Rugpjūčio pradžia Lietuvoje džiugina grybautojus – po palankių liepos liūčių miškai tiesiog sprogsta grybais. Socialinius tinklus užplūdo nuotraukos su pilnais krepšiais, o patyrę grybautojai kalba apie išimtinai gausų sezoną.
Kas gi nutiko Lietuvos miškuose per pastarąsias savaites? Po nelabai sėkmingų pernykščių metų, kai sausra smarkiai paveikė grybų derlių, šis rugpjūtis atrodo kaip tikras grybautojų rojus. Ten, kur dar prieš savaitę tekdavo ieškoti pavienių grybų su žiburiu, dabar jie auga tiesiog „tiltais“.
Geltonos voveraitės užplūdo miškus
Šį rugpjūtį ypač akį (ir skrandį) džiugina voveraičių gausa. Grybautojai Aukštaitijoje tiesiog nespėja džiūgauti dėl pliaupusio lietaus, kuris miškus kaip reikiant palaistė. „Tokio dygimo seniai nematėme – geltonuoja miškai net ten, kur anksčiau voveraičių tekdavo lyg su žiburiu ieškoti“, – dalijasi patirtimi ilgametis grybautojas.
Socialiniuose tinkluose grybautojų grupėse tikras šurmulys – vienas po kito plūsta įrašai su nuotraukomis, kuriose puikuojasi pilni krepšiai geltonųjų miško gražuolių. Ypač stebina Ramunės laimikis – per vieną išvyką ji prisirinko net 42 kilogramus voveraičių! Tokių rezultatų daugelis grybautojų nesitikėjo net savo drąsiausiose svajonėse.
Labiausiai voveraitės džiugina Dzūkijos grybautojus. Varėnos, Marcinkonių ir Matuizų apylinkių miškai tiesiog auksiniai nuo šių grybų. Tačiau ir kiti Lietuvos regionai nenusileidžia – Labanoro girioje, Ignalinos krašte bei Žemaitijos miškuose voveraitės irgi auga kaip ant mielių.

Baravykų karalystė prasidėjo anksčiau
Nors tradiciškai baravykų sezonas prasideda rugpjūčio viduryje, šiemet šie „grybų karaliai“ nusprendė pradžiuginti mėgėjus kur kas anksčiau. Jau rugpjūčio pradžioje miškuose galima rasti pirmųjų baravykų su rudomis kepuraitėmis ir baltais kotais.
„Grybiena susiformavo, todėl šiemet tikrai bus grybų“, – tvirtina grybų supirkėjas Dainius, kuris šioje srityje dirba ne vienerius metus. Jo nuomone, rugpjūtis, rugsėjis, spalis, o galbūt net ir lapkritis bus kupini grybų. Tokių prognozių ilgai neteko girdėti.
Rekomenduojamas video
Ypač palankūs baravykų augimui yra Labanoro girios plotai, kur šie grybai randami tiesiog „šeimomis“. Kazlų Rūdos miškai ir Dainavos giria taip pat nesiskundžia – ten baravykai jau pradėjo gausiau rodytis.
Kodėl šis sezonas toks išskirtinis?
Šių metų grybavimo sėkmės paslaptis slypi orų kaprizuose. Po gana sauso ir šalto pavasario bei vasaros nepriminusio birželio, kai daugelis grybautojų jau buvo nusivylę sezonu, atėjo reguliarūs ir netgi pernelyg gausūs lietūs. Šiltos dienos ir vėsesnės naktys suformavo idealias sąlygas grybų augimui.
„Po sausų metų prognozuojama pakankamai lietingas sezonas“, – džiaugiasi meteorologų prognozėmis grybautojai. Ir tikrai – po kiekvieno lietaus praėjus 2–3 dienoms miškai tiesiog sprogsta naujais grybais.
Dar vienas svarbus faktorius – rugpjūčio pradžioje miškuose dar šilta, bet ne karšta, o aukšta oro drėgmė skatina grybų augimą net be tiesioginių kritulių.

Kur šiemet verta leistis į grybų medžioklę?
Kalbant apie konkretesnes vietas, Dzūkija šiemet tikrai lyderiauja. Varėnos rajono Marcinkonių, Merkinės apylinkės tiesiog mirga nuo grybautojų. Alytaus miškų masyvai ir Dainavos giria taip pat nestokoja lankytojų su pintinėmis.
Aukštaitijoje nepralenkiama lieka Labanoro giria – ši vietovė garsėja ne tik savo grožiu, bet ir ypač produktyviais baravykų plotais. Ignalinos rajono miškai ir Anykščių šilelis taip pat džiugina gausiais laimikiais.
Žemaitijos nacionalinio parko miškai, Plungės rajono pušynai ir Šiaurės Žemaitijos plotai šiemet ypač dosnūs voveraitėms ir ūmėdėmis. Net Suvalkijoje – Kazlų Rūdos miškuose ir Šakių rajono miškų plotuose – grybautojai grįžta nepaprastai patenkinti.
Patarimai sėkmingam grybavimui
Norint išnaudoti šio sezono galimybes, verta žinoti keletą gudrybių. Geriausias laikas grybavimui – ankstus rytas, kai grybai dar drėgni nuo rasos ir lengviau pastebimi. Po lietaus reikia palaukti 2–3 dienas – būtent tada grybų augimas pats aktyviausias.
Svarbu nepamiršti pintinės vietoj plastikinio maišelio – grybams reikia kvėpuoti, kad nešustų. Peilis grybų nupjovimui būtinas, nes raunant gadinama grybiena ir kitų metų derlius.
Šiais erkių aktyvumo metais ypač svarbu pasirūpinti apsauginiais drabužiais ir po grybavimo kruopščiai save apžiūrėti. GPS koordinačių programa telefone padės nesuklysti grįžtant į mašiną ar neužklysti į nepažįstamas teritorijas.
Kas laukia rudenį?
Grybų supirkėjai optimistiški – tikimasi išimtinai gausaus rudens sezono. Rugpjūčio viduryje turėtų prasidėti tikrasis baravykų įkarštis, kuris tęsis iki spalio vidurio. Rugsėjį prie jų prisijungs raudonviršiai, lepšės ir rudmėsės.
Ypač laukiamas rudeninis kelmučių dygimas – šie grybai auga net iki lapkričio, jei orai lieka palankūs. Šiemet, atsižvelgiant į susiformavusią grybieną, tikimasi, kad sezonas tęsis ilgiau nei įprasta.
Voveraičių supirkimo kaina šiuo metu stabiliai laikosi apie 5 eurus už kilogramą. Dėl gausaus derliaus kainos greičiausiai nekils, o galbūt net ir kris, ypač užsitęsus lietums, kai grybai tampa itin drėgni ir ne tokie gardūs.

Grybaukite atsakingai
Šis išimtinai gausus sezonas primena, kaip svarbu gerbti gamtą. Nereikia naikinti nežinomų grybų – galbūt jie bus maistas kitiems miško gyventojoms. Nepamirškite saugaus grybavimo principų ir naudokitės grybų atpažinimo programėlėmis, jei kyla abejonių.
2025 metų rugpjūčio grybavimo sezonas jau dabar rodo išskirtinį potencialą. Po sunkių pernykščių metų gamta apdovanoja gausiu derliumi, o grybautojų širdys šėlsta iš džiaugsmo. Tik vienas patarimas – neskubėkite namų link, nes šis sezonas žada būti tikrai ilgas ir dosnus!
Kaip panaudoti gausų grybų derlių: ką iš jų pasigaminti?
Kada namie atsiranda pilni krepšiai šviežiai rinktų grybų, iškyla malonus iššūkis – kaip visa tai skaniai ir racionaliai panaudoti. Voveraitės puikiai tinka įvairiems patiekalams: jas galima kepti su svogūnais ir grietine, virti skanią grybų sriubą ar ruošti žiemai.
Šviežius grybus geriausia panaudoti per 1-2 dienas, todėl didesnę dalį derliaus verta konservuoti. Populiariausi būdai – marinuoti acte su prieskoniais, išdžiovinti arba užšaldyti jau paruoštus. Marinuoti grybai puikiai tiks žiemos vakarienėms, o džiovinti – aromatingoms sriuboms ir padažams.
Svarbu atsiminti, kad voveraites prieš gamindami reikia tinkamai apdoroti – kruopščiai nuplauti, supjaustyti ir virti ne mažiau kaip 15 minučių. Tik tada šiuos grybus galima naudoti tolimesniam gaminimui.

Miško grybai su bulvėmis ir grietinės padažu – tikras rudens skonis jūsų lėkštėje
Šio sezono TOP 7 voveraičių receptai. Ar žinote, kuo jos yra naudingos?
Voveraitės – gardus miško delikatesas. Kur jas surasti ir kaip paruošti žiemai
Mišrainė su grybais žiemai: išbandykite gomurį jaudinančias variacijas su kopūstais ar pomidorais
Grybai žiemai su aliejumi – klasikinio ir gurmaniško skonio receptų paslaptys
Grybai žiemai su druska: paverskite miško gėrybes jūsų mėgstamiausiu patiekalu ar prieskoniu
Kas gali būti skaniau – grybai savo sultyse žiemai: tiks ir išrankiausiems
Grybai žiemai: niekad neatsibostantys maltų ir keptų grybų receptai
Grybų mišrainė žiemai – išbandykite 2 receptus, kurie primins klasiką bei įneš naujų skonių
Grybų pyragas – nauda ir receptas, kuriame grybų derlių panaudosite kitaip
Nuotraukos asociatyvinės © Canva