Skip to content

Silkė Kūčioms: 10 skaniausių silkės receptų jūsų šventiniam stalui

Silkė Kūčioms
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Silkė Kūčioms yra toks pats svarbus patiekalas, kaip ir kepta žuvis ar kisielius. Tikriausiai nei vienas lietuvis negalėtų įsivaizduoti Kūčių ar Kalėdų stalo be silkės. Ši žuvis tradiciškai patiekiama su svogūnais, grybais, morkomis ir kitomis daržovėmis. Tačiau ši žuvis ne tik skani, bet ir naudinga – silkėje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Taip pat silkė – ir puikus baltymų šaltinis. Mitybos specialistai rekomenduoja žuvį valgyti bent du kartus per savaitę, ne tik per šventes. Tad kviečiame gaminti kartu su mumis ir mėgautis silke su pagardais ne tik prie Kūčių stalo.

Silkė su svogūnais ir paprikomis

Silkė su svogūnais ir paprikomis

Vienas iš populiarių silkės patiekimo būdų – su troškintais svogūnais ir paprikomis. Tai nesudėtingai paruošiamas silkės pagardas. Jei norite, galite vietoje pomidorų padažo įdėti didesnį pjaustytą pomidorą – bus dar skaniau.

Ingredientai:

  • 2 silkių filė
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 geltonosios paprikos
  • 1 svogūno
  • 100 g džiovintų slyvų
  • keli šaukštai pomidorų padažo
  • druska, pipirai
  • keli šaukštai aliejaus
  1. Pjaukite svogūną pusiau, tuomet kiekvieną pusę supjaustykite pusžiedžiais. Paprikas supjaustykite šiaudeliais. Pirmiausia aliejuje apkepkite svogūną, tuomet kartu sudėkite paprikas.
  2. Džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, vandenį nupylus slyvas susmulkinkite ir dėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis. Daržoves su slyvomis kepkite, kol suminkštės, išsitroškins, tuomet, pabaigoje, įdėkite pomidorų padažo.
  3. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais, dėkite į indą serviravimui, ant viršaus sudėkite atvėsusias keptas daržoves.
Silkė su morkomis ir džiovintomis slyvomis

Silkė su morkomis ir džiovintomis slyvomis

Ši silkė su morkomis ir džiovintomis slyvomis patiks tiems, kurie mėgsta tarpusavyje maišyti saldžius ir sūrius skonius tarpusavyje. Silkės sūrumas ir slyvų saldumas puikiai papildo vienas kitą, na, o paruošti tokią silkę tikrai bus paprasta.

Ingredientai:

  • 2–3 morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 silkių filė
  • 50 g džiovintų slyvų
  • sauja lukštentų saulėgrąžų
  • aliejus kepimui
  1. Džiovintas slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu. Vandenį nupilkite, slyvas smulkiai supjaustykite. Morkas nulupkite, smulkiai sutarkuokite. Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  2. Paruoštas daržoves pakepkite aliejuje, tuomet suberkite saulėgrąžas ir pabaigoje – smulkintas slyvas. Viską dar apie 3 minutes pakaitinkite. Patiekti galite tiek lėkštėje šalia silkės, tiek ir silkę užkloję.
Silkė Kūčioms

Silkė su krienais ir imbieru

Jei mėgstate krienų ir imbiero aštrumą, ši silkė jums patiks. Paruošiama paprastai ir greitai, o skaniausia valgyti pamarinavus kelias dienas. Išbandykite!

Ingredientai:

  • 8 vienetai silpnai sūdytos silkės
  • 2 stiklinės vandens
  • 1 stiklinė cukraus
  • 150 ml 3% acto
  • 6 svogūnai
  • 1 morka
  • 4 vienetai imbiero šaknelių (nemaltų)
  • 1 krieno šaknelė
  • prieskoniai: garstyčios, pipirai, lauro lapai
  1. Jei silkę turite neišdarinėtą, ją sutvarkykite – nupjaukite galvą, uodegą, nuimkite odą. Jei turite file – tiesiog supjaustykite ją nedideliais gabalėliais.
  2. Morką supjaustykite šiaudeliais, svogūnus – žiedeliais. Krienus ir imbierą pjaustykite kubeliais.
  3. Sluoksniuokite stikliniame inde: sluoksnis daržovių, prieskoniai, silkė. Taip sluoksnius dėkite iki indo viršaus, svarbiausia, kad apatinis ir viršutinis sluoksniai būtų daržovių su prieskoniais.
  4. Visa tai užpilkite tokiu marinatu: vandenį užvirkite su actu ir cukrumi, atvėsinkite. Silkę su marinatu palikite šaldytuve porai dienų, o tuomet – skanaukite.
Silkė su obuoliais ir marinuotais agurkais

Silkė su obuoliais ir marinuotais agurkais

Tai dar vienas receptas tiems, kas mėgsta vaisių ir daržovių derinius prie žuvies. Skaniausias šis pagardas – kiek pastovėjęs šaldytuve. Tad pagaminę neskubėkite nešti ant stalo.

Ingredientai:

  • 2 silkių filė
  • 1 didelis rūgštus obuolys
  • 1 svogūnas
  • 1 vidutinio dydžio marinuotas agurkas
  • 2 šaukštai aliejaus
  • pipirai
  1. Obuolį ir marinuotą agurką sutarkuokite stambesne tarka arba supjaustykite šiaudeliais. Svogūną taip pat smulkiai supjaustykite. Obuolį, agurką ir svogūną sumaišykite su aliejumi, paskaninkite pipirais.
  2. Silkę supjaustykite nedideliais gabalėliais, dėkite į serviravimui skirtą indą ir ant viršaus sudėkite paruoštą pagardą. Palikite bent valandai ar kelioms pastovėti šaldytuve.
Silkė su spanguolėmis ir porais

Silkė su spanguolėmis ir porais

Spanguolės – puikios uogos! Jos labai naudingos sveikatai, o ir skaniai dera su silke. Tokiai silkei pagaminti tinka tiek šaldytos spanguolės, tiek ir šviežios. Na, o jei Kūčių stalui vengiate tiekti patiekalus su pieno produktais, galite nedėti grietinės – keiskite ją keliais šaukštais aliejaus.

Ingredientai:

  • 400–450 g silkių filė
  • 100 g spanguolių
  • 1 didesnis poro stiebas
  • 1,5 šaukštelio krienų
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • 3 šaukštai grietinės
  • krapai, pipirai
  1. Į dubenėlį sudėkite gabaliukais supjaustytą silkių filė. Jei naudosite šaldytas spanguoles – atitirpinkite jas ir suberkite į dubenėlį su silke.
  2. Smulkiai supjaustykite poro stiebą, jį taip pat sudėkite prie silkės ir spanguolių. Sudėkite krienus, cukrų, pipirus, krapus ir grietinę. Viską atsargiai išmaišykite, kad spanguolės išlaikytų savo formą. Palaikykite šaldytuve bent kelias valandas ir tuomet patiekite.
Estiška silkė pataluose

Estiška silkė pataluose

Estiška silkė pataluose – kiek kitokia, nei mums įprasta. Skaniausia ji su grietinės ir majonezo padažu. Jei šių produktų Kūčių vakarą vengiate, gaminkite tokią silkę Kalėdoms. Tikime, pirštus apsilaižysite ir jūs, ir svečiai!

Ingredientai:

  • 400 g silkių filė
  • 2 šaukšteliai krienų
  • 2 svogūnai
  • 2 šaukštai majonezo
  • 4 kietai virti kiaušiniai
  • 200 g grietinės
  • krapai, pipirai, druska
  1. Silkių filė supjaustykite ir sudėkite į pailgą lėkštę.
  2. Atskiruose dubenėliuose pasiruoškite ingredientus. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų ir sutarkuokite atskirai. Susmulkinkite krapus. Susimaišykite padažą iš grietinės, majonezo ir krienų.
  3. Ant silkės dėkite svogūnus, tuomet ant viršaus dėkite padažą ir kuo tolygiau jį paskirstykite. Ant padažo, kokiu norite raštu, sudėkite krapus, kiaušinio trynius ir baltymus. Paruoštą silkę prieš valgant kelias valandas palaikykite šaldytuve.
Silkė su datulėmis ir obuoliais

Silkė su datulėmis ir obuoliais

Tai dar vienas receptas su majonezu ir grietine. Galite bandyti keisti šiuos produktus aliejume, jei norite labiau tradiciniam Kūčių stalui tinkamo patiekalo. Silkė su datulėmis ir obuoliais patiks mėgstantiems maišyti saldžius, sūrius ir rūgščius skonius tarpusavyje.

Ingredientai:

  • 200 g silkių filė
  • 1 didesnis rūgštus obuolys
  • 7–8 datulės
  • 1 poras
  • sauja česnako arba svogūno laiškų
  • 1,5 šaukštas majonezo
  • 1,5 šaukštas grietinės
  • 1 šaukštelis kario prieskonių
  • šlakelis citrinos sulčių
  • pipirai, druska
  1. Į dubenėlį sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą silkę. Mažais kubeliais supjaustykite obuolį, apšlakstykite jį citrinos sultimis. Smulkiai supjaustykite datules. Plonomis riekelėmis supjaustykite porą. Česnakų arba svogūnų laiškus smulkiai sukapokite.
  2. Visus ingredientus sudėkite į dubenėlį su silke. Įdėkite majonezo, grietinės, prieskonių, gerai išmaišykite.
Silkė su grybais ir svogūnais

Silkė su grybais ir svogūnais

Silkė su grybais ir svogūnais – neatsiejama Kūčių stalo dalis. Tikriausiai nėra šeimos, kurioje šis patiekalas nebūtų gaminamas. Skaniausia ši silkė su baravykais, tačiau tiks ir kiti jūsų mėgstami grybai.

Ingredientai:

  • 2 silkių filė
  • 3–4 mėgstami džiovinti grybai
  • 3 svogūnai
  • keli šaukštai aliejaus
  1. Silkių filė supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, dėkite į serviravimo lėkštę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, juos apkepkite keptuvėje su aliejumi.
  2. Išmirkykite džiovintus grybus, juos išvirkite, smulkiai supjaustykite, dėkite į keptuvę kartu su svogūnais. Gerai išmaišykite, kepkite kol svogūnai suminkštės. Leiskite atvėsti, o atvėsus – gautą pagardą sudėkite ant silkės.
Silkė su morkomis
Nuotrauka: https://www.skanauksuausra.com/

Silkė su morkomis

Silkė su morkomis – dar vienas klasikinis silkės patiekalas. Lengvai paruošiamas ir mėgstamas. Galite valgyti su virtomis bulvėmis – ir sočiau, ir skaniau.

Ingredientai:

  • 200 g silkių filė
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai
  • 3 šaukštai pomidorų padažo
  • aliejus kepimui
  1. Supjaustykite silkę norimo dydžio gabalėliais. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite burokine tarka.
  2. Daržoves dėkite į įkaitiną keptuvę su aliejumi ir kepkite apie 10 minučių, kol suminkštės. Tuomet sudėkite pomidorų padažą ir patroškinkite dar kelias minutes. Paruoštą pagardą dėkite ant silkės ar šalia jos ir skanaukite.
Silkė su burokėliais

Silkė su burokėliais

Šią silkę galite pagardinti aliejumi. Na, o jei žadate valgyti per Kalėdas, drąsiai maišykite su majonezu. Tai vienas populiariausių silkės paruošimo būdų.

Ingredientai:

  • 2 virtos morkos
  • 2 virti burokėliai
  • obuolys
  • 2–3 silkių filė
  • 100 g žaliųjų žirnelių
  1. Virtas morkas, burokėlius ir obuolį supjaustykite kubeliais. Silkių filė supjaustykite gabalėliais.
  2. Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite. Ant viršaus dėkite žaliuosius žirnelius. Jei trūksta – paskaninkite druska ir pipirais. Galite įmaišyti kelis šaukštus aliejaus.

Pabaigai

Pagardų silkei sugalvota yra daugybė. Ir nors daugelis apsistoja ties tradiciniais silkės receptais, labai kviečiu pabandyti, pavyzdžiui, silkę su spanguolėmis ir porais ar estišką silkę. Tikiu, kad šeimos nariai bus nustebinti naujų skonių, o gal ilgainiui naujas silkės pagardas taps tradiciniu ant jūsų Kūčių stalo?

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *