Atvėsus orams, vis norisi šilto, skanaus ir sotaus maisto. Tad šį kartą noriu su jumis pasidalinti labai gardaus mėsos apkepo su daržovėmis receptu, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei. Šis mėsos ir daržovių apkepas lengvai ir paprastai pagaminamas, o jo variacijų gali būti begalė, tad galėsite sunaudoti savo turimas daržo gėrybes.
Sluoksniuotas mėsos ir daržovių apkepas
Šį kartą apkepą gaminau iš to, ką turėjau šaldytuve: su kiaulienos kumpiu, baklažanu ir cukinijomis, tačiau drąsiai galima eksperimentuoti ir naudoti kitus produktus. Mėsą galima keisti į vištienos, kalakutienos krūtinėlę ar blauzdelių mėsą, taip pat tinka ir bet kokia malta mėsa. Daržoves galite rinktis bet kokias, kurias turite namuose ir jas maišyti kartu. Tam tinka morkos, bulvės, saldžiosios bulvės, tik jas rekomenduoju lengvai apvirti, kad visas apkepas tolygiai iškeptų. Taip pat galite įdėti juostelėmis pjaustytų paprikų bei pievagrybių griežinėlių.
Apkepui reikės:
- 400 g kiaulienos kumpio
- 350 g cukinijos
- 350 g baklažano
- 300 g konservuotų pomidorų savo sultyse arba pomidorų padažo
- 100 g sūrio
- 1 vnt. svogūno
- prieskonių: druskos, pipirų, „Chmeli suneli“ prieskonių mišinio, kario miltelių, saldžios paprikos miltelių
- aliejaus, mėsos kepimui
Salotoms:
- 250 g „Iceberg“ salotų ar kitų mėgstamų
- 200 g agurkų
- 100 g pomidorų
- 80 g ridikėlių
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 a. š. citrinos sulčių
- druskos, pipirų, krapų, pagal skonį
Gaminimas:
- Baklažaną supjaustykite riekelėmis, pabarstykite druska ir palikite pastovėti, kol išsiskirs sultys, taip sumažinsite baklažano kartumą.
2. Kai baklažanas išskirs sultis, jas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
3. Cukiniją supjaustykite rieklėmis, į dubenį sudėkite paruoštą baklažaną ir cukiniją, apiberkite druska, pipirais, kario, paprikos milteliais, išmaišykite ir palikite pastovėti, kol ruošite kitus ingredientus.
4. Mėsą supjaustykite apie 0,5 cm storio kepsneliais ir įtrinkite druska, pipirais, „Chmeli suneli“ prieskonių mišiniu.
5. Tuomet mėsą lengvai apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus, tik neperkepkite.
6. Į kepimo indą vienu sluoksniu sudėkite baklažano ir cukinijos riekeles, ant jų dėkite paruoštą mėsą, pusžiedžiais pjaustytą svogūną, tuomet vėl sudėkite baklažano ir cukinijos sluoksnį, ant jų sudėkite smulkintus konservuotus pomidorus ir viską užberkite smulkiai tarkuotu sūriu.
7. Paruoštą apkepą kepkite 180 °C orkaitėje apie 30-40 min. Pirmas 20 min. rekomenduoju kepti apkepą uždengtą folija, o vėliau ją nuimti ir baigti kepti, kol sūris lengvai apskrus.
8. Salotoms supjaustykite daržoves, jas sumaišykite su aliejumi, citrinos sultimis bei prieskoniais ir tiekite su apkepu.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.