Skip to content

Ypatingų skonių svarainių uogienė: su apelsinais, kriaušėmis, cukinijomis bei imbieru. Verta paragauti

Svarainių uogienė: 5 gardžiausi receptai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Pradėjus soduose geltonuoti vieniems rūgščiausių lietuviškų vaisių, pats metas jų prisirinkti ir ruošti žiemai. Vienas iš skaniausių ruošimo būdų – tai svarainių uogienė. Nors svarainiai giminingi kriaušėms ir obuoliams, jų vienų nevalgome, kadangi svarainių skonis labai intensyvus ir rūgštus. O štai termiškai apdorojus, svarainiai įgauna nuostabų skonį ir tampa puikiu desertu. Tad šį kartą pasidalinsime keliais gardžiais svarainių uogienės receptais.

Klasikinė svarainių uogienė

Verdant šią uogienę svarainiai nesuverda į vientisą masę, o lieka gabaliukais, bet jei norite vientisos džemo konsistencijos uogienės, galite sutrinti elektriniu trintuvu, tik sutrynus ir prieš pilstant į stiklainius reikėtų pakartotinai užvirinti. Žiemą labai skanu įsidėti šaukštelį šios uogienės į arbatą, užsidėti kelis gabalėlius ant batono su sviestu ar net pyragus gardinti.

Beje, iš likusio nuo svarainių virimo skysčio, kurio nepanaudosite uogienei, galite išsivirti gėrimą greitam vartojimui – įdėkite truputį cukraus, praskieskite trupučiu vandens (kiek norėsis pagal skonį), užvirinkite ir mėgaukitės.

Svarainių uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg svarainių
  • 1 kg cukraus

Gaminimas:

  1. Pirmiausia svarainius kruopščiai nuplaukite ir palikite nuvarvėti. Tada svarainius perpjaukite į keturias dalis ir išimkite sėklas. Galiausiai svarainius supjaustykite skiltelėmis, o vėliu skilteles susmulkinkite kubeliais. Svarainiai būna gana kieti, todėl tokiu eiliškumu pjaustyti tiesiog paprasčiau.
  2. Svarainius sudėkite į puodą (šiame žingsnyje puodas gali būti ir mažesnis negu tas, kuriame po to virsime uogienę) ir užpilkite tiek vandens, kad juos apsemtų. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies virkite apie 20 minučių. Tada svarainius išgriebkite kiaurasamčiu į atskirą indą (arba į atskirą indą nupilkite vandenį, bet jo neišpilkite).
  3. Į puodą, kuriame virsite uogienę, berkite cukrų ir pilkite 1 stiklinę skysčio nuo svarainių virimo vienam kilogramui cukraus. Jei verdate iš 3 kilogramų svarainių ir 3 kilogramų cukraus, tada reikės 3 stiklinių skysčio. Pakaitinkite iki užvirimo, vis maišant bei nugriebkite susidariusias putas. Kai užverda, kaitrą sumažinkite ir virkite sirupą apie 20 minučių. Ar sirupas jau išvirė, patikrinkite užlašinę sirupo ant lėkštės – jei lašas neišteka, o laiko savo formą, tuomet sirupas jau išvirė.
  4. Į puodą su sirupu sudėkite virtus svarainius, išmaišykite ir užvirinkite. Kaitrą sumažinkite iki vidutinės ir virkite apie 10 minučių. Tuomet kaitrą dar sumažinkite iki silpniausios ir virkite, vis pamaišant, dar apie 30 minučių. Ar uogienė jau išvirusi, tikrinkite taip pat, kaip ir sirupą.
  5. Dar karštą uogienę supilkite į švarius (būtinai sausus) iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais, sandariais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  7. Kai atvėsta, laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Svarainių uogienė su apelsinais

Tai nuostabaus skonio ir aromato svarainių uogienė su apelsinais, kurią tikrai verta išbandyti. Nors svarainiai puikiai dera ir su kitais citrusiniais vaisiais, tačiau sultingi apelsinai uogienei tinka labiausiai ir suteikia malonaus skonio bei lengvo natūralaus saldumo.

Svarainių uogienė su apelsinais

Ingredientai:

  • 1 kg svarainių
  • 1 kg cukraus
  • 0,5 l vandens
  • 2 vnt. apelsinų
  • 1 vnt. citrinos

Gaminimas:

  1. Svarainius nuplaukite, perpjaukite per pusę ir pašalinkite sėklas.
  2. Supjaustykite svarainius smulkiais kubeliais arba griežinėliais.
  3. Apelsinus gerai nuplaukite.
  4. Vieną apelsiną nulupkite, tada supjaustykite smulkiais gabalėliais.
  5. Kitą apelsiną su visa žievele supjaustykite labai plonais griežinėliais arba juostelėmis.
  6. Į didelį puodą supilkite vandenį ir įberkite cukrų.
  7. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas pradės virti.
  8. Į verdantį sirupą sudėkite svarainių kubelius ir smulkintus apelsinus.
  9. Išspauskite citriną ir įpilkite jos sultis į puodą.
  10. Maišykite ir virkite ant silpnos ugnies apie 1-1,5 valandos, kol svarainiai taps minkšti ir sirupas sutirštės.
  11. Jei norite, galite įdėti šiek tiek citrinos žievelės, kad būtų ryškesnis skonis.
  12. Paruoštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, uždarykite dezinfekuotais dangteliais
  13. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  14. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Svarainių uogienė su kriaušėmis

Ši svarainių uogienė su kriaušėmis yra puikus būdas išnaudoti rudens gėrybes. Svarainiai, dėl savo rūgštumo ir aromato, puikiai dera su saldžiomis kriaušėmis, kurios sukuria nuostabiai kvapnią ir gardžią uogienę.

Ingredientai:

  • 1 kg svarainių
  • 1 kg cukraus
  • 500 g kriaušių
  • 1 stiklinės vandens
Svarainiai. Svarainių uogienė

Gaminimas:

  1. Svarainius nuplaukite, nupjaukite galus ir išimkite sėklalizdžius. Supjaustykite smulkiais gabalėliais.
  2. Kriaušes taip pat nuplaukite, nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
  3. Dideliame puode užvirinkite stiklinę vandens ir įdėkite svarainius. Virkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol svarainiai šiek tiek suminkštės.
  4. Į puodą su svarainiais sudėkite kriaušes ir virkite dar apie 10 minučių.
  5. Į vaisių mišinį suberkite cukrų ir nuolat maišydami virkite, kol cukrus visiškai ištirps.
  6. Sumažinkite kaitrą ir virkite ant silpnos kaitros apie 30–40 minučių, vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas, kol uogienė sutirštės.
  7. Dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais, sandariais dangteliais.
  8. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  9. Uogienei atvėsus, laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Svarainių uogienė su cukinijomis

Šiai uogienei labiausiai tinka geltonos cukinijos, dėl kurios jį tampa ryškiai geltonos spalvos ir primena vasarą. Be to, vietoje cukinijos galima panaudoti agurotį, bet jį tenka lupti. Cukinija turi minkštą odelę kurios nereikia nulupti. Ši uogienė labai skani ir jaučiami maloniai traškūs svarainių gabaliukai.

Svarainių uogienė su cukinijomis

Ingredientai:

  • 2 kg cukinijų
  • 0,5 kg svarainių
  • 1 kg cukraus
  • 1 vnt. citrinos

Gaminimas:

  1. Svarainius nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiomis skiltelėmis.
  2. Cukinijas nuplaukite ir supjaustykite apie 1 centimetro dydžio kubeliais.
  3. Į puodą sudėkite pjaustytus svarainius ir cukinijas, suberkite cukrų, įspauskite citrinos sulčių ir palikite pastovėti per naktį, kad išsiskirtų sultys ir susidarytų sirupas.
  4. Tuomet susidariusį sirupą supilkite į atskirą puodą ir kaitinkite, kol jo sumažėja beveik 3 kartus.
  5. Į šį sirupą sudėkite vaisius ir virkite apie 30  minučių. vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas, kol uogienė sutirštės.
  6. Dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais, sandariais dangteliais.
  7. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  8. Uogienei atvėsus, laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Svarainių uogienė su vanile ir imbieru

Labai gardi ir nuostabiai aromatinga svarainių uogienė, kuri puikiai tiks patiekti su varškės sūriu ar kitais saldžiais patiekalais.

Svarainių uogienė su vanile ir imbieru

Ingredientai:

  • 1 kg svarainių
  • 800 g cukraus
  • 1 l vandens
  • 1 vnt. citrinos
  • 2 a. š. vanilinio cukraus ar vanilės ekstrakto
  • Imbiero šaknies, maždaug 5 cm dydžio

Gaminimas:

  1. Svarainius nuplaukite, perjaukite ir išimkite sėklalizdžius. Supjaustykite smulkiais gabalėliais.
  2. Į puodą supilkite vandenį, sudėkite pjaustytus svarainius, išspauskite citrinos sulčių, užvirkite ir viską virkite 15-20 min.
  3. Tuomet į puodą suberkite cukrų, įdėkite tarkuoto imbiero, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 1 val. vis pamaišant ir nugriebiant susidariusias putas.
  4. Uogienei išvirus, nukelkite puodą nuo kaitros, supilkite vanilę, viską pertrinkite virtuviniu trintuvu ir vėl pakaitinkite porą minučių.
  5. Paruoštą, kartą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite steriliais, sandariais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  7. Uogienei atvėsus, laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *