Kalėdos – tai metas, kai laikas sulėtėja, o kasdienybę pakeičia jaukumo, stebuklų ir bendrumo jausmas. Šiuo metu svarbu ne vien dovanoti bei gauti dovanas, bet ir mėgautis akimirkomis su artimaisiais, kartu dalinantis šiluma ir meile. Šiuo šventiniu laikotarpiu neatsiejama tradicijų dalis yra ne tik gardūs patiekalai, bet ir kalėdiniai gėrimai, kurie kuria šventinę atmosferą ir sušildo net šalčiausią žiemos dieną. Tad norime pasidalinti keletu nuostabių gėrimų receptų, kuriais galėsite pasimėgauti šių švenčių metu.
Kalėdiniai gėrimai – istorija ir tradicijos
Kalėdiniai gėrimai – neatsiejama žiemos švenčių dalis, o jų tradicijos yra senos ir turi gilią istoriją, kuri prasideda dar senovėje. Pavyzdžiui, garsusis karštas vynas buvo populiarus jau senovės Romos laikais. Romėnai jį ruošdavo su medumi ir prieskoniais, siekdami išlaikyti gerą sveikatą šaltuoju metų laiku. Viduramžiais Europoje karštas vynas tapo populiarus dėl to, kad prieskoniai ir žolelės padėdavo sušvelninti prastos kokybės vyno skonį. Laikui bėgant, ši tradicija išliko, tačiau gėrimas pasidarė dar įspūdingesnio skonio, o cinamonas, gvazdikėliai ir apelsinai tapo jo neatsiejama dalimi.
Kitas klasikinis Kalėdų gėrimas – kiaušinių likeris, dar vadinamas „eggnog“. Šis kalėdinis gėrimas buvo pradėtas gaminti XVIII a. Anglijoje, jis buvo ruošiamas kaip prabangus ir šventinis gėrimas, į kurį būdavo maišomas brendis arba romas. Šiandien šio gėrimo variacijos be alkoholio yra itin populiarios visame pasaulyje, o jo kreminė tekstūra ir prieskonių natos puikiai tinka šventinei atmosferai.
Šventinių gėrimų tradicijos įvairiose šalyse skiriasi. Skandinavijoje Kalėdų metu neatsiejamas yra „glögg“ – stipresnis karšto vyno variantas su razinomis ir riešutais. Meksikoje žmonės mėgaujasi „ponche navideño“ – karštu punšu su vaisiais ir cinamonu, o Japonijoje populiarios modernios šventinės Latte su žaliosios arbatos milteliais. Lietuvoje vis labiau populiarėja ne tik tarptautiniai gėrimai, bet ir mėgaujamasi tradiciniais žolelių ar uogų kompotais, pagardintais medumi ir prieskoniais.
Kuo ypatingi kalėdiniai gėrimai?
Kalėdiniai gėrimai turi stebuklingą galią – jie ne tik šildo kūną, bet ir praskaidrina šventinę nuotaiką. Šių gėrimų kvapai – cinamono, vanilės, imbiero ar apelsinų – stimuliuoja jaukumo pojūčius ir leidžia pasinerti į šiltus atsiminimus. Aromaterapijos ekspertai teigia, kad tokie kvapai veikia mūsų emocijas, sukeldami jaukumo, saugumo ir laimės jausmus. Taigi, net paprasčiausias karšto šokolado puodelis gali padėti pasinerti į šventinę nuotaiką.
Be to, kalėdiniai gėrimai yra puikus būdas išbandyti savo kūrybiškumą. Kiekvienas receptas gali būti pritaikytas pagal skonį ir poreikį, galima keisti ingredientus, pridėti mėgstamų prieskonių, vaisių ir ko tik širdis geidžia. Tokiu būdu kalėdiniai gėrimai tampa ne tik skanus šventės atributas, bet ir šeimos tradicijų simbolis.
Kalėdinis nealkoholinis kiaušinių likeris
Šis kalėdinis gėrimas ankščiau buvo itin populiarus tarp turtingųjų, nes jo pagrindiniai ingredientai – kiaušiniai, pienas ir alkoholis – buvo brangūs. Šiandien kiaušinių likeris neretai sutinkamas ant Kalėdų stalo, dažnai patiekiamas su prieskoniais, tokiais kaip muskato riešutas ar cinamonas. Tradicinis likeris gaminamas su alkoholiu, tačiau nealkoholinė versija yra tokia pat skani, o svarbiausia – tinkama visai šeimai.
Ingredientai:
- 4 kiaušinių trynių
- 500 ml pieno
- 250 ml riebios grietinėlės
- 100 g cukraus
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
- 0,25 a. š. malto cinamono
- 0,25 a. š. muskato riešuto
Gaminimas:
- Dubenyje išplakite kiaušinių trynius su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri.
- Puode sumaišykite pieną, grietinėlę, vanilę, cinamoną ir muskato riešutą. Mišinį kaitinkite ant vidutinės ugnies, bet neužvirinkite.
- Lėtai supilkite šiltą pieno mišinį į kiaušinių masę, nuolat maišydami, kad tryniai nesutrauktų.
- Supilkite mišinį atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies, kol masė šiek tiek sutirštės (apie 5–7 minutes). Nenustokite maišyti, kad gėrimo nesutrauktų.
- Nukelkite nuo ugnies, supilkite į ąsotį ar stiklainį ir atvėsinkite šaldytuve mažiausiai 2 valandas.
- Patiekite atšaldytą, papuoštą šviežiai tarkuotu muskato riešutu.
Nealkoholinis kalėdinis karštas vynas
Karštas vynas yra vienas iš labiausiai atpažįstamų kalėdinių gėrimų, kuris ne tik sušildo, bet ir užpildo namus magišku prieskonių aromatu. Tradiciškai jis gaminamas su raudonuoju vynu ir prieskoniais, tačiau nealkoholinė versija puikiai perteikia autentišką skonį ir yra tinkama tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Ingredientai:
- 1 l vynuogių sulčių
- 500 ml spanguolių arba granatų sulčių
- 2 vnt. apelsinų
- 2 vnt. cinamono lazdelių
- 5 vnt. gvazdikėlių
- 2 vnt. žvaigždinių anyžių
- 0,25 a. š. malto imbiero
Gaminimas:
- Į puodą supilkite sultis, išspauskite vieno apelsino sultis.
- Sudėkite apelsino riekeles, cinamono lazdeles, gvazdikėlius, žvaigždinį anyžių ir maltą imbierą.
- Puodą užkaiskite ant vidutinio dydžio kaitros ir kaitinkite, kol užvirs, tuomet ugnį sumažinkite iki labai silpnos ir kaitinkite apie 15 minučių.
- Patiekite karštą, papuoštą cinamono lazdele arba apelsino griežinėliu.
Kalėdinis punšas
Punšas – tai šventinis gėrimas, kilęs iš Indijos, kur jis buvo gaminamas iš penkių ingredientų (jo pavadinimas kilo iš hindi kalbos žodžio panch, reiškiančio „penki“). Vėliau šis gėrimas paplito Europoje ir tapo populiarus šventiniu laikotarpiu. Šis kalėdinis gėrimas išsiskiria šildančiais prieskoniais ir sodria spalva, kuri sukuria ypatingą atmosferą.
Ingredientai:
- 1 l apelsinų sulčių
- 500 ml spanguolių sulčių
- 500 ml obuolių sulčių
- 500 ml imbierinio alaus
- 1 vnt. citrinos
- 1 vnt. apelsino
- 1 vnt. obuolio
- 2 vnt. cinamono lazdelių
- 5 vnt. gvazdikėlių
- 1 vnt. žvaigždinio anyžiaus
Gaminimas:
- Obuolį, apelsiną ir citriną supjaustykite plonais griežinėliais.
- Dideliame puode sumaišykite apelsinų, spanguolių ir obuolių sultis. Sudėkite pjaustytus vaisius, cinamono lazdeles, gvazdikėlius ir žvaigždinį anyžių.
- Užvirkite ant vidutinės ugnies ir sumažinkite kaitrą, virkite apie 20–30 minučių, kad atsiskleistų prieskonių aromatai.
- Prieš patiekiant, įpilkite imbierinio alaus.
- Patiekite šiltą arba atvėsintą, papuošdami cinamono lazdele arba šviežiais vaisių gabaliukais.
Naminis kalėdinis spanguolių kisielius
Spanguolių kisielius – neatsiejama švenčių klasika. Tikrai kiekvieno namuose jį sutiksime tiek ant Kūčių, tiek ant Kalėdų stalo. Šis kalėdinis gėrimas daugeliui sukelia nostalgiškus prisiminimus ir šeimos tradicijas. Spanguolių kisielius gali būti ruošiamas skystas, vidutinio tirštumo arba labai tirštas, tad jo tirštumą galima koreguoti krakmolo kiekiu.
Ingredientai:
- 2 l vandens
- 500 g spanguolių
- 110 g cukraus
- 5 v. š. krakmolo
Gaminimas:
- Į puodą supilkite vandenį, suberkite spanguoles. Virkite virš didelės ugnies, kol užvirs, tuomet ugnį sumažinkite iki vidutinės, uždenkite dangčiu ir virkite 15 minučių.
- Užvirusį skystį su uogomis perkoškite per sietelį. Uogas patrinkite, kad atskirtumėte tik uogų odeles ir stambesnius gabalėlius, o uogų tyrė persisunktų į skystį.
- Supilkite atgal į puodą. Suberkite cukrų ir išmaišykite, kol ištirps. Statykite virš vidutinio dydžio ugnies ir leiskite užkaisti.
- Pusėje stiklinės šalto vandens ištirpinkite krakmolą. Lėtai supilkite jį į kaistantį kisielių, nuolat jį maišydami. Pavirkite ir pakaitinkite, kol kisielius sutirštės.
- Nuimkite puodą su kisieliumi nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
Kalėdinė prieskoninė kakava
Skanaujant šį kalėdinį gėrimą, pasijusite tarsi ragaujate šokoladinius imbierinius meduolius. Nuostabus kakavos aromatas ir skonis namus užpildys tikra šventine nuotaika.
Ingredientai:
- 375 ml pieno
- 3 v. š. kakavos (kokybiškos, nesaldintos)
- 3 v. š. cukraus (intensyvesniam skoniui galima naudoti rudąjį cukrų)
- 0,5 a. š. malto cinamono
- 0,5 a. š. malto imbiero
- 0,5 a. š. vanilinio cukraus
- 0,25 a. š. druskos
Patiekimui:
- zefyrų
- cinamono lazdelių
- kakavos
Gaminimas:
- Į nedidelį puodą suberkite kakavą, rudąjį cukrų, cinamoną, imbierą, vanilinį cukrų ir druską. Įpilkite pusę puodelio pieno.
- Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite virš vidutinio dydžio kaitros, kol cukrus ir kakava ištirps. Tuomet supilkite likusį pieną.
- Kaitinkite virš vidutinio dydžio kaitros, kol kakava užkais, bet neužvirs.
- Supilkite į puodelį, papuoškite zefyrais ir cinamono lazdele, užberkite žiupsnį kakavos arba cinamono.
Šaltiniai:
https://www.whychristmas.com/customs/wassailing
https://www.southernliving.com/holidays-occasions/christmas/history-of-drinking-eggnog-holidays
https://www.journohq.com/blog/a-brief-history-of-8-traditional-holiday-drinks/
https://www.almanac.com/10-christmas-drinks-get-holiday-spirit
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.