Silkė su svogūnais neatsiejama šv. Kūčių stalo dalis. Ir nors šiandien silkė nėra joks gardėsis, anksčiau lietuviškame kaime tai buvo toks retas skanumynas, kad dažniausiai jos niekaip ypatingai net neruošdavo. Gyvenantieji toliau nuo jūros silkės ragaudavo tik ypatingomis, šventinėmis dienomis. Dažniausiai kartą metuose – per šv. Kūčias. Tad silkė su svogūnais – patiekalas, siekiantis senojo lietuvių kaimo tradicijas.
Anksčiau silkę išdarinėdavo, tačiau galvą ir uodegą palikdavo. Išdarinėtą silkę palaikydavo raugaloje (darytoje iš ruginių miltų), o patiekiant ant Kūčių stalo pagardindavo turimomis prieskoninėmis žolelėmis, svogūnu bei linų sėmenų aliejumi.
Būtent tokį, iš senojo kaimo atkeliavusį, šventinį patiekalą siūlome pasigaminti šių metų šv. Kūčioms.
Tradicinė silkė su svogūnais
Ingredientai:
- 1 sūdyta išdarinėta silkė arba 200 g silkės filė
- 2 dideli svogūnai
- 4-5 v. š. linų sėmenų aliejaus
- žiupsnelis prieskoninių žolelių (mairūno, raudonėlio, kalendros)
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Jeigu turime visą silkę, ją išdarinėjame, išrenkame kaulelius. Jeigu silkė labai sūri, pamirkome porą valandų piene.
- Silkę supjaustome stačiakampio formos gabalėliais. Tokio dydžio, kad būtų patogu įsidėti.
- Svogūnus nulupame, nuplauname ir supjaustome griežinėliais.
- Į lėkštę, skirtą silkei ar žuviai patiekti, dedame silkės gabalėlius, pabarstome pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, dedame svogūną ir užpilame aliejumi.
- Tradiciškai silkė su svogūnais patiekiama su virtomis bulvėmis su lupena.
Patarimas: vietoj linų sėmenų galima naudoti saulėgrąžų ar kitą mėgiamą aliejų, silkę pabarstyti saujele saulėgrąžų ar moliūgų sėklų, patiekti ne su žaliais, o su kepintais svogūnais.
O štai nuotraukose siūlome net kelis silkės su svogūnais ir bulvėmis serviravimo variantus.
Kūčių stalui taip pat rekomenduojame:
Koldūnai su grybais Kūčioms – tradicinis patiekalas, valgomas tik kartą metuose
Gražių šv. Kūčių!
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.