Manoma, kad graikiškų salotų šaknys glūdi Graikijos kaimuose, kur ūkininkai ir kaimo gyventojai naudojo lengvai prieinamus šviežius ingredientus. Todėl standartiškai „tikrosios“ graikiškos salotos sudėtyje turi pomidorų, agurkų, svogūnų, alyvuogių, Feta sūrio ir pagardinimui raudonėlio, druskos, alyvuogių aliejaus. Tai tokie ingredientai, kurių galima visada šviežiai užsiauginti ar pasigaminti. Nors šie priedai laikomi graikiškų salotų „baze“, tačiau kiekvienas norime sau pasigardinti patiekalą ir įnešti modernumo. Priklausomai nuo kultūros, dedama įvairių priedų, tokių kaip vištiena, salotų lapai, aštri paprika ar saldi paprika, avokadas, medus ir kita. Čia jums ir pasiūlysime ne tik klasikinį receptą, bet ir šiek tiek modifikuotą graikiškų salotų variantą.
Tikrosios graikiškos salotos su Feta
Kaip ir minėjome, šioms salotoms pasigaminti reikia šviežių ingredientų. Autentiški priedai, tokie kai Kalamata alyvuogės, tikras Feta sūris skoniu primins Graikiją, tad nesukčiaukite ieškodami pakaitalų. Čia reikės tokių komponentų:
- 100 g Fetos sūrio
- 3 vidutinio dydžio pomidorų
- 1 ilgavaisio agurko
- 0,5 raudonojo svogūno
- 0,5 žaliosios paprikos
- 0,5 raudonosios paprikos
- saujos Kalamata (rudai juodos spalvos) alyvuogių
- Šviežių petražolių (neprivaloma, papuošimui)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Prie salotų tiks graikiškų salotų padažas iš:
- 60 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštų raudonojo vyno acto
- 1 šaukštas šviežiai spaustų citrinos sulčių
- 1 susmulkintos skiltelės česnako
- 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
- Paruoškite daržoves: supjaustykite pomidorus gabaliukais, agurką nulupkite ir supjaustykite griežinėliais, raudonąjį svogūną – plonais pusžiedžiais, o papriką – kubeliais. Sudėkite daržoves į pakankamai didelę salotinę, kad galėtumėte salotas išmaišyti.
- Jei reikia, išimkite kauliukus iš Kalamata alyvuogių ir sudėkite jas į salotinę.
- Fetos sūrį sutrupinkite ir berkite ant dubenyje esančių daržovių. Jeigu norite, Fetos sūrio kiekį galite keisti pagal savo pageidavimus.
- Pasiruoškite graikiškų salotų padažą atskirame nedideliame indelyje sumaišę visus padažui skirtus ingredientus.
- Užpilkite padažą ant salotų, gerai sumaišykite ir skanaukite.
Amerikietiško stiliaus graikiškos salotos
O kuo gi skiriasi originalus graikiškos salotos receptas nuo taip vadinamo amerikietiško? Pastarajame mėgstama į salotas dėti salotų lapų, vietoj įprastų pomidorų pasirenkami vyšniniai, o Feta sūrį supjaustyti kubeliais. Graikai į šį valgį salotų lapų nededa, sūrį pateikia patrupindami ar dėdami visą gabalėlį, o kartais įdeda neturinčius konkrečios formos gabalėlius. Jeigu savo graikiškas salotas norite pasigaminti amerikietiškai, tuomet šiam receptui jums reikės:
- 1 pluoštelio romaninių, sviestinių ar sėjamųjų salotų
- 1 trumpavaisio agurko
- 4–6 vyšninių arba vynuoginių pomidorų
- saujos juodųjų alyvuogių
- 100 g Feta sūrio
Padažui:
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai susmulkintų kaparėlių
- 1 šaukštas raudonojo vyno acto
- 1 šaukštelis citrinos sulčių
- 1 šaukštelis kaparėlių sūrymo
- 0,5 šaukštelio džiovinto raudonėlio
- Druska ir pipirai pagal skonį
Gaminimas:
- Pirmiau pasiruoškite padažą, sumaišydami visus jam skirtus priedus, kad spėtų kurį laiką pastovėti.
- Supjaustykite nuluptus agurkus griežinėliais, pomidoriukus per pusę.
- Supjaustykite kubeliais fetą.
- Į lėkštę sudėkite nuplautus ir nusausintus salotų lapus, ant viršaus sudėkite supjaustytas daržoves, alyvuoges bei Feta sūrį ir užpilkite padažu. Atsargiai išmaišykite ir patiekite.
Šaltiniai:
https://organicallyblissful.com/recipe/greek-salad/
https://kalynskitchen.com/american-greek-salad-from-recipe/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.