Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Laiškinio česnako žiedų actas – natūralus skonis tiesiai iš daržo. Kaip jį pasigaminti ir kur panaudoti?

Laiškinio česnako žiedų actas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Vasara – tai metas, kai sodas dovanoja ne tik daržoves, bet ir subtilius skonius. Vienas jų – laiškinio česnako žiedų actas, kuris ne tik maloniai nustebina aromatu, bet ir tampa puikiu būdu išsaugoti šio augalo naudą ilgesniam laikui. Šis natūralus, švelniai česnakinį poskonį turintis actas puikiai tinka tiek virtuvei, tiek daržo mylėtojų eksperimentams su natūraliomis priemonėmis. Šiame straipsnyje pasidalinsime, kaip lengvai jį pasigaminti namuose ir kaip kūrybiškai pritaikyti kasdienybėje: nuo salotų iki natūralios kenkėjų atbaidymo priemonės.

Kas yra laiškinio česnako žiedų actas?

Laiškinio česnako žiedų actas – tai natūralus aromatinis actas, gaminamas iš žydinčio laiškinio česnako (Allium schoenoprasum) žiedų ir natūralaus acto, dažniausiai obuolių ar vyno. Acte mirkstant šiems gražiems alyvinės spalvos žiedams, jų skonis, spalva ir maistinės medžiagos persiduoda į actą. Laiškinio česnako žiedai yra ypač turtingi vitaminais K, C, A. 

Šio laiškinio česnako žiedų acto skonis yra švelnus, subtiliai jaučiamas laiškinio česnako poskonis, todėl jis yra puikus būdas prasmingai panaudoti žydinčius laiškinius česnakus, kurių ne visada norisi valgyti šviežių.

Laiškinio česnako žiedų actas

Koks actas yra tinkamiausias gaminant laiškinio česnako žiedų actą?

Laiškinio česnako žiedų actą galima gaminti su bet kokiu maistui skirtu actu. Vieni populiariausių pasirinkimų: baltasis vyno actas, ryžių actas ir obuolių sidro actas. Šiame recepte naudojamas baltasis vyno actas, kuris padeda sukurti tinkamą saldumo, rūgštelės ir švelnaus svogūninio skonio pusiausvyrą.

Šiam receptui galite naudoti ir raudonojo vyno actą, jei jį labiau mėgstate, tačiau baltojo vyno actas padeda gražiai išryškinti natūralią laiškinio česnako žiedų spalvą.

Kaip pasigaminti laiškinio česnako žiedų actą?

Laiškinio česnako žiedų actas

Ingredientai:

  • Švieži laiškinio česnako žiedai
  • Baltojo vyno actas
  • Stiklainis arba kitas indas su dangteliu
  • Pastaba: tikslių proporcijų nereikia, šiam receptui galite naudoti 1 kupiną puodelį laiškinio česnako žiedų ir 2 puodelius acto, priklausomai nuo jūsų naudojamo indo dydžio.

Gaminimo eiga:

Rekomenduojamas video

  • Pradėkite nuo žiedų skynimo. Geriausiam skoniui ir rezultatui išgauti, naudokite jaunus, šviežius, visiškai išsiskleidusius žiedus, kurie dar nepradėjo vysti ar džiūti ant augalo.
  • Nuplaukite žiedus po vėsiu, tekančiu vandeniu per sietelį. Po to, švelniai juos nusausinkite: galite juos švelniai nupurtyti ar nusausinti rankšluosčiu. Visiškai nusausinti jų nereikia.
  • Nusausintus laiškinio česnako žiedus sudėkite į stiklainį ar kitą tinkamą indą su dangteliu. Užpildykite jį bent dviem trečdaliais žiedų ir užpilkite actu. Žiedus actu reikėtų užpilti taip, kad jie visiškai pasinertų arba, kol indas bus pilnas. 
  • Uždarykite indą ir padėkite į vėsią, tamsią vietą, kambario temperatūroje, kad žiedai gerai išmirktų ir prisigertų acto. Palikite stiklainį mažiausiai 1–2 savaitėms. Pirmosiomis dienomis galite švelniai pakratyti ar pavartyti indą, kad viršuje plūduriuojantys žiedai taip pat prisigertų acto.
  • Pasibaigus mirkymo laikui, perkoškite actą per sietelį ar marlę. Gautą actą supilkite į paruoštą stiklinį butelį, o panaudotus laiškinio česnako žiedus kompostuokite.
  • Pastaba: jei jums norisi sutrumpinti laiškinio česnako žiedų acto gaminimo procesą, galite pasinaudoti šia gudrybe. Pirmiausia, lengvai pašildykite actą ant viryklės, o tuomet užpilkite jį ant žiedų. Šiluma paspartins žiedų skonio įsigėrimą į actą ir jis bus paruoštas naudoti jau po 3 dienų. Nors, šis metodas ir veikia, rezultatas nebus toks sodrus ir aukštos kokybės, kaip lėtesnė jo versija.

Kiek laiko išsilaiko laiškinio česnako žiedų actas?

Laiškinio česnako žiedų actas gali išsilaikyti keletą mėnesių, priklausomai nuo to, kokiu būdu ir kur jis laikomas. Laikomas kambario temperatūroje, šis actas gali būti saugomas 2–3 mėnesius, o šaldytuve – jis išlieka šviežias iki metų.

Atminkite, jei pastebėjote, kad laiškinio česnako žiedų actas pradėjo skleisti nemalonų kvapą, tapo drumstas, tai ženklas, kad actas tapo netinkamas vartoti.

Laiškinio česnako žiedų actas

Kur galima panaudoti laiškinio česnako žiedų actą?

Viena dažniausių laiškinio česnako žiedų acto panaudojimo būdų – salotų padažai, tačiau jis puikiai tinka ir daugelyje kitų patiekalų! Naudokite jį bet kuriame recepte, kuriame reikia acto ir kur norėtumėte švelnaus svogūninio poskonio.

  • Salotų padažai. Užlašinkite šiek tiek acto tiesiai ant salotų su alyvuogių aliejumi arba naudokite kaip sudedamąją dalį kitų naminių salotų padažų receptuose. Ypač tinka rūgštesniems salotų receptams, pavyzdžiui, graikiškoms salotoms.
  • Bulvių, makaronų, kukurūzų, ryžių salotos ir kiti panašūs patiekalai, kuriuose naudojama rūgštis (actas arba citrinos sultys).
  • Užtepėlės ir padažai. Šlakelis šio acto puikiai pagyvins naminį tzatziki, humusą, salsą, gvakamolę, pesto, artišokų ar karamelizuotų svogūnų užtepėles, baba ganušą ir kitus.
  • Marinuoti produktai. Laiškinio česnako žiedų actas – tinkamas pasirinkimas marinatams. Jis gali būti naudojamas marinuojant kitas daržoves, pavyzdžiui, gaminant greitus šaldytuve laikomus agurkėlius ar marinuotas paprikas. Galite naudoti vien tik šį actą arba maišyti su kitu.
  • Sriuboms pagyvinti. Daugelio sriubų, troškinių ar čili receptuose pabaigoje rekomenduojama įlašinti šiek tiek acto ar citrinos sulčių, taip išryškinant ir subalansuojant visus skonio niuansus. 
  • Ant mėsainių ar sumuštinių. Taip pat galite naudoti šį actą vietoj balzaminio acto ir acto mirkymui su šviežia, traškia naminio raugo duonos rieke.
  • Greitai marinuojamoms daržovėms. Į stiklainius sudėkite mėgstamas daržoves (puikiai tinka svogūnai ir baltieji ridikėliai), palikdami apie 1,5 cm tarpelį nuo daržovių viršaus iki stiklainio krašto. Sudėkite jas kuo talpiau, bet nesutraiškykite. Užpilkite lygiomis dalimis vandens ir laiškinio česnako žiedų acto mišiniu.
  • Kokteiliams gardinti. Kitą kartą gamindami „Bloody Mary“, įpilkite šaukštą laiškinio česnako žiedų acto – tai suteiks gėrimui švelnaus svogūninio prieskonio.

Laiškinio česnako žiedų actas – tiks ir sode, ir darže

Ieškote būdų, kaip kuo plačiau panaudoti tai, ką pagaminote iš daržo gėrybių? Laiškinio česnako žiedų actas – puikus pavyzdys, kaip vienas produktas gali būti naudingas ne tik virtuvėje, bet ir sode.

  • Natūralus kenkėjų atbaidymo būdas. Kai kurie sodo kenkėjai (pvz., skruzdėlės, amarai, kai kurios sraigės) nemėgsta acto kvapo. Galite pabandyti praskiesti šį actą su vandeniu ir purkšti aplink augalus ar takus. Tačiau būkite atsargūs, nes koncentruotas actas gali pažeisti augalų lapus, tad naudokite tik aplink juos, o ne tiesiogiai ant jų.
  • Rūgštinamasis dirvožemio papildas. Jei jūsų dirva yra per šarminė, labai praskiestas actas (1 šaukštas acto į 1 litrą vandens) gali laikinai parūgštinti ją. Rūgštesnį dirvožemį mėgsta mėlynės ir rododendrai. Tačiau šį būdą naudokite retai ir saikingai.
  • Komposto pagyvinimas. Nedidelis kiekis natūralaus acto (ypač tokio, kurio sudėtyje jau yra augalinių medžiagų, kaip česnako žiedai) gali padėti suaktyvinti komposto fermentacijos procesą, bet tik mažais kiekiais.

Šaltiniai:
https://homesteadandchill.com/chive-blossom-vinegar-recipe-uses/
Nuotraukos – canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Germantė Gergardaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *