Skip to content

Pyragas su slyvomis: nustebinkite svečius. 3 receptai kiekvienam skoniui

Pyragas su slyvomis
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pyragas su slyvomis – dėmesio vertas kepinys, kurį norėsite pakartoti. Pasidalinsiu su jumis trimis pyragų receptais, nes vieną išrinkti pasirodė misija neįmanoma. Visi trys yra puikūs. Pirmiausia trumpas pasakojimas apie vieną iš šio straipsnio herojų – legendinį pyragą su slyvomis.

Kalbama, kad šio pyrago istorija siekia 1983 metus. Būtent tada jo receptas pirmą kartą buvo paskelbtas amerikiečių laikraštyje „New York Times”. Niujorko namų šeimininkėms šis pyragas su slyvomis taip patiko, kad kiekvienais metais per slyvų skynimo sezoną jos užplūsdavo redakciją su prašymais dar kartą paskelbti šį receptą. Taip tęsėsi iki 1995 metų, kol vyriausiajam redaktoriui baigėsi kantrybė. Tada jis pasakė, kad šis receptas bus skelbiamas paskutinį kartą, ir primygtinai patarė visoms jį iškirpti, laminuoti ir pasikabinti ant šaldytuvo.

Štai tokia šio recepto istorija. Nežinau, ar tai tiesa, ar prasimanymas, bet šis pyragas su slyvomis – iš tiesų gardus ir vertas pakartojimo.

Pyragas su slyvomis

Legendinis pyragas su slyvomis

Tikrai nuostabaus skonio pyragas. Jame visi ingredientai puikiai dera tarpusavyje: biskvito saldumas, lengva įdaro rūgštelė ir malonus cinamono aromatas.

Jums reikės:

  • 12–15 slyvų
  • 150–160 g kvietinių miltų
  • 120 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 šaukštelio kepimo mitelių
  • 0,5 šaukštelio cinamono
  • šiek tiek cukraus pudros
  • žiupsnelio druskos

Paruošimas:

  1. Pirmiausia ištrinkite sviestą su cukrumi iki vientisos masės. Sviestas turi būti minkštas, todėl geriau jį šiek tiek anksčiau išimkite iš šaldytuvo.
  2. Į ištrintą sviestą įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite, įmuškite antrą kiaušinį ir vėl viską gerai išmaišykite. Tešla turėtų gautis pakankamai skysta.
  3. Į gautą masę supilkite persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Plaktuvu arba šakute išminkykite tešlą, stengdamiesi, kad neliktų gumulėlių.
  4. Kepimo formą ištepkite aliejumi, sukrėskite į ją tešlą ir šaukštu išlyginkite paviršių.
  5. Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir išdėliokite ant pyrago viršaus perpjauta puse į viršų, šiek tiek jas paspaudžiant.
  6. Būsimą pyragą pabarstykite cukrumi ir cinamonu.
  7. Pyragą kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C laipsnių, apie 50 minučių.

Jei norite, iškeptą pyragą galite apibarstyti cukraus pudra.

Šokoladinis pyragas su slyvomis

Šokoladinis pyragas su slyvomis: greitas ir paprastas receptas

Nors šis pyragas neturi legendos, jis – nemažiau skanus. Išbandykite kaip dera slyvos ir šokoladas – tikrai nepasigailėsite. Skonių kontrastas čia tikrai labai harmoningas. Net neabejoju, kad šis receptas nusipelnys garbingos vietos jūsų kepinių knygoje.

Jums reikės:

  • 220 g juodojo šokolado
  • 4 kiaušinių
  • 2 šaukštų kakavos miltelių
  • 120 g cukraus
  • 150 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g miltų
  • 6 didelių slyvų

Paruošimas:

  1. Sviestą iš anksto išimkite iš šaldytuvo, kad jis taptų minkštas. Supilkite į jį cukrų ir išsukite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.
  2. Po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite masę plakikliu. Galutinis rezultatas turėtų būti lengva ir puri masė.
  3. Ištirpinkite šokoladą. Galite tai daryti mikrobangų krosnelėje. Tačiau darykite tai etapais: iš pradžių įdėkite 30 sekundžių, išimkite ir išmaišykite. Tada vėl pašildykite, vėl išmaišykite. Ir taip, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite, kitaip šokolado masė gali susisluoksniuoti.
  4. Šokoladą taip pat galite tirpinti ir vandens vonelėje, nuolat maišydami. Taip kaitinant irgi labai svarbu, kad jo neperkaitintumėte.
  5. Sumaišykite šokoladą ir sviesto bei kiaušinių masę plakikliu.
  6. Į tešlą įberkite kakavos miltelių ir žiupsnelį druskos. Viską vėl gerai išmaišykite.
  7. Galiausiai persijokite miltus kartu su kepimo milteliais ir plakikliu užminkykite vientisą tešlą.
  8. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, paskleiskite tešlą ir mentele ar šaukštu ją išlyginkite. Ant viršaus išdėliokite slyvų puseles, šiek tiek jas prispausdami. Uogas dėkite  pjūviu žemyn, kad sultys tekėtų tiesiai į tešlą.
  9. Dėl grožio ant vaisių galite padaryti kelis išilginius įpjovimus. Tada kepant, slyvų žievelės nesuplyš.
  10. Šį šokoladinį slyvų pyragą kepkite 180°C temperatūroje. Priklausomai nuo jūsų orkaitės, jis keps apie 45 minutes.
Pyragas su slyvomis ir varškės įdaru

Pyragas su slyvomis ir varškės įdaru

Tai lengvai pagaminamas pyragas su slyvomis. Jis atrodo tikrai labai šventiškai ir nuostabiai kvepia. Todėl drąsiai jį galima vadinti karališku. Tai bus plonas, taip vadinamos smėlinės tešlos, sluoksnis ir daug varškės įdaro. Na ir, žinoma – slyvų! Kad skonis būtų tobulas, rinkitės gerą, ne rūgščią ir ne per daug šlapią varškę. Nuo jos didele dalimi priklausys jūsų šedevro sėkmė.

Tešlai jums reikės:

  • 240 g kvietinių miltų
  • 100 g gerai atšaldyto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 5 g kepimo miltelių
  • 10 g vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos

Įdarui jums reikės:

  • 500 g varškės
  • 4 kiaušinių
  • 200 g cukraus
  • 10 g vanilinio cukraus
  • 40 g manų kruopų
  • 750 g slyvų

Pyrago apibarstymui:

  • 5 g cinamono
  • 20 g cukraus

Paruošimas:

  1. Šio pyrago tešlą pasigaminsite labai paprastai. Sumaišykite persijotus miltus, paprastąjį ir vanilinį cukrų, druską ir kepimo miltelius. Atšaldytą sviestą smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
  2. Kad gautųsi trupininė tešla, galite visus ingredientus tiesiog sutrinti rankomis. Galima, žinoma, naudoti maišytuvą arba kombainą, kad paruošimas užtruktų tik vos kelias minutes.
  3. Pyrago kepimui naudokite apvalia kepimo formą (24 cm skersmens). Jos dugną išklokite kepimo popieriumi. Riebalais jo tepti nereikia, nes tešla yra sviestinė ir iškepęs pyragas gerai atšoka nuo šonų.
  4. Sukrėskite tešlą į formą ir rankomis suformuokite dugną ir šonus, kad gautųsi dubenėlio forma. Po to kepimo formą trumpam įdėkite į šaldytuvą.
  5. Paruoškite pyrago įdarą. Į dubenį suberkite varškę, kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir manų kruopas. Viską gerai išplakite plaktuvu iki vientisos ir glotnios masės.
  6. Varškės įdarą supilkite į kepimo formą ir išlyginkite.
  7. Nuplaukite, nusausinkite ir skiltelėmis supjaustykite slyvas.
  8. Slyvas išdėliokite ant pyrago viršaus odele žemyn, suformuodami norimą raštą.
  9. Sumaišykite cukrų su cinamonu ir apibarstykite pyrago viršų, kad iš slyvų sulčių ir cukraus, pagardinto cinamonu, susidarytų skani karamelinė plutelė.
  10. Pyragą kepkite 170–180°C temperatūroje apie 40–50 minučių.
  11. Iškeptam pyragui leiskite atvėsti ir tik tada nuimkite formos kraštus ir perkelkite savo desertą į lėkštę. Jei norite, galite pyragą papuošti mėtomis, kokosų drožlėmis arba tiesiog apibarstyti jį cukraus pudra.

Pabaigai

Slyvų pyragai man labai patinka. Jų yra tikrai labai daug receptų, tačiau visi, kuriuos teko išragauti, turi vieną panašumą. Visuose tarsi nuskamba tas pats saldumo ir lengvos rūgštelės duetas. Tai tikra dovana mėgstantiems netikėtus skonius ir nemėgstantiems labai saldžių pyragų.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *