Abrikosai Lietuvoje – tai liepos stebuklas, kuris trunka vos mėnesį. Kadangi abrikosų derlius tęsiasi neilgai, dažnai suvartoti didesnį kiekį šviežių vaisių būna praktiškai neįmanoma. Tad ką daryti, kai derlius gausus, o sezonas trumpas? Abrikosų kompotas – akivaizdus sprendimas. Tačiau kodėl pasitenkinti įprastu, kai galima sukurti tikrą aromato simfoniją?
Siūlome du abrikosų kompoto variantus: klasikinį, kuris atskleis tikrąjį abrikosų charakterį, ir ekstravagantišką su džiovintais levandų žiedais, kuris perkels jus tiesiai į Provanso laukus.
Kodėl abrikosai verti ypatingos pagarbos?
Abrikosuose slypi ne tik saulės šiluma, bet ir tikras vitaminų kokteilis. Beta karotino čia tokia koncentracija, kurios pavydėtų net morkos. Vitamino A gausa daro stebuklus regėjimui ir odos sveikatai, o kalio atsargos palaiko širdies ritmą.
Bet svarbiausia – abrikosų aromatas. Jame slypi migdolų atspalviai, medaus gaivumas ir kažkas tokio švelnaus, ko nerasite jokiame kitame vaisiuje. Šis aromatas idealiai dera tiek su klasikiniais, tiek su egzotiškais prieskoniais.

Klasikinis abrikosų kompotas – tobulybė paprastume
Kartais geriausias sprendimas – nepersistengti. Šis receptas atskleidžia tikrąjį abrikosų grožį be jokių žaidimų.
Reikės:
- 800 g šviežių abrikosų (geriausia pusiau prinokusių)
- 120 g cukraus
- 2 l vandens
- 1 citrinos sultys (2 valgomi šaukštai)
- žiupsnelis jūros druskos
Gaminimas:
Rekomenduojamas video
- Abrikosus nuplaukite ir perpjaukite pusiau, išimdami kauliukus. Jei rasite tobulus kauliukus be įtrūkimų, sudaužykite kelis ir išimkite branduolius – jie suteiks subtilaus aromato.
- Užvirinkite vandenį su cukrumi. Kai cukrus ištirps, sudėkite abrikosų puseles ir 2–3 abrikosų branduolius. Virkite 8 minutes ant silpnos ugnies. Pabaigoje įspauskite citrinos sultis ir pridėkite žiupsnelį druskos – ji atskleis saldumą.
- Rezultatas – skaidrus, aukso spalvos kompotas, kuris kvepia tikra vasara. Toks paprastas, toks tobulas.

Abrikosų kompotas su levandų magija
O dabar – tikriems gurmanams. Levandų žiedai su abrikosais sukuria tokį aromato duetą, kurį prisimins net jūsų anūkai.
Ingredientai:
- 750 g abrikosų
- 140 g cukraus
- 2 l vandens
- 1 v. š. džiovintų levandų žiedų
- 2 anyžių žvaigždutės
- 1 vanilės ankštis
- pusės citrinos žievelė
Gaminimo eiga:
- Levandų žiedus užpilkite puodeliu verdančio vandens ir palikite 10 minučių. Perkoškite – gausite koncentruotą levandų arbatą.
- Likusį vandenį užvirinkite su cukrumi, pridėkite vanilės ankštį (perpjovę išilgai) ir anyžius. Kai užvirs, supilkite levandų arbatą ir virkite 3 minutes.
- Sudėkite abrikosų puseles ir citrinos žievelės juostelę. Virkite 6–7 minutes – abrikosai turi išlikti šiek tiek kieti. Paskutinę minutę patikrinkite skonį – levandų aromatas turi jaustis, bet nedominuoti.
- Atvėsęs kompotas įgaus dar intensyvesnį aromatą.
Levandų ir abrikosų kompoto subtilybės
Svarbu naudoti tik tikrųjų levandų žiedus (Lavandula angustifolia), kurias galima rasti ekologiškų produktų parduotuvėse ar užsiauginti patiems. Jokiu būdu nenaudokite dekoratyvinių levandų ar parfumerijos tikslams skirtų žiedlapių.
Levandų kiekis kritiškai svarbus: per mažai – nieko nejausime, per daug – ir kompotas taps tarsi muilo skonio. Pradėkite nuo mažesnio kiekio ir, ragaujant, pridėkite daugiau.

Abrikosų kompoto laikymas ir vartojimas
Abu kompotai puikiai tinka konservavimui. Levandų ir abrikosų kompotas net gerėja laikui bėgant – aromatai susilieja ir sudaro harmoningą skonį. Klasikinis tinka kasdieniam vartojimui, o su levandomis – ypatingoms progoms.
Levandų ir abrikosų kompotą galima naudoti kaip kokteilių bazę – pridėjus putojančio vandens gausite elegantišką vasaros gėrimą. O klasikinis puikiai dera su varške ar grietinėle.
Abrikosų kompotas – tai būdas išsaugoti trumpiausią vasaros akimirką. Ar rinksitės klasiką, ar drąsiai eksperimentuosit su levandų aromatais – abu keliai nuves į vasaros skonių rojų, kurį galėsite atrasti bet kuriuo metų laiku.
Šaltiniai:
- https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits
- https://health.clevelandclinic.org/apricot-benefits
- https://combinegoodflavors.com/apricot-compote/
- https://www.kopiaste.org/2023/07/homemade-apricot-compote/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.