Skip to content

Rabarbarų uogienė – vaikystę primenantis gardėsis. Nauji 4 receptai su bananais, apelsinais bei prieskoniais

Rabarbarų uogienė – vaikystę primenantis gardėsis. Nauji 4 receptai su bananais, apelsinais bei prieskoniais
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Rabarbarų sezonas gana trumpas, o daugelis jais nori mėgautis ir pasibaigus jų sezonui, tad kodėl gi nepasigaminus gardaus ir nostalgiją keliančio skanėsto iš rabarbarų? Tai – rabarbarų uogienė. Ja galima mėgautis viena tiesiog tepant ant mėgstamos duonos, patiekiant prie blynų, gardinat jogurtą, kepant pyragus ir naudojant visur, kur leidžia fantazija. Šiame straipsnyje pasidalinsime kaip išsirinkti rabarbarus, jų nauda ir 4 gardžiais rabarbarų uogienės receptais.

Rabarbarų sezonas

Rabarbarai gana trumpo sezoniškumo daržovė. Jų sezonas prasideda gegužės pabaigoje ir tęsiasi tik iki birželio pabaigos. Šviežiais rabarbarais galime mėgautis vos mėnesį, o daugelis nori tikrai ilgiau jais mėgautis. Tad, kol dar jų sezonas, verta prisikinti ar nusipirkti rabarbarų ir išsivirti rabarbarų uogienės, kuria bus galima mėgautis visus metus.

Kaip išsirinkti ir laikyti rabarbarus?

Tiek darže, tiek parduotuvių lentynose, galime pastebėti, kad rabarbarų kotų spalva skiriasi, tad skiriasi ir jų skonis. Kuo rabarbarų koteliai raudonesni, tuo jų skonis švelnesnis ir mažiau rūgštus, o žalesnių kotelių skonis daug rūgštesnis. Jei mėgstate uogienę su lengva rūgštele, rabarbarų uogienei rinkitės žalesnius rabarbarų kotelius. Raudonesni puikiai tiks valgyti vienus, naudoti salotoms ar kitiems patiekalams. Pasirinkdami rabarbarus, atkreipkite dėmesį į jų lapkočių spalvą ir traškumą –  jie turi būti tvirti, ploni ir rausvos spalvos.

Šviežius rabarbarus geriausia suvartoti per 1-2 dienas nuo nuskynimo. Laikant ilgiau, jie praranda skonį ir traškumą. Suvyniokite lapkočius į drėgną popierinį rankšluostį ir laikykite šaldytuve daržovių skyriuje. Taip jie išliks švieži iki 5 dienų. Jei turite daug rabarbarų, galite juos užšaldyti vėlesniam naudojimui. Nuplaukite, supjaustykite ir sudėkite į šaldymo maišelius. Užšaldyti rabarbarai tinkami naudoti iki 12 mėnesių. Arba galite išsivirti rabarbarų uogienę.

Rabarbarai. Rabarbarų nauda

Rabarbarų nauda

Rabarbarai – tai ne tik skanus uogienių, desertų ir patiekalų ingredientas, bet ir vertingas maisto produktas. Nors rabarbarų šaknys pasižymi gydomosiomis savybėmis, maistui naudojami tik jauni, sultingi stiebai. Svarbu nepamiršti, kad rabarbarų lapai yra toksiški ir netinkami vartoti.

Rabarbarai – labai vertinga daržovė, turinti mažai kalorijų, vos 21 kcal šimte gramų. Be to, rabarbaruose gausu skaidulinių medžiagų, vitaminų K ir C, mangano, kalio bei antioksidantų: polifenolių, beta karotino ir antocianinų (kurie suteikia jiems ryškiai raudoną spalvą).

Rabarbaruose ypatingai daug vitamino K, šimte gramų yra 29,3 µg vitamino K, t.y. 39 % rekomenduojamos paros normos. Šis vitaminas  itin svarbus kraujo krešėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Tai ypač aktualu augantiems vaikams ir paaugliams, taip pat vyresnio amžiaus moterims.

Be to, rabarbarai pasižymi vidurius laisvinančiu poveikiu ir gali padėti esant vidurių užkietėjimui.

Rabarbarų uogienė su cinamonu

Ši uogienė pasižymi unikaliu skoniu, kuriame dera švelnus rabarbarų rūgštumas ir sodrus cinamono aromatas.

Rabarbarų uogienė su cinamonu

Ingredientai:

  • 3 kg rabarbarų stiebų
  • 2 kg cukraus
  • 1 cinamono lazdelės

Gaminimas:

  1. Rabarbarų kotus nuplaukite ir nulupkite, tuomet supjaustykite kubeliais.
  2. Rabarbarų kubelius suberkite į puodą ir užpilkite cukrumi, truputį pamaišykite, kad rabarbarai gerai juo pasidengtų. Palikite pastovėti per naktį, kad cukrus ištirptų ir atsirastų sulčių.
  3. Susidariusias sultis nupilkite į puodą, įdėkite cinamono lazdelę ir užvirkite (sirupo galima ir nenupilti, o tiesiog viską sudėti į puodą bei virti – bus irgi labai skanu, tiesiog rabarbarų gabalėliai bus minkštesni, ne tokie jaučiami).
  4. Suberkite rabarbarų gabalėlius ir virkite apie 30-60 minučių, pamaišydami mediniu šaukštu.
  5. Virkite iki kol uogienė bus norimo tirštumo – kuo ilgiau virsite, tuo rabarbarų gabaliukai labiau sukris, uogienė bus džemo konsistencijos.
  6. Paruoštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite sandariais, dezinfekuotais dangteliais.
Rabarbarų uogienė

Rabarbarų uogienė su bananais

Ši uogienė yra nuostabiai švelnaus, lengvai rūgštaus skonio bei aromato, kuria galėsite gardinti pusryčių blynelius, jogurtą ar įmaišyti į gaminamus pyragus bei pagardinti įvairius patiekalus.

Ingredientai:

  • 350 g rabarbarų
  • 300 g cukraus
  • 2 vnt. bananų

Gaminimas:

  1. Rabarbarus nuplaukite ir nulupkite, tuomet supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į puodą.
  2. Į puodą su rabarbarais berkite cukrų, išmaišykite medine arba silikonine mentele ir palikite pastovėti 15-20 minučių iki kol rabarbarai išskirs šiek tiek sulčių.
  3. Kai sultys išsiskirs, įjunkite kaitrą ir užvirkite, virkite 1-2 minutes, tuomet nukelkite nuo kaitros ir nugriebkite susikaupusias putas. Palikite uogienę 10-15 minučių ant silpnos kaitros, tuo metu rabarbarų gabalėliai prisisotins sirupu.
  4. Tuo tarpu nulupkite bananus ir supjaustykite griežinėliais. Jei nemėgstate bananų gabalėlių uogienėje, galite bananus tiesiog sutrinti.
  5. Į puodą su rabarbarais sudėkite bananus ir kaitinkite ant nedidelės kaitros 10 minučių, atsargiai maišant.
  6. Paruoštą rabarbarų uogienę supilkite į karštus sterilizuotus stiklainius, užsukite dezinfekuotais dangteliais ir apverskite, kad visiškai atvėstų.

Rabarbarų uogienė su apelsinais ir prieskoniais

Ši neįprasta ir neįtikėtinai skani rabarbarų uogienė puikiai tiks šaltuoju sezonu, o naudojami prieskoniai ir apelsinai suteiks nuostabaus ir jaukaus skonio bei aromato. Ar jaučiate kaip pakvimpa Kalėdomis?

Rabarbarų uogienė su apelsinais

Ingredientai:

  • 1 kg rabarbarų
  • 1 kg cukraus
  • 1 kg apelsinų
  • 1 a.š. cinamono
  • 0,5 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 0,5 a.š. malto imbiero

Gaminimas:

  1. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite mažais gabaliukais, dėkite į keraminį indą ir sluoksniuokite su cukrumi. Uždenkite ir laikykite per naktį šaldytuve.
  2. Apelsinų odelę (tik geltoną dalį) nutarkuokite ir atsidėkite į šalį. Likusį baltą apelsinų sluoksnį nulupkite (jo nereikės, nes jis kartus), o apelsinus supjaustykite gabaliukais (sėklas, jeigu yra, išimkite).
  3. Nuo rabarbarų nupilkite susidariusį sirupą, supilkite į puodą (tik ne aliumininį), užvirkite. Sudėkite rabarbarų gabaliukus, supjaustytus apelsinus, sumažinkite ugnį ir virkite maišant apie 10-15 minučių.
  4. Tada suberkite nutarkuotas apelsinų žieveles, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius ir dar pavirkite apie 5 min.
  5. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite švariais, sandariais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite rūsyje arba vėsesniame sandėliuke.

Rabarbarų uogienė su rozmarinais

Jei mėgstate ir auginate rozmarinus, tuomet patiks ir ši išskirtinio skonio rabarbarų uogienė. Derinys tikrai neįprastas, bet skonis maloniai nustebins. Ši rabarbarų ir rozmarinų uogienė nuostabiai dera su šviežiu varškės sūriu ar užtepti ant skrudintos duonelės kartu su natūraliu jogurtu ar kreminiu sūriu.

Rabarbarų uogienė su rozmarinais

Ingredientai:

  • 1 kg rabarbarų
  • 500-700 g cukraus
  • 1 vnt. citrinos (reikės tik citrinos sulčių)
  • 3 rozmarino šakelių

Gaminimas:

  1. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite mažais gabaliukais ir sudėkite į puodą.
  2. Tuomet užpilkite cukrumi, išspauskite citrinos sultis ir jas supilkite ant rabarbarų bei sudėkite rozmarinų šakeles.
  3. Viską išmaišykite ir palikite pastovėti apie 30 min., kad išsiskirtų sultys.
  4. Vėliau puodą su rabarbarais užkaiskite ir pavirkite maišant apie 20 min.
  5. Tuomet išimkite rozmarino šakeles ir karštą rabarbarų uogienę supilkite į švarius, iškaitintus stiklainius bei užsukite švariais, sandariais dangteliais.
  6. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite visiškai atvėsti, tuomet laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

Šaltiniai:
https://www.healthline.com/nutrition/rhubarb
https://recipes.net/articles/what-is-rhubarb-jam/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *