Moliūgai – tai ne tik rudeninis dekoras ar tradicinė sriuba. Šios universalios daržovės gali tapti įvairiausių patiekalų pagrindiniu ingredientu – nuo sočių pietų iki gardžių desertų. Jei ieškote įkvėpimo, kaip panaudoti moliūgus virtuvėje, šie penki receptai jums tikrai patiks. Nuo klasikinių iki netikėtų sprendimų – TOP 5 unikalūs ir verti dėmesio moliūgų patiekalai!
Kreminiai moliūgų makaronai
Tai puikus būdas paversti įprastus makaronus elegantiškais ir sočiais pietumis. Moliūgų padažas suteikia švelnų, kreminį skonį be sunkių grietinėlės ar sūrio kiekių.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 400 g penne ar kitos formos makaronų
- 500 g moliūgo (nulupti ir supjaustyti kubeliais)
- 2 skiltelės česnako
- 1 svogūnas
- 200 ml sultinio (daržovių ar vištienos)
- 100 ml grietinėlės (arba augalinio pieno)
- 50 g parmezano sūrio
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- švieži šalavijų lapai
- druska, pipirai, muskato riešutas
Gaminimas:
- Moliūgo kubelius virkite garuose ar kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 20–25 minutes, kol suminkštės. Kol kepa moliūgas, išvirkite pasirinktus makaronus.
- Keptuvėje apkepinkite smulkintą svogūną ir česnaką aliejuje.
- Minkštą moliūgą, svogūną, česnaką, sultinį ir grietinėlę sutrinkite blenderiu iki vientisos masės.
- Padažą supilkite į puodą, įmaišykite tarkuotą parmezaną, pagardinkite druska, pipirais ir muskatu.
- Išvirtus makaronus sumaišykite su padažu.
- Patiekite pagardintus šviežiu parmezanu ir traškiais šalavijo lapais.

Aromatinga moliūgų sriuba
Klasikinis rudens patiekalas, kuris sušildo ir pasotina. Ši sriuba puikiai tinka tiek kaip lengvi pietūs, tiek kaip elegantiškas vakarienės starteris.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 800 g moliūgo
- 2 morkos
- 1 svogūnas
- 2 cm šviežio imbiero
- 1 l daržovių sultinio
- 200 ml kokosų pieno
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. medaus
- kmynai, cinamonas, druska, pipirai
- moliūgų sėklos ir šviežios žolelės patiekimui
Gaminimas:
Rekomenduojamas video
- Moliūgą ir morkas supjaustykite mažais kubeliais.
- Keptuvėje apkepinkite susmulkintą svogūną ir imbierą. Įdėkite moliūgą ir morkas, kepkite dar 5 minutes.
- Apkepintas daržoves suberkite į puodą, užpilkite sultiniu ir virkite 20–25 minutes, kol suminkštės.
- Sutrinkite blenderiu, įmaišykite kokosų pieną ir medų. Pagardinkite kmynais, cinamonu, druska ir pipirais.
- Pateikite su keptomis moliūgų sėklomis, grietinėle ir šviežiomis žolelėmis.

Netikėtas moliūgų humusas
Klasikinio humuso alternatyva su rudenišku prieskoniu. Šis moliūgų patiekalas puikiai tinka kaip užkandis su lavašu, daržovėmis ar kaip įdaras sumuštiniams.
Ingredientai:
- 300 g orkaitėje kepto moliūgo minkštimo
- 1 skardinė (400 g) avinžirnių
- 3 v. š. tahini pastos
- 2 skiltelės česnako
- 3 v. š. citrinos sulčių
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. kmynų
- druska, pipirai
- moliūgų sėklos ir čili dribsniai papuošimui
Gaminimas:
- Moliūgą supjaustykite, aptepkite aliejumi ir kepkite 200 °C orkaitėje 30 minučių. Avinžirnius nuplaukite ir nusausinkite.
- Visus ingredientus sudėkite į blenderį ir sutrinkite iki vientisos, kreminės masės.
- Jei per tiršta, pridėkite šiek tiek vandens ar aliejaus. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Patiekite su alyvuogių aliejumi, moliūgų sėklomis ir čili dribsniais.

