Skip to content
PARTNERIO REKLAMA

Olandiškas sūris: kaip gaminamas ir kodėl toks populiarus jau 1000 metų. Dėmesio vertas keksiukų receptas su šiuo sūriu

Olandiškas sūris. ir jo rusys
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Olandiškas sūris garsėja visame pasaulyje dėl savo unikalaus skonio ir įvairovės. Plačiame šio sūrio rūšių asortimente kiekvienas gali rasti kažką, kas patiks jo skoniui. Nuo švelnaus ar kreminio iki stipraus ir aštraus skonio. Olandiškas sūris ir jo unikalus skonis yra populiarus ne tik Olandijoje, bet ir visame pasaulyje. Šiame straipsnyje aptarsime olandiško sūrio atsiradimo istoriją, jo rūšis, kodėl sūris toks populiarus bei kur jį panaudoti.

Olandiško sūrio atsiradimo istorija ir tradicijos

Sūrių gamyba Olandijoje prasidėjo dar viduramžiais, kai vienuoliai ir ūkininkai pradėjo gaminti sūrį iš karvės, ožkos ir avies pieno. Laikui bėgant, tobulėjo sūrių gaminimo technikos, atsirado naujos rūšys ir skoniai. Olandiški sūriai tapo populiaria preke, eksportuojama į visas Europos šalis ir už jos ribų. Jau šimtus metų Nyderlanduose veikia sūrio turgeliai, kuriuose lankosi tarptautiniai pirkėjai, atvykstantys apžiūrėti vykstančios olandiško sūrio gamybos. Dabar Nyderlanduose gaminama gausi sūrių įvairovė – nuo švelnių ir kreminių iki kietų ir pikantiškų. Šiandien kai kurie tradiciniai sūrio turgeliai paversti turistų lankomais objektais, o Vordeno ir Goudos miesto turgeliai tebeveikia kaip komerciniai. Populiarūs ir sūrio muziejai, pavyzdžiui, Sūrio muziejus Alkmaare, kuriame galite susipažinti su Nyderlandų sūrio gamybos istorija.

Olandiškas sūris.. Sūrio muziejus Alkmaare
Olandiško sūrio turgus Almaare

Olandiškas sūris ir jo rūšys

Olandiškų sūrių rūšis yra trečia didžiausia sūrių rūšis po Čedario ir Pasta Filata sūrių. Šios rūšies tipiniai atstovai yra Gauda ir Edamas, tradiciškai gaminami Olandijoje, tačiau paplitę visame pasaulyje. Olandiškų sūrių tipui priklauso:

  • Goudos sūris – yra pusiau kietas geltonas karvės pieno sūris iš Olandijos. Šis sūris yra brandinamas 80 savaičių, tad yra gana intensyvaus salstelėjusio skonio, jaučiama kartumo nata ir karamelės poskonis.
  • Edamo sūris – Tai pusiau kietas, gaminamas iš ožkų, karvių ir avių pieno, labai švelnaus, šiek tiek riešutinio skonio sūris.
  • Masdamo sūris – tai pusiau kietas, pikantiško, sodraus, kiek saldoko skonio su vaisių prieskoniu, sūris. Puikiai tinka sumuštiniams arba valgyti vienas, kaip užkandis. Taip pat šis sūris naudojamas sriuboms, padažams ar sūrio fondiu.
  • Havarti sūris – šis olandiškas sūris yra pusiau minkštas olandiškas karvės pieno sūris. Jį galima pjaustyti, kepti ant grotelių arba ištirpinti.
  • Tilžės sūris – tai puskietis brandintas sūris, gaminamas iš karvės pieno. Pasižymi tarp 30-60 % riebumo.
  • Cantal  sūris – yra vienas iš penkių sūrių, gaminamų Auvergne. Šis sūris dažniausiai pateikiamas po valgio, tinka su raudonomis uogomis, o pjaustytas kubeliais puikiai tiks pagardinti salotas. Sūris aukso spalvos, elastingas ir subtilaus skonio.
  • Tome sūris – tai avių pieno sūris, kuris pasižymi oranžine arba tamsiai ruda žievele išorėje, o viduje balkšvos spalvos ir subtilios, burnoje tirpstančios, konsistencijos. Išsiskiria švelniu skoniu su pikantiškumo prieskoniu, kurį suteikia avių pienas.  
  • Leideno sūris – Leideno miesto vardu pavadintas Leideno sūris yra sausos, tvirtos tekstūros, nes gaminamas iš pieno, kuriame yra tik 20 % sviesto riebalų. Šis unikalus ir savitas olandiškas sūris gaminamas su kmynų sėklomis, kurios suteikia aštrų aromatą ir pikantišką skonį.
  • Delft Blue sūris – šis karvės pieno sūris yra sodrus ir kreminis, sviesto spalvos, švelnaus skonio. Tai ne tik skanus, bet ir gražiai atrodantis sūris, kuriame mėlynos gyslos persipina su pieno baltumu, primenančiu gražius mėlynus ir baltus Delfto indus.
Olandiškas sūris.. Sūrių įvairovė

Olandiško sūrio gamybos procesas

Olandiško sūrio gamyba yra gana sudėtingas procesas, reikalaujantis daug dėmesingumo ir rankų darbo. Gamybos procesas prasideda nuo pieno melžimo iš karvių, ožkų ar avių. Pienas pasterizuojamas, įpilama raugo ir fermentų, padedančių susidaryti varškei. Gauta varškė pjaustoma ir spaudžiama, kad būtų pašalinamos išrūgos, o vėliau formuojama į blokus ir brandinama. Brandinimo laikas gali skirtis priklausomai nuo sūrio rūšies, tačiau paprastai trunka nuo kelių savaičių iki kelerių metų.

Kodėl olandiškas sūris toks populiarus?

Olandiškas sūris turi daug gerbėjų visame pasaulyje ir tam yra svarių priežasčių. Žemiau pateiksime keletą jų, kodėl šios rūšies sūris yra visų toks mėgiamas:

  • Tradicijos ir paveldas – populiarusis olandiškas sūris yra giliai įsišaknijęs olandų tradicijose ir kultūroje. Tai pasididžiavimo ir meistriškumo simbolis.
  • Įvairovė – Nyderlandų sūrių gamintojai siūlo platų jų asortimentą: nuo švelnių iki aštrių, nuo minkštų iki kietų. Tad kiekvienas gali atrasti savo mėgstamiausią sūrį.
  • Kokybė – olandiškas sūris garsėja aukšta kokybe. Jis gaminamas taikant tradicinius metodus ir laikantis griežtų standartų.
  • Universalumas – populiarūs olandiški sūriai gali būti vartojami įvairiais būdais. Juos galima valgyti kaip užkandžius, tirpinti ant duonos, tarkuoti ir gardinti mėgiamus patiekalus arba patiekti kaip sūrio lėkštės dalį.
Olandiškas sūris.. Sūrio gamybos procesas

Kaip laikyti ir kiek laiko galioja olandiškas sūris

Olandišką sūrį galima laikyti iki 10 dienų, jei jis jaunas, ir nuo 15 dienų iki 3 savaičių, jei jis ilgai brandintas. Kad sūris išliktų šviežias ir išsaugotų savo išskirtinį skonį, geriausia jį įdėti į sandarų indą šaldytuve. Geriausia prieš tai jį suvynioti į sūrio gamintojo ar sviestinį popierių. Jei laikysitės šių taisyklių, olandišką sūrį galėsite laikyti apie 15 dienų be jokių tekstūros ir skonio pakitimų. Tačiau svarbu per ilgai sūrio nelaikyti šaldytuve, kadangi jis gali prarasti savo skonį. 

Kur panaudoti olandišką sūrį?

Olandiškas sūris yra labi universalus, tad jį galima valgyti tiek vieną, tiek juo gardinti įvairius patiekalus.

  • Tiekite kaip užkandį ant sūrio lėkštės su kitais sūriais ir mėgstamais pagardais.
  • Gardinkite tiek šaltus, tiek karštus sumuštinius su olandišku sūriu ir daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
  • Gaminkite makaronų patiekalus ar apkepus.
  • Pagardinkite sriubas.
  • Užkepkite daržoves, bulves.
  • Gaminkite sėklų ir sūrio krekerius.
  • Pagardinkite kiaušinių, ryžių patiekalus.
  • Įmaišykite į bulvių košę.
  • Gaminkite sūrio padažus.
  • Gardinkite mėsos patiekalus.
  • Kepkite pikantiškus pyragus su olandišku sūriu.

Omleto keksiukai su olandišku sūriu ir kumpiu

Nuostabiai skanūs ir greitai pagaminami omleto keksiukai puikiai tiks gardiems pusryčiams, pietums, vakarienei ar net įsidėti einant į iškylą ar į kelionę. Juos skanu valgyti tiek karštus, teik šaltus. Tad, jei dar nesate bandę tokio omleto varianto, labai rekomenduojame išbandyti.

Olandiškas sūris.. Omleto keksiukai su olandisku suriu ir kumpiu

Ingredientai:

  • 6 vnt. kiaušinių
  • 130 g olandiško sūrio
  • 100 g paprikos
  • 100 g virto kumpio ar kitos norimos mėsos
  • 100 g pomidorų
  • 70 g svogūnų
  • 2 a.š. alyvuogių aliejaus
  • 0,25 a.š. druskos arba pagal skonį
  • 0,25 a.š. maltų juodųjų pipirų arba pagal skonį

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. 6-7 keksiukų formeles išpurkškite ar patepkite aliejumi ir atidėkite į šalį.
  2. Papriką ir svogūną susmulkinkite mažais kubeliais, keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite, kol daržovės suminkštės ir svogūnai pagels.
  3. Sudėkite smulkintą kumpį ir kepkite dar 1-2 minutes.  
  4. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, įmaišykite smulkintus pomidorus be sėklų ir atidėkite į šalį.
  5. Dubenyje suplakite kiaušinius su druska ir pipirais, sudėkite dalį olandiško sūrio ir pasilikite šiek tiek keksiukų viršui, dėkite paruoštas daržoves, kumpį ir išmaišykite.
  6. Kiaušinių mišinį supilkite į paruoštas keksiukų formeles. Apibarstykite omleto keksiukus likusiu sūriu. Kepkite 15-17 minučių arba, kol keksiukais gražiai apskrus.  

Šaltiniai:
https://www.treurkaas.nl/en/popular-dutch-cheese/
https://www.baltvita.lt/olandiski-suriai/
https://igourmet.com/blogs/gourmet-food-guide/dutch-cheese-cheese-guide

Nuotraukos asociatyvinės © canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Egidija Indulytė
Didžiąją vaikystės ir jaunystės dalį praleisdavau kaime, gamtoje, tad jau čia prasidėjo mano pažintis ir meilė augalams bei gamtai. Dabar esu kvalifikuota dietistė, padedu kitiems atrasti sveikesnį gyvenimo būdą, meilę maistui, susidraugauti su savo kūnu ir sveika mityba. Juk gamta ir sveikata – neatsiejami dalykai. Vienas didžiausių mano hobių - maisto gaminimas. Tai tarsi mano meditacija. O kiekvienas parašytas straipsnis - tai lyg artimesnis prisilietimas prie gamtos ir jos kuriamų stebuklų, didelis malonumas, žinių pritaikymas bei tobulėjimas. Esu labai laiminga, kad galiu užsiimti mylima veikla ir tuo kas mane labai džiugina. Savo Instagram paskyroje „egidijain“ dalinuosi sveikų ir gardžių receptų idėjomis, sveikatos ir mitybos patarimais bei sudarau individualius mitybos planus, dėl kurių susisiekti galite užsukę į mano Instagram paskyrą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *