Majonezas – vienas universaliausių padažų, be kurio neįsivaizduojame daugybės patiekalų. Jis puikiai dera įvairioms salotoms ar mišrainėms gardinti, tepti ant sumuštinių, gaminti įvairius užkandžius ar net su kai kuriais karštais patiekalais. Tačiau Velykų laikotarpiu majonezas tampa ypač svarbus. Ant stalo besipuikuojančius margučius ragaujame su majonezu, gaminame mišraines, įdarytus kiaušinius ar kitus šventinius patiekalus. Tad, kodėl gi jo nepasigaminus patiems? Naminis majonezas – tai sveikesnis pasirinkimas, išvengiant nepageidaujamų priedų, randamų pirktiniame majoneze. Štai 3 majonezo receptai vairiems skoniams – tikrai vieną jų išsirinksite.
Kodėl verta gaminti majonezą namuose?
Parduotuvių lentynose pilna įvairiausių majonezo rūšių – nuo klasikinių iki veganiškų ar su įvairiais priedais. Tačiau dažnai jų sudėtyje randame nepageidaujamų ingredientų: konservantų, stabilizatorių, skonio stipriklių ir net cukraus. Naminis majonezas – tai ne tik natūralus, bet ir itin skanus pasirinkimas. Be to, jį galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį: pagardinti česnakais, krapais, citrinos sultimis, garstyčiomis ar kitais mėgstamais prieskoniais.
Gera žinia ta, kad pasigaminti naminį majonezą nėra sudėtinga – tereikia keleto paprastų ingredientų, šiek tiek laiko ir trupučio kantrybės. Svarbiausia taisyklė – visi produktai turi būti vienodos temperatūros, tuomet majonezas pavyks tobulai vientisas ir kreminis.
Patarimai kaip paruošti skaniausią majonezą
Kad majonezas visuomet pavyktų, dalinamės keletu naudingų patarimų, kurie padės pasiekti geriausią rezultatą.

- Aliejų pilkite palaipsniui, kiekvieną kartą kruopščiai išplakdami. Dažniausia majonezo nesėkmės priežastis – skubėjimas.
- Gamindami majonezą venkite tyro alyvuogių aliejaus. Nors jis išsiplaks ir susidarys emulsija, tačiau skonis gali būti šiek tiek kartus. Geriausia naudoti neutralaus skonio aliejų, pavyzdžiui, rapsų.
- Nepersistenkite plakdami majonezą. Kai visi ingredientai susijungia ir majonezas įgauna norimą tirštumą, plakimą nutraukite. Perplakus gali išsiskirti emulsija ir majonezas taps netolygus.
- Be kiaušinių ir aliejaus, majonezui reikalinga rūgštis – tai gali būti actas arba citrinų sultys. Geriausiai tinka baltojo vyno arba obuolių actas: jų skonis ir kvapas yra švelnesnis, todėl padažas išlieka subtilesnio skonio.
- Visi ingredientai turėtų būti vienodos, kambario temperatūros, kad majonezas būtų vientisos, kreminės konsistencijos.
- Jei majonezas nepavyko, jį dar galima išgelbėti. Naudojant per šaltus produktus, per greitai supilant aliejų, nepakankamai išplakant, majonezas gali suirti ir susidaryti gumulėliai. Tokiu atveju atskirai išplakite vieną kiaušinio trynį ir po lašelį, kruopščiai perplakdami, įmaišykite į nepavykusį majonezą.
- Dar viena gudrybė – įplakti vieną šaukštą verdančio vandens. Vandens reikia pilti po lašelį, nuolat maišant, kol majonezas taps vientisos tekstūros.
- Naminį majonezą galima gardinti įvairiais priedais: česnaku, česnakų laiškais, petražolėmis, krapais, bazilikais, čiobreliais, svogūnais, čili milteliais, kario prieskoniais, krienais, citrusinių vaisių žievele, pesto padažu, saulėje džiovintais pomidorais, sutrintais ančiuviais ar net mėlynojo pelėsio sūriu.
Majonezo receptai
Naminio variacijų gali būti įvairių, nuo klasikinio iki veganiško. Pasirinkdami skirtingus ingredientus, galite išgauti vis kitokią tekstūrą ir skonį. Čia rasite įvairius majonezo receptus, kurie pravers tiek kasdienėje virtuvėje, tiek ruošiant šventinį stalą.
Klasikinis naminis majonezas receptas
Tai tradicinis, tirštas ir sodraus skonio majonezas, puikiai derantis prie įvairiausių patiekalų. Jei norite suteikti jam išskirtinį skonį, galite lengvai pagardinti česnaku, mėgstamais prieskoniais ar smulkintomis žolelėmis. Šis majonezas ruošiamas plakant šluotele, todėl gamyba gali užtrukti šiek tiek ilgiau, tačiau rezultatas tikrai vertas pastangų!

Ingredientai:
- 175 ml neutralaus skonio aliejaus 1 vnt. kiaušinio trynio, didelio
- 1,5 a. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių
- 1 a. š. baltojo vyno acto (papildomai reikės šiek tiek acto kiaušinio lukšto valymui)
- 0,5 a. š. druskos
- 1 a. š. garstyčių (ypatingai tinka „Dijon“ garstyčios)
Gaminimas:
- Vatos gabalėlį sudrėkinkite acte ir labai kruopščiai nuvalykite kiaušinio lukštą.
- Atskirkite kaušinio baltymą nuo trynio.
- Kiaušinio trynį, citrinų sultis, actą, garstyčias ir druską gerai išplakite šluotele iki vientisos, ryškiai geltonos konsistencijos. Plakti reikėtų apie 30 sekundžių.
- Tuomet labai lėtai, visą laiką plakant supilkite 60 ml aliejaus. Aliejų pilti reikia tik po kelis lašelius, jo supylimas ir plakimas turėtų trukti apie 4 minutes.
- Galiausiai taip pat lėtai, palaipsniui, nuolat plakant šluotele supilkite likusį aliejų. Šis majonezo gaminimo etapas turėtų trukti apie 8 minutes. Pamatysite, kaip aliejus įsiplaka į trynio masę, susidaro tiršta emulsija, majonezas ima šviesėti.
- Suplaktą majonezą sudėkite į sterilų, iškaitintą indelį, uždenkite ir atšaldykite. Laikykite šaldytuve iki savaitės.
Veganiško majonezo receptas
Jei nevartojate kiaušinių, pieno produktų ar tiesiog norite išbandyti ką nors naujo, šis receptas kaip tik jums. Tai nuostabaus skonio majonezas, kurį paruošite per kelias minutes.

Ingredientai:
- 180 ml aliejaus
- 2 v. š. skysčio nuo konservuotų avinžirnių (arba nuo baltų pupelių, bet ne nuo virtų garuose)
- 1 v. š. obuolių acto (arba 2 a. š. citrinų sulčių)
- 2 a. š. garstyčių
- druskos, pagal skonį
Gaminimas:
- Į elektrinį plaktuvo indą supilkite skystį nuo konservuotų avinžirnių, obuolių actą, garstyčias ir žiupsnelį druskos. Trumpai paplakite mažu greičiu, kad ingredientai tik susijungtų.
- Plaktuvui sukantis mažiausiu greičiu pamažu supilkite aliejų.
- Pamažu majonezas ims tirštėti. Kuo daugiau aliejaus pilsite, tuo tirštesnis majonezas bus.
- Paruoštą majonezą galite sukrėsti į stiklainiuką ir dėti į šaldytuvą. Laikomas šaldytuvo apačioje toliau nuo durelių šis veganiškas majonezas puikiai išsilaiko apie savaitę.

Naminis majonezas su putpelių kiaušiniais
Jei norite pasigaminti mažesnį majonezo kiekį, galite išbandyti su putpelių kiaušiniu. Tokį majonezą šaldytuve galima laikyti 2-3 dienas. Į majonezą, prieš patiekimą, galite pasirinktinai įdėti: krapų, įvairių žolelių, smulkintų raugintų agurkų ar labai smulkiai supjaustytų baltųjų svogūnų.
Ingredientai:
- 100-150 g saulėgrąžų ar rapsų aliejaus
- 1 v. š. citrinos sulčių
- 1 vnt. putpelės kiaušinio
- 1 a. š. garstyčių
- druskos, pagal skonį
- pipirų, pagal skonį
Gaminimas:
- Nuplaukite kiaušinį su soda ir nuplikykite verdančiu vandeniu.
- Į maišytuvą įmuškite putpelės kiaušinį, įdėkite garstyčias ir citrinos sultis.
- Lėtai plakdami supilkite po truputį aliejų, kol konsistencija bus panaši į majonezą.
- Majonezą pagardinkite druska ir pipirais bei išmaišykite
Nuotraukos ©canva.