Anksčiau persikai būdavo gana egzotinis vaisius, o dabar nemažai žmonių persikus augina savo soduose. Žinoma, juos išauginti reikia laiko ir priežiūros, bet visa tai atperka nuostabaus skonio vaisiai, kurie yra daug saldesni, sultingesni ir aromatingesni nei pirkti parduotuvėje. Tad atėjus persikų sezonui ne tik skanaujame juos šviežius, bet ir galime pasiruošti žiemai. Vienas iš puikių šių vaisių ruošimo šaltajam sezonui būdų – persikų uogienė. Tokią uogienę galima pasigaminti tiek iš pirktų, tiek iš naminių persikų, tik iš pastarųjų, persikų uogienė bus daug sodresnio skonio ir aromato. Jei dar nesate gaminę persikų uogienės, kviečiame išbandyti kelis nuostabius receptus.
Klasikinė persikų uogienė
Tai nuostabaus skonio persikų uogienė, kurią norėsis virti ne kartą. Ji puikiai tiks tiek su blynais, tiek pagardinti jogurtą, tepti ant batono riekelės ar pagardinti įvairius kepinius.
Ingredientai:
- 1 kg persikų
- 600 g cukraus
Gaminimas:
- Persikus nuplaukite, porą kartų užpilkite karštu vandeniu ir perliekite šaltu.
- Tuomet perpjaukite, išimkite kauliukus ir nulupkite persikų odeles.
- Supjaustykite persikus skiltelėmis, sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir palaikykite porą valandų.
- Puodą statykite ant viryklės ir užvirkite.
- Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite valandą nuolat maišydami.
- Pasemkite lašelį uogienės, kai apdžius, paverskit šaukštelį. Jei uogienė neteka nuo šaukštelio, vadinasi – išvirusi, jei teka – pavirkite dar keletą minučių.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Persikų uogienė su mėtomis
Jei norisi gaivesnio skonio uogienės, šis receptas kaip tik jums. Mėtos persikų uogienei suteiks ypatingo skonio ir aromato, kurie uogienę padarys ypatingą.
Ingredientai:
- 1,5 kg persikų
- 1 kg cukraus
- 2-3 vnt. mėtų šakelių
Gaminimas:
- Persikus nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite, išimkite kauliukus, nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Juos sudėkite į puodą, suberkite cukrų, sudėkite mėtos lapus (be kotelių) ir virkite 2–5 minutes, atsižvelgdami į tai, kiek persikai yra prisirpę.
- Puodą nukelkite nuo viryklės. Nugraibykite putas. Palikite stovėti 15 minučių.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Persikų uogienė su avietėmis
Persikai ir avietės kartu dera tiesiog puikiai, tiek pyraguose, tiek ir uogienės stiklainėliuose. Net ir vidury šalčiausios žiemos, atidarę stiklainėlį šios uogienės, galėsite akimirkai grįžti į vasarą, tad verta išmėginti.
Ingredientai:
- 800 g cukraus
- 700 g persikų
- 300 g aviečių
- 1 v.š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Persikus ir avietes nuplaukite.
- Persikus nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite, išimkite kauliukus ir nulupkite. Juos supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Avietes ir kubeliais supjaustytus persikus sudėkite į puodą. Supilkite citrinų sultis. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol suminkštės, sukris, išskirs sultis ir pradės virti.
- Suberkite cukrų ir pakaitinkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir virkite apie 10-15 minučių, vis pamaišydami mediniu šaukštu ir nugriebdami paviršiuje susidarančius putas.
- Išvirtą uogienę supilkite į švarius, dar šiltus iškaitintus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite steriliais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.