Rudenį, kai medžių lapai ima keistis, o oras vis šaltėja, vienas iš dažniausiai kepamų skanėstų yra moliūgų pyragas. Jį daugelis mėgsta ne tik dėl skonio, bet ir dėl nuostabaus kvapo ir jaukumo jausmo namuose. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie moliūgų pyrago kilmę, gaminimo ypatumus bei pasidalinsime gardžiais receptais.
Moliūgų pyrago kilmė
Pirmoji moliūgų pyrago versija atsirado britų kolonistams nupjovus moliūgo viršūnę, išėmus sėklas, o tuštumą pripildžius pienu, prieskoniais ir medumi. Moliūgas buvo kepamas karštuose pelenuose, todėl galutinis rezultatas buvo ne pyragas, o savotiškas pudingas.
XVII a. prancūzų virtuvės šefas François Pierre La Varenne apie 1650 m. sukūrė pirmąjį pyrago su tešlos plutele receptą. Vėliau F. P. La Varenne’o pavyzdžiu pasinaudojo anglai ir į pyrago įdarą pradėjo dėti įvairius džiovintus vaisius ir riešutus. Tik po pusantro šimtmečio, 1796 m., Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo sukurtas desertas, panašus į šiuolaikinį moliūgų pyragą.
Tik XIX a. pradžioje moliūgų pyragas tapo tradiciniu Padėkos dienos desertu. Dabar šis pyragas plačiai gaminamas visame pasaulyje net tik ypatingų švenčių metu, bet ir įprastą rudens dieną.
Tradicinio moliūgų pyrago gamybos ypatumai
Norint pagaminti išties puikų moliūgų pyragą reikia žinoti keletą svarbių taisyklių:
Moliūgo pasirinkimas. Reikėtų rinktis sodrios spalvos, saldžiu skoniu pasižyminčius moliūgus. Puikiai tinka sviestinis, muskatinis ar įprastas didysis moliūgas.
Moliūgų tyrė. Norint išsikepti tikrai puikų moliūgų pyragą, reikia pasigaminti moliūgų tyrę. Gaminti galima keliais būdais: moliūgą supjaustyti didesniais gabalais ir kepti orkaitėje, kol visiškai suminkštės ir tuomet sutrinti trintuvu arba galima išvirti ir sutrinti. Tik norime pabrėžti, kad iš kepto moliūgo tyrė būna sodresnio skonio.
Įdaro gamyba. Kai jau turite paruoštą moliūgų tyrę, ją reikia sumaišyti su prieskoniais ir kitais įdarui skirtais ingredientais. Receptu pasidalinsime straipsnio pabaigoje.
Tešlos paruošimas. Galima naudoti ir pirktinę paruoštą tešlą, tačiau pyragas bus daug skanesnis su namuose šviežiai pagaminta tešla, kurios receptą rasite taip pat straipsnio pabaigoje.
Moliūgų pyrago receptai
Moliūgų pyrago receptų yra begalė: nuo tradicinio, kuris gaminamas su moliūgų tyrės įdaru, iki puraus, šokoladinio ar su varške. Tad dalinamės pyragų receptais, kurie namus užlies šiltu rudenišku aromatu!
Purus moliūgų pyragas
Jei norite praskaidrinti šaltą ir niūrią rudens dieną, tam puikiai tiks kvapnus ir purus moliūgų pyragas su grietinėlės ir baltojo šokolado glaistu. Šis pyragas ypatingai minkštas ir drėgnas, kurio skonio intensyvumą padidina šildantys prieskoniai – cinamonas ir maltas muskatas.
Ingredientai:
- 500 g moliūgų
- 400 g miltų
- 100 ml grietinėlės
- 90 ml aliejaus
- 80 g cukraus
- 2 kiaušinių
- 50 g baltojo šokolado
- 40 g cukraus pudros
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 1 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelių malto muskato
Gaminimas:
- Moliūgą sutarkuokite ir nuspauskite atsiradusias sultis.
- Kiaušinius išsukite iki baltumo su cukrumi.
- Į kiaušinių masę supilkite aliejų ir vėl gerai išsukite.
- Sukrėskite tarkuotus moliūgus ir išmaišykite.
- Suberkite sumaišytus miltus su kepimo milteliais, cinamonu ir tarkuotais muskato riešutais.
- Sukrėskite pyrago masę į sviestu išteptą kepimo formą.
- Kepkite 50 minučių iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Kol pyragas kepa, išplakite grietinėlę su cukraus pudra. Išlydykite baltą šokoladą ir sumaišykite kiek atvėsusį, bet dar skystą su grietinėle. Aptepkite atvėsusio pyrago viršų.
Citrininis moliūgų pyragas
Šis pyragas patiks net ir tiems, kurie nemėgsta moliūgų. Iškepęs pyragas būna nuostabios auksinės spalvos, o citrinos puikiai dera su moliūgų natūraliu saldumu ir suteikia pyragui ypatingą, gaivų skonį.
Ingredientai:
- 400 g miltų
- 400 ml moliūgų tyrės
- 150 g sviesto
- 100 g cukraus
- 4 kiaušinių baltymų
- 1 kiaušinio
- 50 ml šviežiai spaustos citrinos sulčių
- 2 šaukštelių kepimo miltelių
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- tarkuotos citrinos žievelės, pagal skonį
- cukraus pudros papuošimui
Gaminimas:
- Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Į masę suberkite tarkuotą citrinos žievelę, įmuškite kiaušinį ir gerai išsukite. Palengva įmaišykite moliūgų tyrę.
- Miltus su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi persijokite į paruoštą masę ir užmaišykite grietinės tirštumo tešlą.
- Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų. Labai atsargiai, kabinant šaukštu iš apačios į viršų, įmaišykite juos į paruoštą tešlą.
- Tešlą sukrėskite į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.
- Iškepusio kepinio paviršių subadykite mediniu pagaliuku ir apšlakstykite citrinos sultimis, vėliau apibarstykite cukraus pudra.
Moliūgų pyragas be glitimo
Šis pyragas yra be glitimo, jame yra mažiau angliavandenių. Tad puikiai tiks lieknėjantiems ar netoleruojantiems įprastų miltų. Nepaisant to, šis pyragas yra minkštas, šilkinis ir sodraus skonio.
Ingredientai:
Tešlai:
- 300 g migdolų miltų
- 4 šaukštų sviesto, tirpinto
- 3 šaukštų kokosų miltų
- 1 kiaušinio
- 0,5 šaukštelių kepimo miltelių
- 0,25 šaukštelių druskos
Įdarui:
- 400 g moliūgų tyrės
- 200 ml grietinėlės
- 3 kiaušinių
- 60 g rudojo cukraus
- 1 šaukštelio malto cinamono
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 0,5 šaukštelio malto imbiero
- 0,5 šaukštelio malto muskato riešuto
- 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 0,25 šaukštelio druskos
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Dideliame dubenyje sumaišykite migdolų, kokosų miltus, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite ištirpintą sviestą, kiaušinį ir maišykite, kol susidarys tešla, ją gerai išminkykite. Tešlą tolygiai įspauskite į kepimo formą ir šakute subadykite.
- Kepkite apie 10 minučių, kol lengvai pagels.
- Dideliame dubenyje iki vientisos masės suplakite moliūgų tyrę, grietinėlę, rudąjį cukrų, kiaušinius, prieskonius ir vanilę. Supilkite moliūgų masę į iškeptą tešlą.
- Kepkite apie 45–50 minučių, kol viduryje įdaras šiek tiek šoktels, o plutelė taps auksinė.
- Išjunkite orkaitę ir atidarykite dureles. Leiskite pyragui 1 valandą atvėsti orkaitėje, tada laikykite šaldytuve.
Šokoladinis moliūgų pyragas
Šokoladas ir moliūgas yra puikus derinys, o jei iš jų iškepsime pyragą, tikrai nustebinsime kiekvieną.
Ingredientai:
- 300 g moliūgo (nulupto, be sėklų)
- 4 kiaušinių
- 200 g miltų
- 100 g cukraus
- 100 g riešutų (mėgstamų)
- 100 ml aliejaus
- 3 šaukštų kakavos
- 2 šaukštelio kepimo miltelių
- 1 šaukštelio cinamono
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
Gaminimas:
- Moliūgą smulkiai sutarkuokite smulkia tarka ar virtuviniu kombainu.
- Riešutus susmulkinkite.
- Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Supilkite aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
- Nuspauskite nuo moliūgų susidariusį skystį ir kartu su riešutais įmaišykite į tešlą. Suberkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, kakava ir cinamonu. Atsargiai viską išmaišykite. Tešla turi gautis maišoma šaukštu, bet gana tiršta, jei per skysta – įberkite miltų.
- Tešlą supilkite į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi išklotą formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–60 minučių, priklausomai nuo pyrago storio. Ar jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukus sausas, vadinasi, jau iškepė.
- Išėmę pyragą iš orkaitės leiskite jam visiškai atvėsti. Šį pyragą dar labai tinka papuošti tirpintu šokoladu.
Tradicinis amerikietiškas moliūgų pyragas
Šis moliūgų pyragas labai populiarus JAV ir Kanadoje. Be to, tai yra vienas pagrindinių amerikietiškos Padėkos dienos desertų. Tad kviečiame ir jus išbandyti šį pyragą.
Ingredientai:
Pagrindui:
- 240 g miltų
- 170 g sviesto
- 115 g šalto vandens
- 1 šaukšto cukraus
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukšto obuolių acto
Moliūgų tyrė:
460 g moliūgo tyrės (ją pasigaminame taip: moliūgą perpjauname, išimame sėklas, pabarstome druska, apverstą dedame ant kepimo skardos ir kepame 210 °C temperatūroje apie 50 minučių. Tada sutriname).
Įdarui:
- 160 ml kondensuoto pieno
- 70 g cukraus
- 70 ml grietinėlės
- 2 kiaušinių + 1 papildomo trynio
- 4 šaukštų klevų sirupo
- 2 šaukštelių vanilės ekstrakto
- 1 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio malto imbiero
- 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 0,25 šaukštelio malto muskato
- 0,75 šaukštelio druskos
Gaminimas:
- Tešlai sumaišykite miltus, druską, cukrų ir mažais gabalėliais pjaustytą sviestą. Palengva supilkite actą, vandenį ir sumaišykite šakute. Suformuokite rutulį, įvyniokite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent 1 val.
- Įdarui inde išplakite kiaušinius su cukrumi, druska ir prieskoniais. Supilkite visus likusius ingredientus.
- Iškočiokite tešlą, ja išklokite 25 cm skersmens, sviestu išteptą kepimo skardą. Dėkite į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek atvėstų.
- Pagrindą užklokite kepimo popieriumi ar folija, pripilkite sausų ryžių ar pupelių (kad prispaustų ir kepant tešla neiškiltų). Uždengtą pagrindą kepkite 220 °C orkaitėje 30 minučių. Tada atidenkite, vidų ištepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite dar 15 min 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
- Į šiek tiek pravėsusį pagrindą supilkite įdaro mišinį ir kepkite 1 val. 160 °C įkaitintoje orkaitėje. Išėmę iš orkaitės leiskite sustingti ir „pailsėti“ bent 3 valandas.
- Patiekite su plakta grietinėle.