Obuoliai – vienas populiariausių ir prieinamiausių vaisių mūsų krašte. Jie puikiai tinka ne tik valgyti švieži, bet ir kepti įvairiausius skanėstus. Sausainiai su obuoliais – tai universalus desertas, kuris gali būti ir sveikas užkandis su arbata, ir saldus malonumas šventiniam stalui. Šviežiai iškepti, kvapūs obuolių sausainiai primena jaukų rudens vakarą, močiutės virtuvę ir vaikystės skonius.
Šiame straipsnyje rasite keturis skirtingus receptus – nuo sveikų avižinių sausainių su obuoliais ir morkomis iki klasikinių minkštų sausainių ir elegantiškų kepinių su obuolių įdaru. Kiekvienas receptas unikalus savo būdu ir leis jums atrasti savo mėgstamiausią obuolių sausainių versiją!
Sveiki avižiniai sausainiai su obuoliais ir morkomis
Šie sausainiai – puikus pasirinkimas tiems, kas siekia sveikesnio gyvenimo būdo, bet nenori atsisakyti skanumynų. Be pridėtinio cukraus, su avižomis ir daržovėmis – tobulas užkandis bet kuriuo paros metu!
Ingredientai:
- 200 g avižinių dribsnių
- 2 vidutinio dydžio obuoliai (tarkuoti)
- 1 didelė morka (tarkuota)
- 2 kiaušiniai
- 3 v. š. medaus arba klevų sirupo
- 2 v. š. augalinio aliejaus (arba kokosų aliejaus)
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
- 50 g razinų arba džiovintų spanguolių (pagal norą)
- 30 g sėklų mišinio (saulėgrąžų, moliūgų – pagal norą)
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, cinamoną, kepimo miltelius ir druską.
- Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su medumi ir aliejumi.
- Obuolius ir morkas nuplaukite ir sutarkuokite (geriausia naudoti stambią tarką). Šiek tiek nuspauskite, kad išleistų perteklinį skystį.
- Į skystą masę įmaišykite tarkuotus obuolius ir morkas, tada supilkite į sausus ingredientus. Gerai išmaišykite.
- Sudėkite razinas ir sėklas (jeigu naudojate). Masė turėtų būti tiršta ir lipni.
- Šaukštu dėkite masę ant kepimo skardos formuodami sausainius. Šiek tiek prispauskite, kad būtų plokštesni.
- Kepkite 20–25 minutes, kol sausainiai taps auksiniai ir šiek tiek sukietėję.
- Leiskite atvėsti ant grotelių. Saugokite sandariai uždarytame inde iki 5 dienų.
Patarimas: šie sausainiai puikiai tinka pusryčiams su jogurtu arba kaip energijos užtaisas prieš treniruotę. Galite pridėti susmulkintų riešutų dar didesnei maistinei vertei!

Klasikiniai avižiniai sausainiai su obuoliais
Šis receptas – auksinis viduriukas tarp sveiko ir saldaus. Minkšti, traškiais kraštais, su obuolių gabaliukais – tobula kombinacija!
Rekomenduojamas video
Ingredientai:
- 150 g avižinių dribsnių
- 100 g miltų
- 100 g minkšto sviesto
- 80 g rudojo cukraus
- 1 kiaušinis
- 2 obuoliai (supjaustyti mažais kubeliais)
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. kepimo sodos
- žiupsnelis druskos
- 1 v. š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad netamsėtų.
- Dubenyje išsukite sviestą su cukrumi, kol masė taps puri ir beveik balta (apie 2–3 minutes). Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
- Atskirame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, cinamoną, kepimo sodą ir druską.
- Sausus ingredientus supilkite į sviesto masę ir išmaišykite. Įdėkite obuolių kubelius ir švelniai įmaišykite.
- Šaukštu dėliokite tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami tarpus tarp sausainių (jie šiek tiek pakils).
- Kepkite 15–18 minučių, kol sausainiai taps auksiniai.
- Palikite atvėsti ant skardos 5 minutes, tada perkelkite ant grotelių.
Patarimas: galite pridėti baltojo šokolado lašelių ar riešutų – skonis bus dar turtingesnis!

Minkšti sausainiai su obuoliais
Šie sausainiai primena mažus obuolių pyragėlius – minkšti, drėgni, aromatingi. Puikiai tinka prie kavos ar arbatos!
Ingredientai:
- 200 g miltų
- 100 g minkšto sviesto
- 100 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 2 obuoliai (smulkiai supjaustyti ar sutarkuoti)
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 a. š. cinamono
- ½ a. š. muskato riešuto
- žiupsnelis druskos
- 2 v. š. pieno
- 1 a. š. vanilės ekstrakto
Gaminimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite sviestu.
- Dubenyje išsukite sviestą su cukrumi iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius, nuolat plakdami. Įpilkite pieną ir vanilės ekstraktą.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, muskato riešutą ir druską.
- Sausus ingredientus pamažu supilkite į skystus ir maišykite, kol tešla taps vienalytė.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite. Švelniai įmaišykite į tešlą.
- Šaukštu dėkite tešlą ant kepimo skardos formuodami apvalius sausainius. Jie beveik neišsiplės, todėl galite dėti arčiau vienas kito.
- Kepkite 18–22 minutes, kol sausainiai šiek tiek apskrus, bet liks minkšti.
- Leiskite atvėsti. Jei norite, galite pabarstyti cukraus pudra.
Patarimas: šiuos sausainius galima kepti ir keksiukų formose – gausite mini pyragėlius! Kepimo laikas išliks toks pat.

Elegantiški sausainiai su obuolių įdaru
Šie sausainiai atrodo tarsi iš kepyklos vitrinos – gražūs, elegantiški, su atsiskleidžiančiu obuolių įdaru. Puikiai tinka ir kasdieninei arbatos popietėlei, ir šventiniam stalui!
Tešlai:
- 250 g miltų
- 125 g šalto sviesto (kubeliais)
- 80 g cukraus pudros
- 1 kiaušinio trynys
- 2 v. š. šalto vandens
- žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 3 obuoliai
- 2 v. š. cukraus
- 1 a. š. cinamono
- 1 v. š. sviesto
- 1 v. š. krakmolo (arba miltų)
Viršui patepti:
- 1 kiaušinio baltymas
- 1 v. š. vandens
- cukraus pudra (pabarstyti)
Gaminimas:
Įdarui:
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, įdėkite obuolius, cukrų ir cinamoną. Troškinkite 5–7 minutes, kol obuoliai suminkštės.
- Suberkite krakmolą, išmaišykite ir troškinkite dar 1–2 minutes, kol masė sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
Tešlai:
- Dubenyje sumaišykite miltus, cukraus pudrą ir druską. Pridėkite šaltą sviestą kubeliais ir pirštų galiukais trinkite, kol masė taps panaši į trupinius.
- Įmaišykite kiaušinio trynį ir vandenį. Greitai suspauskite į tešlos gumulą. Neminkykite per ilgai!
- Suvyniokite tešlą į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
- Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iki 3–4 mm storio. Išpjaukite apskritimus (apie 8–10 cm skersmens).
- Ant vienos apskritimo pusės dėkite šaukštelį obuolių įdaro. Užlenkite kraštus link centro, formuodami gėlės žiedą. Šiek tiek paspauskite, kad priliptų.
- Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Išplakite kiaušinio baltymą su vandeniu ir patepkite sausainius.
- Kepkite 18–22 minutes, kol sausainiai taps auksiniai.
- Atvėsinę pabarstykite cukraus pudra.
Patarimas: galite naudoti ir pyragų tešlą iš parduotuvės – sutaupysite laiko, o rezultatas vis tiek bus puikus!

Obuolių sausainiai – skonis, kuris sujungia kartas
Sausainiai su obuoliais – tai ne tik skanus desertas, bet ir šilti prisiminimai, šeimos tradicijos ir jaukumo pojūtis. Nesvarbu, ar pasirinksite sveikuosius avižinius sausainius pusryčiams, ar iškepsite elegantiškus sausainius su įdaru svečiams – kiekvienas receptas suteiks jums malonumą ir patenkins saldumynų troškimą.
Taigi nebelaukite obuolių derliaus pabaigos – šie sausainiai puikiai tinka bet kuriuo metų laiku. Įjunkite orkaitę, pasiruoškite ingredientus ir leiskite virtuvei pripildyti namus tuo stebuklingu obuolių ir cinamono aromatu. Skanaus! 🍎🍪
Nuotraukos ©canva.
