Skip to content

Morkų pyragas: vienas gardžiausių kepinių. Siūlome išbandyti net 5 receptus

Morkų pyragas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Jeigu reiktų išrinkti patį gardžiausią kepinį, morkų pyragas galėtų lygiuotis su visų mėgiamu obuolių pyragu bei bananų duona. Nenuostabu, nes morkos yra tos daržovės, kurių galima rasti kiekvieno šaldytuve, o kepiniai iš morkų yra minkšti, purūs, drėgni, juose yra natūralaus saldumo. Dažniausiai į šių pyragų tešlą dedami riešutai, džiovinti vaisiai, cinamonas, o viršus padengiamas kreminio sūrio glajumi. Toks pyragas puikiai tiks tiek kavos pertraukėlei, tiek gali būti patiekiamas per įvairias šventes.

Šiame straipsnyje dalinamės nesudėtingais, gardžiais morkų pyragų receptais, kurie patiks net patiems išrankiausiems. Kai kurie receptai yra klasikiniai, o kai kurie galbūt jus nustebins įdomesnių skonių deriniais.

Morkų pyragas su kreminio sūrio glajumi

Morkų pyragas su kreminio sūrio glajumi

Šis morkų pyragas yra gardus, paprastai pagaminamas. Į tešlą dėjome datules, bet vietoj jų galima naudoti razinas. Šiame pyrage puikiai tinka tiek graikiniai, tiek karijų riešutai. Nors šis pyragas skanus ir be glajaus, bet tikrai rekomenduojame pasigaminti ir jį.

Jums reikės:

  • 2 st. (220 g) morkų, sutarkuotų burokine tarka
  • 100 g (1/2 st.) cukraus
  • 2 didelių kiaušinių
  • 180 ml rapsų aliejaus
  • 160 g miltų
  • 1 ½ arbat. š. kepimo miltelių
  • 70 g graikinių ar karijų riešutų, smulkiai supjaustytų
  • 60 g datulių, smulkiai supjaustytų
  • 1 citrinos plonai nutarkuotos žievelės
  • 1 šaukštelio kardamono
  • ½ šaukštelio cinamono
  • ¼ šaukštelio šviežiai tarkuoto muskato
  • žiupsnelio druskos

Glajus:

  • 100 g kreminio sūrio
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 4–5 šaukštų cukraus pudros
  • papuošimui: įvairių riešutų, moliūgo sėklų

Gaminimas:

  1. Inde elektriniu plakikliu lengvai išplakite kiaušinius, cukrų ir plonai nutarkuotą citrinos žievelę. Supilkite aliejų, viską išmaišykite.
  2. Tada sudėkite morkas, riešutus, datules ir dar kartą išmaišykite.
  3. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kardamoną, cinamoną, muskatą, druską. Juos suberkite į indą su morkomis. Tešlą atsargiai išmaišykite.
  4. Apvalią, 20 cm kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Į ją sukrėskite tešlą. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. ar kol į pyragą įdūrus medinį pagaliuką, jis bus sausas. Pyragą atvėsinkite.

Glajus:

  1. Inde sumaišykite visus ingredientus. Šaukštu ar silikonine mentele aptepkite atvėsusį pyragą. Po kiek laiko glajus sukietėja. Papuoškite riešutais, sėklmis.
Paprastas morkų pyragas

Paprastas morkų pyragas

Jeigu norite pasigaminti visiškai paprastą morkų pyragą – šis receptas kaip tik jums. Jam pagaminti reikia nedaug ingredientų. Matavimo stiklinė – 250 ml.

Jums reikės:

  • 3 stiklinių tarkuotų morkų
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 2 stiklinių kvietinių miltų
  • ½ stiklinių neutralaus skonio aliejaus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių

Gaminimas:

  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite aliejų, išmaišykite. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Juos sumaišykite su kiaušiniais. Sudėkite morkas ir vėl viską atsargiai išmaišykite.
  2. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 min., ar iškepęs, reikia patikrinti mediniu pagaliuku.
Amerikietiškas morkų pyragas

Amerikietiškas morkų tortas

Šis amerikietiškas morkų tortas atrodo išties puošniai, šventiškai, nors jo pagaminimas visai nesudėtingas. Tortas yra minkštas, aromatingas, jame jaučiasi cinamono, muskato, rudojo cukraus skonis, o pertepimą gaminome su kreminiu sūriu.

Jums reikės:

  • 300 g (4 vnt.) morkų
  • 4 didelių kiaušinių
  • 80 g cukraus
  • 80 g rudojo drėgno cukraus „Farinas“
  • 100 ml rapsų aliejaus
  • 260 g kvietinių miltų
  • 70 g graikinių riešutų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 šaukštelių cinamono
  • ½ šaukštelio muskato riešuto, nutarkuoto smulkiai
  • žiupsnelio druskos

Glajus:

  • 400 g kreminio sūrio, kambario temp.
  • 100 g sviesto, kambario temp.
  • 150 g cukraus pudros
  • saujos graikinių riešutų papuošimui, smulkiai sukapotų

Gaminimas:

  1. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka. Dideliame inde lengvai išplakite kiaušinius ir cukrų. Kitame inde sumaišykite išsijotus miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Riešutus smulkiai sukapokite.
  2. Į indą su kiaušiniais supilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Tada suberkite miltų mišinį, išmaišykite, kad neliktų miltų gumulėlių. Sudėkite morkas, graikinius riešutus, nutarkuotą muskato riešutą ir viską išmaišykite.
  3. Į 24 cm skersmens kepimo formą įklokite kepimo popierių. Sukrėskite tešlą. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. ar kol įdurus pagaliuku, jis liks sausas.
  4. Pyragą atvėsinkite. Inde sumaišykite glajaus ingredientus.
  5. Pyragą perpjaukite per pusę. Ant perpjautos dalies užtepkite pusę glajaus, uždėkite kitą pusę pyrago. Ant viršaus užtepkite likusį glajų, papuoškite su graikiniais riešutais. Padėkite tortą į šaldytuvą kelioms valandoms, kol glajus sustings.
Morkų ir sūrio pyragas

Morkų ir sūrio pyragas

Šis kepinys sudarytas net iš dviejų pyragų – klasikinio morkų ir sūrio pyragų (cheesecake). Tad jame yra ir dvigubai daugiau skonio, puikiai dera skirtingos tekstūros, o viršus papuoštas kreminio sūrio ir cukraus pudros glajumi. Nors pyrago gaminimas kiek užtrunka, bet dėl puikaus skonio tikrai verta jį pasigaminti. Visi ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.

Jums reikės:

Morkų pyragui:

  • 1 ½ st. (1 didelės) morkų
  • 2 didelių kiaušinių
  • 180 ml rapsų aliejaus
  • 200 g kvietinių miltų
  • 150 g cukraus
  • ½ stiklinės razinų
  • ½ stiklinės karijų ar graikinių riešutų
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 1 šaukštelio sodos
  • žiupsnelio druskos

Sūrio pyragui:

  • 400 g kreminio sūrio, kambario temp.
  • 100 g grietinės
  • 2 didelių kiaušinių
  • 120 g cukraus
  • 1 ½ šaukšto miltų
  • žiupsnelio druskos

Glajui:

  • 100 g kreminio sūrio
  • 100 g cukraus pudros
  • 4 šaukštų kambario temp. sviesto
  • ½ šaukštelio vanilės ekstrakto
  • papuošimui: karijų ar graikinių riešutų

Gaminimas:

  1. Morkų pyrago paruošimas: dideliame inde sumaišykite miltus, cinamoną, druską ir sodą. Kitame inde lengai išplakite kiaušinius ir cukrų. Supilkite aliejų, vėl viską išplakite. Sumaišykite su miltų mišiniu. Suberkite morkas, riešutus, razinas ir viską atsargiai sumaišykite.
  2. Sūrio pyrago paruošimas: šluotele išplakite kreminį sūrį, grietinę ir cukrų. Po vieną įmuškite kiaušinius, kol jie susimaišys su kitais ingredientais. Suberkite miltus, druską, viską išmaišykite.
  3. 22 cm apvalią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite 2/3 morkų pyrago, viršų mentele išlyginkite. Ant viršaus paskirstykite 1/3 sūrio pyrago dalį. Tada sukrėskite likusią morkų pyrago dalį, o ant viršaus – sūrio pyrago tešlą. Tada šaukšto galu braukite per paviršių, kad morkų pyragas kiek susimašytu su sūrio pyrago dalimi.
  4. Kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. ar kol įdurus pagaliuku, jis liks sausas. Iškepusį pyragą atvėsinkite, tada nakčiai padėkite į šaldytuvą. Išimkite pyragą iš kepimo formos.
  5. Išplakite visus glajaus ingredientus. Juo padenkite pyrago viršų, šonus apibarstykite stambiai sukapotais riešutais. Palaikykite šaldytuve apie 30 min.
Itališkas morkų pyragas su migdolų miltais

Itališkas morkų pyragas su migdolų miltais

Šis itališkas morkų pyragas pagamintas ne tik su kvietiniais, bet ir su migdolų miltais. Pyragas yra drėgnas, purus, o vietoje įprastų cinamono skonių, jame jaučiamas apelsinas. Šis derinys priduoda pyragui gaivumo, natūralaus saldumo.

Jums reikės:

  • 350 g ( 5–7 vnt.) morkų, sutarkuotų burokine tarka
  • 180 g migdolų miltų
  • 120 g kvietinių miltų
  • 180 g cukraus
  • 4 didelių kiaušinių
  • 80 ml rapsų aliejaus
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • 1 apelsino plonai nutarkuotos žievelės ir sulčių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • žiupsnelio druskos
  • cukraus pudros, pabarstymui

Gaminimas:

  1. Dideliame inde sumaišykite migdolų, kvietinius miltus, kepimo miltelius ir druską.
  2. Kitame inde elektriniu plakikliu išplakite kiaušinius ir cukrų. Plakite keletą minučių. Supilkite aliejų ir vėl išplakite apie minutę. Supilkite apelsino sultis, žievelę ir išplakite, kol tešla bus vientisa.
  3. Suberkite miltų mišinį, išmaišykite. Tada suberkite morkas ir vėl išmaišykite. Svarbu tešlos nepermaišyti.
  4. Apvalią kepimo formą 23–25 cm dydžio išklokite kepimo popieriumi. Sukrėskite tešlą ir kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. ar kol įdurus pagaliuku, jis liks sausas. Jeigu kepant pyrago viršus per greitai tamsėja, uždenkite jį folija.
  5. Pyragą atvėsinkite, išimkite iš kepimo formos, apibarstykite cukraus pudra.

Šaltiniai:
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a46468/carrot-cake-cheesecake-recipe/
https://fancifuleats.com/italian-carrot-cake/#tasty-recipes-6730-jump-target
Mamos receptų knyga: 190 receptų visai šeimai. Kaunas, 2019.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Aušra Trasauskaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *