Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Abrikosų kompotas: nuo klasikos iki levandų ekstravagancijos

Abrikosų kompotas: nuo klasikos iki levandų ekstravagancijos
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Abrikosai Lietuvoje – tai liepos stebuklas, kuris trunka vos mėnesį. Kadangi abrikosų derlius tęsiasi neilgai, dažnai suvartoti didesnį kiekį šviežių vaisių būna praktiškai neįmanoma. Tad ką daryti, kai derlius gausus, o sezonas trumpas? Abrikosų kompotas – akivaizdus sprendimas. Tačiau kodėl pasitenkinti įprastu, kai galima sukurti tikrą aromato simfoniją?

Siūlome du abrikosų kompoto variantus: klasikinį, kuris atskleis tikrąjį abrikosų charakterį, ir ekstravagantišką su džiovintais levandų žiedais, kuris perkels jus tiesiai į Provanso laukus.

Kodėl abrikosai verti ypatingos pagarbos?

Abrikosuose slypi ne tik saulės šiluma, bet ir tikras vitaminų kokteilis. Beta karotino čia tokia koncentracija, kurios pavydėtų net morkos. Vitamino A gausa daro stebuklus regėjimui ir odos sveikatai, o kalio atsargos palaiko širdies ritmą.

Įdomūs faktai apie abrikosus Vienas įdomus faktas apie abrikosus yra tai, kad jie kadaise buvo laikomi afrodiziaku. Viduramžių Europoje abrikosai buvo vertinami ne tik dėl savo skonio, bet ir manoma, kad jie turi savybių, galinčių sustiprinti seksualinį potraukį. Be to, abrikosų kilmė siekia Senovės Kiniją, kur jie buvo auginami daugiau nei 4000 metų. Abrikosai buvo vertinami ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl naudingų savybių sveikatai.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie abrikosus? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Bet svarbiausia – abrikosų aromatas. Jame slypi migdolų atspalviai, medaus gaivumas ir kažkas tokio švelnaus, ko nerasite jokiame kitame vaisiuje. Šis aromatas idealiai dera tiek su klasikiniais, tiek su egzotiškais prieskoniais.

Levandų ir abrikosų kompoto subtilybės

Klasikinis abrikosų kompotas – tobulybė paprastume

Kartais geriausias sprendimas – nepersistengti. Šis receptas atskleidžia tikrąjį abrikosų grožį be jokių žaidimų.

Reikės:

  • 800 g šviežių abrikosų (geriausia pusiau prinokusių)
  • 120 g cukraus
  • 2 l vandens
  • 1 citrinos sultys (2 valgomi šaukštai)
  • žiupsnelis jūros druskos

Gaminimas:

Rekomenduojamas video

  1. Abrikosus nuplaukite ir perpjaukite pusiau, išimdami kauliukus. Jei rasite tobulus kauliukus be įtrūkimų, sudaužykite kelis ir išimkite branduolius – jie suteiks subtilaus aromato.
  2. Užvirinkite vandenį su cukrumi. Kai cukrus ištirps, sudėkite abrikosų puseles ir 2–3 abrikosų branduolius. Virkite 8 minutes ant silpnos ugnies. Pabaigoje įspauskite citrinos sultis ir pridėkite žiupsnelį druskos – ji atskleis saldumą.
  3. Rezultatas – skaidrus, aukso spalvos kompotas, kuris kvepia tikra vasara. Toks paprastas, toks tobulas.
Klasikinis abrikosų kompotas – tobulybė paprastume

Abrikosų kompotas su levandų magija

O dabar – tikriems gurmanams. Levandų žiedai su abrikosais sukuria tokį aromato duetą, kurį prisimins net jūsų anūkai.

Ingredientai:

  • 750 g abrikosų
  • 140 g cukraus
  • 2 l vandens
  • 1 v. š. džiovintų levandų žiedų
  • 2 anyžių žvaigždutės
  • 1 vanilės ankštis
  • pusės citrinos žievelė

Gaminimo eiga:

  1. Levandų žiedus užpilkite puodeliu verdančio vandens ir palikite 10 minučių. Perkoškite – gausite koncentruotą levandų arbatą.
  2. Likusį vandenį užvirinkite su cukrumi, pridėkite vanilės ankštį (perpjovę išilgai) ir anyžius. Kai užvirs, supilkite levandų arbatą ir virkite 3 minutes.
  3. Sudėkite abrikosų puseles ir citrinos žievelės juostelę. Virkite 6–7 minutes – abrikosai turi išlikti šiek tiek kieti. Paskutinę minutę patikrinkite skonį – levandų aromatas turi jaustis, bet nedominuoti.
  4. Atvėsęs kompotas įgaus dar intensyvesnį aromatą.

Levandų ir abrikosų kompoto subtilybės

Svarbu naudoti tik tikrųjų levandų žiedus (Lavandula angustifolia), kurias galima rasti ekologiškų produktų parduotuvėse ar užsiauginti patiems. Jokiu būdu nenaudokite dekoratyvinių levandų ar parfumerijos tikslams skirtų žiedlapių.

Levandų kiekis kritiškai svarbus: per mažai – nieko nejausime, per daug – ir kompotas taps tarsi muilo skonio. Pradėkite nuo mažesnio kiekio ir, ragaujant, pridėkite daugiau.

Levandų ir abrikosų kompoto subtilybės

Abrikosų kompoto laikymas ir vartojimas

Abu kompotai puikiai tinka konservavimui. Levandų ir abrikosų kompotas net gerėja laikui bėgant – aromatai susilieja ir sudaro harmoningą skonį. Klasikinis tinka kasdieniam vartojimui, o su levandomis – ypatingoms progoms.

Levandų ir abrikosų kompotą galima naudoti kaip kokteilių bazę – pridėjus putojančio vandens gausite elegantišką vasaros gėrimą. O klasikinis puikiai dera su varške ar grietinėle.

Abrikosų kompotas – tai būdas išsaugoti trumpiausią vasaros akimirką. Ar rinksitės klasiką, ar drąsiai eksperimentuosit su levandų aromatais – abu keliai nuves į vasaros skonių rojų, kurį galėsite atrasti bet kuriuo metų laiku.

Šaltiniai:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits
  2. https://health.clevelandclinic.org/apricot-benefits
  3. https://combinegoodflavors.com/apricot-compote/
  4. https://www.kopiaste.org/2023/07/homemade-apricot-compote/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *