Skip to content

Saulėgrąžų sėklos – kuo jos naudingos ir kiek jų galima suvalgyti per dieną? Išbandykite jas patiekaluose – 3 receptai

Chaki spalvos istorija ir kilmė: Chaki spalvos atsiradimas ir jos pradinė paskirtis. Chaki spalvos naudojimas kariuomenėje ir jos evoliucija. Chaki spalvos reikšmė ir simbolika: Chaki spalvos reikšmė įvairiose kultūrose. Psichologinis chaki spalvos poveikis. Chaki spalvos naudojimas madoje: Kaip ir kada chaki spalva tapo populiari mados pasaulyje. Garsūs dizaineriai ir jų kūriniai, kuriuose naudojama chaki spalva. Chaki spalvos derinimas su kitomis spalvomis drabužiuose. Chaki spalvos panaudojimas interjere: Chaki spalvos privalumai ir trūkumai interjero dizaino srityje. Patarimai, kaip įtraukti chaki spalvą į savo namų interjerą. Chaki spalvos naudojimas mene: Menininkai ir meno kryptys, kuriose dominuoja chaki spalva. Chaki spalvos reikšmė ir interpretacijos įvairiuose meno kūriniuose. Praktiniai chaki spalvos panaudojimo patarimai: Kaip derinti chaki spalvą savo kasdieniame garderobe. Chaki spalvos priežiūra ir dažymas audiniuose. Chaki spalva ir aplinkosauga: Chaki spalvos naudojimas tvarioje madoje. Ekologiški chaki spalvos dažai ir jų gamybos būdai. Chaki spalvos variacijos ir atspalviai: Skirtingi chaki spalvos atspalviai ir jų pavadinimai. Kaip skirtingi atspalviai veikia vizualinį suvokimą. Šios potemės gali padėti sukurti išsamų ir informatyvų straipsnį apie chaki spalvą, apimančią jos istoriją, simboliką, praktinį panaudojimą ir įtaką įvairiose srityse.
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Saulėgrąžų sėklos renkamos iš saulėgrąžų žiedų galvutės. Nors pati sėkla yra su juodai baltai dryžuotu apvalkalu, pačios saulėgrąžų sėklos yra šviesiai pilkos ir švelnios tekstūros. Ypatingai vertinamos dėl savito riešutų skonio ir didelės maistinės vertės. Saulėgrąžų sėklas galima valgyti tiek žalias, tiek skrudintas arba įmaišyti į kitus patiekalus. Šiame straipsnyje aptarsime kuo naudingos saulėgrąžų sėklos, kiek jų galima suvartoti bei kur jas panaudoti.

Saulėgrąžų sėklų maistinė vertė

Saulėgrąžų sėklose gausu baltymų, sveikų riebalų ir antioksidantų, kurie gali sumažinti riziką susirgti tam tikromis ligomis. 100 g saulėgrąžų sėklų yra:

  • 584 kcal
  • 21 g baltymų
  • 51 g riebalų
  • 20 g angliavandenių
  • 8,6 g skaidulinių medžiagų
  • 1,48 mg vitamino B1
  • 1,345 mg vitamino B6
  • 227 µg vitamino B9
  • 35,17 mg vitamino E
  • 1,8 mg vario
  • 53 µg seleno
  • 1,95 mg mangano
  • 325 mg magnio
  • 5 mg cinko
  • 660 mg fosforo
  • 5,25 mg geležies
Saulėgrąžų sėklos

Saulėgrąžų sėklų nauda sveikatai

Tyrimai rodo, kad saulėgrąžų sėklų vartojimas yra naudingas sveikatai, be to, mažina riziką susirgti tokiomis ligomis kaip aukštas kraujospūdis ar širdies ligos. Taip pat jose yra maistinių medžiagų, galinčių palaikyti imuninę sistemą ir padidinti energijos lygį.

  • Saulėgrąžų sėklos mažina uždegimus. Saulėgrąžų sėklose yra vitamino E, flavonoidų ir kitų augalinių junginių, kurie gali padėti sumažinti uždegimus organizme ir lėtinių ligų riziką.
  • Gerina širdies veiklą. Saulėgrąžų sėklose gausu „gerųjų“ riebalų, įskaitant polinesočiuosius ir mononesočiuosius riebalus, kurie mažina širdies ir kraujagyslių ligų, padidėjusio cholesterolio kiekio ir aukšto kraujospūdžio riziką.
  • Stiprina imuninę sistemą. Saulėgrąžų sėklose yra daug vitaminų ir mineralų, kurie gali palaikyti imuninę sistemą ir padidinti gebėjimą kovoti su virusais. Tarp jų yra cinko ir seleno. Cinkas padeda organizmui palaikyti ir vystyti imunines ląsteles. Selenas taip pat svarbus mažinant uždegimus, kovojant su infekcijomis ir stiprinant imunitetą.
  • Didina energijos lygį. Nors saulėgrąžų sėklose esantis didelis baltymų kiekis jau padeda padidinti energijos lygį, kitos maistinės medžiagos, tokios kaip vitaminas B ir selenas, taip pat gali padėti išlaikyti energiją. Saulėgrąžų sėklose esantis vitaminas B1 padeda maistą paversti energija, todėl lengviau išlaikyti energingumą. Selenas gerina kraujotaką ir tiekia daugiau deguonies į organizmą.
  • Gerina smegenų veiklą. Saulėgrąžų sėklose yra vitamino B6. Jis gerina nuotaiką ir koncentraciją bei stiprina atmintį. Jis išskiria serotoniną ir norepinefriną mūsų organizme.
Saulėgrąžų sėklų nauda

Saulėgrąžų sėklų nauda vyrams

Saulėgrąžų sėklos turi daug naudos vyrų sveikatai. Jose gausu vitamino E, kuris gerina prostatos sveikatą ir palaiko reprodukcinę funkciją. Cinko kiekis prisideda prie testosterono, kuris yra labai svarbus vyrų vaisingumui, gamybos. Be to, selenas padeda apsaugoti spermos ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Įtraukiant saulėgrąžų sėklos į mitybą, gerėja širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata, sustiprėja imuninė sistema ir yra maistingųjų medžiagų turtingas užkandis bendrai vyrų savijautai.

Saulėgrąžų sėklų nauda moterims

Saulėgrąžų sėklos turi daug naudos moterų sveikatai. Kadangi jose gausu vitamino E, jos gerina odos būklę, o saulėgrąžų sėklose esantys foliatai yra naudingi reprodukcinei sveikatai. Dėl sudėtyje esančio magnio palaikomas kaulų tankis ir gali palengvinti PMS simptomus. Be to, saulėgrąžų sėklose yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, kurios padeda palaikyti hormonų pusiausvyrą. Šių sėklų įtraukimas į mitybą gali būti itin maistingas būdas moterims, norint palaikyti bendrą savijautą, hormonų sveikatą ir maistinių medžiagų pasisavinimą.

Kiek galima suvalgyti saulėgrąžų sėklų per dieną?

Kaip ir daugelis sėklų, taip ir saulėgrąžų sėklos yra gana kaloringos, tas jas vartoti reikėtų saikingai. Į įvairius patiekalus, košes, salotas, sriubas, rekomenduojama dėti po vieną valgomąjį šaukštą saulėgrąžų sėklų. Nors saulėgrąžų sėklos yra gerųjų mono- ir polinesočiųjų riebalų, kurie padeda gerinti širdies sveikatą, šaltinis, rekomenduojama šias sėklas vartoti ne dažniau kaip 2 kartus per savaitę ir ne daugiau kaip 100-150 gramų.

Saulėgrąžų sėklos salotose

Kaip ir kur panaudoti saulėgrąžų sėklas?

Saulėgrąžų sėklų galima įsigyti tiek nelukštentų, tirk šviežių jų branduolių, skrudintų ar pagardintų prieskoniais. Šias sėklas skanu valgyti vienas kaip užkandį arba jomis gardinti įvairius patiekalus.

  • Užberkite ant pusryčių košių.
  • Pagardinkite sumuštinius.
  • Įberkite į sriubas ar įvairius troškinius.
  • Gaminkite užtepėles su saulėgrąžų sėklomis.
  • Pagardinkite šviežių daržovių salotas.
  • Gaminkite silkės salotas su saulėgrąžų sėklomis.
  • Kepkite įvairius saldžius kepinius su saulėgrąžų sėklomis, pyragus, bandeles, sausainius, batonėlius ir kita.
  • Kepkite naminę duoną su saulėgrąžų sėklomis.

Apie saulėgrąžų aliejų skaitykite:

Žalių burokėlių mišrainė su saulėgrąžų sėklomis

Nuostabiai skanios, traškios ir maistingos salotos, kurios tiks kaip garnyras, užkandis ar ant šventinio stalo patiekti.

Žalių burokėlių mišrainė su saulėgrąžų sėklomis

Ingredientai:

  • 3 vnt. žalių burokėlių (vidutinio dydžio)
  • 1 vnt. apelsino
  • 0,5 vnt. citrinos
  • 30 g saulėgrąžų sėklų
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • druskos, pipirų, pagal skonį
  • šviežių mėgstamų žalumynų, pagal skonį (tinka petražolės, svogūnų ar česnakų laiškai)

Gaminimas:

  1. Burokėlius sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į dubenį.
  2. Ten pat įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (tik geltonas dalis), įspauskite apelsinų ir citrinų sultis. Sulčių spauskite vis išmaišydami ir ragaudami, jog salotų skonis jums patiktų.
  3. Į dubenį su salotomis pilkite alyvuogių aliejų, berkite druską, pipirus ir išmaišykite. Galite salotas tiekti iškart, arba laikyti šaldytuve sandariame indelyje 2-3 diena (pastovėjusios jos dar skanesnės).
  4. Prieš patiekiant pabarstykite smulkintais žalumynais ir saulėgrąžų sėklomis.

Avižinė duona su kefyru ir saulėgrąžų sėklomis

Šiai duonai pagaminti prireiks vos keleto ingredientų, o skonis jus tikrai nustebins. Ji ne tik labai gardi ir greitai pagaminama, bet dar ir glitimo neturi.

Avižinė duona su kefyru ir saulėgrąžų sėklomis. Aut. Egidija Indulytė
<em>Autorės nuotrauka<em>

Ingredientai:

  • 500 ml kefyro
  • 400 g avižinių dribsnių
  • 60 g saulėgrąžų sėklų (galima dėti ir kitas norimas sėklas ar jų mišinį)
  • 0,5 v.š. kmynų (nebūtina)
  • 0.5 a.š. druskos
  • 0.5 a.š. rudojo cukraus

Gaminimas:

  1. Avižinius dribsnius šiek tiek pasmulkinkite smulkintuvu (tik ne iki miltų).
  2. Suberkite sėklas, kmynus, prieskonius.
  3. Maišant pilkite kefyrą, kol gausis gana standi, tiršta masė.
  4. Sudėkite masę į šiek tiek alyvuogių aliejumi pateptą kepimo formą, viršų pabarstykite sėklomis ir kepkite apie 1 val., kol patikrinus mediniu pagaliuku nebus šlapias.
  5. Iškepus, palikite atvėsti ir tuomet pjaustykite.

Sausainiai su saulėgrąžų sėklomis ir medumi

Jei norisi gardaus deserto, rekomenduojame išbandyti šiuos sausainius. Jie be galo skanūs ir trapūs, puikiai tinkantys prie kavos puodelio.

Sausainiai su saulėgrąžų sėklomis ir medumi

Ingredientai tešlai:

  • 450 g kvietinių miltų
  • 200 g sviesto (šalto)
  • 100 g cukraus
  • 1 vnt. kiaušinio
  • Žiupsnelio druskos
  • Vandens, pagal poreikį (šalto)

Sausainių viršui:

  • 200 g saulėgrąžų sėklų
  • 50 g grietinėlės
  • 50 g medaus
  • 40 g sviesto
  • 30 g cukraus

Gaminimas:

  1. Tešlai į dubenį suberkite miltus, cukrų, druską ir išmaišykite.
  2. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais, sudėkite į dubenį su miltų mišiniu ir pirštais sutrinkite iki trupinių.
  3. Į dubenėlį įmuškite kiaušinį, išplakite, supilkite į dubenį su trupiniais, išmaišykite šakute, įpilkite kelis šaukštus vandens ir minkykite tešlą. Vandens nereikia pilti daug, tik tiek, kad išsiminkytų tešla.
  4. Tešlą iškočiokite iki 4 mm storio lakšto, išspauskite maždaug 8 cm skersmens apskritimus.
  5. Kepimo formą ištieskite kepimo popieriumi, sudėkite sausainius ir kepkite įkaitintoje iki 180 °C laipsnių orkaitėje 10 minučių.
  6. Viršui į puodą berkite cukrų, dėkite medų, pilkite grietinėlę, sudėkite sviestą ir išlydykite, tuomet nuolat maišant pavirkite 1 minutę. Suberkite saulėgrąžas ir išmaišykite.
  7. Sausainius ištraukite iš orkaitės, sudėkite po 1 šaukštelį saulėgrąžų mišinio ir dar kepkite iki kol apskrus.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/sunflower-seeds
https://pharmeasy.in/blog/health-benefits-of-sunflower-seeds/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-sunflower-seeds

Nuotraukos asociatyvinės © Canva, jei nenurodyta kitaip.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *