Žuvis tešloje yra vienas dažniausiai ant Kūčių stalo besipuikuojančių patiekalų. Tokiu būdu gaminta žuvis yra sultinga, skani, o tešla savo skoniu ją dar papildo. Tešlos, kurioje mirkysite žuvį, variantų yra daugybė, belieka išsirinkti, kuris jums atrodo skaniausias. O gal šiais metais ant Kūčių stalo serviruosite ne vienos rūšies tešloje keptą žuvį? Kviečiame išbandyti mūsų rekomenduojamus receptus.
Žuvis tešloje su sūriu
Sūrio tešla turi papildomo sūrumo, tad jums nebereikės naudoti druskos. Valgant tokiu būdu keptą žuvį, skonis ir tekstūra skirsis priklausomai nuo to, valgysite žuvį šiltą ar šaltą. Šilta tešla atrodys tąsesnė dėl sūrio savybių, šalta – tvirtesnė. Žuvį sūrio tešloje skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis.
Ingredientai:
- 4 vnt mėgstamos žuvies filė
- 3 šaukštai majonezo
- 4 kiaušiniai
- 100 g kietojo sūrio
- 4 šaukštai miltų
- pipirai, mėgstami prieskoniai
- aliejus kepimui
Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Pabarstykite ją pipirais ir mėgstamais prieskoniais. Jei sūdysite – nepersistenkite. Tešloje esantis sūris pridės sūrumo. Dubenyje išplakite kiaušinius, majonezą, sūrį ir miltus. Turėtumėte gauti gana tirštos konsistencijos tešlą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Žuvies gabalėlius apvoliokite tešloje ir kepkite keptuvėje su aliejumi, nedidelėje kaitroje, iš abiejų pusių kol iškeps. Iškeptus gabalėlius galite nusausinti rankšluostiniu popieriumi – šis sugers riebalų perteklių.
Žuvis alaus tešloje
Alaus tešloje skanu kepti menkės gabaliukus. Žuvis tešloje su alumi turi specifinį poskonį, tačiau yra traški išorėje. Valgykite su ryžiais ar šviežiomis daržovėmis.
Ingredientai:
- 500 – 600 g žuvies filė
- 3 kiaušiniai
- 200 g miltų
- 200 ml alaus (tinka tiek tamsus, tiek šviesus)
- druska, pipirai
- aliejus kepimui
Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Pasiruoškite tešlą: inde išplakite kiaušinių baltymus iki standžių putų. Atskirai išmaišykite kiaušinių trynius, alų ir miltus. Į alaus tešlą įmaišykite išplaktus baltymus, viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės, pagardinkite druska ir pipirais. Tešloje mirkykite žuvies gabalėlius, kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių kol iškeps. Dėkite į lėkštę su rankšluostiniu popieriumi, kad šis sugertų riebalų perteklių.
Lydeka česnakinėje tešloje
Česnakinė tešla – dar vienas itin skanus variantas žuvies kepimui, na o lydeka česnakinėje tešloje – tikrai verta dėmesio ir liaupsių. Tokioje tešloje kepta žuvis turės česnako poskonį, bet bus švelnaus skonio. Skanu valgyti su mėgstamu žuvies padažu, salotomis ar ryžiais.
Ingredientai:
- 3 jūros lydekos file be odos ir kaulo
- 3 v.š. miltų
- 2 kiaušiniai
- 0,5 a.š. kepimo miltelių
- 3 skiltelės česnako
- šlakelis citrinos sulčių
- druska, mėgstami prieskoniai
- aliejus kepimui
Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite prieskoniais, druska ir palikite kelioms minutėms pastovėti. Dubenyje išplakite kiaušinius, supilkite miltus, kepimo miltelius, druską, prieskonius, įspauskite česnaką. Viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi, lydekos file pamirkykite tešloje ir kepkite po kelias minutes iš abiejų pusių.
Žuvis tešloje su mineraliniu vandeniu
Į tešlą, skirtą žuviai kepti, įpylus stipriai gazuoto mineralinio vandens, ši pasidaro puri, lengva. Jei norite paįvairinti skonį, į tešlą galite įmaišyti saulėgrąžų arba sezamo sėklų. Žuvis mineralinio tešloje skaniausia su šviežiomis daržovėmis ar jūsų mėgstamu žuvies padažu.
Ingredientai:
- žuvies filė
- stiklinė stipriai gazuoto mineralinio vandens
- 2 kiaušiniai
- druska, pipirai, mėgstami prieskoniai
- miltai
- aliejus kepimui
Supjaustykite žuvies filė norimo dydžio gabalėliais. Išplakite kiaušinius, suberkite druską, pipirus, prieskonius, supilkite mineralinį vandenį ir viską gerai išmaišykite. Po truputį pilkite miltus ir maišykite. Turite gauti grietinės tirštumo tešlos konsistenciją. Žuvies gabalėlius mirkykite į tešlą, dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes. Palikite iškeptus gabalėlius ant rankšluostinio popieriaus, kad šis sugertų aliejaus perteklių.
Žuvis imbierinio gėrimo tešloje
Išbandykite šį egzotišką ir tikrai neįprastą receptą. Jis įdomus tuo, kad į tešlą pilamas gazuotas imbierinis gėrimas, dar vadinamas imbieriniu alumi. Tokioje tešloje kepta žuvis bus su traškia plutele, skani valgyti tiek šaltą, tiek ir karštą. Prie tokios žuvies labai tinka klasikinis totoriškas padažas.
Ingredientai:
- 600 g menkės filė
- druska, pipirai,
- 160 g ryžių miltų
- 120 g kvietinių miltų
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 205 ml imbierinio gėrimo
- aliejus kepimui
Menkės filė nuplaukite ir gerai nusausinkite, pabarstykite trupučiu druskos. Uždenkite popieriniu rankšluosčiu ir palikite kelioms valandoms ar per naktį šaldytuve, kol pasišalins drėgmė. Žuvį supjaustykite nedideliais gabalėliais, pabarstykite druska ir pipirais, palikite pastovėti kol gaminsite tešlą. Dubenėlyje sumaišykite kvietinius miltus su 60 g ryžių miltų, įdėkite kepimo miltelių, įberkite druskos. Tuomet maišant po truputį supilkite imbierinį gėrimą. Turėtumėte gauti vienalytės konsistencijos tešlą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Menkės gabalėlius apvoliokite likusiuose ryžių miltuose, tuomet mirkykite į tešlą ir lėtai įleiskite į keptuvėje esantį aliejų, kad gabalėliai nepriliptų prie keptuvės dugno. Kepkite iš abiejų pusių tol, kol tešla taps auksinio atspalvio. Iškeptus gabalėlius dėkite ant rankšluostinio popieriaus, kad šis sugertų perteklinius riebalus.
Žuvis tešloje be kiaušinių
Jei norite išbandyti kiek kitokią tešlą nei tradicinė, rinkitės tešlą be kiaušinių. Tokia tešla bus liesesnė. Ši žuvis tešloje gali būti patiekiama su česnakiniu ar kitu mėgstamu padažu. Kartu puikiai derės ir šviežios daržovės.
Ingredientai:
- mėgstamos žuvies filė
- 200 g miltų
- 70 ml vandens
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- druska, žalumynai
Žuvį nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, žalumynais. Po truputėlį į sausą masę pilkite vandenį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Žuvies filė mirkykite į tešlą ir kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi iš abiejų pusių po kelias minutes, kol žuvis iškeps.
Kaip išgauti traškią žuvį tešloje
Žuvies tešla, į kurią pilami gazuoti gėrimai (mineralinis, alus ar imbierinis gėrimas) dažniausiai gruzdinama aliejuje ir patiekiama su skrudintomis bulvytėmis. Toks patiekalas, manoma, kilęs iš Jungtinės Karalystės ir ten vadinamas “Fish and chips“ (žuvis ir traškučiai). Tokios tešlos po kepimo geriausiai savo traškumą išlaiko dar karštos, tad jei ruošiatės mėginti mūsų siūlomus receptus su gazuotais gėrimais, kepkite žuvį prieš pat patiekiant ant šventinio stalo.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.