Skip to content

Bulvių apkepas – puikus pasirinkimas, kai norisi gardžių ir sočių pietų. 4 apkepų receptai

Bulvių apkepas
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Bulvė labai universali daržovė, su kuria galima pagaminti įvairiausių gardžių patiekalų nuo bulvių košės, blynų iki cepelinų. Bulvių apkepas yra puikus pasirinkimas tiek pagrindiniam patiekalui, tiek užkandžiui. Jis puikiai tinka ir jaukiems šeimos pietums, ir patiekti ant šventinio stalo. Kepant bulves orkaitėje, jos įgauna ypatingą skonį, o pasirinkus skirtingus prieskonius ar papildomus ingredientus, galima sukurti nuostabius įvairius patiekalus. Bulvių apkepas – tai ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas patiekalas, kuris tikrai tiks kiekvieno skoniui.

Bulvių apkepas su vištiena
Bulvių apkepas su vištiena

Bulvių apkepas su vištiena

Atėjus vėsiems orams, tikriausiai nieko negali būti skaniau už šiltą ir gardų apkepą. Išbandykite šį puikų bulvių apkepo receptą, kuris tiks sotiems šeimos pietums. Be to, šiam apkepui galite naudoti ir kitą mėgstamą mėsą.

Ingredientai:

  • 800 g virtų bulvių
  • 500 g vištienos filė
  • 400 g cukinijos
  • 200 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 200 g grūdėtos varškės
  • 150 g morkų
  • 120 g svogūnų
  • 2 kiaušinių
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 šaukštelių vištienos prieskonių be druskos
  • druskos, pipirų, pagal skonį
  • aliejaus kepimui ir formai patepti
  • saujos petražolių

Gaminimas:

  1. Bulves gerai nuplaukite ir išvirkite su lupena.
  2. Išvirtas ir atvėsintas bulves nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
  3. Įdarui sutarkuokite morkas, kubeliais supjaustykite cukiniją, svogūnus, susmulkinkite česnakus.
  4. Nedideliais gabalėliais supjaustykite vištienos filė.
  5. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus, sudėkite daržoves ir vištieną. Berkite prieskonių ir kepkite vis pamaišant, kol daržovės ir mėsa iškeps.
  6. Sutarkuokite sūrį, kartu dėkite grūdėtą varškę, muškite kiaušinius, suberkite smulkintas petražoles ir išmaišykite.
  7. Kepimo indą patepkite aliejumi, jo dugną išklokite trečdaliu virtų bulvių riekelėmis, ant jų dėkite pusę keptų daržovių ir mėsos įdaro, o ant jo sudėkite mažiau nei pusę sūrio masės, vėl dėkite trečdalį bulvių riekelių, sudėkite daržovių ir mėsos masę, vėl sudėkite likusias bulves ir viršų uždenkite likusia sūrio mase.
  8. Apkepą kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, apie 30 min.
Prancūziškas bulvių apkepas su sūriu
Prancūziškas bulvių apkepas su sūriu

Prancūziškas bulvių apkepas su sūriu

Prabangus ir kreminis bulvių apkepas, vadinamas „gratin dauphinois“, tikras prancūzų virtuvės pasididžiavimas. Plonai pjaustytos bulvių riekelės, kurios sluoksniuojamos gardžiame grietinėlės padaže, virsta nuostabiu patiekalu, kurį paragavus sunku sustoti valgyti. Šį apkepą pagaminsite vos iš kelių ingredientų, o skonis jus tikrai nustebins.

Ingredientai:

  • 1,3 kg bulvių
  • 400 ml grietinėlės, 35 % riebumo
  • 160 g kietojo sūrio ar kito gerai besilydančio
  • 40 g sviesto
  • 2 skiltelių česnako
  • 1,5 šaukštelio džiovintų Provanso žolelių, tinka ir čiobreliai ar raudonėlis
  • 1 šaukštelio druskos arba pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų maltų
  • 0,25 šaukštelio malto muskato

Gaminimas:

  1. Į prikaistuvį supilkite grietinėlę, dėkite sviestą, įspauskite česnako skilteles, suberkite provanso žoleles, muskatą, druską bei pipirus.
  2. Viską kaitinkite ant nedidelės ugnies, kad sviestas ištirptų. Užvirinti nereikia, tik kad viskas sušiltų ir skoniai geriau susijungtų. Nuimkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.
  3. Bulves nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite plonomis daugmaž 2–3 mm storio riekelėmis. Patogiausia pjaustyti pjaustykle, bet jei neturite, tiks ir peilis – tiesiog stenkitės, kad riekelės būtų daugmaž vienodo storio.
  4. Sutarkuokite sūrį.
  5. Pradėkite sluoksniuoti apkepą. Kepimo inde paskleiskite 2–3 šaukštus grietinėlės padažo.
  6. Ant jo dėliokite bulvių riekeles taip, kad jų krašteliai truputį persidengtų.
  7. Ant bulvių riekelių paskleiskite trečdalį grietinėlės padažo.
  8. Ant viršaus užberkite trečdalį sūrio.
  9. Dėkite dar sluoksnį bulvių, užpilkite antrą trečdalį grietinėlės padažo.
  10. Berkite antrą trečdalį sūrio.
  11. Ant viršaus išdėliokite paskutinį bulvių riekelių sluoksnį ir užpilkite likusią grietinėlę.
  12. Kepimo indą uždenkite folija ir standžiai užspauskite kraštelius.
  13. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1,5 valandos iki bulvės bus minkštos (įdūrus peiliu apkepo viduryje, peilis turėtų smigti lengvai). Tada orkaitės temperatūrą padidinkite iki 200 °C, foliją nuimkite, ant apkepo viršaus užberkite likusį sūrį ir kepkite apie 10–15 minučių (arba kol sūris išsilydys ir ims lengvai skrusti).
  14. Ištraukite apkepą iš orkaitės, leiskite 7–8 minutes pastovėti, o tada iškart patiekite. Prieš patiekdami galite pabarstyti žiupsneliu šviežių žalumynų.
Bulvių apkepas su silke
Bulvių apkepas su silke

Bulvių apkepas su silke

Daugelis įpratę patiekalus su silke ruošti šaltus, tačiau ji puikia tinka ir karštiems patiekalams, o ypač gardžiam bulvių ir silkės apkepui.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 400 g sūdytos silkės filė
  • 200 g grietinėlės
  • 200 g grietinės
  • 3 kiaušinių
  • 100 g kietojo sūrio
  • 2 svogūnų
  • 1,5 šaukštų miltų
  • 15 g krapų          
  • druskos, pipirų, pagal skonį
  • aliejaus, pagal poreikį

Gaminimas:

  1. Bulves nuplaukite ir išvirkite su lupena. Išvirtas ir atvėsintas bulves nulupkite ir supjaustykite riekelėmis.
  2. Krapus susmulkinkite, sūrį sutarkuokite.
  3. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje ant šiek tiek aliejaus.
  4. Kepimo formos dugną ir kraštus patepkite aliejumi. Išdėliokite sluoksnį bulvių riekelių. Pabarstykite svogūnais ir smulkintais krapais. Išdėliokite gabalėliais pjaustytą silkę. Vėl dėkite bulvių ir taip sluoksniuokite, kol baigsis produktai (viršutinis sluoksnis turėtų būti bulvių).
  5. Kiaušinius lengvai paplakite dubenyje, kad trynys ir baltymas susijungtų. Dėkite grietinę, grietinėlę, miltus ir lengvai paplakite iki vientisos konsistencijos. Pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais.
  6. Plakinį užpilkite ant bulvių, tolygiai paskirstant. Ant viršaus užberkite tarkuoto kietojo sūrio.
  7. Apkepą kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių, iki kol viršus gražiai paruduos (likus 10 min. iki kepimo pabaigos, apkepo viršų apibarstykite kietuoju sūriu).
  8. Išėmus iš orkaitės leiskite apkepui truputį atvėsti ir sutvirtėti.
  9. Patiekdami galite pagardinti smulkintais krapais ir svogūnų laiškais.
Bulvių apkepas su grybais
Bulvių apkepas su grybais

Bulvių apkepas su grybais

Sotus ir šildantis bulvių apkepas, kuriam galite naudoti tiek pievagrybius, tiek miško grybus, vietoje fermentinio sūrio, stipresniam skoniui galite rinktis kietąjį ar čederio sūrį.

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 200 g fermentinio sūrio
  • 200 g grybų, tinka pievagrybiai ar miško grybai
  • 150 g grietinėlės, 35% riebumo
  • 2 svogūnų
  • 3 skiltelių česnako
  • 15 g petražolių ar kitų mėgstamų žalumynų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
  • aliejaus arba sviesto, kepimui ir kepimo indo patepimui

Gaminimas:

  1. Bulves gerai nuplaukite. Į puodą pripilkite vandens, užvirkite, sudėkite bulves su lupenomis ir virkite apie 20 minučių, jų pervirti nereikia, nes dar keps orkaitėje. Jei norite virti be lupenų, tai virimo laikas bus dar trumpesnis.
  2. Bulves nulupkite ir supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
  3. Į keptuvę įpilkite aliejaus, įkaitinkite. Svogūnus susmulkinkite, suberkite į keptuvę ir kelias minutes apkepkite.
  4. Grybus suberkite į keptuvę, pakepkite apie 10 minučių.
  5. Petražoles susmulkinkite. Į dubenėlį išspauskite česnaką, įpilkite grietinėlę, suberkite petražoles, pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite.
  6. Kepimo formą ištepkite aliejumi, dėkite ploną sluoksnį bulvių griežinėlių, šiek tiek svogūnų, užpilkite šlakelį grietinėlės, tuomet dėkite dar bulvių, svogūnų, užpilkite grietinėle, sudėkite grybus.
  7. Sūrį sutarkuokite, pabarstykite ant grybų sluoksnio.
  8. Paruoštą apkepą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes.

Šaltiniai:
https://www.allrecipes.com/gallery/best-potato-casserole-recipes/
https://www.recipetineats.com/potatoes-au-gratin/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *