Vasara – tai laikas, kai gamta dosniai dalijasi savo dovanomis, o atėjus vasaros antrajai pusei ir prasidėjus serbentų sezonui, skubame jais mėgautis. Šviežius raudonuosius serbentus vieni labai mėgsta, kitiems jie nelabai patinka dėl savo ypatingai rūgštaus skonio. Tačiau raudonųjų serbentų uogienė patinka net ir tiems, kuriems švieži serbentai nėra viena mėgstamiausių uogų. Tad verta pradėti uogienių virimo darbus ir pasiruošti raudonųjų serbentų uogienės žiemai. Šiame straipsnyje pasidalinsime gardžiais raudonųjų serbentų uogienių receptais, kuriuos verta išbandyti šiais metais.
Klasikinė raudonųjų serbentų uogienė
Nostalgija kvepianti raudonųjų serbentų uogienė, kuriai prireiks vos dviejų ingredientų. Ją mėgautis galima tiek su gardžiais pusryčių blyneliais, tiek tepti ant batono riekelės, įmaišyti į jogurtą ar pieno kokteilius. Tad jei spėjote prisirinkti raudonųjų serbentų, pats metas išsivirti gardžią uogienę.
Ingredientai:
- 1 kg raudonųjų serbentų
- 1 kg cukraus
Gaminimas:
- Raudonuosius serbentus perrinkite, nuimkite kotelius, švariai nuplaukite ir nusausinkite.
- Suberkite į puodą storu dugnu ir užberkite cukrumi. Palikite pastovėti per naktį (kartais galima palikti ir šiek tiek ilgiau), kad cukrus pradėtų tirpti ir išsiskirtų sulčių.
- Kai uogos ima leisti sultis, statykite puodą ant silpnos ugnies ir virkite maišydami ir vis nuimdami susidarančias putas iki kol putos nebesusidaro, o uogienė sutirštėja.
- Uogienei išvirus supilstykite į švarius iškaitintus stiklainius, užsukite švariais dezinfekuotais dangteliais bei apverskite stiklainius dangteliais žemyn, palikite atvėsti.
- Atvėsusią uogienę laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Raudonųjų serbentų ir bananų uogienė
tai ypatingo skonio uogienė, kurią išbandę, norėsite virti dar ne kartą. Šiame recepte naudojamas romas nėra būtinas, tačiau uogienei suteikia išskirtinio skonio. Jei romo neturite, galite naudoti ir romo esenciją, tik jos reikės keleto lašelių.
Ingredientai:
- 1 kg raudonųjų serbentų
- 1 kg cukraus
- 700 g bananų
- 1 vnt. citrinos
- 2 v. š. romo (nebūtina)
Gaminimas:
- Raudonuosius serbentus perrinkite, nuimkite kotelius, nuplaukite ir nusausinkite.
- Tuomet bananus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Nutarkuokite citrinos žievelės geltonąją dalį, šiek tiek išspauskite sulčių, likusią dalį nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Į puodą, kuriame virsite, sudėkite uogas, bananus, pjaustytą citriną ir citrinos sultis, užpilkite cukrumi ir palikite, kad pastovėtų bent kelias valandas arba per visą naktį.
- Po to užkaiskite puodą, užvirkite ir, sumažinę kaitrą, vis pamaišydami, virkite maždaug pusvalandį.
- Pabaigoje įpilkite du šaukštus romo, pavirkite dar maždaug 5-10 minučių.
- Uogienę supilkite į švarius, dar šiltus stiklainius. Iš karto sandariai užsukite dezinfekuotais dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti.
- Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.
Raudonųjų serbentų uogienė su vyšniomis
Jei turite daug raudonųjų serbentų ir vyšnių nenulesė paukšiai, puikus būdas šias uogas sunaudoti – išsivirti nuostabiai gardžios uogienės. Raudonųjų serbentų ir vyšnių uogienė tikrai užburs savo skoniu ir norėsis ją dėti visur, tiek ant blynų, tiek ant košių ar tiesiog tepti ant batono riekelės.
Ingredientai:
- 1 kg cukraus
- 800 g raudonųjų serbentų
- 350 g vyšnių
- 3-4 žvaigždinių anyžių
Gaminimas:
- Serbentus ir vyšnias perrinkite, nuimkite kotelius, nuplaukite ir nusausinkite.
- Iš vyšnių išimkite kauliukus, perpjaukite jas per pusę.
- Į puodą sudėkite uogas, užpilkite cukrumi ir sudėkite žvaigždinius anyžius.
- Puodą su uogomis užkaiskite, užvirkite ir virkite 15-20 minučių ant vidutinės kaitros, vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas.
- Uogienei išvirus išimkite anyžius.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Raudonųjų serbentų ir braškių uogienė
Nuostabių vasaros uogų, raudonųjų serbentų ir braškių, duetas sukuria nuostabaus skonio uogienę. Raudonųjų serbentų ir braškių uogienė yra puikus būdas mėgautis šiomis uogomis ilgiau. Ši uogienė ne tik išsaugo vasaros skonį, bet ir sukuria malonų rūgštumo ir saldumo balansą, kuris puikiai dera su įvairiais saldžiais patiekalais.
Ingredientai:
- 1 kg raudonųjų serbentų
- 1 kg cukraus
- 800 g braškių
Gaminimas:
- Raudonuosius serbentus nuplaukite šaltu vandeniu ir atsargiai nuimkite nuo kotelių. Braškes nuplaukite, nuskabykite žalius taurėlapius ir perpjaukite per pusę arba ketvirčiais, priklausomai nuo jų dydžio.
- Į didelį puodą sudėkite raudonuosius serbentus ir braškes, kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol uogos pradės išskirti sultis ir truputį suminkštės.
- Suberkite cukrų ir virkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami, kol cukrus ištirps.
- Sumažinkite ugnį ir leiskite uogienei lėtai virti apie 20-30 minučių. Nepamirškite nuolat maišyti ir nugraibyti putų sluoksnį, kuris susidaro virimo metu. Patikrinkite uogienės konsistenciją, lašindami truputį ant šaltos lėkštės – jei lašas sustingsta ir nebėga, uogienė paruošta.
- Paruoštą dar karštą uogienę supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius. Uždarykite, dezinfekuotais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn ir palikite uogienę atvėsti.
- Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Raudonųjų serbentų uogienė – padažas prie mėsos
Jei galvojate, kad uogos tinka tik saldžioms uogienėms virti – klystate. Iš tiesų, iš rūgščių raudonųjų serbentų galima pasigaminti pikantišką padažą, kuris puikiai tinka su paukštiena! Išbandę šį receptą tikrai nesigalėsite.
Ingredientai:
- 500 g raudonųjų serbentų
- 150 g cukraus
- 50 ml acto 9%
- 4 skiltelių česnako (jei norite švelnesnio skonio, dėkite mažiau)
- 1 a.š. druskos
- 0.5 a.š. maltų gvazdikėlių
- 0,25 a.š. cinamono
- 0,25 a.š. juodųjų pipirų, maltų
- 0,25 a.š. kvapiųjų pipirų, maltų
Gaminimas:
- Serbentus perrinkite, nuimkite kotelius, nuplaukite ir nusausinkite.
- Uogas suberkite į puodą ir patraiškykite bulvių grūstuve, kad išsiskirtų sultys (arba galite šiek tiek pamalti virtuviniu trintuvu).
- Puodą statykite ant kaitros ir kaitinkite iki užvirimo.
- Užvirus nukelkite nuo ugnies, suberkite cukrų ir dar šiek tiek maišydami pakaitinkite, kol ištirps cukrus.
- Sudėkite prieskonius, druską, česnaką, actą, išmaišykite, vėl pakaitinkite ant mažos ugnies kelias minutes.
- Karštą padažą išpilstykite į švarius iškaitintus stiklainius ir užsukite steriliais dangteliais.
- Apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti.
- Vėliau laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.
Raudonųjų serbentų nauda
Raudonieji serbentai anksčiau buvo auginami tik gydomaisiais tikslais, tačiau vėliau išpopuliarėjo soduose kaip kultūrinės uogos. Jie yra ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai dėl savo maistinių medžiagų ir biologiškai aktyvių junginių.
- Juose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, skatina kolageno gamybą ir turi antioksidacinių savybių.
- Šios uogos pasižymi nemažu vario ir geležies kiekiu, kurie būtini naujoms kraujo ląstelėms formuotis bei mažina mažakraujystės riziką.
- Raudonųjų serbentų uogos padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, normalizuoti širdies veiklą, išvengti įvairių širdies ir kraujagyslių ligų sukeliamų komplikacijų.
- Tai yra geras skaidulų šaltinis, kuris padeda palaikyti gerą virškinimą, mažina vidurių užkietėjimą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti cholesterolio kiekį.
Jeigu išsivirėte raudonųjų serbentų uogienės ir dar liko uogų, rekomenduojame pasiruošti žiemai raudonųjų serbentų sulčių:
Šaltiniai:
https://draxe.com/nutrition/currants/
https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-redcurrant
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.