Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Sviestinis obuolių pyragas – visiška rudens klasika. Kaip iškepti tirpstantį burnoje?

Sviestinis obuolių pyragas – visiška rudens klasika. Kaip iškepti tirpstantį burnoje?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Sviestinis obuolių pyragas – tai vienas populiariausių rudens desertų, kuris neatsibosta metų metais. Šis pyragas pasižymi puria, burnoje tirpstančia tešla ir sultingais obuolių gabaliukais, kurie kiekviename kąsnyje primena šiltą rudens saulę ir spalvingą jo brandą. Paprastas paruošimas ir minimalus ingredientų kiekis – tai, kas daro šį kepinį idealiu pasirinkimu tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui.

Kodėl būtent sviestinis obuolių pyragas?

Sviestinis obuolių pyragas yra universalus desertas – jį galima kepti bet kuriuo metų laiku, tačiau rudenį, kai obuoliai ką tik sunokę ir patys skaniausi, šis pyragas tampa tiesiog tobulas. Sviestas suteikia tešlai nepakartojamą skonį ir aromatą, o obuoliai – sultingumo ir gaivumo.

Šis pyragas puikiai tinka ir šeimai, ir svečiams. Jį galima valgyti šiltą, ką tik iškeptą, arba jau atvėsusį – abiem atvejais pyragas bus skanus. Sviestinis obuolių pyragas puikiai dera su plakta grietinėle, vaniliniais grietinėlės ledais ar tiesiog su arbata ar kava. Be to, kepant šį pyragą namai prisipildo nuostabaus cinamono ir kepančių obuolių kvapo.

Įdomūs faktai apie seniausią obuolių pyrago receptą Ar žinojai, kad seniausias žinomas obuolių pyrago receptas užrašytas dar 1381 m. Anglijoje? Įdomu tai, kad jame visai nebuvo cukraus – tuo metu jis buvo prabangos prekė. Vietoje jo pyragui gardinti naudoti figos, razinos ir kriaušės. Šis ankstyvasis pyragas labiau priminė sūrų kepinį, nei šiandien mums įprastą saldų obuolių desertą.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie seniausią obuolių pyrago receptą? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą
Kodėl būtent sviestinis obuolių pyragas?

Sviestinio obuolių pyrago receptas

Reikės:

Tešlai:

  • 200 g minkšto sviesto
  • 1 puodelis cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 2 puodeliai miltų
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. vanilinio cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 2–3 v. š. grietinės ar pieno

Įdarui:

Paruošimas:

Rekomenduojamas video

  1. Įjunkite orkaitę įšildyti iki 180 °C.
  2. Obuolius nulupkite, pašalinkite šerdį ir supjaustykite plonomis skiltelėmis arba kubeliais. Užlašinkite citrinų sultimis, kad netamsėtų, pabarstykite cukrumi ir cinamonu, išmaišykite.
  3. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purios masės (plakti apie 3–4 minutes). Po vieną įplakite kiaušinius. Reikia plakti po vieną kiaušinį.
  4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir druska.
  5. Sausus ingredientus po truputį įmaišykite į sviestinę masę. Įpilkite grietinės ar pieno, kad tešla būtų kiek skystesnė, bet vis dar tiršta.
  6. Kepimo formą (apie 24–26 cm skersmens) ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais arba išklokite kepimo popieriumi.
  7. Išpilkite pusę tešlos į formą, ant jos išdėliokite pusę obuolių skiltelių.
  8. Užpilkite likusią tešlą ir ant viršaus gražiai išdėliokite likusius obuolius – galite sudėlioti ratu ar kitokiu dekoratyviu būdu.
  9. Pabarstykite viršų cukrumi ir cinamonu.
  10. Kepkite 180 °C temperatūroje 45–55 minutes, kol pyrago viršus gražiai apskrus, o pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidurį, išliks sausas.
  11. Iškeptą pyragą palikite formoje 10–15 minučių, tada atsargiai išimkite ir palikite visiškai atvėsti ant grotelių arba patiekite dar šiltą.
Sviestinio obuolių pyrago receptas

Sviestinio obuolių pyrago variantai

Klasikinį sviestinį obuolių pyragą galima praturtinti įvairiais priedais:

  • Su riešutais – įmaišykite į tešlą kapotų graikinių riešutų ar migdolų.
  • Su razinomis – kartu su obuoliais įdėkite saujų razinų, pamirkytų rome ar konjake.
  • Su braškių uogiene – tarp tešlos sluoksnių patepkite plonu uogienės sluoksniu.
  • Su citrinų žievelė – įtarkuokite į tešlą šviežios citrinų žievelės.
  • Su karamelizuotais obuoliais – obuolius prieš dėdami ant pyrago pakepinkite su cukrumi ir sviestu.
  • Su grietinėlės kremu – iškeptą pyragą aptepkite grietinėlės kremu.
  • Su trupinių viršumi – vietoj viršutinio tešlos sluoksnio užberkite trupinių iš miltų, sviesto ir cukraus.

Sviestinį obuolių pyragą galima patiekti šiltą ar šaltą, papuošus cukraus pudra, porcijoje ant lėkštutės su plaktos grietinėlės ar ledų rutuliuku.

Šaltiniai:

  1. https://www.allrecipes.com/recipe/285858/easy-apple-charlotte/
  2. https://dishmagazine.com/recipe/apple-charlotte-pie/
  3. https://reluctantentertainer.com/easy-apple-charlotte/

Nuotraukos asociatyvinės ©Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *