Moliūgai – tai vienos iš universaliausių rudens daržovių, kurias dažniausiai naudojame sriuboms, troškiniams ar kepiniams gaminti. Tačiau retai kada susimąstome, jog moliūgus galime panaudoti uogienėms. Moliūgų uogienė yra ypatinga ne tik dėl savito skonio, bet ir dėl unikalios tekstūros bei aromato, kuris atsiskleidžia kartu papildomais įvairiais prieskoniais ar kitais priedais. Ši uogienė išsiskiria iš kitų savo švelniu, maloniai saldžiu skoniu. Joje susijungia šilkinė moliūgo tekstūra ir šiltos rudens prieskonių natos, pavyzdžiui, cinamonas, gvazdikėliai, imbieras ar net muskatas. Tad toliau skaitykite ir atraskite nuostabius moliūgų uogienės receptus bei sužinokite su kuo ši uogienė dera.
Vienas iš didžiausių moliūgų privalumų yra tai, kad jie puikiai atkleidžia įvairių prieskonių aromatus, todėl moliūgų uogienė gali būti įvairių skonių: nuo švelniai saldžios iki pikantiškos. Be to, moliūguose gausu vitaminų A ir C, o jų sodri oranžinė spalva ne tik džiugina akį, bet ir pažymi, kad moliūguose yra beta karoteno, kuris padeda išlaikyti sveiką odą ir akis.
Kur panaudoti moliūgų uogienę?
Moliūgų uogienė yra itin universali ir gali būti naudojama įvairiais būdais, tiek desertuose, tiek su pikantiškais patiekalais. Nors daugelis galvoja, kad uogienė tinka tik su blynais tiekti, dalinamės keletu idėjų, kaip panaudoti šią skanią rudens uogienę.
- Desertams. Moliūgų uogienė puikiai tinka įvairiems kepiniams, pvz., pyragams, sausainiams ar keksams pagardinti. Galite ją naudoti kaip įdarą pyragams, sluoksniuotoms bandelėms arba įmaišyti į tešlą, kad desertai įgautų natūralaus saldumo ir švelnios tekstūros. O sumaišę šaukštą moliūgų uogienės su natūraliu jogurtų, pasigaminsite greitą ir gaivų desertą.
- Saldiems sumuštiniams. Tai klasikinis būdas mėgautis uogiene – tiesiog užtepkite moliūgų uogienės ant skrudintos duonos, skrebučių ar prancūziško batono vieną arba su riešutų sviestu, taip pat kartu galite uždėti varškės sūrio ar grūdėtos varškės. Moliūgų uogienės švelni tekstūra puikiai dera su trapia, traškia duonos riekele.
- Padažams prie mėsos. Nors tai gali pasirodyti netikėta, tačiau moliūgų uogienė gali būti puikus priedas prie mėsos patiekalų. Ypač ji dera su kepta kiauliena, kalakutiena ar vištiena. Uogienė sumaišyta su prieskoniais ar garstyčiomis, gali virsti originaliu padažu.
- Gėrimams. Moliūgų uogienė pravers, jei norite gardžios arbatos, tiesiog įdėkite kelis šaukštus uogienės į šiltą vandenį, išmaišykite ir mėgaukitės puikia arbata. Taip pat, uogienę galite maišyti su šaltu vandeniu ir pasigaminti gaivų gėrimą.
- Užkandžiams. Moliūgų uogienė puikiai tinka šalia įvairių sūrių užkandžių lėkštėje, ypač kreminių ir aštresnių sūrių, tokių kaip bri, mėlynojo sūrio ar čederio. Šis derinys sukurs malonų kontrastą tarp saldaus ir sūraus skonio.
Moliūgų uogienė su cinamonu ir gvazdikėliais
Šis receptas – tai tikras rudens kvapų ir skonių derinys. Cinamonas ir gvazdikėliai puikiai dera su švelniu moliūgo saldumu, suteikdami uogienei sodrų, šiltą skonį, kuris primena jaukius rudens vakarus. Tai be galo gardi ir aromatinga moliūgų uogienė, kurią verta išbandyti.
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo
- 500 g cukraus
- 1 vnt. cinamono lazdelės
- 5-6 gvazdikėlių
- 1 vnt. citrinos (reikės sulčių)
- 1 vnt. apelsino (reikės žievelės)
Gaminimas:
- Moliūgą nuplaukite, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustytą moliūgą sudėkite į didelį puodą, užberkite cukrumi ir palikite porą valandų pastovėti, kol išsiskirs sultys.
- Į puodą su moliūgu įdėkite cinamono lazdelę, gvazdikėlius, nutarkuotą apelsino žievelę ir išspaustas citrinos sultis.
- Viską virkite ant silpnos ugnies apie 1,5 valandos, kartkartėmis pamaišydami, kol moliūgas suminkštės ir pasidarys vientisa masė.
- Paruoštą moliūgų uogienę sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais ir apverskite dangteliais žemyn. Stiklainius šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Po to laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Aštri moliūgų uogienė su čili pipirais
Ši netradicinė moliūgų uogienė – tikrai patiks kiekvienam gurmanui. Čili pipirai suteikia moliūgų uogienei subtilaus aštrumo, kuris puikiai dera su moliūgo saldumu. Tokia moliūgų uogienė gali tapti puikiu padažu prie mėsos patiekalų arba ypatingu desertų priedu tiems, kurie mėgsta šiek tiek pikantiškumo.
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo
- 600 g cukraus
- 1 vnt. apelsino
- 2 čili pipirų (be sėklų, jei norite aštriau, galite naudoti su sėklomis)
- 1 vnt. cinamono lazdelės arba malto cinamono
- 1 a. š. maltos paprikos
Gaminimas:
- Moliūgą nuplaukite, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustytą moliūgą sudėkite į didelį puodą, užberkite cukrumi ir palikite keletą valandų pastovėti, kol išsiskirs sultys.
- Į puodą sudėkite pjaustytus čili pipirus, išspaustas apelsino sultis, nutarkuotą žievelę (baltos netarkuokite, ji karti), paprikos miltelius ir cinamono lazdelę.
- Viską virkite ant mažos ugnies apie 1-1,5 valandos, vis pamaišydami, kol moliūgas suminkštės. Jei norite vientisesnės masės uogienės, ją galite pertrinti trintuvu.
- Išimkite cinamono lazdelę ir dar kaštą moliūgų uogienę sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais ir apverskite dangteliais žemyn. Stiklainius šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Po to laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Moliūgų ir kriaušių uogienė su vanile
Išskirtinio skonio moliūgų uogienė, tikrai taps viena iš uogienių favoričių. Moliūgų, kriaušių ir vanilės derinys sukuria nepakartojamo skonio uogienę, kurią norėsis gaminti ne kartą.
Ingredientai:
- 2 kg moliūgo
- 1 kg kriaušių
- 1 kg cukraus
- 1 vnt. citrinos
- 1 vanilės ankšties (arba 2 a.š. vanilės ekstrakto)
Gaminimas:
- Moliūgą nuplaukite, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Kriaušes nuplaukite, nulupkite, perpjaukite ir išimkite sėklas bei supjaustykite mažais kubeliais.
- Į puodą sudėkite paruoštą moliūgą ir kriaušes, užberkite cukrumi ir užpilkite šviežiai spaustomis citrinos sultimis.
- Vanilės ankštį perpjaukite išilgai ir išskobkite sėklas, sudėkite jas į puodą su moliūgu ir kriaušėmis.
- Viską virkite ant mažos ugnies apie 1 valandą, vis pamaišydami, kol moliūgas suminkštės.
- Dar kaštą moliūgų uogienę sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais ir apverskite dangteliais žemyn. Stiklainius šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Po to laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Moliūgų uogienė su spanguolėmis
Ypatingo skonio moliūgų uogienė su spanguolėmis puikiai tiks prie kepinių, skrudintos duonos ar net kaip priedas prie sūrių ir mėsos patiekalų.
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo
- 600 g cukraus
- 300 g spanguolių
- 1 vnt. apelsino
- 1 vnt. cinamono lazdelės
- 1 a. š. tarkuoto imbiero
Gaminimas:
- Moliūgą nuplaukite, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Supjaustytą moliūgą sudėkite į didelį puodą, užberkite cukrumi ir palikite keletą valandų pastovėti, kol išsiskirs sultys.
- Į puodą sudėkite spanguoles, išspaustas apelsino sultis ir tarkuotą žievelę, taip pat cinamono lazdelę bei tarkuotą imbierą.
- Virkite ant silpnos ugnies apie 40-50 minučių, kol moliūgas suminkštės, o spanguolės pradės sproginėti.
- Nuimkite puodą nuo ugnies, išimkite cinamono lazdelę ir sutrinkite uogienę iki vientisos konsistencijos.
- Dar kaštą moliūgų uogienę sudėkite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite steriliais dangteliais ir apverskite dangteliais žemyn. Palikite visiškai atvėsti.
- Po to laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.