Skip to content

Vynuogių uogienė – puikus būdas paruošti žiemai gausų vynuogių derlių. Išsirinkite vieną iš 3 receptų

Vynuogių uogienė - puikus būdas paruošti žiemai gausų vynuogių derlių. Išsirinkite vieną iš 3 receptų
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Šiltasis sezonas neatsiejamas nuo vasariškų uogų, o kartu su šviežiu jų derliumi prasideda ir uogienių bei džemų gamyba. Daugelis įpratę virti uogienę iš braškių, aviečių, raudonųjų serbentų, vyšnių ir kitų įprastų uogų. Tačiau ar esate ragavę vynuogių uogienę? Jei dar neteko, pats metas išnaudoti gamtos gėrybes ir išmėginti vynuogių uogienę, kurios receptais ir pasidalinsime. Vynuogių uogienė be galo skani ir lengvai pagaminama, tad pasiruoškite jos žiemai.

Klasikinė vynuogių uogienė

Šiai uogienei virti naudojamos tamsiosios vynuogės, tad uogienės spalva gaunasi labai graži ir tamsi, o skonis nuostabus. Galima naudoti ir šviesių veislių vynuoges, tuomet uogienė bus švelnesnio skonio ir šviesios spalvos, bet taip pat labai gardi.

Vynuogių uogienė

Ingredientai:

  • 2 kg vynuogių
  • 1 kg cukraus
  • 500 ml vandens

Gaminimas:

  1. Vynuoges kruopščiai nuplaukite, nuimkite nuo šakelių ir leiskite nudžiūti.
  2. Į puodą supilkite vandenį ir suberkite cukrų. Gerai išmaišykite. Užvirkite ant stiprios ugnies, tada sumažinkite ugnį ir virkite 10 minučių.
  3. Vynuoges sudėkite į verdantį sirupą, išmaišykite ir užvirkite. Išjunkite ir palikite pastovėti 6 valandas arba per naktį.
  4. Praėjus laikui dar kartą užvirinkite uogienę ir virkite 5 minutes ant silpnos ugnies, nugriebdami putas.
  5. Taip pat galite pašalinti iššokančius kauliukus (jei naudosite vynuoges su sėklomis) su putomis. Palikite stovėti dar 6 valandas.
  6. Praėjus laikui galite tiesiog virti uogienę dar 5 minutes ir pilti į stiklainius. Bus daug skysto sirupo, kuris tinka desertams. Bet jei jums patinka tirštesnė uogienė, išimkite uogas šaukštu ir supilkite sirupą iki norimo tirštumo. Tada grąžinkite uogas ir leiskite vėl užvirti.
  7. Išvirusią uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
  8. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  9. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Naminių vynuogių uogienė su imbieru

Jei jūsų sode auga vynuogės ir nežinote ką veikti su gausiu derliumi, tuomet galite išsivirti iš jų skanios uogienės. Žinoma, tokią uogienę galite virti ir iš pirktų vynuogių, tačiau jos skonis bus kiek švelnesnis, kadangi lietuviškos vynuogės pasižymi stipresniu aitrumu.

Vynuogių uogienė

Ingredientai:

  • 2 l mėlynųjų vynuogių (lietuviškų, galima naudoti ir iš parduotuvės)
  • 1 stiklinės cukraus
  • 10 g imbiero, šviežio

Gaminimas:

  1. Vynuoges nuplaukite, nuimkite nuo šakelių.
  2. Švarias vynuoges suberkite į puodą ir kaitinkite tol, kol atsiras sulčių.
  3. Tuomet viską persunkite per sietelį arba marlę.
  4. Gautą skystį supilkite atgal į puodą, suberkite cukrų ir sudėkite pjaustytą imbierą.
  5. Viską virkite apie 20 minučių arba tiesiog iki kol konsistencija bus tinkama.
  6. Dar kartą uogienę persunkite per stambesnį sietelį, kad neliktų imbiero gabaliukų. Jei imbiero gabaliukai gana dideli, galima tiesiog išrankioti.
  7. Uogienė gana rūgšti ir skystoka. Jei norisi saldesnės, galima dėti daugiau cukraus, tuo pačiu, ji bus ir tirštesnė.
  8. Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite sterilizuotais dangteliais.
  9. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.
  10. Atvėsusią aviečių uogienę laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Žaliųjų vynuogių uogienė – marmeladas

Be galo skani ir kvapni uogienė, kurios konsistencija primena marmeladą, puikiai tiks su pusryčių blyneliais, pagardinti jogurtą, tepti ant batono riekelės ar net tiekti su paukštienos patiekalais.

Žaliųjų vynuogių uogienė – marmeladas

Ingredientai:

  • 1 kg žaliųjų vynuogių (besėklių)
  • 330 g cukraus marmeladams
  • 60 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 50 ml vandens
  • 0,25 a.š. malto kardamono

Gaminimas:

  1. Vynuoges nuplaukite, nuimkite nuo šakelių ir perpjaukite pusiau ar į keletą gabalėlių.
  2. Į puodą sudėkite uogas, suberkite cukrų, kardamoną, pilkite vandenį ir citrinos sultis.
  3. Puodą užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite vis pamaišydami 5-7 min., nugriebdami atsiradusias putas.
  4. Leiskite uogienei šiek tiek atvėsti ir supilstykite į iškaitintus švarius stiklainius. Uždarykite, steriliais dangteliais.
  5. Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
  6. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Rekomenduojamas video

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.
Tags:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *