Atėjus braškių sezonui, tikrai niekas joms neatsispiria. Tačiau jų sezonas gana trumpas, o jomis norisi mėgautis ir šaltuoju metų laiku. Vienas iš būdų jas išsaugoti – pasigaminti braškių uogienės. Tikriausiai nesuklysime sakydami, jog braškių uogienė patenka į daugelio šeimų Top 3 mėgstamiausių uogienių sąrašą. Tad šiame straipsnyje norime pasidalinti patarimais, kurie padės išvirti nuostabiai skanią braškių uoginę. Taip pat pasiūlysime išbandyti 3 gardžius receptus. Tai: tradicinė braškių uogienė, braškių uogienė su rabarbarais ir braškių uogienė su vanile.
Uogų pasirinkimas braškių uogienei
Jei norite išvirti tikrai skanią braškių uogienę, reikėtų tinkamai pasirinkti, laiku nuskinti ir teisingai laikyti braškes. Ypač skanią uogienę pavyks išvirti iš nedidelių ar vidutinio dydžio braškių, kadangi jos pačios saldžiausios, gražiai išverda net nesupjaustytos.
Svarbu uogas skinti saulėtą dieną, įdienojus, kai oras sausas. Tokiu būdu jos nebus prikaupusios lietaus ar ryto rasos drėgmės ir nebus permirkusios, o išvirta uogienė išliks tirštesnė. Atminkite – prieš virdami uogienę, braškių niekada nelaikykite šaldytuve, nes tokiu atveju braškės praranda aromatą ir sodrų skonį.
Braškių paruošimas uogienei
Prieš gaminant braškių uogienę pirmiausia išrūšiuokite uogas. Atrinkite tvirtas, sveikas ir sunokusias braškes. Uogos turėtų būti panašaus dydžio, ypač jei norite gaminti uogienę iš nepjaustytų uogų. Jei lieka skirtingo dydžio ar pažeistos braškės, jų neišmeskite, galėsite sunaudoti trintai braškių uogienei.
Atrinktas uogas sudėkite į didelį indą, užpilkite šaltu vandeniu ir švelniai paskalaukite, kad pašalintumėte nešvarumus. Šis metodas saugo uogas nuo susitraiškymo, lyginant su plovimu po tekančiu vandeniu sietelyje. Nuplautas uogas atsargiai išimkite rankomis ir sudėkite ant švaraus rankšluosčio, kad nudžiūtų. Uogienę galima virti ir iš drėgnų uogų, tačiau tokiu atveju ji gali būti skystesnė.
Cukraus pasirinkimas braškių uogienei
Verdant klasikinę braškių uogienę, cukraus prireiks tiek pat, kiek naudosite uogų. Pavyzdžiui, jei verdate uogienę iš 2 kg uogų, reikės 2 kg cukraus. Žinoma, cukraus kiekį galima keisti pagal savo skonį ar braškių saldumą, tačiau nereikėtų naudoti mažiau nei 600 g cukraus 1 kg uogų, kadangi uogienė gali greitai surūgti, ypač, jei neturite vėsios vietos laikymui.
Jei norisi mažiau saldžios uogienės, naudokite cukrų uogienėms su pektinu. Pektinas – natūralus tirštiklis, esantis uogose ir vaisiuose, tačiau braškėse jo kiekis nedidelis. Cukraus uogienėms su pektinu reikės perpus mažiau nei įprasto – 500 g cukraus 1 kg braškių. Su šiuo cukrumi išvirsite saldžią, tirštą ir ilgai laikomą uogienę per 10-15 minučių.
Jei mėgstate labai tirštą, panašią į džemą ir sodraus saldumo uogienę, rinkitės cukrų marmeladams. Jo reikės dar mažiau – 330 g 1 kg braškių. Tokia uogienė bus itin tiršta, džemo konsistencijos, subtiliai saldaus skonio ir išlaikys ryškų uogų skonį.
Stiklainių paruošimas braškių uogienei
Siekiant, kad uogienė džiugintų skoniu kuo ilgiau, esminis žingsnis – tinkamai paruošti stiklainius. Stiklainius išplaukite šiltame vandenyje su ištirpintu sodos tirpalu (kelis šaukštus valgomosios sodos sumaišykite su vandeniu). Šis žingsnis leis pašalinti visus nešvarumus ir riebalus. Išplautus stiklainius kruopščiai perskalaukite švariu vandeniu. Pradėkite nuo šilto, o vėliau naudokite šaltą vandenį. Švarų rankšluostį paklokite ant skardos ir išplautus stiklainius sudėkite kakleliais žemyn.
Likus 30 minučių iki uogienės virimo pabaigos, įkaitinkite orkaitę iki 100 °C ir į ją įdėkite stiklainius su skarda. Baigus virti braškių uogienę, stiklainius ištraukite, apverskite, palikite stovėti ant skardos, supilkite braškių uogienę, palikdami 1 cm nuo stiklainio viršaus.
Stiklainius su braškių uogiene reikia kuo greičiau užsukti švariais dangteliais. Prieš užsukant stiklainius, dangtelius užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite keletą minučių, perplaukite sodos tirpalu ir gerai išskalaukite. Dangtelius nusausinkite ir jų vidų išvalykite spirite suvilgyta vata.
Braškių uogienės virimas
Braškėse gausu vitaminų ir naudingųjų medžiagų, o ilgai verdant jos sunyksta, tad reikėtų rinktis tuos braškių uogienės receptus, kurių virimo laikas kuo trumpesnis. Visgi, net ir ilgiau virta braškių uogienė išlieka vertinga. Ji ilgiau išsilaiko, nerūgsta, nepraranda skonio ir maistinių savybių, o joje lieka mineralinių druskų, organinių rūgščių, beta karoteno ir ląstelienos.
Braškių uogienei virti rekomenduojama rinktis emaliuotą ar storadugnį puodą. Tokiuose induose uogos nepridegs, neprilips prie kraštų ir nesusitrins. Jei naudojate paprastą puodą, uogienę teks dažniau maišyti, kad nesudegtų.
Braškių uogienės maišymui labiausia tinka medinis šaukštas arba mentelė. Medis nereaguoja su uogose esančiomis rūgštimis ir nesuteikia uogienei nepageidaujamo poskonio. Galite naudoti ir metalinį šaukštą, tačiau jo jokiu būdu nepalikite verdančioje uogienėje. Metalas gali reaguoti su uogomis ir pakeisti uogienės skonį.
Braškių uogienė: kuo ją paskaninti?
Verdant braškių uogienę ją galima paskaninti ir kitomis uogomis, vaisiais ar prieskoniais. Kartu su braškėmis galima maišyti rabarbarus, greipfrutus, persikus, trešnes, juoduosius ar raudonuosius serbentus, bananus ar įspausti apelsinų sulčių ar citrinų sulčių. Taip pat, braškių uogienę galima pagardinti vaniliniu cukrumi ar vanilės ankštimi, cinamonu, mėtomis ar čiobreliais. Sodresniam skoniui tinka net ir aitrieji pipirai, juodasis ar baltasis šokoladas. Visus norimus priedus ir prieskonius reikėtų dėti tuomet, kai braškių uogienė pradeda burbuliuoti, tokiu atveju skonis ir aromatas bus gana intensyvus.
Tradicinė braškių uogienė
Nostalgija kvepianti tradicinė braškių uogienė, kuri pavyks kiekvienam, o ją pagaminti prireiks vos keleto ingredientų.
Ingredientai:
- 1,5 kg braškių
- 1,5 kg cukraus
- 1 a.š citrinų rūgšties
Gaminimas:
- Uogas trumpam pamerkite į šaltą vandenį, švariai nuplaukite ir palikite apdžiūti.
- Nuo uogų nuskabykite kotelius.
- Paruoštas uogas sudėkite į puodą, kuriame bus verdama uogienė, apibarstykite cukrumi, uždenkite ir palikite vėsioje vietoje visai nakčiai.
- Puodą su uogomis užkaiskite, maišydami užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, nugraibydami putas. Kai putos nebesklis į kraštus ir kaupsis tik puodo viduryje, uogienė jau bus paruošta.
- Prieš nukeliant nuo ugnies įberkite citrinos rūgšties, gerai išmaišykite, supilstykite į paruoštus švarius stiklainius ir užsukite.
Braškių uogienė su rabarbarais
Rabarbarai ir braškės – nuostabus derinys. Jei mėgstate uogienę su lengva rūgštele, tuomet rekomenduojame išbandyti šį receptą. Tai – braškių uogienė su rabarbarais.
Ingredientai:
- 950 g rabarbarų
- 600 g braškių
- 1,5 kg cukraus
- 7 v.š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Rabarbarus supjaustykite maždaug 2 cm dydžio gabalėliais, braškes perpjaukite pusiau.
- Sudėkite rabarbarų ir braškių gabalėlius į stiklinį indą, apibarstykite cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti per naktį.
- Kitą dieną vaisius ir cukrų kaitinkite gilioje keptuvėje ar puode, lengvai maišykite mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps. Virkite ant didelės ugnies apie 13–15 min., maišydami ir patrindami braškes šaukštu.
- Tuomet nuimkite nuo viryklės. Užlašinkite kelis masės lašus ant atšaldytos lėkštutės, palaikykite ją minutę šaldytuve. Išėmę lėkštutę su uogiene iš šaldytuvo, palieskite ją pirštu. Jei masė klampi, ne pavandenijusi ir neskysta, vadinasi, uogienė paruošta. Jeigu tirštumo trūksta, uogienę pavirkite dar porą minučių, nugriebkite susidariusias putas.
- Uogienę pilkite į šiltus stiklainius ir sandariai užsukite dezinfekuotais dangteliais. Prieš dėdami ilgesniam saugojimui leiskite atvėsti.
Braškių uogienė su vanile
Tai nuostabaus skonio ir aromato braškių uogienė su vanile. Ji tikrai jus nustebins. Jei niekada nebandėte uogienės pagardinti vanile, verta išbandyti.
Ingredientai:
- 800 g braškių
- 450 g cukraus
- 1 vanilės ankšties
- 0,5 vnt. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Braškes nuplaukite ir nusausinkite, nuimkite kotelius, perpjaukite pusiau.
- Sudėkite uogas į dubenį, užberkite cukrumi, užpilkite citrinos sultimis. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve per naktį.
- Uogas sudėkite į storadugnį puodą, perpjaukite vanilės ankštį, peiliu išinkite sėklas ir sudėkite jas į puodą su braškėmis.
- Virkite ant silpnos ugnies apie 20 min., kol šiek tiek sutirštės. Nukelkite puodą nuo kaitros ir leiskite uogienei 30 min atvėsti. Tada vėl statykite ant kaitros ir virkite 20 min.
- Iš karto supilkite į sterilius šiltus stiklainius.
- Užsukite švariais dangteliais, apverskite stiklainius ir palikite atvėsti. Vėliau laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Šaltiniai:
https://ibeebusy247.com/2024/04/12/easy-strawberry-jam-tips-and-tricks/
https://www.thekitchn.com/5-mistakes-to-avoid-when-making-strawberry-jam-231613
https://www.maison-andresy.com/strawberry-jam
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.