Aromatingas moliūgų džemas
Netikėtas, bet nuostabus moliūgų panaudojimas! Šis džemas puikiai tinka rytmetinėms duonytėms, blynams ar kaip priedas prie sūrių.
Ingredientai:
- 1 kg moliūgo minkštimo (kubeliais)
- 500 g cukraus
- 1 apelsino sultys ir tarkuota žievelė
- 1 citrinos sultys
- 2 cinamono lazdelės
- 3–4 gvazdikėliai
- 1 a. š. tarkuoto imbiero
Gaminimas:
- Moliūgo kubelius sudėkite į puodą, užberkite cukrumi ir palikite 2–3 valandoms, kad išleistų sultis.
- Pridėkite apelsino sultis, žievelę, citrinos sultis ir prieskonius. Suberkite į puodą ir virkite ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami, apie 40–50 minučių, kol masė sutirštės.
- Šaukštu ar šakute galite šiek tiek sutrinti moliūgą, jei norite vientisos konsistencijos.
- Išimkite prieskonių lazdeles.
- Karštą džemą supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite.
- Laikykite vėsioje vietoje iki 6 mėnesių.

Lengvas moliūgų desertas su jogurtu ir granola
Moliūgų patiekalai gali būti ne tik sotūs, bet ir maloniai saldūs! Štai sveikas ir skanus desertas, kuris puikiai tinka pusryčiams ar lengvam užkandžiui.
Ingredientai (2 porcijoms):
- 300 g orkaitėje kepto moliūgo tyrės
- 2 v. š. medaus ar klevų sirupo
- 1 a. š. cinamono
- 400 g graikško jogurto
- 100 g granola
- riešutai (migdolai, lazdyno riešutai)
- žvaigždinis anyžius papuošimui (nebūtina)
Gaminimas:
- Moliūgą kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje 25–30 minučių, kol suminkštės.
- Iškeptą moliūgą sutrinkite šakute arba blenderiu, jeigu norite vienalytės konsistencijos. Įmaišykite medų ir cinamoną.
- Atšaldykite moliūgų tyrę šaldytuve bent 1 valandą.
- Į taureles ar stiklines pirmiausia dėkite sluoksnį moliūgų tyrės. Ant viršaus dėkite graikišką jogurtą.
- Užberkite granola ir papuošite smulkintais riešutais.
- Jei norite elegantiškesnio pateikimo, papuošite anyžiaus žvaigždutėmis ar cinamono lazdelėmis.

Moliūgai – universalus ir nepakeičiamas rudens ingredientas
Kaip matote, moliūgų patiekalai gali būti nepaprastai įvairūs – nuo sočių pietų iki elegantiškų desertų. Moliūgai pasižymi švelniu, natūraliai saldžiu skoniu, kuris puikiai dera tiek su prieskoniais, tiek su sūriais, tiek su saldžiais ingredientais. Be to, jie turtingi vitaminais, skaidulomis ir antioksidantais, todėl ne tik skanūs, bet ir naudingi.
Nebijokite eksperimentuoti virtuvėje su šia nuostabia daržove. Vietoj įprastos moliūgų sriubos išbandykite kreminius makaronus, o vietoje įprasto humuso – moliūgų versiją. Šie receptai įrodys, kad moliūgai nusipelno daug daugiau dėmesio, nei tik būti Helovino dekoracija!
Gardaus rudens ir skanių moliūgų patiekalų!
Šaltiniai:
- https://www.allrecipes.com/most-saved-pumpkin-recipes-of-all-time-8713688
- https://www.onceuponapumpkinrd.com/category/pumpkin-dinner/
- https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin
- https://prodiadigital.com/en/articles/benefits-of-pumpkin
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.