Vynuogės – vienos iš tų uogų, kurios stiklainyje atskleidžia visą savo sodrumą. Namuose pagamintas vynuogių kompotas ne tik maloniai gaivina, bet ir sušildo prisiminimais apie rudens derlių. Tai gėrimas, kuris žiemą tampa tikru desertu, o paruošti jį nesudėtinga – tereikia kelių ingredientų ir šiek tiek kantrybės.
Toliau rasite du receptus: vieną paprastą, tinkantį kasdienai, ir kitą – gurmaniškesnį, kuris nustebins netikėtu skonių deriniu.
Kodėl verta virti vynuogių kompotą?
Ar atsimenate, kaip vaikystėje atidarius spintelę rikiavosi stiklainiai su sodriai violetiniu ar auksiniu gėrimu? Vynuogių kompotas buvo tarsi mažas stebuklas – kvapnus, sodraus skonio, kiek salstelėjęs ir visada su trupučiu vasaros prisiminimų.
Šiandien daugelis renkasi pirktinius gėrimus, bet jie niekada neprilygs naminiam kompoto sodrumui. Namie virtas vynuogių kompotas išlaiko natūralų vaisių saldumą, spalvą ir kvapą. Be to, jį galite ruošti pagal savo skonį – saldinti mažiau, pridėti prieskonių ar net sukurti gurmanišką variantą.
Įdomus faktas: vynuogės, kitaip nei dauguma vaisių, turi gausybę natūralių antioksidantų (resveratrolio), todėl jų kompotas ne tik skanus, bet ir naudingas.
Klasikinis vynuogių kompotas
Tai pats paprasčiausias receptas, kurį dažniausiai gamindavo mūsų mamos ir močiutės. Jis greitai pagaminamas, nereikalaujantis daug ingredientų, bet išsaugantis natūralų vynuogių skonį.
Reikės:
Rekomenduojamas video
- 1,5 kg tamsių arba šviesių vynuogių (be sėklų arba su sėklomis, pagal pageidavimą)
- 1,5 l vandens
- 250 g cukraus
- ½ citrinos sulčių
Paruošimas:
- Vynuoges nuplaukite ir atskirkite uogas nuo šakelių.
- Vandenį užvirinkite su cukrumi, kad pasigamintų sirupas.
- Į karštą sirupą suberkite vynuoges ir virkite apie 8–10 minučių.
- Įlašinkite citrinos sulčių – jos išryškins spalvą ir skonį.
- Dar karštą kompotą supilstykite į sterilizuotus stiklainius, užsukite ir apverskite dangteliais žemyn.
Rezultatas – švelniai saldus, sodriai violetinis gėrimas, kuris žiemą praskaidrins net tamsiausią vakarą.

Vynuogių kompotas su cinamonu ir apelsinais
Jei norisi kažko ypatingo, šis receptas nustebins tiek jus, tiek svečius. Vynuogės puikiai dera su šildančiais prieskoniais, o apelsinas suteikia gaivumo ir citrusinio aromato.
Reikės:
- 1,2 kg tamsių vynuogių
- 1 apelsino
- 2 cinamono lazdelių
- 4 gvazdikėlių
- 150 g cukraus
- 1,5 l vandens
Paruošimas:
- Vynuoges nuplaukite ir atskirkite nuo šakelių. Apelsiną supjaustykite griežinėliais.
- Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, sudėkite cinamoną ir gvazdikėlius. Užvirinkite.
- Sudėkite vynuoges ir apelsino griežinėlius, virkite apie 10 minučių ant nedidelės ugnies.
- Karštą kompotą supilkite į stiklainius kartu su prieskoniais ir apelsinais.
Šis vynuogių kompotas primins kalėdinius gėrimus – jis ne tik maloniai sušildys, bet ir papuoš šventinį stalą.

Vynuogių kompotas – tai paprastas būdas išsaugoti vasaros skonį stiklainyje. Jis gali būti klasikinis, primenantis vaikystę, arba netikėtas, su prieskonių ir citrusų natomis. Viena stiklinė tokio gėrimo žiemą – ir akimirksniu pasijusite tarsi sėdėtumėte sode po sunokusiomis vynuogėmis.
Šaltiniai:
- https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes
- https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes
- https://www.grapesfromcalifornia.com/recipes/easy-grape-compote/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Labai pagražu, kad prisimenat ir vertinat naminį vynuogių kompotą! Tikra nostalgijos ir skonio simbiozė!
Labai smagu, kad nepamirštame senųjų receptų! Naminis kompotas – geriausias!