Sultenės – švelnaus riešutų skonio salotos. Jos puikiai tinka ne tik kaip įvairių žalių daržovių salotų ingredientas, bet iš jų galima pagaminti ir labai skanių sriubų. Tačiau reikėtų žinoti, jog žmonėms, sergantiems gastritu, sultenes reikėtų valgyti tik termiškai apdorotas. Tokiu atveju sultenių sriuba gali būti puikus pasirinkimas.
Sultenių ir špinatų salotos su kepta šonine
Žinoma, dažniausiai sultenės vartojamos kaip žalumynai ir patiekiamos salotose. Jos turi švelnų riešutų skonį, yra sultingos, todėl salotose puikiai papildo kitus ingredientus. O šiose salotose sultenės ypač gerai dera su traškia šonine.
Jums reikės:
- 75 g sultenių
- 75 g špinatų
- 4 juostelių karšto rūkymo šoninės
- 2 valgomųjų šaukštų migdolų dribsnių
- 1 didesnio apelsino
Padažui:
- 1 arbatinio šaukštelio medaus
- 2 arbatinių šaukštelių garstyčių
- 2 šaukštų augalinio aliejaus
- šlakelio citrinų sulčių
- žiupsnelio druskos ir maltų pipirų
Paruošimas:
- Sultenes sumaišykite su špinatais.
- Ant įkaitintos keptuvės apkepkite šoninės juosteles, kad jos taptų traškios ir išdėliokite jas ant špinatų ir sultenių lapų. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite migdolų dribsnius ir suberkite juos ant šoninės.
- Labai švariai nulupkite apelsiną, perpjaukite jo skilteles per pusę ir sudėkite į salotas.
- Atskirame inde sumaišykite padažui skirtus ingredientus ir gautą padažą užpilkite ant savo pagamintų salotų.
Sultenių salotos su baklažanais
Šios skanios ir lengvai pagaminamos salotos gali būti ir kaip savarankiškas patiekalas, tarkime, vakarienei arba kaip priedas prie mėsos patiekalų.
Jums reikės:
- 100 g sultenių
- 2 baklažanų
- 1 balto svogūno
- 3 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 1 saldžiosios paprikos
- 2 žiupsnelių maltų juodųjų pipirų
- 2 geltonų pomidorų
- 2 raudonų pomidorų
- 50 g garžgarstės
- žiupsnelio druskos
- 100 g minkšto ožkos sūrio
- 1 arbatinio šaukštelio balzaminio acto
- 3 skiltelių česnako
Paruošimas:
- Baklažanus perpjaukite išilgai per pusę ir supjaustykite griežinėliais. Jeigu jie kartoki, juos pasūdykite, palaikykite apie 15 minučių, tada nuplaukite ir nusausinkite.
- Nuplaukite ir nusausinkite sultenes ir garžgarstes.
- Į keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir lengvai apkepkite baklažanus. Kai jie apkeps sudėkite plonais griežinėliais supjaustytus česnakus, įberkite druskos ir pipirų ir kepkite dar 30 sekundžių.
- Pomidorus, saldžiąsias paprikas ir svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais.
- Ožkos sūrį supjaustykite kubeliais.
- Salotų lapus išdėliokite lėkštėje, pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus. Apšlakstykite balzaminiu actu.
- Išdėliokite pomidorus ir paprikas. Išdėliokite svogūnus.
- Sudėkite baklažanus, sūrį, apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi ir apšlakstykite balzaminiu actu. Pagardinkite druska ir pipirais ir patiekite.
Švelni ir tiršta sriuba su sultenėmis
Sultenės puikiai tinka gardžioms, kremo konsistencijos sriuboms gaminti. Ši sriuba kaip tik viena iš tokių. Ji lengvai ir greitai pagaminama ir labai skani.
Jums reikės:
- vidutinio dydžio poro
- 2 skiltelių česnako
- 1-2 valgomųjų šaukštų sviesto
- 250 g nuluptų ir smulkiai supjaustytų bulvių
- 150 g sultenių
- 200 ml grietinėlės
Paruošimas:
- Porą supjaustykite pusžiedžiais, 2 skilteles česnako smulkiai sukapokite ir suberkite į įkaitintą puodą su 2 valgomaisiais šaukštais sviesto. Viską maišydami pakepkite 5 minutes. Jei masė pradeda svilti, įdėkite daugiau sviesto.
- Įpilkite 1 litrą vandens ir sudėkite paruoštas bulves. Viską pavirkite 15 minučių, po to į puodą suberkite sultenes ir virkite dar 10 minučių.
- Susidariusį skystį nupilkite į atskirą indą, susmulkinkite išvirusias daržoves trintuvu ir nupiltą skystį vėl supilkite atgal į puodą.
- Supilkite grietinėlę, pavirkite dar 5 minutes, pasūdykite ir patiekite su skrebučiais.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.