Skip to content

Salotų auginimas ant palangės: sėklų daiginimas žingsnis po žingsnio. Kaip užsiauginti žalumynų savo virtuvėje?

Sėklų daiginimas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Žiemai pradėjus ristis į antrą pusę, vis dažniau pradedame ilgėtis šviežių, maistingų žalumynų. Pradedame svajoti apie pirmąsias salotas, burokėlius ir pirmuosius šviežius agurkus. Kol šio derliaus dar tik laukiame, galime susikurti tikrą mini darželį ant savo palangės. Norite žinoti, kaip vos per 7 dienas užsiauginti maistingų salotų savo namuose? Tuomet skaitykite toliau ir papasakosime, koks gali būti paprastas salotų auginimas ant palangės. Pasidalinsime patarimais, kaip be žemės išsiauginti maistingų žalumynų ir koks paprastas sėklų daiginimas.

Sėklų daiginimas: kokios sėklos tinka daiginimui?

Tikrai dauguma mūsų žino, kad maistui gali būti vartojami daiginti kviečiai, daiginti rugiai. Kad sveikatai labai naudingos daigintų kviečių želmenų sultys. Tačiau ar pagalvojote, kad kopūsto sėklos taip pat tinka daiginimui arba kad galite mėgautis itin maistingomis daigintomis pupelėmis?

Bendrąja prasme daiginti galima beveik bet kurias sėklas. Jų ūgliukais arba tiesiog sudaigintomis sėklomis praturtinti daugelį patiekalų. Daiginimui tinka: avinžirniai, lapiniai kopūstai, brokoliai, pipirnės, linai, garžgarstės, liucerna, kviečiai, saulėgrąžos, ridikėliai ir daugelis kitų, vadinamųjų, mikrožalumynų. Sėklas daiginimui galima įsigyti daugelyje sveiko, ekologiško maisto parduotuvių. Taip pat didelis pasirinkimas yra sodo-daržo parduotuvėse.

Sėklų daiginimas

Ko reikia sėkloms daiginti?

Viena smagiausių sėklų daiginimo proceso dalių, kad jums beveik nereikia jokių specialių priemonių. Žalumynų darželį ant savo palangės galite susikurti netgi be žemių.

Yra keli sėklų daiginimo ir mikrožalumynų auginimo būdai:

  • Galima įsigyti specialią daigyklą sėkloms daiginti. Tai labai palengvina visą daiginimo procesą. Be to, daigyklos paprastai būna kelių aukštų, tad užima mažai vietos. Viename aukšte galima daiginti vienokius žalumynus, kitame – kitokius ir t.t.
  • Taip pat būna specialiai mikrožalumynų daigams auginti skirtas kilimėlis. Tai dažniausiai 100 proc. lino pluošto kilimėlis, kuris puikiai išlaiko drėgmę. Tokio kilimėlio trūkumas, kad jame galite sudaiginti tik vieną derlių. Be to, jis užima kur kas daugiau vietos nei daigykla.
  • Daugumą sėklų galima daiginti tiesiog ant vatos, popierinių rankšluosčių ar vatos diskelių. Tereikia juos sudėti į švarią dėžutę be dangtelio, sudrėkinti ir pasėti sėklas. Kai išdžiūsta, vėl sudrėkinti. Tai puiki alternatyva specialiam daiginimo kilimėliui. Tačiau trūkumui lieka tie patys.
  • Daiginimas didesniame stiklainyje. Tereikia švaraus, geriau platesniu kakleliu stiklainio. Sėklos stiklainyje daiginamos tuo pačiu principu kaip daigykloje. Tik skirtingai nuo specialios daigyklos, reikia būti atidesniems, kad sėklytės nepermirktų ir nesupūtų ar nesupelytų.
  • Visus mikrožalumynus galima auginti įprastai žemėje. Tam puikiai tiks negilus, bet ilgas vazonas ar lovelis. Mikrožalumynams nereikia daug vietos šaknims. Jie vartojami vos po kelių dienų nuo sudygimo. Auginti žemėje netiks daiginamos sėklos: pupelės, kviečiai, rugiai, avinžirniai ir pan. Kadangi šios sėklos yra vartojamos be želmenų, vos išleidusios daigelius. Visiems kitiems mikrožalumynams šis būdas yra tinkamas, tačiau jis turi minusą – daigeliai bus žemėti.
Salotos ant palangės

Sėklų daiginimas skiriasi nuo pasirinkto daiginimo būdo. Priklausomai nuo to, kur daiginsite sėklas, procesas šiek tiek skirsis:

Sėklų daiginimas stiklainyje ar daigykloje

  1. Pirmiausiai įsigyjame sėklas daiginimui.
  2. Sėklas mirkome vandenyje per naktį.
  3. Išmirkytas sėklas dar kartą gerai nuskalaujame. Vandenį nupilame.
  4. Sėklas suberiame į stiklainį ir uždengiame marle ar tinkleliu. Jeigu daiginame daigykloje, uždengiame jos dangteliu.
  5. Toliau daiginant kasdien reikia sėklas perplauti vėsiu vandeniu. Stebėkite, kad neliktų pernelyg daug vandens, nes jo perteklius gali supūdyti sėklas arba šios ims pelyti.
  6. Dauguma sėklų sudygsta ir tinkamos vartoti po 7-10 dienų. Tik, pavyzdžiui, žirniai, saulėgrąžos auga ilgiau, jeigu planuojame valgyti ne daigintas sėklas, o jų želmenis.

Sėklų daiginimas ant kilimėlio ar vatos

  1. Įsigyjame sėklas daiginimui.
  2. Sėklas mirkome per naktį.
  3. Išmirkusias sėklas gerai nuskalaujame, nupilame vandenį.
  4. Kilimėlį ar vatą (puikiai tinka ir 3-4 sluoksniai popierinio rankšluosčio) sudrėkiname vandeniu. Neperlaistome. Pagrindas turi būti drėgnas, bet ne plaukti.
  5. Pasėjame sėklytes. Laistome pagal poreikį, kai kilimėlis ar vata jau būna sausi.
  6. Sudygusius ir paaugusius žalumynus tiesiog nukerpame arba nupjauname.

Mikrožalumynų auginimas žemėje

  1. Įsigyjame sėklas daiginimui, vazoną ar lovelį bei žemių. Žemės tinka tiek skirtos kambariniams augalams, tiek kompostas daržovių auginimui.
  2. Sėklas mirkome per naktį. Tuomet dar kartą perskalaujame, vandenį nupilame.
  3. Paruošiame vazoną: pripildome žemėmis ir palaistome. Neperliekime. Užteks, jei žemė bus drėgna.
  4. Pasėjame sėklytes ir vos vos užberiame žemėmis. Saulėgrąžas, žirnius, pupeles ar avinžirnius sodinkime giliau. Jų daigeliai stiprūs, stori. Pasodinus paviršiuje iškelia ir išbarsto visas žemes.
  5. Laistome pagal poreikį, kai žemė paviršiuje būna sausa. Skiname, kerpame arba nupjauname daigelius. Prieš vartojimą būtina nuplauti.

Jeigu nuskintų mikrožalumynų arba daigintų sėklų nesunaudojame iš karto, uždengtame inde, šaldytuve jie išlieka švieži 2-4 dienas.

Sėklų daiginimas

Salotų auginimas ant palangės: ką dar galime užsiauginti?

Be mikrožalumynų ir daigintų sėklų ant palangės galime susikurti visą mini daržą:

  • Be abejo, dauguma yra bandę auginti ir puikiai žino, kad galima užsiauginti svogūno laiškų iš pradėjusių dygti svogūnų. Lygiai taip pat galima svogūnų sodinukus susodinti į žemę ir po kelių dienų sulaukti šviežio derliaus.
  • Ant palangės galima auginti raudonėlį, mė, įvairias salotas – daugumą prieskoninių augalų.
  • Galima užsiauginti ridikėlių ar pomidorų, tačiau tam prireiks daug vietos, didelės talpos vazonų ir kantrybės.

Visas salotas, žalumynus, prieskoninius augalus galima auginti ne tik žemėje, tačiau ir vandenyje. Hidroponika vis labiau populiarėja ir Lietuvoje. Tai ypač patogus daržininkystės būdas tiems, kurie neturi savo sodų.

Mikrožalumynų auginimas, sėklų daiginimas bei daržininkystė vandenyje ypatingai turėtų sudomini šeimas, auginančias vaikus. Visas augimo procesas čia kaip ant delno: nuo sėklytės prasikalimo, šaknelės išleidimo iki galutinio rezultato. Sėklų daiginimas čia galėtų būti prioritetas: greitas rezultatas ypač svarbus dar neturintiems daug kantrybės laukti vaikams. Be to, daiginimas toks paprastas procesas, kad pilnai jį galima patikėti pačio vaiko atsakomybei.

Salotų auginimas ant palangės

Sėklų daiginimas: didžiulė mažo daigelio nauda

Nors maži, bet galingi. Galima taip apibūdinti daigintų sėklų bei mikrožalumynų naudą. Sėklose sukauptos visos svarbiausios augalo maistinės medžiagos bei mineralai. Galima sakyti, kad daigeliuose yra vitaminų bei mineralų koncentratas palyginus su užaugusiu augalu. Jie dar neišnaudojo šių medžiagų augimui, žiedams ar vaisiams.

Žalumynų teikiama nauda skiriasi priklausomai nuo augalo. Pavyzdžiui, daiginti ridikėliai turi priešuždegiminių ir atsikosėjimą lengvinančių savybių. Brokoliai – geležies šaltinis. Liucerna – baltymų. Pipirnė – vitamino K. Lęšiai – folio rūgšties ir magnio. Ropinio kopūsto daigai palengvina virškinimą ir stiprina imuninę sistemą.

Visiems mikrožalumynams bei daigintoms sėklos bendra tai, kad jie stiprina imuninę sistemą, juose gausu skaidulų, todėl gerina virškinimą. Yra puikūs antioksidantai, todėl saugo ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Pasižymi priešuždegiminėmis ir priešvėžinėmis savybėmis.

Sėklų nauda

Kaip vartoti mikrožalumynus ir daigintas sėklas?

Mikrožalumynai bei daigintos sėklos vartojami tik termiškai neapdoroti. Taip išsaugome ne tik visas maistingąsias medžiagas, vitaminus bei mineralus, tačiau ir skonines savybes. Keletas idėjų, kaip praturtinti jais savo patiekalus:

  • Naminėje vištienos sriuboje petražoles pakeiskite lęšių daigais: įberkite jų į jau paruoštą sriubą.
  • Įpilkite daigintų pupelių arba žirnių daigų į jau paruoštą troškinį.
  • Ant įprasto sūrio ir pomidoro sumuštinio dėkite liucernos daigų.
  • Pasigaminkite vegetariškų tacos su juodųjų pupelių, salsa padažo, sūrio ir brokolių daigų įdaru.
  • Uždėkite saulėgrąžų daigų ant kepto kiaušinio ar kiaušinienės.
  • Įberkite pipirnių į paruoštą aštrų čili troškinį.
  • Lapinių burokėlių daigais paskaninkite salotas.

Visi mikrožalumynai bei daigai turi savitą, tik jiems būdingą skonį. Vieni aštresni, kiti saldesni. Išbandykite, kas jums labiausiai patinka ir kur labiausiai dera vienas ar kitas žalumynas ir pavasarį pasitikite energingesni, sveikesni, laimingesni.

Šaltiniai:

  1. https://www.compo.com/int/guide/plant-care/herbs-fruits-vegetables
  2. https://www.healthline.com/nutrition/garden-cress-seeds
  3. https://www.kew.org/read-and-watch/windowsill-veg-herbs

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *