Laukiam ar nelaukiam, o vasara anksčiau ar vėliau vis tiek baigiasi. O su rudeniu atslenka darganos ir rytiniai rūkai. Bet labai gali būti, kad jūsų šiltnamio gyventojus – pomidorus – tokie orai ištiko netikėtai ir jie turi jums paruošę dar pilną pintinę savo vaisių. Kurie, deja, ir prie geriausių norų šiltnamyje nebeprisirps. Todėl jums belieka pasitelkti fantaziją ir sugalvoti ką su jais nuveikti. Žali pomidorai žiemai – misija įmanoma!
Visų pirma skubu nuraminti visus, kurie kažkur girdėjo ar skaitė, kad žaliuose pomidoruose yra pavojingo nuodo solanino. Ir, kad žali pomidorai niekam netinka, nes jais lengva apsinuodyti. Taigi – neprinokusiuose pomidoruose iš tiesų yra solanino. Bet! Pomidorus termiškai apdorojant arba fermentuojant, solaninas suyra ir galite būti visiškai ramūs dėl to, kad jūsų pagaminti žali pomidorai bus visiškai saugūs valgyti.
Receptai su žaliais pomidorais
Prisipažinsiu, virtuvė nėra mano svajonių vieta namuose, nors receptų knygų turiu visą kalną. Aš mieliau laiką leisčiau laužydama pomidorų ataugas šiltnamyje, negu tuos pomidorus marinuodama. Bet, kadangi mano šeimyna mėgsta pavalgyti, o prekybos centruose valgomo maisto, pykim – nepykim, bet sutikim, kad mažėja… Man, vis dažniau tenka rasti savyje įkvėpimo pasisukioti aplink puodus ir sandėliuką žiemai prikamšyti savo gamybos pagardų.
Marinuoti žali pomidorai žiemai
Jums reikės:
- 1 kg žalių pomidorų;
- 0,5 kg svogūnų;
- 2 valgomųjų šaukštų druskos.
Marinatui:
- 1 l šalto vandens;
- 140-200 ml 9 % acto (kiekį galima reguliuoti pagal skonį);
- 10 kvepiančiųjų pipirų;
- 6 lauro lapelių;
- 3 gvazdikėlių;
- 5 valgomųjų šaukštų cukraus.
Darbo eiga:
- Pomidorus nuplaukite, išpjaukite kotelius ir supjaustykite maždaug centimetro storio gabaliukais ar skiltelėmis. Svogūnus nuplaukite, supjaustykite plonais žiedeliais arba pusžiedžiais. Pomidorus ir svogūnus sumaišykite, apiberkite druska ir palikite vėsiai nuo 12 iki 24 valandų.
- Pastovėjusius pomidorus su svogūnais sukrėskite į sietelį, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Gerai nuvarvinkite. Išvirkite marinatą. Į verdantį marinatą sudėkite daržoves ir užkaitinkite iki virimo, kol pamatysite kylančius burbuliukus. Nepervirkite, nes pomidorai suminkštės ir praras savo formą.
- Sukrėskite daržoves į sterilius stiklainius, sandariai uždarykite metaliniais dangteliais, apverskite ir šiltai užklokite. Maždaug po 12 val. stiklainiai atvės, galėsite juos atversti ir išnešti į rūsį ar sandėliuką.
Žalių pomidorų rauginimas
Jums reikės:
- rauginimui indo;
- 10 kg nedidelių, nepažeistų, žalių pomidorų;
- 150-200 g įvairių prieskonių (krapų, smulkiai supjaustytų krienų, petražolių, salierų šaknų bei lapų, vyšnių lapų, garstyčių grūdelių ir česnako). Šių prieskonių santykį galite reguliuoti patys pagal tai, kuriuos labiau mėgstate.
Raugui:
- 5,5 l vandens;
- 280-300g druskos.
Darbo eiga:
- Į rauginimo indo dugną įberkite 1/3 prieskonių mišinio. Pomidorus nuplaukite ir pusę jų sudėkite į rauginimo indą. Per vidurį indo vėl dėkite ½ likusio prieskonių mišinio. Ant jų – likusius pomidorus. Ant viršaus suberkite likusius prieskonius.
- Išvirkite raugą, jį ataušinkite ir užpilkite juo pomidorus. Indą su pomidorais palikite vėsiai 14-15 dienų. Išrūgę pomidorai būna malonaus, rūgščiai sūraus skonio.
Žalių pomidorų džemas
Jums reikės:
- 1 kg vidutinių arba didelių žalių pomidorų;
- 0,5 arbatinio šaukštelio citrinos rūgštelės;
- 1200 g cukraus;
- 300 ml vandens;
- 3 g vanilinio cukraus.
Darbo eiga:
- Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite skiltelėmis ir pašalinkite minkštimą su sėklomis. Džemui minkštimas su sėklomis nereikalingas.
- Pomidorų skilteles sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu, palaukite kol užvirs, pamaišykite ir po 2 min pomidorus išimkite. Sudėkite pomidorus į sietelį, nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite, kad vanduo nuvarvėtų.
- Į didelį puodą supilkite 300 ml vandens, suberkite cukrų, užvirkite ir maišydami pavirkite 3 minutes. Į verdantį sirupą sudėkite pomidorus ir maišydami užvirkite. Pavirkite apie 1 minutę, uždenkite dangčiu ir palikite 10 valandų.
- Paskui puodą vėl uždėkite ant viryklės, užvirinkite, išmaišykite, sumažinkite kaitrą ir ant mažos ugnies džemą dar pavirkite 40 minučių. Baigiant virti supilkite citrinos rūgštelę, vanilinį cukrų ir išmaišykite.
- Karštą džemą išpilstykite į sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite. Apverskite stiklainius, užklokite ir palikite taip, kol stiklainiai visiškai atvės. Paruoštą pomidorų džemą laikykite rūsyje arba sandėliuke.
Žalių pomidorų ir paprikų salotos žiemai
Jums reikės:
- 1,5 kg žalių pomidorų;
- 2 valgomųjų šaukštų druskos;
- 4 valgomųjų šaukštų cukraus;
- 200 ml 9 % acto;
- 3 saldžiųjų paprikų;
- 1 aštriosios paprikos;
- 1 galvutės česnako;
- ryšulėlio petražolių.
Darbo eiga:
- Nuplaukite ir nusausinkite daržoves. Iš pomidorų pašalinkite kotelius ir supjaustykite mažais griežinėliais. Iš paprikų pašalinkite sėklas ir kotelius. Saldžiąsias paprikas supjaustykite didesniais griežinėliais, o aštriąsias – mažesniais. Nulupkite ir susmulkinkite česnaką. Sumaišykite pomidorus, susmulkintas paprikas ir česnakus. Petražoles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir smulkiai sukapokite. Sudėkite jas į daržovių mišinį. Sudėkite likusius ingredientus: actą, druską ir cukrų. Viską gerai išmaišykite ir palikite marinuotis 24 valandas kambario temperatūroje.
- Marinuotas daržoves sukrėskite į sterilizuotus stiklainius, užpilkite susidariusį marinatą, uždėkite dangtelius, bet jų neužsukite. Ant puodo dugno padėkite rankšluostį, ant jo – stiklainius. Pripilkite į puodą +50-60 °C temperatūros vandens tiek, kad jis apsemtų šiek tiek daugiau nei pusę stiklainių. Stiklainiai neturėtų liestis vienas su kitu. Užkaiskite puodą ir leiskite vandeniui, esančiam aplink stiklainius, užvirti. Tokiu būdu sterilizuokite 0,5 litro talpos stiklainius – 15 minučių, litrinius – 20 minučių.
- Po to stiklainius sandariai uždarykite dangteliais ir apverstus palikite atvėsti.
Žalių pomidorų džiovinimas
Jeigu ieškote įdomesnių būdų išsaugoti žalius pomidorus žiemai, džiovinimas – labai paprastas sprendimas. Kadangi jie yra neprinokę todėl visai nevandeningi. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis ir sudėkite ant kepimo popieriaus į orkaitę arba į džiovyklę. Jeigu jūsų džiovyklėje nenurodyta kitaip, džiovinti galite +70 °C temperatūroje. Džiovinimo laikas priklauso nuo to, kokio plonumo riekelėmis pomidorai bus supjaustyti.
Išdžiovintus pomidorus sumalkite ir žiemą turėsite puikų prieskonį sriubai ar troškiniui.
Dar šiek tiek apie pomidorus
Pomidorai – vienmetės daržovės. Priklauso bulvinių (Solanaceae) šeimai. Didžiausią naudą turi valgomieji pomidorai (Lycopersicon esculentum). Išvesta daugiau kaip 300 šios daržovės veislių. Pomidorai auginami visame pasaulyje, o į Vakarų Europą atkeliavo XVI amžiuje. Lietuvoje pavieniai augintojai šias daržoves pradėjo auginti XVII amžiuje, o masiškai jie paplito po Antrojo pasaulinio karo.
Pomidorai yra tikras vitaminų ir mineralų šaltinis. Jie turi:
- Vitamino C. Šis vitaminas yra vienas iš pagrindinių vitaminų, reikalingų jūsų organizmui, be to – puikus antioksidantas. Vienas vidutinio dydžio pomidoras turi apie 28 % rekomenduojamos vitamino C paros normos.
- Kalio. Tai būtinas mineralas kraujospūdžio kontrolei ir širdies ligų prevencijai.
- Vitaminas K1. Šis vitaminas labai svarbus kraujo krešėjimui ir jūsų kaulams.
- Vitamino B9. Tai vienas iš B grupės vitaminų, svarbus organizmo augimui ir vystymuisi ir naujų ląstelių susidarymui. Jis ypač svarbus besilaukiančioms moterims.
Pabaigai
Nepamirškite, kad dalis maistingųjų medžiagų išlieka daržoves džiovinant, fermentuojant, marinuojant ar kažkaip kitaip jas konservuojant žiemai. Todėl drąsiai ieškokite širdžiai ir skandžiui tinkamiausių sprendimų savo virtuvėje. O jeigu dar gaminsite iš savo lysvėje užsiaugintų daržovių, tikiu, kad galutinis rezultatas maloniai nustebins ir jus, ir jūsų šeimos narius.
Šaltiniai:
„Konservavimo enciklopedija“ Olga Šinkarenko, 2003 m.
https://www.vle.lt/straipsnis/pomidorai/
https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes#vitamins-and-minerals
Tyrimai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21371638/
https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1359/jbmr.070116
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15018483/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22992251/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.