Skip to content

Apverstas obuolių pyragas – prancūziškos virtuvės klasika jūsų namuose: 3 lengvai pagaminami receptai

Apverstas obuolių pyragas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Šiandien siūlome iš arčiau susipažinti su Tarte Tatin gamybos paslaptimis. Tarte Tatin – apverstas obuolių pyragas – tai prancūziškos virtuvės pasididžiavimas, kuris atrodo įspūdingai, tačiau jo gaminimas nereikalauja nei daug laiko, nei ypatingų pastangų. Apverstas obuolių pyragas be jokių abejonių sužavės jūsų svečius, tad būtinai išmėginkite bent vieną iš mūsų atrinktų receptų ir pasilepinkite nuostabiu skoniu.

Vos tik už lango pradeda ūžauti vėjai ir merkti lietūs, žinome – atėjo obuolių pyragų metas. Vieni juos kepa norėdami sunaudoti obuolius, kurių ir vėl užderėjo daugiau nei pajėgiame suvalgyti, o sandėliuoti žiemai neturime vietos; kiti – norėdami išragauti visas naujas šiais metais užderėjusias obuolių veisles ir išsirinkti skaniausias; treti – ieškodami šilumos ir jaukumo, kurį visuose namuose paskleidžia kepamo obuolių pyrago kvapas.

Obuolių pyragų receptų tiek, kad per visą rudenį neišragautume visų, net jei kasdien keptume vis kitokį. Nuo pačių paprasčiausių, reikalaujančių minimaliai pastangų, laiko, gebėjimų ir ingredientų iki itin įmantrių, kur kartais neužtenka nei patirties, nei žinių, o prireikia ir lašelio sėkmės.

Apverstas obuolių pyragas

Apverstas obuolių pyragas

Tai vienas paprastesnių apversto obuolių pyrago receptų. Jam naudojama trapi, o ne sluoksniuota tešla, todėl nesunkiai šią tešlą pasigaminsite ir patys. Visas gaminimo procesas užtruks apie 1,5 val., tačiau jis nėra sudėtingas ar varginantis.

Gaminimo laikas: 1,5 val.

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 200 g miltų
  • 150 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 1 kiaušinio trynys
  • 1 šaukšto vandens
  • 800 g obuolių (puikiai tiks rūgštesnių veislių)
  • 1 citrinos

Gaminimo eiga:

  1. Miltus persijokite į dubenį ir sumaišykite su žiupsneliu druskos.
  2. Į miltus kubeliais įpjaustykite arba stambia tarka įtarkuokite 75 g šalto sviesto ir trinkite pirštais, kol mišinys taps panašus į trupinius.
  3. Įmaišykite 50 g cukraus, kiaušinio trynį ir 1 šaukštą vandens.
  4. Viską išmaišykite peiliu apvaliais ašmenimis ar nedidele mentele, kol susidarys vienalytė masė.
  5. Tešlą labai trumpai paminkykite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Neperminkykite.
  6. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20 min.
  7. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros ir paruoškite obuolių sluoksnį.
  8. Išspauskite citrinos sultis, o obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Citrinos sultis ir obuolius sumaišykite.
  9. Keptuvėje ištirpdykite 75 g sviesto, 150 g cukraus ir suberkite obuolių skilteles.
  10. Nuolat maišant kepkite obuolius ant vidutinės kaitros 10–15 min., kol obuoliai suminkštės ir karamelizuosis sirupas.
  11. Obuolius sukrėskite į 22 cm skersmens negilią pyrago formą (jeigu ji su išimamu dugnu, pirma ją išklokite folija) ir paspauskite, kad susislėgtų. Atvėsinkite.
  12. Miltais pabarstykite stalviršį ir tešlą iškočiokite iki 25 cm skersmens lakšto.
  13. Tešlos lakštą dėkite ant obuolių taip, kad jos galai nukartų per formos kraštus.
  14. Tešlą keliose vietose įpjaukite, kad galėtų išeiti garai.
  15. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje režimu viršus–apačia 25–30 min., kol pyragas įgaus aukso spalvą.
  16. Iškepusį pyragą dar palikite pastovėti 15 min., o tada išverskite į serviravimo lėkštę. Patiekti šiltą.

Patarimas: patiekite su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle, o pikantiškam skoniui išbandykite iškeptus obuolius pagardinti lašeliu sojų padažo.

Prancūziškas apverstas obuolių pyragas

Prancūziškas apverstas obuolių pyragas (Tarte Tatin)

Tarte Tatin – prancūziškos virtuvės klasika. Vadinasi, paprasta, skanu, elegantiška. Šį receptą sugalvojo seserys Caroline ir Stéphanie Tatin XIX a. Prancūzijoje, Sologne regione. Iki šiol sklando legendos apie apversto pyrago sukūrimą: vienos byloja, kad apverstas pyragas atsirado per klaidą (buvo netyčia apverstas ir taip iškeptas), kitos – kad buvo pervirti obuoliai, o trečios – jog tai labai senas Sologne regiono receptas. Kad ir kaip ten būtų 1926 m. Tarte Tatin pasiekė Paryžių ir šiandien apverstas obuolių pyragas plačiai žinomas visame pasaulyje.

Pasigaminti šį nuostabų desertą užtruksite tik apie 70 min., jeigu gaminsite su pirkta sluoksniuota tešla. Jeigu gaminsite ją patys, užtruksite kiek ilgiau, bet rezultatas džiugins labiau.

Gaminimo laikas: 70 min

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 250 g sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 5 vidutinio dydžio obuolių
  • 65 g cukraus
  • 65 g sviesto
  • 1 vanilės ankšties arba 10 g vanilinio cukraus
  • žiupsnelio cinamono

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C režimu viršus–apačia.
  2. Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas.
  3. Maišydami keptuvėje ištirpdykite sviestą, cukrų ir vanilės ankštį arba vanilinį cukrų, kol gausis gražios geltonos spalvos karamelės padažas.
  4. Jeigu naudojote vanilės ankštį, ją išimkite.
  5. Gautą karamelę supilkite į specialią negilią formą (jeigu gaminsite formoje su išimamu dugnu, dugną pirmiausia išklokite folija).
  6. Į karamelę sudėkite luptus obuolius be sėklų, pabarstykite cinamonu.
  7. Tešlą pakočiokite. Jos skersmuo turi būti maždaug 3 cm didesnis nei formos, kurioje kepsite pyragą.
  8. Ant obuolių klokite iškočiotą tešlą, kraštelius suspauskite į vidų.
  9. Kepkite apie 35–40 min., kol tešla įgaus gražų gelsvą, švelniai rusvą atspalvį.
  10. Išėmus iš orkaitės palaukite apie 15 min., tada išverskite į serviravimo lėkštę.
  11. Apverstas obuolių pyragas patiekiamas karštas.

Patarimas: apverstą obuolių pyragą galima kepti ketaus arba karščiui atsparioje keptuvėje.

Apverstas obuolių pyragas su varške

Apverstas obuolių pyragas su varške

Tai gana įdomus klasikinio apversto obuolių pyrago receptas, kuriame susipina varškės rūgštumas ir karamelinių obuolių saldumas bei minkštas, burnoje tirpstantis biskvitas, skoniu labai artimas varškės keksui. Tai idealus apversto pyrago variantas tiems, kurie nemėgsta trapios ar sluoksniuotos tešlos, nori sodraus, storesnio pyrago pagrindo.

Gaminimo laikas: 60 min.

Porcijų skaičius: 4 porcijos

Ingredientai:

  • 125 g miltų
  • 125 g varškės
  • 160 g cukraus
  • 2 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 120 g sviesto
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 4 obuolių

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C režimu viršus–apačia.
  2. Dubenyje 60 g kambario temperatūros sviesto ištrinkite šakute arba mikseriu su 100 g cukraus.
  3. Varškę pertrinkite per sietelį arba elektriniu trintuvu ir sudėkite į dubenį su sviestu.
  4. Į varškės ir sviesto mišinį po vieną įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Maišykite šaukštu, ne mikseriu, kad nepermaišytumėte tešlos.
  5. Suberkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išmaišykite, kad tešla suliptų. Nepermaišykite. Tešla turi gautis tirštoka.
  6. Keptuvėje ištirpdykite 60 g sviesto su 60 g cukraus. Nuolat maišant, kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol mišinys gražiai pagels, įgaus karamelinį atspalvį.
  7. Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite stambiais griežinėliais. Juos sudėkite į karamelę ir maišant trumpai pakepinkite, kol obuoliai truputį suminkštės.
  8. Į specialią formą pilkite obuolius su visa karamele. Ant jų paskleiskite tešlą.
  9. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 min. Patikrinti, ar pyragas iškepęs, galima įsmeigus pagaliuką. Jei ištraukiate jį visiškai neapsivėlusį tešla, vadinasi, pyragas iškepęs.
  10. Iškepusiam pyragui leiskite kiek pravėsti, sutvirtėti, tada išverskite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite.

Patarimas: Jeigu mėgstate, obuolius pagardinkite žiupsneliu vanilinio cukraus arba cinamono, į gaminamą tešlą įberkite saujelę aguonų.

Skanaus!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vaida Janikūnienė
Esu Vaida. Pagal išsilavinimą – teisininkė, pagal širdį – gamtos mylėtoja. Gamta, augalai, žemė supo mane nuo pat kūdikystės. Gyvenant bute, prie žemės priartėju augindama įvairius egzotinius augalus: mango, kivis, papaja – tai tik keletas iš mano eksperimentų. Labai mylimų eksperimentų. Todėl nepaprastai džiaugiuosi, kad mano ir derlingas.lt keliai susikirto ir galiu pasidalinti savo žiniomis su jumis. Rašydama straipsnius, renku tiek teorinę, tiek praktinę, tiek savo asmeninę patirtį, viską susisteminu, patikrinu informacijos patikimumą ir pateikiu skaitytojams. Tikiuosi, tokiems pat entuziastams kaip ir aš. Iki susiskaitymo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *