Skip to content

Svarainiai žiemai: kodėl jie vadinami lietuviškąja citrina? Naudingi ir gardūs receptai su jais

Svarainiai žiemai
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Labai džiugu, kad į mūsų virtuves ir žiemos podėlius grįžta tokie nuostabūs vaisiai kaip svarainiai. Lietuviškąja citrina vadinamas vaisius visai nepelnytai buvo kurį laiką visų pamirštas. Susižavėję atvežtinėmis citrinomis, kažkas pamiršo, o kažkas galbūt ir nežino, kad svarainiai tikrai niekuo ne prastesni, o kartais gali būti net ir naudingesni mūsų organizmui nei citrinos. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip gali būti paruošiami svarainiai žiemai.

Svarainių vaisiuose gausu antioksidantų. O antioksidantai, kaip žinome, mažina uždegimą ir apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų keliamos žalos. Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad svarainiuose esantys antioksidantai taip pat saugo nuo lėtinių širdies ligų. Svarainių sultys gali apsaugoti žarnyno audinius nuo pažeidimų, susijusių su uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip opinis kolitas.

Taigi, svarainiai tikrai labai naudingi, o didelė receptų įvairovė rodo, kad žiemą ras kuo save pradžiuginti net ir išrankiausias gurmanas.

Svarainiai žiemai

Svarainių džemas

Jums reikės:

  • 1 kg svarainių
  • 1 kg cukraus
  • žiupsnelio vanilinio cukraus.

Paruošimas:

  1. Svarainius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite. Paruoštus svarainius suberkite į puodą, įpilkite tiek vandens, kad jis šiek tiek juos apsemtų ir virkite, kol svarainiai suminkštės.
  2. Kiaurasamčiu svarainius išgriebkite ir į nuovirą suberkite cukrų. Sirupui užvirus, suberkite į jį svarainius ir pavirkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Pačioje virimo pabaigoje įberkite vanilinio cukraus.
  3. Paruoštą uogienę supilkite į sterilius stiklainius ir apverstus palikite atvėsti.
Svarainių džemas

Svarainių uogienė su graikiniais riešutais

Jums reikės:

  • 1 kg svarainių
  • 1 citrinos
  • 100 g gliaudytų graikinių riešutų
  • 600 g cukraus
  • 200 ml vandens

Paruošimas:

  1. Svarainius nuplaukite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite griežinėliais.
  2. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Sudėkite į jį svarainius ir užvirkite. Užvirusius svarainius nuimkite nuo viryklės, uždenkite dangčiu ir palikite per naktį.
  3. Kitą dieną svarainius vėl užvirkite ir atvėsinkite.
  4. Sudėkite nuluptą, supjaustytą citriną ir smulkintus riešutus.
  5. Viską dar kartą užvirinkite ir ant silpnos ugnies pavirkite dar 5 minutes.
  6.  Išpilstykite į sterilius stiklainius, apverskite ir atvėsusius išneškite į rūsį.
Svarainių uogienė

Nevirta svarainių uogienė

Jums reikės:

  • 1 kg svarainių
  • 1 kg cukraus

Paruošimas:

  1. Svarainius nuplaukite, išimkite sėklas ir sutarkuokite.
  2. Inde sumaišykite tarkuotus svarainius su cukrumi ir palikite 30 minučių, kad ištirptų cukrus ir išsiskirtų svarainių sultys.
  3. Viską dar kartą gerai išmaišykite ir sudėkite į nedidelius stiklainius. Prieš juos uždarant, viršų apibarstykite cukrumi ir padėkite į šaldytuvą. Čia tokią uogienę galėsite laikyti visą žiemą.
Nevirta svarainių uogienė

Svarainių ir moliūgų uogienė

Jums reikės:

  • 800 g moliūgo
  • 800 g svarainių
  • 200 ml vandens
  • 1 kg cukraus

Paruošimas:

  1. Moliūgą ir svarainius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
  2. Iš cukraus ir 200 ml vandens išvirkite sirupą ir į jį sudėkite svarainius bei moliūgą.
  3. Pavirkite 10 minučių, nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  4. Po to vėl užvirkite, pavirkite 10 minučių ir vėl atvėsinkite. Ir paskutinį kartą užvirkite, pavirkite dar 15 minučių.
  5. Karštą uogienę sukrėskite į sterilius stiklainius, apverskite ir palikite atvėsti.
Svarainių ir moliūgų uogienė

Svarainių užpiltinė

Jums reikės:

  • 2 kg svarainių
  • 2 l degtinės
  • 1 kg cukraus
  • didesnio stiklinio indo

Paruošimas:

  1. Nuplaukite svarainius, išimkite sėklas, sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite.
  2. Paruoštus svarainius sluoksniais su cukrumi sudėkite į stiklinį indą.
  3. Indą sandariai uždarykite ir palikite savaitei vėsioje ir tamsioje patalpoje, kad išsiskirtų svarainių sultys.
  4. Po savaitės į svarainius supilkite 1,5 litro degtinės ir palikite taip pat vėsioje ir tamsioje patalpoje mėnesiui.
  5. Po mėnesio užpiltinę nusunkite ir perkoškite. Ant nusunkto svarainių minkštimo užpilkite likusius 500 ml degtinės ir palaikykite dar 14 dienų.
  6. Antrąją užpiltinę perkoškite ir sumaišykite su pirmąja. Paragaukite ir jeigu per saldu, įpilkite daugiau degtinės. Palikite užpiltinę dar savaitę, kad skonis galutinai stabilizuotųsi ir jau galėsite ragauti.
  7. Paruoštą gėrimą laikykite tamsiame rūsyje arba šaldytuve. Tokiu pačiu principu gaminamas ir svarainių likeris bei svarainių trauktinė. Gėrimo pavadinimai skiriasi dėl cukraus kiekio juose ir pačio gėrimo stiprumo. Kokiomis proporcijomis naudosite ingredientus, tokį gėrimą ir gausite.
Svarainių užpiltinė

Džiovinti svarainiai

Jums reikės:

  • svarainių

Paruošimas:

  1. Svarainius nuplaukite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite į 6–8 dalis.
  2. Užvirkite puode vandens ir į vedantį vandenį 5–6 minutėms sumeskite supjaustytus svarainius. Paskui juos išgriebkite ir nusausinkite.
  3. Apdžiūvusius svarainius dėkite į džiovyklę arba orkaitę ir džiovinkite +60°C temperatūroje apie 6–10 valandų.
Džiovinti svarainiai

Svarainių saldainiai

Jums reikės:

  • 1 kg svarainių
  • 800 g cukraus sirupui
  • 600 g cukraus svarainių apibarstymui

Paruošimas:

  1. Iš cukraus ir vandens išvirkite tirštą sirupą.
  2. Svarainius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite ir pavirkite puode 15–20 minučių.
  3. Svarainius suberkite į sirupą, užvirkite ir išjungę kaitrą palikite atvėsti. Po to vėl užvirkite ir vėl išjungę palikite atvėsti. Taip darykite 3–4 kartus.
  4. Sirupe išvirtus svarainius nukoškite, kad jie būtų kuo sausesni ir apibarstę cukrumi dėkite džiovinti. Nesvarbu, ar džiovinsite orkaitėje, ar džiovyklėje, temperatūra turėtų būti +40–50°C. Džiovinimo laikas 3 dienos, naktimis darant pertraukas ir jų metu apibarstant svarainius cukrumi.
  5. Pagamintus svarainių saldainius laikykite stikliniuose arba metaliniuose sandariai uždarytuose induose.
Svarainių saldainiai

Svarainių sultys

Jums reikės:

  • svarainių
  • cukraus pagal skonį

Paruošimas:

  1. Svarainius nuplaukite, išimkite sėklalizdžius ir sulčiaspaudės pagalba išsunkite jų sultis.
  2. Gautas sultis supilkite į puodą ir užkaitinkite iki +95°C temperatūros.
  3. Pagal skonį įdėkite cukraus ir išpilstykite į sterilius stiklainius arba stiklinius butelius.
  4. Išpilstytas sultis uždenkite dangteliais, užsukite, apverskite ir ataušinkite.
Svarainių sultys

Pabaigai

Lietuvoje pirmą kartą augantis svarainis užfiksuotas 1883 metais. O 1981 metais Kupiškio rajone buvo įveista pirmoji svarainių plantacija. Japoninių svarainių plantacijos Lietuvoje buvo veisiamos iki 1990 metų ir užėmė 200 ha plotą. Deja, nesukūrus vaisių perdirbimo pramonės, plantacijos buvo apleistos arba sunaikintos.

Kas žino, galbūt, dabar, kai visi po truputį vėl grįžtame prie gamtos ir vis daugiau atsiranda norinčių užsiauginti kažką savo, svarainiai irgi bus tinkamai įvertinti ir vėl atsiras juos auginančių ūkių.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/
„Konservavimo enciklopedija“ Olga Šinkarenko, 2003 m.
Tyrimai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28933408/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23461298/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28620474/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27445806/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *