Skip to content

Tikrojo margainio sėklos – kepenų veiklai gerinti. Kaip jas įtraukti į maisto racioną?

Tikrojo margainio sėklos – kepenų veiklai gerinti. Kaip jas įtraukti į maisto racioną?
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Tikrasis margainis (Silybum marianum), lietuvių dažnai vadinamas tiesiog usnimi ar dagiu – nuo seno vertinamas vaistinis žolinis augalas, o ypač jo sėklos. Jose gausu maistingų medžiagų, turinčių teigiamą poveikį sveikatai. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra tikrojo margainio sėklos, kokia jų maistinė vertė ir kokią naudą teikia organizmui.

Kas yra tikrasis margainis?

Tikrasis margainis – tai augalas, kilęs iš Europos, kurį į Šiaurės Ameriką atvežė pirmieji kolonistai. Šiuo metu margainis auga rytinėje JAV dalyje, Kalifornijoje, Pietų Amerikoje, Afrikoje, Australijoje ir Azijoje. Antžeminės dalys ir sėklos naudojamos vaistams gaminti. Margainio sėklos dažniausiai vartojamos sergant kepenų ligomis, įskaitant cheminių medžiagų, alkoholio ir chemoterapijos sukeltus kepenų pažeidimus, taip pat apsinuodijus grybais, sergant nealkoholine suriebėjusių kepenų liga, lėtine uždegimine kepenų liga, kepenų ciroze ir lėtiniu hepatitu.

Tikrasis margainis

Tikrojo margainio sėklų maistinė vertė

Margainio sėklos ne tik labai maistingos ir turinčios teigiamų savybių organizmui, bet jose gausu ir naudingųjų maistinių medžiagų bei vitaminų. Šimte gramų margainio sėklų yra:

  • 485 kcal
  • 23 g baltymų
  • 26 g riebalų
  • 37 g angliavandenių
  • 41 g skaidulinių medžiagų
  • 24,6 mg vitamino E
  • 1,1 mg vitamino B1 
  • 4,4 mg vitamino B3  
  • 0,4 mg vitamino B6
  • 33 mcg vitamino B9
  • 11,2 mcg seleno
  • 240 mg magnio
  • 422 mg kalio
  • 422 mg  fosforo
  • 6,8 mg geležies
  • 3,9 mg cinko

Bioaktyvūs komponentai, esantys margainio sėklose

Tikrasis margainis (Silybum marianum) yra vertinamas dėl savo gydomųjų savybių, kurias daugiausia lemia veiklioji junginių grupė, vadinama silimarinu. Nors silimarino randama ir žieduose, ir lapuose, didžiausia jo koncentracija yra sėklose. Silimarinas pasižymi stipriu antioksidaciniu poveikiu: jis neutralizuoja laisvuosius radikalus – ląsteles pažeidžiančias ir ligų vystymąsi skatinančias molekules. Silimarinas taip pat slopina uždegiminius procesus organizme. Tikruosiuose margainiuose taip pat randama ir kitų flavonoidų: apigenino, krisoeriolio, eriodiktiolio, taksifolino, kvercetino, dihidrokemferolio, kemferolio. Flavonoidai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis, todėl gali būti naudingi palaikant gerą širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.

Margainio sėklų nauda

Margainio sėklų nauda organizmui

Margainio sėklose gausu naudingųjų medžiagų, kurios teikia didelę naudą organizmui.

  • Gerina kepenų veiklą. Tikrojo margainio sėklų vartojimas gali padėti valdyti įvairias kepenų ligas, įskaitant virusinį hepatitą, alkoholinį kepenų suriebėjimą, kepenų vėžį ir kitus kepenų pažeidimus, sukeltus vaistų ar toksinų. Tyrimai rodo, kad margainio sėklose esantis silimarinas gali prailginti kepenų ciroze sergančių pacientų gyvenimo trukmę, apsaugodamas kepenis nuo laisvųjų radikalų, susidarančių metabolizuojant alkoholį.
  • Mažina cukraus kiekį kraujyje. Margainio sėklose esantys junginiai veikia kaip tam tikri vaistai, skirti sergantiesiems 2 tipo diabetu, nes gerina jautrumą insulinui ir mažina cukraus kiekį kraujyje.
  • Gerina širdies veiklą. Tyrimai rodo, kad margainio sėklų vartojimas gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies ligų riziką.
  • Gerina smegenų veiklą. Margainio sėklos gali padėti išvengti su amžiumi susijusio smegenų funkcijos silpnėjimo. Šios sėklos jau daugiau kaip du tūkstančius metų naudojamos kaip tradicinė priemonė neurologinėms ligoms, tokioms kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos, gydyti. Dėl priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių jos gali padėti išvengti smegenų funkcijos silpnėjimo, kuri pasireiškia senėjant.
  • Gausu antioksidantų. Antioksidantai – tai medžiagos, padedančios apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir galinčios užkirsti kelią širdies ligoms ir vėžiui. Margainio sėklų vartojimas gali apsaugoti kepenis nuo laisvųjų radikalų, įskaitant tuos, kurie atsiranda dėl toksinų, tokių kaip etanolis, paracetamolis ir net anglies tetrachloridas. Tai cheminė medžiaga, galinti pažeisti kitus organus ir centrinę nervų sistemą.

Margainio sėklų vartojimas

Margainio sėklos yra švelnaus, šiek tiek kartaus skonio ir traškios tekstūros, todėl jas puikiai tinka dėti į kokteilius, košes ir kepinius. Jas taip pat galima sumalti ir dėti į gėrimus bei kitus patiekalus, norint padidinti maistingųjų medžiagų kiekį. Vartojant maltas margainio sėklas, jos puikiai tinka gardinti pusryčių košes, įmaišyti į jogurtą ar salotas bei kitus patiekalus.

Rekomenduojama per dieną suvartoti 1-2 arbatinius šaukšteliu per dieną. Taip pat iš sėklų spaudžiamas margainio aliejus, kuriuo galima gardinti patiekalus arba naudoti išoriškai. Aliejuje yra gausu nepakeičiamų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6. Taip pat margainio sėklų aliejaus sudėtyje yra ir naudingų vitaminų (A, D, E, F, K ir B grupės). Jame gausu sveikatai naudingų mikro ir makroelementų (magnio, cinko, seleno, jodo ir kitų).

Margainio sėklos

Margainio sėklų arbata

Manoma, kad margainio sėklų arbata turi daug sveikatai naudingų savybių, įskaitant kepenų veiklos ir virškinimo sistemos gerinimą. Ji pasižymi riešutų ir žemės skonių, todėl tai unikali ir naudinga arbata. Pabandykite į savo racioną įtraukti margainio sėklų, pasiruošdami šios arbatos.

Ingredientai:

  • 1 v.š. margainio sėklų
  • 250 ml vandens
  • Medus arba citrina, pagal skonį
  • Pienas arba augalinio gėrimo, pagal skonį, nebūtina

Gaminimas:

  1. Į arbatos sietelį sudėkite margainio sėklas.
  2. Užvirkite vandenį puode.
  3. Kai vanduo užvirs, nukelkite puodą nuo ugnies ir palikite minutę ar dvi pastovėti, kad šiek tiek atvėstų.
  4. Margainio sėklas užpilkite vandeniu ir palikite 10-15 min. pastovėti.
  5. Išimkite arbatos sietelį.
  6. Arbatą galite paskaninti citrina, medumi ar šlakeliu pieno.
  7. Išmaišykite ir mėgaukitės.
Arbata su margainio sėklomis

Žalias kokteilis su margainio sėklomis ir alaviju

Pradėdami dieną nuo šio, gaivaus žaliojo kokteilio, ne tik pasijusite žvalūs, bet jusite energiją visą dieną.

Ingredientai:

  • 100 g šviežių mažųjų špinatų
  • 100 ml nesaldinto migdolų pieno, tinka ir įprastas
  • 60 g kriaušės
  • 50 g banano
  • 40 g ananasų
  • 40 g agurko
  • 30 g kivio
  • 10 g lazdyno riešutų
  • 1 v.š. alavijo sulčių
  • 0,5 a.š. maltų margainio sėklų

Gaminimas:

  1. Vaisius supjaustykite.
  2. Visus kokteiliui skirtus ingredientus, išskyrus riešutis sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos.
  3. Paruoštą kokteilį pagardinkite smulkintais riešutais.
Žaliasis kokteilis su margainio sėklomis

Margainio sėklų neigiamas poveikis

Nors margainio sėklos ir jų vartojimas turi daugybę naudingų savybių, tačiau jos gali sukelti ir neigiamų padarinių, ypač, jei vartojama per daug ar turint alergijų tam tikriems komponentams.

  • Margainio sėklų vartojimas gali sukelti alergines reakcijas. Didesnė rizika kyla žmonėms, kurie yra alergiški artišokams, kiviams, ambrozijai, medetkoms ir chrizantemoms ir gali pasireikšti pykinimas, viduriavimas, niežulys ir pilvo pūtimas.
  • Žmonės, sergantys diabetu ar endometrioze, prieš vartodami margainių sėklas turėtų pasitarti su gydytoju, nes tokiu atveju gali kilti neigiamo reakcijos organizme.
  • Nors margainio sėklos tradiciškai vartojamos nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims, jų saugumas nėra žinomas. Todėl nėščiosios ar maitinančios krūtimi prieš vartojimą turėtų pasitarti su gydytoju.
  • Taip pat margainio sėklų nerekomenduojama vartoti vaikams.
  • Jei reguliariai vartojate kokius nors vaistus, prieš pradėdami vartoti margainio sėklas pasitarkite su gydytoju. Jos gali sąveikauti su daugeliu vaistų, įskaitant tuos, kuriais gydomas padidėjęs cholesterolio kiekis, infekcijos, nemiga ir kraujospūdis.
  • Kadangi margainio sėklos turi cukraus kiekio kraujyje mažinančių savybių, cukriniu diabetu sergantys žmonės, prieš pradėdami vartoti margainio sėklas, turėtų pasitarti su gydytoju, nes dėl jų gali per daug sumažėti cukraus kiekis kraujyje.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits
https://www.forbes.com/health/supplements/milk-thistle-benefits/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *