Aitriosios paprikos (Capsicum annuum) yra populiarus ir mėgstamas daržovinis augalas, kuris ne tik prideda pikantišką skonį patiekalams, bet taip pat turi ir naudos sveikatai. Tai palyginti nereiklūs augalai, kurių vaisiai gali būti nuo švelniai aštrių iki itin aštrių! Aitriosios paprikos yra daugiametis lapinis augalas, bet dažniausiai auginamos kaip metiniai augalai. Jos užaugina įvairių formų ir spalvų vaisius, nuo mažų žalių iki didelių raudonų, geltonų ar oranžinių. Paprikos auga krūmais ir gali pasiekti net iki 60cm aukštį. Jos gerai auga atvirame lauke, bet gali būti auginamos ir šiltnamiuose.
Susipažinkite – aitriosios paprikos
Yra daug skirtingų aitriųjų paprikų rūšių ir veislių, turinčių skirtingą aitrumo laipsnį ir skonį. Štai kai kurios populiarios aitriųjų paprikų veislės: „Habanero“, „Scotch Bonnet“, „Jalapeno“, „Cayenne“ ir „Serrano“. Kiekviena veislė turi savo unikalų skonį ir tinkamumą skirtingoms patiekalų rūšims.
Aitriosios paprikos yra kilusios iš Centrinės Amerikos ir Meksikos regionų, kur jos buvo auginamos jau daugiau nei 7 tūkstančius metų. Vėliau, po Kolumbo kelionės į Ameriką, paprikos paplito ir į kitas pasaulio dalis. Šiandien jos yra auginamos visame pasaulyje.
Aitriųjų paprikų auginimas
Aitriosios paprikos gerai auga subtropinėje ir tropinėje klimato zonose, kurios turi šiltus vasaros mėnesius. Jos reikalauja gerai nutekančio dirvožemio, kuris yra derlingas ir turtingas humusu. Sodinant aitriąsias paprikas reikia pasirinkti saulėtą vietą, kad augalai gautų pakankamai šviesos.
Jei patys užsiauginsite aštriųjų paprikų daigus, duokite jiems pakankamai laiko užaugti, nes sėklos dygsta gana lėtai. Sėklas reikėtų pradėti daiginti likus 8-12 savaičių iki paskutinių šalnų. Dygimą pagreitinsite naudodami šildomąjį kilimėlį ar kitą dirvos šildymo būdą. Tačiau dėl to dirva greičiau išdžius, todėl sėklas reikės dažniau laistyti.
Dirvožemio įtaka aitriosios paprikos skoniui
Aitriosios paprikos gali prisitaikyti prie daugumos dirvožemio tipų. Joms reikia gerai drenuojamo dirvožemio, todėl reikėtų pridėti šiek tiek organinių medžiagų. Tačiau jų skonis bus aštresnis, jei dirva bus šiek tiek liesa ir ne per daug tręšta. Geriausias neutralus dirvožemio pH – apie 6,0-6,8. Per vegetacijos sezoną kelis kartus tręškite aitriąsias paprikas universaliomis skystomis organinėmis daržovių ar pomidorų trąšomis, kad jos būtų stipresnės. Venkite daug azoto turinčių trąšų, kurios skatina lapų augimą, bet gali sumažinti vaisių derlių.
Aitriųjų paprikų sodinimas
Pirmieji tikrieji lapai turėtų pasirodyti maždaug po šešių savaičių. Kai daigai turės du tikruosius lapus, galite juos persodinti į atskirus vazonėlius ir toliau auginti patalpoje. Prieš sodindami į daržą, daigus užgrūdinkite, nes jie labai jautrūs žemai temperatūrai. Persodinti į lauką pradėkite tik tada, kai praeis šalnų pavojus ir temperatūra patikimai laikysis aukštesnė nei 10 laipsnių pagal Celsijų. Sodinukus sodinkite maždaug 1 cm giliau, nei jie augo vazonėliuose. Stiebų pagrindas išleis mažas šakneles, todėl augalai bus stipresni.
Aitriųjų paprikų priežiūra – ką būtina žinoti
Laistymas yra svarbus augalų priežiūros aspektas. Aitriosios paprikos mėgsta tolygų laistymą, bet jų šaknys neturi būti pernelyg sudrėkintos. Laistykite, kai dirvožemis išdžiūsta centimetro ar dviejų centimetrų gylyje, ir būtinai laistykite dirvožemį, o ne paprikos augalą. Drėgni lapai gali platinti ligas. Geras mulčio sluoksnis aplink augalo pagrindą padės išsaugoti dirvos drėgmę.
Nupjaudami ankstyvuosius ūglius, paskatinsite augalą augti vešliai ir gausiai. Aitriosios paprikos paprastai vienu metu užmezga daug vaisių. Nors kai kurios veislės yra pakankamai tvirtos, kad pačios išsilaikytų vertikaliai, gali prireikti jas paremti, kad vaisiai neišlenktų stiebų, kuriuos galima lengvai išlaužyti, ypač pučiant vėjui ir lyjant stipriam lietui.
Kaip nuimti aitriųjų paprikų derlių – saugokite akis
Aštriąsias paprikas skinkite, kai jos įgauna brandžią spalvą, kuri priklauso nuo jų rūšies ir veislės. Nuo persodinimo praeis maždaug 65-95 dienos, tačiau tikslesnė informacija bus nurodyta ant sėklų pakelio arba sėklų kataloge.
Būkite atsargūs skindami aštriąsias paprikas, ypač jei tai itin aštrios rūšys. Skinant plikomis rankomis ir vėliau patrynus akis atsiras nemalonus deginimo jausmas. Jei įmanoma, mūvėkite pirštines ir naudokite sodo žirkles arba paprastas žirkles, kad nukirptumėte paprikas nuo augalo. Jei jas trauksite, galite nulaužti visą šakelę. Nuskynę paprikas galite mėgautis šviežiomis iš sodo arba jas užšaldyti ar išdžiovinti būsimiems patiekalams. Augalai ilgiau duos vaisių jeigu skinsite reguliariai, kai jie pasiekia valgomąjį dydį. Daugelis daržininkų mėgsta leisti paprikoms visiškai subręsti ir pakeisti spalvą.
Aitriųjų paprikų kenkėjai ir ligos
Aitriosios paprikos retai patiria problemas dėl kenkėjų ir ligų. Tačiau atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus:
Amarai ir tripsai gali užkrėsti senesnius augalus. Simptomai – susiraukšlėję arba labai siauri lapai. Šie vabzdžiai gali platinti virusus, kurių neįmanoma išgydyti. Norint išvengti ligos plitimo – būtina pašalinti užkrėstus augalus.
Pjūkleliai gali nupjauti jaunus augalus žemės paviršiuje. Apvyniojus augalų pagrindą folija, tualetinio popieriaus vamzdeliais ar kažkuo panašiu, bus užkirstas kelias jiems. Net dantų krapštukai abiejose stiebo pusėse bus veiksmingi.
Gali atsirasti grybelinių ir bakterinių lapų dėmių. Pažeistas dalis reikia pašalinti ir sunaikinti. Kitais metais šiuos augalus perkelkite į kitą vietą, nes patogenai gali išlikti dirvožemyje. Venkite sodinti paprikas tose vietose, kur augo kiti naktižiedžiai, pavyzdžiui, pomidorai ar baklažanai, nes šios rūšys dažnai serga tokiomis pačiomis ligomis.
Aitriųjų paprikų nauda – tikras lobis jūsų sveikatai, vartojant saikingai
Aitriosios paprikos turi nemažai naudingų savybių sveikatai. Jos yra turtingos vitaminais C, A ir B6, taip pat turi antioksidantų. Jos gali padėti stiprinti imuninę sistemą, pagerinti virškinimą ir apsaugoti nuo ląstelių pažeidimų. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad per didelis aitriosios paprikos kiekis gali būti žalingas ir sukelti diskomfortą skrandyje. Aitriosiose paprikose yra kalio, magnio ir geležies. Jie labiau moksliškai pripažinti ir naudojami gydant astmą, artritą, kraujo krešulius, klasterinius, galvos skausmus, poherpetinę neuralgiją ir nudegimus. Naujausi tyrimai rodo, kad aitriosios paprikos gali turėti teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sveikatai bei padėti sumažinti uždegimą organizme. Be to, jos gali padėti kontroliuoti svorį, mažinti apetitą ir skatinti medžiagų apykaitą.
Aitriąsias paprikas maisto gamyboje paprastai naudoja kaip prieskonį, suteikiantį aštrų skonį patiekalams. Jas galima vartoti žalias, kepti, virti, dėti į sriubas, troškinius, mišraines, ant picų ir kt.
Įdomūs faktai apie aitriąsias paprikas:
- Aitriosios paprikos yra naudojamos ne tik maisto ruošimui, bet ir medicinos tikslais. Jos gali būti naudojamos kaip skausmą malšinantys agentai ir kraujospūdžio reguliatoriai.
- Aitriosios paprikos gali būti naudojamos kaip natūralus apsauginis priemonė nuo kenkėjų augalams. Jų aitrumas atbaido kenkėjus, tokius kaip vabzdžiai ir laukiniai gyvūnai.
- Aitriosios paprikos gali padidinti endorfino (laimės hormono) gamybą organizme, kuris sukelia malonumo jausmą ir sumažina skausmą.
- Pasak legendos, aitriosios paprikos buvo naudojamos kaip savigynos ginklas Indijoje.
- Švelniausias prieskonių aitrumo laipsnis yra vadinamas „Scoville“ vienetu, kuris gavo pavadinimą pagal Amerikos farmakologą Wilbur Scoville, kuris įdiegė aitrumo matavimo sistemą.
Šaltiniai:
https://pepperjoe.com
https://savvygardening.com
https://www.thespruce.com
https://goodandgreenguides.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.