Skip to content

Karpis drebučiuose – 3 paprasti, bet neprasti šaltųjų patiekalų receptai Kūčioms

Karpis drebučiuose
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pristatome dar vieną tradicinį lietuvišką patiekalą, idealiai papildysiantį Kūčių šaltųjų patiekalų stalą – tai karpis drebučiuose, dar vadinamas karpio šaltiena. Šio patiekalo versijų yra įvairių, besiskiriančių papildomais ingredientais ar žuvies pateikimu, pavyzdžiui, pjaustytos gabaliukais ar visos žuvies. Ši mėsiškos šaltienos alternatyva sužavės svečius ir skoniu, ir vaizdu, nes skaidriuose drebučiuose slypi įvairiausi priedai, matyti plika akimi. Pateikiame 3 kiek primirštus karpio drebučiuose receptus, kuriuos spėsite „atgaivinti“ ir pasigaminti Kūčioms.

Karpis drebučiuose su daržovėmis ir kiaušiniu

Kaip jums skamba žuvies ir įvairių daržovių simfonija? Paprikos, kiaušiniai, pomidorai atrodys tikrai gražiai, jei papuoš karpio drebučius. Pateikiame receptą, iš kurio pagaminsite ne vieną ir ne dvi porcijas šaltojo patiekalo, todėl jis tinkamesnis bus gausesniam valgytojų stalui.

Ingredientai:

  • 2 kg karpio
  • 3 pomidorų
  • 3 virtų kiaušinių
  • 2 svogūnų
  • 4 paprikų
  • 20 g želatinos
  • paprikos miltelių
  • druskos

Gaminimas:

  1. Nupjaukite žuvies galvą, o nuo stuburo atskirkite filė ir ją supjaustykite gabalais bei pasūdykite.
  2. Iš galvos ir stuburo ašakos išvirkite sultinį: virkite žuvies subproduktus truputį sūdytame vandenyje 20 minučių, kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais, viena pjaustyta paprika ir paprikos milteliais. Išvirusį sultinį perkoškite ir palikite tik skystį.
  3. Sudėkite į atskirą puodą žuvies filė gabalus, ant jų sluoksniuokite pjaustytus pomidorų ir vienos paprikos griežinėlius. Supilkite žuvies sultinį ir virkite dar 15 minučių.
  4. Kol sultinys pakartotinai verda, pasiruoškite želatiną: ją išbrinkinkite nedideliame kiekyje šalto vandens.
  5. Išvirusią karpio filė išimkite ir sudėkite į dubenėlį, indelius ar kitą formą, papuoškite šviežios paprikos griežinėliais bei į 4 dalis supjaustytais virtais kiaušiniais.
  6. Į karštą, bet neverdantį sultinį smarkiai maišydami supilkite želatiną. Želatinai ištirpus, sultinį dar kartą perkoškite ir atvėsinę apipilkite juo žuvį.
  7. Žuvis laikoma šaltai, kol drebučiai visiškai sustingsta.
Karpis drebučiuose

Karpis drebučiuose su žolelėmis ir citrina

Šis receptas nesudėtingas, pagaminamas daugiausiai iš įprastų ingredientų, tad nereikės blaškytis po parduotuves, ieškant egzotiškų priedų.

Jums reikės:

  • 1 kg karpio
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1-2 česnako skiltelės
  • 1 citrinos
  • 20 g želatinos
  • šviežių petražolių
  • šviežių krapų
  • lauro lapelių
  • kvapiųjų pipirų
  • žuvies prieskonių

Gaminimas:

  1. Griežinėliais supjaustykite morką, svogūną ir pasmulkinkite česnako skilteles.
  2. 1,5 l kiekyje vandens išvirkite žuvį su pjaustytomis daržovėmis, žuvies prieskoniais, lauro lapais, pipirais. Sultinį virkite ant lėtos ugnies 40 minučių.
  3. Kol verda sultinys, nedideliame kiekyje vandens išbrinkinkite želatiną.
  4. Išvirtą žuvį išimkite iš sultinio, atskirkite kaulus ir karpio gabalus dėkite į dubenį ar kitą formą. Žuvį papuoškite petražolių ir krapų šakelėmis, gražesnėmis išvirusiomis daržovėmis bei citrinos griežinėliais.
  5. Perkoškite sultinį, į jį įmaišykite išbrinkusią želatiną, šiek tiek įspauskite citrinos sulčių, pasūdykite.
  6. Kai ištirpsta želatina, o sultinys pradeda stingti, jį užpilkite ant žuvies. Laikykite šaltai, kol drebučiai sustingsta.

Patiekalas patiekiamas kartu su krienais. Skanaus!

Karpis drebučiuose

Keptas karpis drebučiuose

Daugumoje karpio drebučiuose receptų pateikiama virta žuvis, bet ar bandėte ją kepti? Iškepta žuvies „mėsa“ atskleidžia naujus poskonius, kurie atsispindi ir šaltienoje.

Šį kartą reikės tokių ingredientų:

  • 0,5 kg karpio
  • 3 šaukštai aliejaus
  • 1 citrinos
  • 2 skiltelės česnako
  • druskos
  • pipirų

Gaminimas:

  1. Išvalyto ir paruošto karpio gabaliukai įtrinami prieskoniais bei smulkintu česnaku ir apkepinami aliejuje, kol pagelsta.
  2. Žuvies gabaliukai sudedami į puodą, įspaudžiama citrinos sulčių, įmetama citrinos žievelių, užpilama 1 litro karšto vandens ir verdama ant silpnos ugnies 30 minučių.
  3. Išvirę karpio gabaliukai atsargiai išgriebiami iš sultinio ir sudedami į gilesnį pusdubenį.
  4. Atšalęs sultinys užpilamas ant žuvies, paliekama sustingti. Puošiama citrinos griežinėliais ir žalumynais.

Šiame recepte želatinos praktiškai galima nenaudoti, bet drebučiai gausis „minkštesni“. Norint gauti kietesnius drebučius, 1 litrui sultinio reikėtų dėti 20-30 g želatinos.

Skanaus!

Šaltiniai:
Šaulys A. Žuvų patiekalai, Vilnius: Leidykla „Mokslas“, 1978.
Račiūnienė E. Šventinis stalas, Vilnius: Leidykla „Mokslas“, 1978.
Būdrienienė K., Drąsutienė E., Kadziauskienė L., Milius V., Račiūnienė E., Stankevičienė B. Lietuvių valgiai, Vilnius: Leidykla „Mokslas“, 1983.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *