Skip to content

Mišrainės Kūčioms: laiko patikrintos, paprastai pagaminamos, bet labai skanios. 3 gardūs mišrainių receptai

Mišrainės Kūčioms: laiko patikrintos, paprastai pagaminamos, bet labai skanios. 3 gardūs mišrainių receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Šv. Kūčios – unikali lietuvių tautos tradicija. Mes, bene, vieninteliai Europoje išlaikėme šią iš pagonybės atkeliavusią šventę, kartu išsaugodami ir senąsias jos tradicijas bei papročius. Šv. Kūčių pagrindinis akcentas yra šventinis stalas: dvylika tradicinių Kūčių patiekalų dažnuose namuose yra panašūs ir nekinta jau daug metų. Keičiasi receptai, pateikimas, tačiau dažniausiai ant stalo šv. Kūčioms lietuviai patiekia kūčiukus, silkę, žuvį, duoną, obuolius, riešutus, grybų patiekalus bei įvairias mišraines ir salotas. Mišrainės Kūčioms yra puikus pasirinkimas šventiniam stalui: jos stebina savo įvairove, paprastai yra labai lengvai ir greitai pagaminamos, nereikalauja daug ypatingų ingredientų.

Šios mišrainės gali būti patiekiamos ir tuose namuose, kurie laikosi griežtų senųjų pasninko tradicijų ir ant šv. Kūčių stalo nededa nei pieno produktų, nei patiekalų, kurių sudėtyje yra kiaušinių. Tuomet mišrainės Kūčioms gaminamos naudojant tik įvairias virtas daržoves, pagardinant jas aliejumi. Namuose, kuriuose nėra tokių griežtų pasninko tradicijų ir tiesiog atsisakoma mėsos, mišrainės Kūčioms patiekiamos su majonezu.

Mišrainės Kūčioms gali būti gaminamos įvairiai, dažnai vienus produktus galime keisti kitais, tad nebijokite eksperimentuoti ir mūsų pateiktus receptus pritaikyti savo skoniui bei tradicijoms.

Burokėlių mišrainė su raugintais agurkais ir aliejumi

Burokėlių mišrainė su raugintais agurkais ir aliejumi

Tai, bene, viena populiariausių mišrainių šv. Kūčioms, nors jos variacijų yra be galo daug: galima dėti virtų bulvių, lęšių, raugintų kopūstų arba raugintų agurkų, virtų morkų, rūgštesnių obuolių ar netgi džiovintų obuolių, konservuotų žirnelių, svogūną keisti poru ir pan.

Ingredientai:

  • 2 nedideli burokėliai
  • 1 nedidelė bulvė
  • 300 g virtų pupelių
  • 1 didelis arba 2 maži marinuoti / rauginti agurkai
  • 1 nedidelis svogūnas
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Bulves ir burokėlius gerai nuplauti ir išvirti su visa lupena. Išvirusius nulupti.
  2. Išvirusius bulvę, burokėlius, agurką supjaustyti nedideliais kubeliais.
  3. Svogūną nulupti, nuplauti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje.
  4. Bulvę, burokėlius, agurką, pupeles, kepintą svogūną (su visu aliejumi, kuriame kepė) sumaišyti su žiupsniu druskos ir trupučiu pipirų.
  5. Mišrainė paruošta. Skanaus!

Patarimas: burokėlių mišrainei pagardinti labai tinka smulkinti šviežios petražolės lapeliai, šaukštelis linų sėmenų aliejaus, truputį saulėgrąžų ar moliūgo sėklų.

Keptų burokėlių mišrainė

Keptų burokėlių mišrainė

Tai kiek įdomesnio, ne visai tradicinio skonio burokėlių mišrainė šv. Kūčių stalui. Ši mišrainė patiekiama kaip atskiras patiekalas, kadangi yra tikrai soti ir maistinga. Be to, gana spalvinga ir lengvai pagaminama.

Ingredientai:

  • 4 nedideli burokėliai
  • 100 g virtų lęšių
  • 1 sauja džiovintų baravykų (nors tiks ir pievagrybiai)
  • 1 sauja džiovintų obuolių
  • 1 sauja džiovintų slyvų (be kauliukų) arba razinų
  • 1 svogūnas
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

  1. Džiovintus baravykus, obuolius bei slyvas pamirkyti šaltame vandenyje per naktį arba užpilti karštu vandeniu ir pamirkyti porą valandų.
  2. Burokėlius labai gerai nuplauti, kiekvieną atskirai suvynioti į foliją ir kepti iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol bus minkšti, tačiau neperkepę.
  3. Svogūną nulupti, nuplauti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje, kol gražiai pagels ir suminkštės.
  4. Vandenį nuo džiovintų baravykų, slyvų bei obuolių nusunkti, juos perskalauti ir smulkiai supjaustyti.
  5. Suberti į keptuvę su pakepintais svogūnais ir maišant pakepinti kelias minutes.
  6. Burokėlius nulupti ir supjaustyti nedideliais kubeliais.
  7. Ant burokėlių užpilti pakepintus grybus bei vaisius, sudėti virtus lęšius, berti druskos, pipirų ir viską labai gerai išmaityti.
  8. Mišrainę patiekiame šiltą arba šaltą – labai skanu ir taip, ir taip.

Patarimas: jeigu norisi, mišrainę galima pašlakstyti citrinos sultimis.

Mišrainės Kūčioms su ryžiais ir žuvimi

Ryžių ir rūkytos žuvies mišrainė

Ši mišrainė labai soti, maistinga, tačiau tinkama tik tiems, kurie ant šv. Kūčių stalo nevengia majonezo. Šioje mišrainėje jo pakeisti aliejumi nelabai pavyks.

Ingredientai:

  • 300 g karštai rūkytos žuvies (puikiai tinka riebios žuvys: skumbrė, lašiša, menkė)
  • 1 stiklinė virtų ryžių
  • 150 g konservuotų kukurūzų (galima keisti konservuotais žaliaisiais žirneliais)
  • 1 didelis šviežias agurkas arba ½ ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 3 v.š. majonezo
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Iš rūkytos žuvies išrankiojame visus kaulelius ir ją pasmulkiname.
  2. Svogūną nulupame, nuplauname ir smulkiai supjaustome.
  3. Šviežią agurką nuplauname ir supjaustome nedideliais kubeliais.
  4. Į dubenį suberiame virtus atvėsusius ryžius, smulkintą žuvį, pjaustytą agurką bei svogūną, beriame kukurūzus, pabarstome druska bei pipirais.
  5. Dedame majonezą ir viską labai gerai išmaišome.
  6. Patiekiame į stalą.

Patarimas: ryžių bei rūkytos žuvies mišrainę galima pagardinti smulkintais šviežiais petražolės lapeliais ar šviežiais krapais.

Turtingo ir gausaus šv. Kūčių stalo!

Šaltiniai:
Knyga E.Račiūnienė „Sau ir svečiams“, 1989 m.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *