Skip to content

Pyragas su kriaušėmis – puikus pasirinkimas. 5 gardūs receptai jūsų švenčių stalui

Pyragas su kriaušėmis – puikus pasirinkimas. 5 gardūs receptai jūsų švenčių stalui
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Daugelis kepa pyragus su obuoliais, tačiau pyragas su kriaušėmis – taip pat puikus variantas. Ar kada bandėte tokį išsikepti? Kriaušės taip pat nusipelno atsidurti gardžiame pyrage. Tai gali patvirtinti kiekvienas, kada nors suvalgęs gabalėlį saldaus kriaušių pyrago. Natūraliai saldus ir labai unikalus kriaušių skonis yra toks nuostabus, kai jos atsiduria pyrago tešloje. Kriaušių suteikiamas skonis privers jus nusišypsoti ir susimąstyti, kodėl kriaušių pyrago nevalgėte anksčiau. Šiame straipsnyje pasidalinsime puikiais ir labai skaniais pyragų receptais su kriaušėmis.

Kriaušių nauda

Kriaušių maistingumas ir nauda

Kriaušės ne tik skanios, puikiai tinkančios užkandžiui, pyragams kepti, naudoti įvairiems patiekalams gaminti, bet ir turi daug naudingų maistinių medžiagų. Šimte gramų kriaušių yra:

  • 57 kcal
  • 0,4 g baltymų
  • 0 g riebalų
  • 15 g angliavandenių
  • 9,8 g cukrų
  • 3,1 g skaidulinių medžiagų
  • 116 mg kalio
  • 4,3 mg vitamino C
  • 4,4 mcg vitamino K
  • 0,08 mg vario7 mg magnio

Kriaušės naudingos nervų, virškinimo ir širdies ir kraujagyslių sistemoms, kadangi jose gana didelis kiekis maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B komplekso vitaminų (B1, B2 ir niacino), kiekis. Šis vaisius taip pat naudingas plaukams, skatina jų augimą ir odai, dėl esančių vitaminų skatina kolageno gamybą ir palaiko odos elastingumą.

Kriaušių pyragas su sviestine tešla

Kriaušių pyragas su sviestine tešla

Šis pyragas su kriaušėmis gaminamas iš labai lengvos ir purios tešlos. Pyragas minkštas viduje, o išorėje traškus. Receptas pritaikytas kepti su kriaušėmis, tačiau vietoj jų galima naudoti obuolius ir kitus sezoninius vaisius.

Ingredientai:

  • 370 g kvietinių miltų
  • 220 g sviesto (labai šalto)
  • 8 v.š. vandens (labai šalto)
  • 1 v.š. rudojo cukraus 
  • 1 a.š. druskos 

Įdarui:

  • 3 kriaušių
  • 80 g rudojo cukraus 
  • 2.5 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 2 a.š. citrinų sulčių
  • 1 žiupsnelio druskos

Aptepimui:

  • 1 kiaušinio, plakto

Gaminimas:

  1. Tešlai į dubenį suberkite miltus, cukrų ir druską, įtarkuokite sviesto ir išmaišykite. Tuomet pilkite šaltą vandenį ir gerai išmaišykite.
  2. Tešlą minkykite rankomis, kol visi ingredientai susijungs. Svarbu neperminkyti, nes turi likti sviesto ir miltų gabalėlių.
  3. Tešlą padalinkite į dvi dalis ir suformuokite du kamuolius. Juos suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite į šaldymo kamerą 30 minučių arba į šaldytuvą bent porai valandų.
  4. Įdarui kriaušes supjaustykite maždaug  5 cm dydžio kvadratėliais, dėkite į dubenį, pilkite citrinų sultis, berkite cukrų, krakmolą, druską ir išmaišykite.
  5. Iš šaldytuvo ištraukite tešlos kamuoliuką, pabarstykite stalviršį miltais.
  6. Iš tešlos suformuokite tokio dydžio apskritimą, kokią kepimo formą naudosite. Apskritimas turi pilnai padengti formos dugną ir kraštus.
  7. Tešlą dėkite į kepimo formą, prispauskite kraštus ir dugną.
  8. Likusios tešlos skritulį išimkite iš šaldytuvo, iškočiokite ir supjaustykite pailgomis juostelėmis. Ant pyrago dugno dėkite kriaušių masę, o ant jų išdėliokite tešlos juosteles.
  9. Juosteles patepkite kiaušinio plakiniu.
  10. Kepkite įkaitintoje iki 190 °C temperatūros orkaitėje, apie 50-60 minučių.
Šokoladinis kriaušių pyragas

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Šokoladinių pyragų mėgėjams siūlome išmėginti šį receptą. šis pyragas su kriaušėmis labai gardus, minkštas ir drėgnas, o kriaušių ir šokolado skonių derinys čia tiesiog puikus.

Ingredientai:

  • 0.5 l vandens
  • 3 kriaušių
  • 200 g kvietinių miltų
  • 3 kiaušinių
  • 180 g  sviesto
  • 100 ml grietinėlės, 35 % riebumo
  • 80 g rudojo cukraus
  • 70 g cukraus
  • 3 v.š. kakavos 
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1 a.š. cukraus pudros
  • 5 gvazdikėlių
  • 1 vanilės ankšties
  • 0.5 a.š. druskos

Gaminimas:

  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite ir sudėkite į užvirintą vandenį su vanilės ankštimi, gvazdikėliais ir cukrumi. Virkite 20 min. ir po to palikite atvėsti. Tai galima padaryti iš vakaro – kriaušės įgers daugiau sirupo skonio ir aromato.
  2. Kiaušinių baltymus su druska išplakite iki standžių putų.
  3. Kambario temperatūros sviestą, rudąjį cukrų, kiaušinių trynius, vanilės ekstraktą ir grietinėlę labai gerai išplakite. Tada įmaišykite kakavą, kepimo miltelius ir miltus.
  4. Pabaigoje į tešlą įmaišykite išplaktus kiaušinių baltymus.
  5. Dalį tešlos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, sustatykite kriaušes, ant viršaus sudėkite likusią tešlą.
  6. Kepkite 160–180 °C orkaitėje apie 1 val.
  7. Iškeptą pyragą palikite atvėsti kepimo formoje, kad sutvirtėtų. Pyragą pabarstykite cukraus pudra.
Kriaušių pyragas

Kriaušių pyragas su avižiniai dribsniais ir cinamonu

Šis pyragas puikiai tiks tiems, kurie nori greito deserto prie šiltos arbatos ar kavos puodelio. Pyragą pagaminsite greitai ir nesudėtingai, o rezultatas bus puikus.

Ingredientai:

  • 450 g kriaušių
  • 420 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 110 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 110 g avižinių dribsnių
  • 100 g cukraus 
  • 1 v.š. cinamono
  • 2 a.š. vanilės esencijos
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. sodos
  • 0,25 a.š. kepimo miltelių
  • šiek tiek aliejaus (formai sutepti)

Gaminimas:

  1. Kriaušes nulupkite, smulkiai sutrakuokite.
  2. Į didelį dubenį berkite miltus, sodą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną, gerai išmaišykite.
  3. Į kitą dubenį muškite kiaušinius ir juos šiek tiek paplakite. Tada sudėkite sviestą, berkite cukrų, viską gerai išmaišykite.
  4. Sudėkite tarkuotas kriaušes, suberkite avižinius dribsnius ir įlašinkite vanilės esenciją. Viską gerai išmaišykite ir palikite maždaug 5 minutėms, kad avižiniai dribsniai šiek tiek pabrinktų.
  5. Galiausiai miltų mišinį suberkite į kriaušių, kiaušinių, cukraus ir avižinių dribsnių mišinį ir maišykite, kol taps vientisa masė.
  6. Norimą kepimo formą patepkite aliejumi, sudėkite tešlą ir šaukite į orkaitę įkaitintą iki 175 °C temperatūros. Kepkite apie 1 val., (tikrinkite mediniu pagaliuku, įkišus ir ištraukus turi likti sausas). Iškepus pyragui leiskite atvėsti ir tik tada traukite iš kepimo formos.
Kriaušių pyragas

Pyragas su kriaušėmis ir varške

Labai drėgnas ir gardus pyragas su kriaušėmis ir varške puikiai tiks ir kasdienai, ir šventiniam stalui. Šį pyragą skanu valgyti tiek šiltą, tiek šaltą, pagardintą cukraus pudra ar vanilinių ledų kamuoliuku.

Ingredientai:

  • 280 g varškės
  • 230 g miltų
  • 3 kiaušinių
  • 2 kriaušių (didesnių)
  • 120 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 90 g cukraus
  • 50 g graikinių riešutų (tinka ir migdolai ar kiti mėgstami riešutai)
  • 1.5 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus

Gaminimas:

  1. Varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektriniu trintuvu, kad būtų vientisa, neliktų grūdelių.
  2. Minkštą kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios masės, įmaišykite varškę. Po vieną muškite kiaušinius, išmaišant po kiekvieno.
  3. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Riešutus pasmulkinkite peiliu (galima truputį pakepinti sausoje keptuvėje, bus intensyvesnis skonis).
  4. Atskirame dubenyje persijokite miltus, kepimo miltelius ir įmaišykite į tešlą, sudėkite kriaušes, riešutus ir gerai išmaišykite.
  5. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą.
  6. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių (iki įkišus medinį pagaliuką į pyrago vidurį jį ištrauksite neapsivėlusį tešla).
Trupininis pyragas su kriaušėmis

Trupininis pyragas su kriaušėmis

Burnoje tirpstantis ir traškus trupininis pyragas su kriaušėmis nepaliks abejingų. Vietoje kriaušių galite naudoti ir obuolius, slyvas, persikus ar kitus norimus vaisius.

Ingredientai:

  • 6 kriaušių
  • 40 g lazdyno riešutų
  • 110 g sviesto (šalto)
  • 100 g miltų
  • 40 g rudojo cukraus

Gaminimas:

  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite, supjaustykite kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite smulkintus riešutus ir kriaušių kubelius. Išmaišykite, pakepinkite keletą minučių ir sudėkite šią masę į kepimo indą.
  3. Tešlai šaltą sviestą supjaustykite kubeliais. Dubenyje sumaišykite sviesto kubelius, miltus, cukrų. Maišykite rankomis, kol gausis trupiniai.
  4. Uždėkite tešlą ant kriaušių masės, paviršių apibarstykite smulkintais, riešutais.
  5. Kepkite 30 min., iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Kitokie pyragai

Taip pat siūlome pasigaminti ir kitokius gardžius pyragus:

Obuolių pyragas – gardžiausias rudens skanėstas. Ar žinote kuo naudingi obuoliai? 5 gardūs obuolių pyrago receptai

Moliūgų pyragas – gardus rudens kepinys. 5 pyragų receptai kiekvienam skoniui

Apverstas obuolių pyragas – prancūziškos virtuvės klasika jūsų namuose: 3 lengvai pagaminami receptai

Pyragas su kondensuotu pienu: aguoninis, su varške, nekeptas, o gal su uogomis? 5 receptai, tinkantys šventėms

Šaltiniai:
https://steptohealth.com/a-pear-pie-is-a-healthy-dessert-for-your-diet/
https://usapears.org/articles/these-are-the-pear-pies-you-need-to-try-this-holiday-season/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex