Skip to content

Populiarusis arbatos grybas, arba, imuniteto karalienė kombučia: natūralus vaistas namų sąlygomis

Populiarusis arbatos grybas, arba, imuniteto karalienė kombučia: natūralus vaistas namų sąlygomis
Pasidalinkite su drauge ar draugu:

Arbatos grybas, dar kitaip, kombučia, yra fermentuotas saldžiarūgštis arbatos gėrimas, turintis naudingų savybių sveikatai. Kombučia nuo seno naudojama rytų kultūrose, ypač Kinijoje ir Rusijoje, kur ji buvo gaminama ir vartojama šimtmečius. Šiose šalyse gėrimas buvo vertinamas dėl savo gydomojo poveikio sveikatai ir vartojamas tradicinėje medicinoje.

Vakaruose kombučia išpopuliarėjo ir išplito tik XX a. pabaigoje. Nors Lietuvoje su kombučia susidūrėme dar visai neseniai, jos populiarumas nuolat ir sparčiai auga. Dabar parduotuvių lentynose galime rinktis net kelių skirtingų skonių ir gamintojų fermentuotus gėrimus (kai kurie importuojami net į JAV!). Tačiau neturime apsiriboti tik pirktiniais gėrimais – šią fermentuotą arbatą galime pasigaminti ir namuose!

Arbatos grybas – ne grybas?

Iš tiesų kombučia – visai ne grybas, tad miške jo nerasime. Tai acto rūgšties bakterijų ir mielų mišinys, kuris suformuoja tankią diskelio formos plėvelę. Todėl šis reiškinys išvaizda primena grybą.

Arbatiniame grybe esantys mikroorganizmai į arbatą išskiria fermentus, įvairias rūgštis, vitaminus bei kvapiąsias medžiagas. Paruoštas gėrimas primena gazuotą girą.

Arbatos grybas - ne grybas?

Natūralus vaistas imunitetui: ką gydo arbatos grybas?

Arbatos grybas turi gydomąjį poveikį, apsaugo nuo ligų, stiprina imunitetą.  Žemiau pateikiu sąrašą gėrimo naudingųjų savybių:

  1. Kombuchoje gausu probiotikų – naudingųjų gyvųjų bakterijų, kurios stiprina žarnyno mikroflorą ir yra naudingi žmogaus žarnyno sveikatai.
  2. Grybo arbata yra antioksidantų šaltinis, kuris saugo ląsteles nuo pažeidimų, lėtinių ligų bei mažina uždegimus.
  3. Dėl kombučioje esančių probiotikų šis gėrimas gerina virškinimą ir maisto medžiagų įsisavinimą.
  4. Gėrimas gali padėti sustiprinti imuninę sistemą. Tai vitaminų B ir C šaltinis. Ypač naudinga šaltuoju sezono metu arba norint palaikyti gerą sveikatą.
  5. Grybo arbata dažnai turi labai mažą alkoholio kiekį. Todėl populiaru ją rinktis kaip pakaitalą alkoholiui ar gazuotiems saldintiems gėrimams.

„Sunkioji“ dalis – kur gauti arbatos grybą?

Nors šis grybas natūralioje gamtoje neauga, jį nesunkiai galime laikyti namie.

Žinoma, kombučios galime nusipirkti ir parduotuvėje. Tačiau arbatos grybo auginimas namie yra visai nesudėtingas. Beje, taip ne tik sutaupysite, bet ir turėsite neišsenkantį produkto šaltinį.

Pirmiausia raskite žmogų, kuris galės su jumis pasidalinti arbatiniu grybu. Kadangi jo populiarumas vis auga, nesunkiai rasite ir galinčių dalintis. Internete rasite grupių, skelbimų, kuriuose entuziastai dalinasi patirtimi bei padeda naujokams. Tai taip pat gali būti proga suartėti su kaimynais ar giminėmis, kurie galimai užsiima grybo auginimu.

Arbatos grybas stiklainyje

Kombučios receptas namuose

Auginti kombučios grybą gali būti įdomus ir paprastas procesas:

Formulė: 1 l užvirusio vandens + 5 šaukštai cukraus + 2 arbatiniai šaukšteliai arbatos

Didinant vandens kiekį, atitinkamai didinsite ir arbatžolių bei cukraus kiekį.

  1. Raskite, kas pasidalins su jumis grybu. Šį žingsnį aptarėme aukščiau.
  2. Pasiruoškite 3 litrų talpos indą.
  3. Išsirinkite mėgstamą arbatą. Dažniausiai naudojama juodoji, bet galite rinktis žaliąją ar baltąją. 1 litrui reikės 2 arbatinių šaukštelių žolelių arbatos. Galima naudoti ir arbatą pakeliais.
  4. Inde verdančiu vandeniu užpilkite arbatą ir sumaišykite su cukrumi (cukrus yra reikalingas arbatos grybo mitybai). Maišykite, kol cukrus ištirps. Svarbu – leiskite mišiniui pilnai atvėsti. Arbatžoles nukoškite.
  5. Įleiskite grybą į stiklainį. Norint pagreitinti fermentacijos procesą, įpilkite puodelį arbatos gėrimo, kurį gavote kartu su arbatos grybu.
  6. Kai viskas jau inde, uždenkite jį kelių sluoksnių marle ar medžiagėle, užspauskite gumyte. Dėkite į šiltą, tamsią vietą ir pasižymėkite arbatos pagaminimo datą. Taip nejudinant laikykite 4-12 dienų, tačiau vis patikrinkite.
  7. Fermentacija atlikta, kai inde pradeda matytis burbuliukai (dažniausiai apie 7 dieną) ir jaučiamas švelnus rūgimo kvapas. Dabar galite arbatą išpilstyti į butelius ir laikyti šaldytuve. Arbatos grybą perdėkite į švarų stiklainį kartu su šiek tiek gėrimo. Jį saugokite šaldytuve arba pakartokite gamybos procesą.
    Tiesa, tikrasis arbatinio grybo skonis jaučiasi po antrosios fermentacijos. O jau skoniui galite pasitelkti fantaziją – naudoti vaisius, uogas, sultis, gėlių žiedlapius ar prieskonius. Atraskite savo mėgstamus kombučia derinius.
  8. Pagardinę kombučią, paliekame kambario temperatūroje dar 2-3 dienoms. Ir galiausiai – mėgaujamės namine grybo arbata!
Arbatos grybas - kaip į laikyti

Kaip laikyti arbatos grybą?

Arbatos grybo priežiūra yra nesudėtinga. Kol nenaudojame grybo fermentacijai, galime jį laikyti šaldytuve, švariame stiklainyje su šiek tiek kombučios gėrimo. Metaliniai, plastikiniai indai gali reaguoti su rūgštimi, todėl rinkitės stiklinius. Uždenkite indą medžiaga, kad grybas galėtų kvėpuoti. Tai taip pat apsaugos jį nuo dulkių ir kitų priemaišų.

Auginant arbatos grybą, svarbu palaikyti jo švarą. Po kiekvieno gamybos etapo išvalykite indo vidų. Jei neplanuojate gėrimo gaminti  ilgesnį laiką, geriausia jį laikyti šaldytuve. Šaldymas sulėtina fermentacijos procesą.

Su laiku arbatos grybas ims augti, storėti, todėl turėtumėte nuimti viršutinį grybo diskelio sluoksnį. Atliekamą dalį galite padovanoti draugams arba išmesti. Taip pat, prieš liečiant grybą būtinai nusiplaukite rankas, kad išvengtumėte išorinių bakterijų patekimo. Jei nutiko taip, kad į grybą ar gėrimą įsimetė pelėsis, teks jį išmesti, o indus švariai išplauti. Taip nutikus, įsigykite naują grybą ir pradėkite gamybos procesą iš pradžių. Pradedant iš naujo, visus indus ir priemones atidžiai išplaukite ir sterilizuokite.

Kombučia - arbatos grybas

Skirtingi arbatos skoniai ir variacijos – pranašumas namuose

Nusprendę gamintis arbatos gėrimą namie, įgaunate pranašumą pasirinkdami ir eksperimentuodami su įvairiais skoniais. Galite kurti skirtingus aromatus. Galite naudoti skirtingas arbatų rūšis, prieskonius, sultis, uogas ir vaisius, derinti jų santykį ir kaskart išgauti naujas gėrimo versijas!

Arbatinis grybas yra ne tik skanus gėrimas, bet ir natūralus sveikatos ir naudingųjų medžiagų šaltinis, pasižymintis gydomosiomis savybėmis. Akivaizdu, šis natūralus gėrimas dabar išgyvena atgimimo etapą – parduotuvių lentynos linksta nuo skirtingų gamintojų kombučios. Tačiau nesunkiai arbatos grybą galite laikyti ir namų sąlygomis. O pasitelkę fantaziją ir asmeninį skonį galite kurti įvairių skonių gėrimus, kurie bus pasiekiami jūsų paties šaldytuve!

Šaltiniai:
https://vakaruvejai.com/2020/03/30/
https://www.webmd.com/diet/the-truth-about-kombucha
https://antmedineslenteles.com/2021/05/20/kombuchos-gamyba-namuose/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Pasidalinkite su drauge ar draugu:
author avatar
Vakarė Baltauskaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *