Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Vynuogių kompotas – saldus rudens lašas žiemai. Klasika ir netikėti skonių deriniai

Vynuogių kompotas – saldus rudens lašas žiemai. Klasika ir netikėti skonių deriniai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Vynuogės – vienos iš tų uogų, kurios stiklainyje atskleidžia visą savo sodrumą. Namuose pagamintas vynuogių kompotas ne tik maloniai gaivina, bet ir sušildo prisiminimais apie rudens derlių. Tai gėrimas, kuris žiemą tampa tikru desertu, o paruošti jį nesudėtinga – tereikia kelių ingredientų ir šiek tiek kantrybės.

Toliau rasite du receptus: vieną paprastą, tinkantį kasdienai, ir kitą – gurmaniškesnį, kuris nustebins netikėtu skonių deriniu.

Kodėl verta virti vynuogių kompotą?

Ar atsimenate, kaip vaikystėje atidarius spintelę rikiavosi stiklainiai su sodriai violetiniu ar auksiniu gėrimu? Vynuogių kompotas buvo tarsi mažas stebuklas – kvapnus, sodraus skonio, kiek salstelėjęs ir visada su trupučiu vasaros prisiminimų.

Įdomūs faktai apie vynuoges Ar žinojote, kad vynuogės gali plūduriuoti vandenyje? Dėl savo tankio skirtumo su vandeniu, vynuogės, kaip ir kai kurie kiti vaisiai, išties gali plūduriuoti. Taip pat verta paminėti, kad vynuogės yra puikus energijos šaltinis, turtingas natūraliais cukrais, vitaminu C, K ir B grupės vitaminais. Istoriškai vynuogės auginamos jau daugiau nei 8000 metų ir pirmiausia buvo užaugintos regione, kuris yra šiuolaikinis Iranas ir Gruzija.
Ar nori sužinoti įdomų faktą apie vynuoges? * Šią įdomią informaciją galėsite pamatyti peržiūrėję trumpą reklamą

Šiandien daugelis renkasi pirktinius gėrimus, bet jie niekada neprilygs naminiam kompoto sodrumui. Namie virtas vynuogių kompotas išlaiko natūralų vaisių saldumą, spalvą ir kvapą. Be to, jį galite ruošti pagal savo skonį – saldinti mažiau, pridėti prieskonių ar net sukurti gurmanišką variantą.

Įdomus faktas: vynuogės, kitaip nei dauguma vaisių, turi gausybę natūralių antioksidantų (resveratrolio), todėl jų kompotas ne tik skanus, bet ir naudingas.

Klasikinis vynuogių kompotas

Tai pats paprasčiausias receptas, kurį dažniausiai gamindavo mūsų mamos ir močiutės. Jis greitai pagaminamas, nereikalaujantis daug ingredientų, bet išsaugantis natūralų vynuogių skonį.

Reikės:

Rekomenduojamas video

  • 1,5 kg tamsių arba šviesių vynuogių (be sėklų arba su sėklomis, pagal pageidavimą)
  • 1,5 l vandens
  • 250 g cukraus
  • ½ citrinos sulčių

Paruošimas:

  1. Vynuoges nuplaukite ir atskirkite uogas nuo šakelių.
  2. Vandenį užvirinkite su cukrumi, kad pasigamintų sirupas.
  3. Į karštą sirupą suberkite vynuoges ir virkite apie 8–10 minučių.
  4. Įlašinkite citrinos sulčių – jos išryškins spalvą ir skonį.
  5. Dar karštą kompotą supilstykite į sterilizuotus stiklainius, užsukite ir apverskite dangteliais žemyn.

Rezultatas – švelniai saldus, sodriai violetinis gėrimas, kuris žiemą praskaidrins net tamsiausią vakarą.

Klasikinis vynuogių kompotas

Vynuogių kompotas su cinamonu ir apelsinais

Jei norisi kažko ypatingo, šis receptas nustebins tiek jus, tiek svečius. Vynuogės puikiai dera su šildančiais prieskoniais, o apelsinas suteikia gaivumo ir citrusinio aromato.

Reikės:

  • 1,2 kg tamsių vynuogių
  • 1 apelsino
  • 2 cinamono lazdelių
  • 4 gvazdikėlių
  • 150 g cukraus
  • 1,5 l vandens

Paruošimas:

  1. Vynuoges nuplaukite ir atskirkite nuo šakelių. Apelsiną supjaustykite griežinėliais.
  2. Į puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, sudėkite cinamoną ir gvazdikėlius. Užvirinkite.
  3. Sudėkite vynuoges ir apelsino griežinėlius, virkite apie 10 minučių ant nedidelės ugnies.
  4. Karštą kompotą supilkite į stiklainius kartu su prieskoniais ir apelsinais.

Šis vynuogių kompotas primins kalėdinius gėrimus – jis ne tik maloniai sušildys, bet ir papuoš šventinį stalą.

Vynuogių kompotas su cinamonu ir apelsinais

Vynuogių kompotas – tai paprastas būdas išsaugoti vasaros skonį stiklainyje. Jis gali būti klasikinis, primenantis vaikystę, arba netikėtas, su prieskonių ir citrusų natomis. Viena stiklinė tokio gėrimo žiemą – ir akimirksniu pasijusite tarsi sėdėtumėte sode po sunokusiomis vynuogėmis.

Šaltiniai:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes
  2. https://health.clevelandclinic.org/health-benefits-of-grapes
  3. https://www.grapesfromcalifornia.com/recipes/easy-grape-compote/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Naujienos iš interneto

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

2 thoughts on “Vynuogių kompotas – saldus rudens lašas žiemai. Klasika ir netikėti skonių deriniai”

  1. Labai pagražu, kad prisimenat ir vertinat naminį vynuogių kompotą! Tikra nostalgijos ir skonio simbiozė!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *