Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Svarainių vynas – unikalus ir dėmesio vertas rezultatas, prie kurio gamybos teks padirbėti 

  • by
Svarainių vynas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Svarainiai daugiau dėmesio sulaukia rudeniui baiginėjantis, kai ieškoma, kokiam tikslui sunaudoti subrendusius lietuviška citrina pramintus vaisius. Kažkas verda svarainių sirupą ir arbatą, antras ruošia uogienę, o trečiam išskirtinis namų produktas – svarainių vynas. Štai čia ir aptarsime, kuo išskirtinis svarainių vynas, kaip jį nesudėtingai (deja, bet ilgai) pasigaminti, kur panaudoti ir netgi sužinosite šiek tiek apie svarainių vyno naudą sveikatai. 

Svarainių vynas: ypatingos jo savybės 

Svarainių vynas pasižymi unikaliomis aromatinėmis ir skoninėmis savybės, kas išskiria jį iš kitų vynų ar gėrimų. Taip yra todėl, kad vynui naudojami japoninio svarainio vaisiai suteikia vynui skonio intensyvumą, kurį sunku pasiekti su kitais vaisiais. Taip pat, jis labai išsiskiria iš kitų vaisių vynų dėl rūgšties ir aromatinių medžiagų gausos. Jis turi natūralios rūgštelės, ryškius kvapus ir neįprastas skonio savybes, todėl yra mėgstamas gurmanų ir vyndarystės entuziastų. Dėl intensyvaus skonio šis vynas neretai primena vaisinį likerio tipo gėrimą. 

Svarainių vynui būdingas labai intensyvus aromatas, su ryškiomis citrusinėmis natomis. Kvapas primena citrinas, greipfrutus, gal net ananasus, kartu šiek tiek juntamas subtilus gėlių prieskonis. Be to, po fermentacijos jis dar paryškėja ir akcentuoja šio vyno išskirtinumą. 

Vyno skonis taip pat išraiškingas: stipriai rūgštus, bet su subalansuotu saldumo ir gaivumo deriniu. Dažnai svarainių vynas primena desertinius ar aperityvinius vynus, bet gali būti ir sausas, jei fermentacijos metu sunaudojama daugiau cukraus.  

Svarainių vyno spalva gana klasikinė, galinti priminti nostalgiškąjį svarainių sirupą (tik gal kiek blankesnis) ar įprastus baltuosius vynuogių vynus. Ši terpė yra gelsva arba šviesiai auksinė, kartais gali turėti rusvą atspalvį, priklausomai nuo vyno brandinimo.  

Dar svarbu paminėti, kad svarainių vynas išlaiko ir gana koncentruotą alkoholio santykį, siekiantį 10–14 %, tačiau tai priklauso nuo pridėto cukraus ir fermentacijos proceso. Ištirta, kad 6 mėnesių brandinimo metu svarainių vynas išskiria net 64 skirtingus aromatinius komponentus, kurie turi nemažą pasisekimą laisvųjų radikalų „gaudynėse“. Tad natūraliai kyla klausimas, kuo dar gali būti naudingas svarainių vynas?  

Svarainių vynas ir jo savybės

Kokias medžiagas slepia svarainių vynas? 

Nemažai žinoma, kokių medžiagų galima rasti svarainių vaisiuose, tačiau, kas „dedasi“ svarainių vyne – dar neaišku. Galima tik manyti, kad nemenka ir įvairialypė cheminių medžiagų gausa vaisiuose persiduoda ir vynui, todėl paminėsime, ko tikėtis iš svarainių. 

Svarainių vaisiai yra turtingi antioksidantais, tokiais kaip flavonoidai (kvercetinas, kempferolis), fenoliais, vitaminai C ir E, karotenoidai (liuteinas, likopenas, tokoferolis), organinės rūgštys (ursolio, oleanolio, pomolio, obuolių, chinino ir gintaro). Juose taip pat gausu mineralinių medžiagų, ypač geležies ir molibdeno, todėl jie yra vienas turtingiausių šių elementų šaltinių. Taip pat verta paminėti didelį Mg, Na, Cu, Zn ir P kiekį šiose gėrybėse. 

Svarainių vyno nauda 

Jeigu į svarainių vyną žvelgtume ne kaip į alkoholinį gėrimą, o į saikingai ribojamą vaistą, tai šis gėrimas bus naudingas jūsų sveikatai daugeliu atžvilgiu. Nors atlikta nemažai tyrimų, nagrinėjančių svarainių vaisių naudą ir šiek tiek svarainių sulčių savybes, tačiau svarainių vynas tiek mokslininkų dėmesio dar nesulaukia. Yra padaryti keli tyrimai su svarainių sausosios medžiagos alkoholiniais ekstraktais (100 %, 70 % ir 50 %), todėl tikėtina, kad bent didžioji dalis toliau paminėtų naudingų savybių atsispindės ir svarainių vyne. 

Antioksidacinės ir priešuždegiminės savybės 

Svarainiuose gyvuojantys vitaminai, rūgštys, fenoliniai junginiai ir kitos medžiagos padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą organizme. Tai gali padėti apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų, susijusių su senėjimo procesais ir įvairiomis ligomis. Tyrimai rodo, kad šie antioksidantai taip pat turi priešuždegiminių savybių, kas gali būti naudinga gydant uždegimines ligas. 

Širdies ir kraujagyslių sveikata 

Svarainių vynas gali prisidėti prie širdies sveikatos palaikymo, nes šie vaisiai turi savybę mažinti cholesterolio kiekį ir gerinti kraujo lipidų profilį. Tai gali sumažinti aterosklerozės riziką ir pagerinti kraujotaką. Be to, tam tikri tyrimai rodo, kad svarainiai gali padėti reguliuoti kraujospūdį, todėl jų vartojimas gali būti naudingas žmonėms, turintiems hipertenziją. 

Imuniteto stiprinimas 

Svarainių vynas taip pat gali turėti teigiamą poveikį imuninei sistemai, nes vaisiai yra žinomi dėl savo gebėjimo stiprinti organizmo atsparumą infekcijoms, ypač dėl didelio vitamino C kiekio. Kai kurie tyrimai rodo, kad svarainių alkoholiniai ekstraktai (tikėtina, ir vynas) gali padėti mažinti virusų ir bakterijų dauginimąsi.  

Svarainių vynas ir jo nauda sveikatai

Virškinimo sistemos palaikymas 

Svarainių vynas gali pagerinti virškinimą ir reguliuoti žarnyno funkcijas dėl galimai ištirpusių šiems vaisiams būdingų skaidulų ir kitų savybių. Jos padeda stimuliuoti virškinimo procesus, didinti virškinimo rūgščių sekreciją, stimuliuoti apetitą, mažinti vidurių užkietėjimą ir gerinti maistinių medžiagų įsisavinimą. Be to, vaisiai turi natūralių fermentų, kurie palengvina maisto virškinimą, o pasak tyrimų – padėti sumažinti žarnyno uždegimus ir palengvinti virškinimo sutrikimus.  

Svarainių vynas su anti-diabetinėmis savybėmis 

Tyrimai rodo, kad svarainių vaisiai gali padėti reguliuoti kraujo cukraus kiekį ir turi galimybę apsaugoti nuo diabeto. Duomenys atspindi šių vaisių antidiabetines savybes, nes jie padeda pagerinti insulino jautrumą ir mažina cukraus kiekį kraujyje. 

Emocinės ir nervinės sveikatos gerinimas 

Svarainių vynas gali turėti ir teigiamą poveikį emocinei bei su nervais susijusiai sveikatai. Ištirtos svarainių raminamosios savybės gali padėti kovoti su stresu ir nerimu bei neurodegeneracinėmis ligomis, skatinti kognityvines, pažintines funkcijas.  

Platus gydymo ir ligų prevencijos spektras 

Šiek tiek žinoma, kad svarainiai gali padėti gydyti navikines ir kepenų ligas, nutukimą bei alergijas. Šie vaisiai, jų sultys ir kiti produktai rekomenduojami sergant anemija, reumatu, podagra, esant raumenų skausmui. 

Kokie svarainiai tinka vynui ruošti? 

Svarainių vynui ruošti reikia atrinkti kokybiškus vaisius, kurie turėtų būti gerai subrendę, aromatingi ir nepažeisti, tačiau nepernokę. Svarainių brandą rodo tokie požymiai, kaip derliaus rinkimo laikas (rugsėjo–spalio mėnesiais), odelės spalva (vaisiai visiškai įgyja geltoną spalvą ir lengvai atsiskiria nuo šakos). Vaisiai turėtų skleisti stiprų, malonų kvapą, kuris rodo jų aromatinių medžiagų maksimalų susikaupimą. 

Nerekomenduojama vynui naudoti žalių vaisių – jie yra per rūgštūs ir kartūs, tačiau neprinokusius vaisius galima palaikyti vėsioje vietoje ir taip per kelias savaites jie subręs – turėsite puikią žaliavą vynui. 

Galiausiai, pasirinkite tvirtus, nepažeistus, be pelėsio ar kitų gedimo požymių svarainius, nes jie gali sukelti nepageidaujamas fermentacijos problemas ar gedimą. 

Svarainiai vynui

Kaip gaminamas svarainių vynas? 

Svarainių vyno gamybos procesas yra gana paprastas ir gali būti pritaikytas tiek pradedančiųjų, tiek pažengusių vyndarių namuose. Tereikia gausybės svarainių, reikiamos įrangos ir kantrybės.  

Jums reikia: 

  • 3 kg svarainių  
  • 4 litrai vandens 
  • 1–1,5 kg cukraus 
  • 5 g vyno mielių (universalių arba baltųjų vynų) 
  • 2 g mielių maitinimo medžiagos (pagerina fermentacijos procesą) 
  • 1 g pektinazės fermento (pagreitina sulčių išgavimą iš vaisių)  
  • 5 g citrinos (arba vyno) rūgšties 

Reikalinga įranga: 

  • 2 didelių fermentacijos indų (6–8 litrų talpos su dangčiu ir vienas iš jų turėtų būti stiklinis) 
  • 2 vandens užraktų/sifonų/fermentacijos vamzdelių 
  • Maišymo įrankio (medinis arba plastikinis šaukštas) 
  • Filtravimo įrangos (marlės arba sietelio) 
  • Buteliai su kamščiais 

Ruošimas 

  1. Pirmiausiai paruoškite svarainius: juos kruopščiai nuplaukite, išvalykite, pašalinkite sėklas ir sumalkite ar sutarkuokite, kad susidarytų tyrė. 
  2. Vėliau fermentacijos inde vaisių tyrę sumaišykite su vandeniu, įpilkite pektinazės fermento ir palikite mišinį stovėti apie 24 valandas, kad susidarytų daugiau sulčių.  
  3. Praėjus parai, papildykite mišinį dalimi cukraus (apie 300 g). Įpilkite mieles, mielių maitinimo medžiagą ir išmaišykite. 
  4. Tuomet fermentacijos indą su mišiniu uždenkite ir pritvirtinkite vandens užraktą. Palikite jį stovėti 4–5 dienoms fermentuotis šiltoje vietoje (18–27 °C), kol prasidės aktyvi fermentacija.  
  5. Kadangi mielės aktyviai darbuojasi, neužmirškite kas 5–7 dienas įpilti papildomą cukraus kiekį (200–300 g), kol sunaudosite visą skirtą cukrų (tai užtruks apie 2–3 savaites). Dar po 7–10 dienų, kai pastebėsite žymiai sumažėjusį burbuliavimą, perkoškite mišinį per marlę ar sietą į stiklinį fermentacijos indą su vandens užraktu, kad pašalintumėte kietąsias dalis. Bendrai visa pirminė fermentacija gali užtrukti nuo 1 iki 2 mėnesių. 
  6. Stikliniame inde vyks antrinė fermentacija ir brandinimas, todėl palikite indą brandintis vėsioje vietoje (apie 10–15 °C) 4–6 mėnesiams. Brandinimo metu reguliariai pašalinkite nuosėdas. 
  7. Kai vynas tampa skaidrus ir be nuosėdų, jį supilkite į butelius ir sandariai uždarykite. 
Svarainių vynas ir jo gamyba

Kur ir kaip panaudoti svarainių vyną? 

Valio tiems, kam pavyksta išlaikyti svarainių vyno saldumo balansą ir nepaversti šio gėrimo pernelyg rūgščiu, antraip taurės vyno išgerti šalia mėgstamų patiekalų nebus malonu. Tačiau jeigu namuose pagamintas svarainių vynas nebūtinai atitiks jūsų lūkesčius, jį galėsite panaudoti ir kitaip: padažams, marinatams, desertams gaminti, kaip pagrindas likeriams ar desertiniams gėrimams. 

Pats svarainių vynas dera su sūriais, ypač aštriais arba kreminiais, taip pat su desertais, tokiais kaip pyragai ar keksai. Jo rūgštumas ir aromatas balansuoja riebių ar saldžių patiekalų skonį. Vadinasi, jį galima patiekti kaip bet kokį desertinį ar vaisinį vyną.  

Kita vertus, galima praktikuoti ir sakingą svarainių vyno vartojimą medicininiais tiksliais (dozė yra 20–30 ml vieną kartą per dieną, dažniausiai po valgio), jei jis naudojamas kaip tonikas ar tinktūra. 

Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. 

Šaltiniai 

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10028728
  2. https://www.mdpi.com/2076-3921/13/1/71
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38562590
  4. https://www.mdpi.com/2223-7747/11/22/3036
  5. https://pub.epsilon.slu.se/5199/1/12Flavour.pdf

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Edita
Esu Edita, derlingas.lt straipsnių rašytoja. Visą vaikystę ir paauglystę augau miško apsuptyje, gamtos gėrybių ir savito jos žavesio sūkuryje. Neapsakoma meilė gamtai paskatino mane „krimsti“ biologijos bakalauro ir magistro mokslus, o laisvalaikio metu rinkti augalų egzempliorius asmeninio herbaro kolekcijai. Kai suaugau, minimalią gamtos imitaciją pradėjau kurti ir savo aplinkoje: nedidelis šiltnamis ir kelios lysvės su sodinukais darže, keli vaismedžiai sode ir daugybė vazonų su augalais kambaryje. Vaiko priežiūros atostogos atvėrė galimybę save realizuoti rašytojos vaidmenyje ir taip meilę gamtai perteikti plačiajai visuomenei. Tai nauja patirtis man pačiai, bet nuolatinis domėjimasis augalais, gyvūnais šį iššūkį padeda įveikti sklandžiai. Papildomai praeitos studentų mokslinės praktikos, apželdinimo kursai ir narystė „Herbologų draugijoje“ padėjo praplėsti požiūrį į gamtą ir pagilinti žinias. Suvokus, kad kiekvienas vabalėlis, kiekvienas augalo lapo centimetras ar išbarstytas grūdelis yra be galo svarbus visiems gamtos sutvėrimams, įskaitant ir žmogų, norisi šia mintimi dalintis su visais gamtos mylėtojais. Mano kaip rašytojos tikslas – bendradarbiaujant kartu su derlingas.lt komanda įdomiai pateikti patikrintą, išsamią informaciją besidomintiems sodininkams, gėlininkams, daržininkams ir kitiems gamtai prijaučiantiems skaitytojams. Siekiu suteikti informatyvius, poreikius patenkinančius straipsnius, tad kviečiu skirti laiko edukacijos valandėlei apie gamtos suteikiamus turtus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *