Skip to content

Ne tik moliūgų sriuba: 10 idėjų, ką pasigaminti iš moliūgų

Moliūgų sriuba
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Galbūt jau nuėmėte savo moliūgų derlių ir ieškote idėjų, kaip juos paruošti žiemai ir ką pasigaminti iš moliūgų? Iš jų verdamas ko gero pats populiariausias patiekalas iš moliūgų – moliūgų sriuba. Taip pat galite pasigaminti ir moliūgų pyragą, spagečius, paštetą. Šiame straipsnyje patarsime, kaip paįvairinti tradicinę trintą moliūgų sriubą ir kaip pasigaminti įvairius moliūgų patiekalus. Juos valgydami galėsite mėgautis tikru rudens skoniu!

Rudens patiekalai su moliūgais yra gana paprasti, bet tuo pačiu galime jais nustebinti savo namiškius ar svečius, paruošdami, pavyzdžiui, moliūgų uogienę, salotas ar pikantišką pyragą. Tokie moliūgų patiekalai bus ne tik skanūs, bet ir kupini vitaminų, kurių negalima pamiršti rudens ir žiemos sezono metu.

Šviežiam vartojimui skaniausi jauni moliūgai – juos surinkti iš daržo galite jau nuo rugpjūčio pabaigos, kai pradeda gelsti medžių lapai. Jei moliūgus planuojate laikyti žiemai, nurinkti juos reikėtų kuo vėliau, bet spėti iki pirmųjų šalnų. Tokie ilgai brandinti moliūgai bus tinkami ilgam laikymui, jų žievė bus stora ir sukietėjusi. Moliūgai puikiai auga mūsų klimato sąlygomis ir nereikalauja daug priežiūros – jei dar nebandėte jų užsiauginti, verta išbandyti.

Trinta moliūgų sriuba – įprastas ir paprastai pagaminamas patiekalas

Tai viena populiariausių moliūgų patiekalų idėjų, bet tikrai verta jūsų dėmesio. Ši sriuba pasižymi tiršta tekstūra ir šildančiomis savybėmis pridėjus imbiero ir ciberžolės. Norint paruošti šią sriubą, be moliūgo, taip pat reikia morkų, bulvių, svogūnų ir gabalėlio šviežio imbiero.

Nuluptas ir supjaustytas daržoves, kartu su svieste pakepintais svogūnais išvirkite sultinyje ir suberkite prieskonius. Kai viskas suminkštės, tiesiog sutrinkite ingredientus maistiniu trintuvu. Taip paruoštą trintą moliūgų sriubą galima paįvairinti saldžia grietinėle ir žalumynais: smulkintomis petražolėmis, lapiniais kopūstais, laiškiniais česnakais, bazilikais, krapais ir gražgarste (rukola). Visi šie priedai turi begalę vitaminų, tad ši sriuba bus tikra vitaminų bomba. 

Prie trintos moliūgų sriubos puikiai tinka ne tik sėklos, bet ir riešutai, pavyzdžiui, anakardžių. Tačiau galite dėti ir kmynų, moliūgų ar saulėgrąžų sėklų. Jos yra sveikųjų riebalų šaltinis ir palengvina daržovėse esančių vitaminų įsisavinimą. Moliūgų sriuba su skrudintos duonos gabalėliais taip pat yra labai mėgstamas šio patiekalo patiekimo būdas. Tačiau tai šiek tiek mažiau sveika alternatyva dėl stipraus duonos apdorojimo. Jei perkate paruoštą produktą, atkreipkite dėmesį į jo sudėtį ir druskos bei riebalų kiekį. Taip pat duoną reikėtų kaitinti ne ant riebalų, o skrudintuve ar sausoje keptuvėje.

Kiti moliūgų sriubos variantai: saldi moliūgų sriuba su vaisiais, pavyzdžiui, su apelsinais, taip pat vaniliniu cukrumi bei saldžiąja grietinėle. Aštri moliūgų sriuba paprastai patiekiama su aitriosiomis paprikomis.

Trinta moliūgų sriuba

Moliūgų troškinys su kopūstais arba cukinijomis – sotus ir gardus patiekalas

Daržovių bei mėsos troškinys gali būti puiki idėja rudens pietums. Patiekalui sotumo suteiks dešrelės (šviežios arba lengvai rūkytos kiaulienos arba jautienos dešrelės) arba šoninės gabaliukai. Pagrindinį vaidmenį, žinoma, atlieka moliūgas, o jam padeda: kopūstai arba cukinijos, svogūnai, paprikos, dešra, pomidorų tyrė ir prieskoniai (druska, pipirai, aitrioji paprika, muskato riešutas).

Keptuvėje apkepkite dešrą ir svogūną, tada perkelkite į puodą su visomis smulkiai supjaustytomis daržovėmis. Virkite, kol suminkštės, ir viską pagardinkite pagal skonį. Patiekti galima su bulvių koše, grietine arba duona. Puikus aromatingas rudens patiekalas visai šeimai.

Moliūgai

Pyragai ir keksiukai – saldumynai iš moliūgų tyrės

Kaip dar galite panaudoti moliūgą savo virtuvėje? Galite pasigaminti ką nors saldaus! Moliūgas puikiai tinka gaminti desertams. Tokius skanėstus reikėtų praturtinti prieskoniais: cinamonu, muskatu ir imbieru.

Prieš imdamiesi gaminti moliūgų sūrio pyragą, imbierinius meduolius, pyragus ar keksiukus, pirmiausia paruoškite moliūgų tyrę. Iškeptas ir sutrintas moliūgas yra puikus saldžiųjų skanėstų pagrindas. Šios tyrės galite pasigaminti daugiau, supilstyti ją į stiklainius ir visada turėti po ranka, šaldytuve. Moliūgų pyragus ar keksiukus galite kepti kepimo formelėse – apvaliose, stačiakampėse ar įvairesnių formų.

Moliūgų patiekalai

Moliūgų blynai – greitas patiekalas iš moliūgų

Kaip žinome, moliūgus galima ruošti ir saldžiai, ir sūriai. Ką dar galite iš jo pagaminti? Lengvai ir greitai pagaminamus įvairius blynus! Pavyzdžiui, lietinius, įdarytus su kreminiu sūriu ir moliūgų tyre. Sulankstyti į trikampius ir apšlakstyti imbiero padažu, jie tikrai pakels nuotaiką rudens dienomis.

Taip pat galite pasigaminti purius, saldžius blynelius, į kurių tešlą įpilkite kefyro ar pieno ir įtarkuokite moliūgo. Verta pasigaminti ir įmantresnių moliūgų blynų – su svogūnais, šviežiais šalavijais ir petražolėmis. Žiupsnelis aitriosios paprikos jiems suteiks pikantiškumo ir sušildys kūną. Tai puiki alternatyva klasikiniams bulviniams blynams. Tokiems patiekalams būtinai naudokite keptuvę su nesvylančia danga.

Moliūgų patiekalai

Moliūgų spagečiai – jiems pagaminti prireiks spagetinio moliūgo

Jeigu turite spagetinį moliūgą, galite iš jo pasigaminti spagečius. Moliūgo keptas minkštimas suskyla į pluoštus, kurie primena ilgus ir plonus makaronus. Šio patiekalo gaminimas: orkaitėje reikia iškepti perpjautą per pusę visą moliūgą (nepamirškite prieš tai pašalinti sėklų) ir išimti siūlus primenantį minkštimą. Keptuvėje apkepkite svogūną, sudėkite pjaustytus pomidorus ir pagardinkite česnaku. Sudėkite moliūgų makaronus ir viską šiek tiek pakepinkite. Patiekalą pabarstykite tarkuotu parmezanu bei moliūgų sėklomis.

Patiekalai iš moliūgo

Orkaitėje kepti traškūs moliūgai – primena gruzdintas bulvytes

Turbūt visi kartais mėgstame paskanauti gruzdintomis bulvytėmis – panašiai galime pateikti ir moliūgus. Mums reikės „mėsingo” moliūgo, pavyzdžiui „Hokkaido“ rūšies. Moliūgą nulupkite, išskobkite minkštimą ir supjaustykite riekelėmis. Apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus, sumaišykite su džiovintomis žolelėmis ir žiupsneliu saldžiosios paprikos. Palaikykite kurį laiką šaldytuve, kad moliūgas sugertų prieskonius, tada išdėliokite riekeles ant kepimo skardos ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Paruoštą moliūgą apibarstykite druska ir patiekite su iš jogurto pagamintu česnakiniu padažu arba tiesiog majonezu.

Moliūgų receptai

Moliūgų paštetas – ypatingas užkandis

Ką dar galima pasigaminti iš moliūgo minkštimo? Moliūgų paštetą rekomenduojame gaminti su avinžirniais, sorų kruopomis, grybais, petražolėmis ir kitais priedais. Su tuo, kas jums labiausiai patinka. Iškeptus ingredientus pagal skonį pagardinkite prieskoniais ir pridėkite šviežių žolelių. Juos dar reikia sutrinti maistiniu trintuvu ir perkelti į pailgą pašteto kepimo formą. Iškeptas ir atvėsęs paštetas yra tobulas priedas ant sumuštinių, taip pat valgomas kaip atskiras užkandis ir patiekiamas su spanguolių padažu.

Moliūgų receptai

Rauginti ir konservuoti moliūgai – vaikų ir suaugusiųjų skanėstas

Ką dar galite pasigaminti iš moliūgų, ypač žiemai? Žinoma, naminius konservus! Jų yra įvairių rūšių. Nuo paprastos tyrės iki konservų, džemų, uogienių, kompotų ir raugintų ar acte marinuotų moliūgų. Nepamirškite stiklainių etikečių, kad galėtumėte lengvai atpažinti, kas yra kiekviename stiklainyje. Rekomenduojama konservuoti moliūgus iš karto, kai yra nuimamas jų derlius, t. y. rugsėjo-lapkričio mėnesiais.

Ypač verta pasiruošti moliūgų tyrės – ją galėsite bet kada žiemos metu panaudoti sriuboms, pyragams, troškiniams, padažams, pikantiškiems patiekalams. Tyrės gaminimui tinka visos moliūgų rūšys.

Moliūgas žiemai

Moliūgų koldūnai – neįprastas patiekalas su moliūgų įdaru

Naminiai koldūnai su moliūgų įdaru? Kodėl gi ne… Šis patiekalas yra šiek tiek įdomesnis, nes reikia ne tik pagaminti gardų įdarą, bet ir gerą koldūnų tešlą. Laimei, tešlos receptas nėra labai sudėtingas. Jai paruošti tereikia kvietinių miltų, vandens ir druskos. O įdaras gaminamas iš kepto moliūgo minkštimo, kepintų svogūnų, žirnelių, spaustų česnakų ir kvapnių prieskonių – tarkuoto šviežio imbiero, ciberžolės, cinamono ir aitriųjų pipirų. Geriausia iš tešlos išpjauti apskritimus koldūnų formele, ant viršaus dėti dalį įdaro ir formuoti koldūnus.

Moliūgų receptai

Keptų moliūgų salotos – lengvas ir greitas moliūgų patiekalas

Ką verta gaminti iš kepto moliūgo? Keptą moliūgą galite supjaustyti kubeliais ir įdėti į salotas, kad jos įgautų sodresnio skonio! Salotas geriausia gaminti su gražgarste arba špinatais, fetos sūriu ir kažkuo sotesniu – pavyzdžiui, perlinėmis kruopomis. Viską užpilkite balzaminiu actu, pagardinkite prieskoniais ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais arba saulėgrąžų sėklomis. Šios salotos yra lengvos, bet maistingos ir turi daug vertingų ingredientų! Tokios salotos be abejonės sudomins ir jūsų svečius.

Moliūgų salotos

Užsiauginti moliūgus nėra sudėtinga

Moliūgai – išties naudinga daržovė. Moliūgas lengvai auginamas net sodininkų, neturinčių jokios patirties. Jų yra skirtingų rūšių (sviestinis, didysis, aliejinis, muskatinis, spagetinis ir kiti). Šie rudens gėrybių karaliai nereikalauja daug priežiūros, o jei pasiseks, iš kelių sėklų užauginsite tiek moliūgų, kad užteks ne tik sau, bet ir galėsite juos padovanoti draugams ar kaimynams.

Šaltiniai:
https://www.garneczki.pl/blog/pomysly-na-dania-z-dyni/
https://www.welbi.pl/zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac/
Szwejda-Grzybowska J. i in.: Wybrane wskaźniki wartości odżywczej i jakość sensoryczna dyni surowej i po upieczeniu. „Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa” 2017, nr 25, s. 145-154.
Amir DS. i in.: Pumpkin the Functional and therapeutic ingredient: A review. ”International Journal of Food Science and Nutrition”. 2017.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
0 0 balsai
Straipsnio įvertinimas
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest
0 Komentarai
Inline Feedbacks
Rodyti visus komentarus
0
Norėtųsi Jūsų minčių, pakomentuokitex