Dažnai švenčių metu ant stalo puikuojasi įvairūs žuvies patiekalai, tačiau, kai ateina pavasaris ir orai šyla, norisi ir lengvesnių patiekalų, tad tam puikiai tinka ir įvairios salotos, ruoštos su žuvimi. Salotų ruošimas nereikalauja daug laiko virtuvėje, tad jas lengvai galima paruošti net ir paskutinę minutę, jei pritrūkstate idėjų, ką padėti ant šventinio stalo. Salotos Velykoms tiks ir kiekvieno skoniui, kadangi žuvį galima pasirinkti tokią kokią mėgstate: silkę, tuną, lašišą, lydeką ir pan. Šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiomis salotų su žuvimi idėjomis, kurios suteiks didesnės įvairovės jūsų šventiniam Velykų stalui.
Gaivios salotos Velykoms su sūdyta lašiša ir grietinės padažu
Šios salotos puikiai tiks Velykų stalui, o paruošti prireiks vos 10–15 minučių. Tokias salotas galite rinktis ne tik per šventes, jos puikiai tiks ir kasdienai, lengviems pietums ar vakarienei.
Jums reikės:
- 400 g sultenių, galite rinktis špinatus ar kitas mėgstamas salotas
- 200 g sūdytos lašišos
- 300 g agurkų
- 150 g ridikėlių
- 30 g kaparėlių, galite keisti žaliosiomis alyvuogėmis
- 50 g graikinių riešutų
Padažui:
- 200 g grietinės
- 80 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
- 4 v.š. citrinos sulčių
- 15 g krapų, šviežių
- druskos, pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Salotas nuplaukite ir gerai nusausinkite. Jas stambiai suplėšykite ir sudėkite į lėkštę.
- Lašišą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite ant salotų.
- Agurkus supjaustykite juostelėmis, kiek įmanoma ploniau supjaustykite ridikėlius ir sudėkite ant salotų.
- Ant salotų suberkite smulkintus riešutus bei kaparėlius.
- Padažui sutrinkite šakute sūrį, sumaišykite su grietine, krapais bei prieskoniais ir viską gerai išmaišykite.
- Paruoštas salotas sumaišykite su padažu ir tiekite.
Šviežių daržovių salotos su tunu ir fetos sūriu
Labai gardžios ir greitai paruošiamos salotos Velykoms, kurios puikiai papuoš šventinį stalą. Be to, fetos sūris šioms salotoms suteiks sodresnio skonio, tad neprireiks daug papildomų prieskonių.
Jums reikės:
- 160 g (1 skardinės) tuno gabaliukais savo sultyse
- 100 g gražgarsčių (rukolos)
- 100 g pomidorų, labiausiai tinka vyšniniai
- 90 g agurko
- 70 g fetos sūrio
- 1 svogūno, vidutinio dydžio
- 20 g įvairių žalumynų (krapų, petražolių, kalendros ir pan.)
Padažui:
- 50 ml (apie pusės citrinos) citrinos sulčių
- 3 v.š. alyvuogių aliejaus
- druskos ir pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Gražgarstes nuplaukite ir gerai nusausinkite, jas stambiai suplėšykite ir dėkite į dubenį.
- Nuo tuno nupilkite skystį ir sudėkite kartu į dubenį.
- Agurką supjaustykite griežinėliais pusiau, o pomidorus perjaukite pusiau, jei naudojate didelius pomidorus, juos supjaustykite kubeliais ir viską sudėkite į dubenį.
- Susmulkinkite žalumynus ir sudėkite kartu.
- Fetos sūrį sutrupinkite ir dėkite į salotas.
- Padažui sumaišykite šviežiai spaustas citrinos sultis, alyvuogių aliejų, prieskonius ir užpilkite ant salotų.
- Viską permaišykite ir tiekite.
Rūkytos skumbrės salotos Velykoms su pomidorais ir skrebučiais
Rūkyta skumbrė puikiai tinka salotoms gaminti, kadangi ji suteikia nuostabų sodrų skonį. Su šiomis salotomis labai tinka ir duonos skrebučiai, kuriuos galite paruošti tiek iš juodos duonos, batono ar duonos, skirtos skrudinimui, ypatingai tinka jei ji su sėklomis.
Jums reikės:
- 250 g rūkytos skumbrės, karšto rūkymo
- 200 g pomidorų, labiausiai tinka vyšniniai
- 150 g lapinių salotų, galima keisti ir kitomis mėgstamomis
- 130 g pasirinktos duonos ar batono skrebučiams
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. citrinos sulčių
- druskos ir pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Duoną supjaustykite kubeliais ir lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kol gražiai apskrus.
- Nulupkite skumbrę, išrinkite kaulus ir susmulkinkite.
- Salotas nuplaukite ir gerai nusausinkite, jas stambiai suplėšykite ir dėkite į dubenį.
- Pomidorus supjaustykite ketvirčiais ir sumaišykite su rūkyta skumbre bei salotomis.
- Užpilui aliejų sumaišykite su citrinų sultimis ir supilkite ant salotų.
- Ant viršaus suberkite duonos skrebučius.
- Tiekite iškart, nes duonos skrebučiai stovėdami suminkštės ir praras traškumą.
Ledjūrio menkės salotos su morkomis, ridikėliais ir agurkais
Ledjūrio menkė – nepaprastai universalus ingredientas, praturtinantis įvairių salotų skonį. Tradicines graikiškas salotas su fetos sūriu galite paįvairinti gabalėliu žuvies, o azijietiškos salotos, pavyzdžiui, morkų ir agurkų su sojos padažu, taip pat atsiskleis naujais skoniais su gardžia menke. Žuvis puikiai dera ir su jūros dumbliais, tad eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausius derinius!
Jums reikės:
- 250 g Pekino kopūsto
- 150 g ledjūrio menkės
- 130 g morkų
- 120 g agurkų
- 100 g ridikėlių
- 60 g svogūno
- 2 a.š alyvuogių aliejaus
Padažui:
- 4 v.š. citrinos sulčių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. sojos padažo
- 25 g susmulkintų petražolių, mėtų ar kalendrų.
- 1 a.š. sezamų aliejaus
- 1 a.š. smulkiai sutarkuoto šviežio imbiero
- 1 skiltelės susmulkinto česnako
- 1 šviežios, smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos
- 0,5 a.š. rudojo cukraus
Gaminimas:
- Į keptuvę įpilkite lašelį aliejaus ir ją įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Druska ir pipirais pabarstykite žuvies gabalėlius ir dėkite į keptuvę. Žuvį iš abiejų pusių pakepkite po kelias minutes, kol gražiai apskrus.
- Morkas, agurką ir ridikėlius sutarkuokite ar supjaustykite šiaudeliais.
- Pekino kopūstą nuplaukite ir gerai nusausinkite ir supjaustykite.
- Daržoves sudėkite į dubenį, kartu sudėkite smulkintą žuvį.
- Padažui skirtus produktus sumaišykite kartu ir užpilkite ant salotų.
- Viską išmaišykite ir tiekite.
Gardžios ir gaivios salotos Velykoms su rūkytu šamu ir pistacijomis
Šios lengvai paruošiamos salotos Velykoms nustebins ne tik jus, bet ir jūsų svečius. Žuvis salotoms suteikia nepakartojamo skonio ir aromato, o įvairūs priedai – daržovės, vaisiai, riešutai – leis sukurti nepakartoją skonio derinį.
Jums reikės:
- 120 g rūkyto šamo, galima keisti ir kita mėgstama rūkyta žuvimi
- 1 vnt. obuolio, vidutinio dydžio
- 100 g agurko
- 80 g ridikėlių
- 60 g salotų, mėgstamų
- 60 g sultenių
- 40 g burokėlių lapelių
- 15 g pistacijų
- 2 a.š. sezamų aliejaus, tinka ir alyvuogių aliejus
- druskos ir pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Visas lapines salotas nuplaukite, gerai nusausinkite ir stambiai rankomis suplėšykite, taip jose išliks daugiau maistinių medžiagų ir sudėkite į dubenį.
- Šamą nulupkite, išimkite kaulus, susmulkinkite ir sudėkite kartu su lapinėmis salotomis.
- Agurką supjaustykite plonomis juostelėmis daržovių skustuku ir sudėkite į dubenį.
- Obuolį ir ridikėlius supjaustykite plonomis riekelėmis ir sudėkite kartu į salotas.
- Viską apšlakstykite sezamų aliejumi, prieskoniais, suberkite smulkintas pistacijas ir viską išmaišykite.
Gaivios pavasariškos salotos Velykoms su silke
Dažnai ant šventinio stalo puikuojasi silkė pataluose, silkė su keptomis daržovėmis ar riebiais padažais. Tačiau atėjus pavasariui norisi lengvesnio maisto, tad siūlome išbandyti gaivų salotų su silke receptą.
Jums reikės:
- 300 g silkės su galva
- 170 g agurkų
- 100 g ridikėlių
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 v.š. raudonojo vyno acto, tinka ir obuolių actas
- 15 g svogūnų laiškų
- druskos ir pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Kruopščiai išdarinėkite silkę ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
- Ridikėlius ir agurkus supjaustykite ar sutarkuokite plonomis juostelėmis, susmulkinkite svogūnų laiškus.
- Daržoves sumaišykite su aliejumi, actu ir prieskoniais, sudėkite silkę.
- Geriausia salotas palaikyti bent pusvalandį, kad visi skoniai susigertų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.