis viršija 80-85 %, pelėsiui sudaromos palankios sąlygos augti. Tačiau per mažas drėgnumas (žemiau 60 %) taip pat kenkia sandėliuojamiems produktams.

Skirtingiems produktams reikia skirtingos drėgmės:

Taigi, tikslas – ne nusausinti rūsį, o kontroliuoti drėgmę. Labai paprastas būdas palaikyti rūsyje optimalų oro drėgnumą – pastatyti dėžę ar nedidelį kubilą su negesintomis kalkėmis, kurios sugeria perteklinį vandenį, bet pernelyg neišsausina oro.

Taip pat reikalinga gera, bet kontroliuojama patalpų ventiliacija. Rūsyje turi būti užtikrintas švelnus oro judėjimas – užsistovintis oras yra pelėsio draugas, tačiau per intensyvus oro srautas gali išsausinti produktus ir jie suvys.

Jei rūsyje nėra natūralios ventiliacijos, ją būtina sukurti:

  • ventiliacijos vamzdžiai su reguliuojama natūralia trauka;
  • mažos galios elektrinis ventiliatorius su laikmačiu;
  • drėgmės kontrolės sistema su automatiniais jutikliais.

Svarbu įsigyti higrometrą (drėgmėmatį), kad galėtumėte tiksliai stebėti drėgmės lygį rūsyje ir laiku koreguoti ventiliaciją ar naudoti drėgmės reguliatorius.

Produktų paruošimas sandėliavimui

Ne tik rūsys, bet ir patys produktai turi būti tinkamai paruošti saugojimui, kad netiektų pelėsiui maisto.

  1. Derliaus džiovinimas. Visi produktai prieš sandėliavimą turi būti kruopščiai išdžiovinti/ apdžiovinti. Šlapi produktai – tai tiesioginis kelias į pelėsio problemą ir puvimą. Ypač tai svarbu bulvėms, morkoms, kopūstams.
  2. Produktų rūšiavimas. Reikia kruopščiai išrūšiuoti derlių ir pašalinti pažeistus produktus, supuvusius ar abejotinos kokybės bei užkrėstus ligomis.
  3. Pakavimo medžiagų parinkimas. Sandėliavimui naudokite tik sausas, švarias dėžes ir maišus. Plastikiniai maišai gali kaupti kondensatą, todėl geriau rinktis pralaidžius audinius ar popieriaus talpas.
Produktų paruošimas sandėliavimui

Pelėsis rūsyje: prevencinės priemonės

Prevencija visada geriau nei gydymas. Pelėsio išvengti galima tinkamai kontroliuojant drėgmę patalpose: atidžiai stebėkite ar rūsyje nėra vandens pratekėjimų iš vamzdžių, nuotekų sistemos, ar nesiskverbia drėgmė per sienas. Reguliariai tikrinkite rūsio ventiliaciją ir oro cirkuliaciją.

Žiemą rūsį reikia tikrinti bent kartą per savaitę. Atkreipkite dėmesį į:

  • oro kokybę ir kvapą;
  • sienų ir lubų būklę;
  • produktų stovį;
  • kondensato ženklus.

Produktai ilgiau išsilaiko rūsyje, kur temperatūros ir drėgmės svyravimas būna nežymus. Optimaliausia rūsio temperatūra žiemai – 2–4 °C. Taip pat būtina reguliariai šalinti supuvusius ar pradėjusius gesti produktus. Vienas sugadintas obuolys ar bulvė gali užkrėsti visą dėžę, o ši visą sandėliuojamą derlių.

Kada kreiptis į specialistus

Jei pelėsio problema rimta ir savarankiškai susidoroti nepavyksta, verta kreiptis į profesionalus. O jei pelėsis jau „apsigyveno“ ir pažeidė didelius paviršiaus plotus, tuomet jo naikinimą tiesiog būtina patikėti specialistams, nes šiam darbui naudojamos cheminės medžiagos, o netinkamas jų panaudojimas gali padaryti sveikatai tiek pat ar net daugiau žalos nei pelėsis.

Dezinfekcija vykdoma keletu skirtingų būdų – tai gali būti oro valymas jonizatoriumi, ozonavimas ir taip vadinama baigiamoji dezinfekcija.

Pelėsis rūsyje – rimta problema, tačiau ją galima sėkmingai spręsti, tačiau dar geriau – išvengti. Pagrindinis principas paprastas: kontroliuokite drėgmę, užtikrinkite ventiliaciją ir laikykite rūsį švarų.

Rugsėjo pradžia – puikus laikas rūsio „generalinei revizijai“. Gerai paruoštas ir dezinfekuotas rūsys apsaugos jūsų derlių nuo pelėsio ir užtikrins, kad žiemos mėnesiais ant stalo bus švieži, sveiki produktai.

Atminkite: geriau skirti keletą dienų rudenį rūsio paruošimui, nei visą žiemą kovoti su pelėsiu ir prarasti brangų derlių.

Šaltiniai:

  1. https://www.homesandgardens.com/solved/how-to-get-rid-of-mold-in-a-basement
  2. https://www.timberwise.co.uk/blog/controlling-condensation-and-mould-in-a-cellar/
  3. https://www.epa.gov/mold/brief-guide-mold-moisture-and-your-home

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *